Vad är ISOFIX? En guide som reder ut begreppet.

Även om de flesta har hört talas om ISOFIX någon gång, så är det långt ifrån alla som har koll på detta fenomen. De flesta som har testat det är dock överens om att det är riktigt bra, medan de som inte har testat antingen är nyfikna eller tveksamma.

Det är tydligt att ISOFIX ska vara mycket säkert, vilket förmodligen är den största anledningen till att det har blivit så populärt. En annan anledning är att det är smidigt, det är enkelt att fästa en bilbarnstol med ISOFIX och det är lätt att flytta bilbarnstolen mellan olika bilar om bilbarnstolen har ISOFIX och båda bilarna har ISOFIX-fästen.

Självklart fungerar det även att fästa bilbarnstolen med bilens bälte, och de flesta bilbarnstolar är väldigt säkra i dag – även utan ISOFIX. Men en del bilbarnstolar kräver en omständlig installation när man fäster den med bilbältet, och det kan vara krångligt om bilbarnstolen ska användas i flera olika bilar.

Enkelheten med ISOFIX är alltså en stor anledning till att många använder det, i kombination med att det ska vara säkrare. Nackdelen är att alla inte kan använda ISOFIX, eftersom det krävs att bilen har ISOFIX-fästen, vilket långt ifrån alla bilar har. Man måste även välja en bilbarnstol med ISOFIX, och dessa kan ibland vara lite dyrare än andra – även om det också finns lite billigare alternativ att välja mellan.

Om du funderar på att testa en bilbarnstol med ISOFIX, eller kanske till och med överväger att köpa en bil med ISOFIX-fästen, så finns det mycket som kan vara bra att känna till. Kanske funderar du över vad ISOFIX är, hur det fungerar, vilka fördelar det har och huruvida ISOFIX är säkrare än bilbälte eller inte. Det, och mycket mer, kommer du att få veta här.

Vad är ISOFIX?

Vi börjar med det mest grundläggande; ISOFIX är ett fästsystem för bilbarnstolar, och det bygger på en internationell säkerhetsstandard. Denna säkerhetsstandard är framtagen av säkerhetsorganisationen och i samarbete med provningsinstitut, myndigheter, personbilstillverkare, bilbarnstolstillverkare och forskningsinstitut.

Vad är isofix? Jo, isofix är ett fästsystem för bilbarnstolar.

ISOFIX fungerar annorlunda än andra bilbarnstolar när det gäller hur man fäster bilbarnstolen. Vanligtvis fäster man en bilbarnstol med ett säkerhetsbälte, antingen genom att fästa själva bilbarnstolen med bältet eller genom att basenheten sätts fast med bilbältet, och bilbarnstolen placeras sedan i basenheten.

ISOFIX fungerar inte på det här sättet, utan här sätts bilbarnstolen eller basenheten fast i bilens ISOFIX-fästen. Det här innebär alltså att bilbarnstolen måste ha ISOFIX, och bilen måste ha ISOFIX-fästen, vilket inte alla bilar har. Det spelar dock ingen roll vilken bil du har eller vilken bilbarnstol du köper, så länge det finns ISOFIX på både – alla bilbarnstolar med ISOFIX är kompatibla med alla bilar som har ISOFIX-fästen.

Oavsett om man använder en bilbarnstol med basenhet eller utan så gör ISOFIX att det är enkelt att flytta bilbarnstolen. Om man har en bilbarnstol med basenhet kan man köpa till en extra basenhet om bilbarnstolen används i olika bilar, men med ISOFIX är basenheten enkel att flytta mellan olika bilar. Finns det ingen basenhet så blir det betydligt enklare att flytta en bilbarnstol som har ISOFIX än en utan.

Bilbarnstolar finns i tre olika varianter för olika åldrar, eller olika storlekar. Babyskydd används från nyfödd och tills barnet sitter stadigt utan stöd, det vill säga när barnet är omkring ett halvår. Därefter använder man en bakåtvänd bilbarnstol tills barnet är minst fyra år, men gärna längre än så. Slutligen använder man en bältesstol, eller en framåtvänd bilbarnstol. ISOFIX finns för samtliga av dessa bilbarnstolar, och fungerar alltså oavsett hur gammalt barnet är – från dag ett och så länge som barnet använder bilbarnstol.

Fördelarna med ISOFIX

Det finns många fördelar med ISOFIX, och den största fördelen är att det är enkelt och tydligt hur man fäster bilbarnstolen. Det här förhindrar att man sätter fast bilbarnstolen felaktigt, vilket i sin tur ökar säkerheten. På så sätt är bilbarnstolar med ISOFIX säkrare än bilbarnstolar som sätts fast med bilens bälte.

Väldigt många barn skadas och omkommer på grund av felaktigt monterade bilbarnstolar, och det finns undersökningar som visar att över hälften av alla bilbarnstolar är felmonterade. Med ISOFIX blir det enklare att sätta fast bilbarnstolen på rätt sätt.

En annan fördel är att den är enkel att hantera, och enkel att flytta. Även om säkerheten är viktigast så är det här också en stor fördel för den som ofta tar ut bilbarnstolen ur bilen, eller flyttar den mellan olika bilar. Det går betydligt fortare och är betydligt enklare med ISOFIX.

Nackdelar med ISOFIX

Även om ISOFIX har stora fördelar, så finns det även några nackdelar. En av dessa är förstås att äldre bilar saknar ISOFIX, vilket gör att långt ifrån alla kan använda det. En del bilbarnstolar med ISOFIX kan inte monteras med bilbälte överhuvudtaget, vilket gör att de inte kan användas i bilar som saknar ISOFIX-fäste. Detta kan vara en nackdel om man någon gång behöver använda bilbarnstolen i en annan bil.

Andra nackdelar är till exempel att bilbarnstolar med ISOFIX kan vara lite tyngre och klumpigare. Ibland kostar de också lite mer än andra bilbarnstolar, även om det också finns en del billigare modeller även med ISOFIX.

Unika ISOFIX-fästen

ISOFIX-fästena är två speciella fäststänger eller hakar, som sitter mellan ryggstödet och stolsdynan i bilen. Dessa är samma på alla bilar som har ISOFIX-fästen, och låsmekanismen på bilbarnstolen är utformad för att passa bilens ISOFIX-fästen.

Speciella ISOFIX fästen.

Denna standard är internationell och ser likadan ut i hela världen. Med ISOFIX lyckas över 90 procent av alla föräldrar montera bilbarnstolen på rätt sätt, vilket man kan jämföra med bilbarnstolar som monteras med bälte där över hälften är felmonterade.

Man ser också att låsningen är korrekt på ISOFIX, genom en färgskiftning till grönt som visar att bilbarnstolen sitter fast, och dessutom hörs ett tydligt klickljud. Detta gör det enkelt att fästa bilbarnstolen på rätt sätt, och lika enkelt att veta att den verkligen sitter korrekt.

Biltillverkare som erbjuder ISOFIX

För omkring 20 år sedan började flera bilar tillverkas med ISOFIX, då många biltillverkare införde detta på sina bilmodeller. År 2002 infördes ett lagkrav på ISOFIX-fästen i nytillverkade bilar i USA och Kanada, och 2004 infördes dessa krav även i Europa. Detta innebär att i princip alla nytillverkade bilar har ISOFIX-fästen.

Bakåtvända bilbarnstolar och babyskydd måste även ha ett stödben som kan monteras fast i bilens golv, för att fixera stabilitet och förhindra rörlighet ännu mer. ISOFIX har inneburit en betydligt högre säkerhet för barn i bilen, inte minst i samband med sidokrocksskyddet.

Är ISOFIX säkrare än bilbälte?

Ja, ISOFIX anses vara säkrare än att sätta fast bilbarnstolen med bilbältet. Det finns flera anledningar till att det är så. Först och främst så är bilens bälte konstruerat för att sitta runt passageraren under färden, och därför gör att det måste finnas en reaktionstid i bilbältets stretch för att belastningen vid en krock ska fördelas bättre.

ISOFIX säkrare än bilbälte?

Det här innebär att det finns en liten, liten rörelsemån i bilbätet, vilket blir en nackdel för bilbarnstolar. När man sätter fast en bilbarnstol så vill man nämligen ha så lite rörelse som möjligt. Med ISOFIX minskas rörelsen avsevärt, vilket gör att bilbarnstolen sitter fixerat.

En annan anledning till att ISOFIX är säkrare än bälte är, som sagt, att många bilbarnstolar som monteras med bälte sitter felmonterade. Närmare bestämt över hälften, vilket är väldigt mycket. Det här gör att många barn skadas allvarligt eller omkommer på grund av detta, när de hade kunnat klara sig om bilbarnstolen hade varit korrekt monterat.

Att montera en bilbarnstol med bilens bälte är ofta väldigt avancerat, vilket inte är konstigt. Bilens bälte är som sagt inte konstruerat för att hålla fast bilbarnstolar, så för att få bilbarnstolen att sitta fast ordentligt så krävs ofta en avancerad montering. Det här leder i sin tur till att många föräldrar helt enkelt inte förstår hur bilbarnstolen ska monteras, eller att tålamodet inte riktigt räcker till. Ofta förstår man inte heller hur viktigt det är att bilbarnstolen är korrekt monterad, man tycker helt enkelt att den känns stadig även om den i själva verket är felmonterad och osäker.

Med ISOFIX behöver man bara klicka in bilbarnstolen i bilens fästen, vilket går fort och är enkelt. Med hjälp av färgändringar och klickljud kan man både se och höra att bilbarnstolen sitter korrekt. Det här gör det helt enkelt betydligt enklare att montera bilbarnstolen på rätt sätt, vilket gör att säkerheten ökar avsevärt.

Många som köper bilbarnstol väljer bort billigare modeller eftersom de tror att dessa är osäkrare, men monterar sedan bilbarnstolen på fel sätt. I själva verket är en felaktigt monterad bilbarnstol betydligt osäkrare än en billigare bilbarnstol, som är monterad på rätt sätt och sitter säkert.

Montera ISOFIX-fästen i bilen

En stor fråga för många som väntar barn är: Måste jag byta bil om jag vill använda ISOFIX, men har en bil som saknar ISOFIX-fästen? Det korta svaret är ja, det går vanligtvis inte att eftermontera ISOFIX-fästen. Om man har en äldre bil så måste man alltså byta bil om man vill använda ISOFIX, alternativt välja en bilbarnstol som sätts fast med bilens bälte.

Det finns dock ett undantag. En del bilmodeller kan nämligen vara förberedda för fästena, även om själva fästena saknas. Detta förekommer ibland på bilar som kom när ISOFIX var relativt nytt, det vill säga bilar från början av 00-talet. Är det förberett för ISOFIX-fästen så kan det alltså går att installera detta, men det bästa är att då lämna in bilen på en verkstad och låta dem montera fästena.

Om man inte kan eller vill byta bil, så är alltså en bilbarnstol som sätts fast med bilens bälte det enda alternativet. Känner man sig osäker på om man lyckas få fast bilbarnstolen på rätt sätt så kan det vara en bra idé att låta bilbarnstolen sitta kvar i bilen när man väl har fått fast den. Följ instruktionerna noggrant, och om det finns möjlighet kan du be återförsäljaren att kolla så att bilbarnstolen sitter fast på rätt sätt. Till babyskydd finns det även basenheter som sätts fast med bilens bälte, och dessa kan vara ett bra alternativ om du vill kunna bära bebisen i babyskyddet utan att behöva sätta fast babyskyddet flera gånger. Då behöver du bara klicka i babyskyddet i basenheten, vilket är betydligt enklare. Se dock till så att basenheten sitter fast på rätt sätt.

ISOFIX i framsätet

Många vill använda bilbarnstolen i framsätet, någon gång då och då eller hela tiden. Om man har en bilbarnstol med ISOFIX så krävs det dock att det finns ISOFIX-fästen i framsätet på bilen, vilket det inte alltid gör.

Alla bilmodeller har alltså inte ISOFIX-fästen i framsätet, men en del har det. Det finns även bilmodeller som har detta förberett, så att ISOFIX-fästena kan monteras i efterhand, men återigen är det här någonting som varierar mellan olika bilmodeller.

Om det är viktigt att kunna ha bilbarnstolen i framsätet så bör du helt enkelt kolla om det finns ISOFIX-fästen där, eller om det finns möjlighet att montera sådana. Gör det inte det så får du fundera över vad som är viktigast.

Tänk också på att ingen bilbarnstol överhudtaget får monteras i framsätet om det finns en aktiv airbad där. Detta gäller oavsett om bilbarnstolen har ISOFIX eller inte, oavsett om den är framåt- eller bakåtvänd och oavsett om det är ett babyskydd, en bakåtvänd bilbarnstol, en framåtvänd bilbarnstol eller en bältesstol.

Om det finns airbag i bilen så går det att ta bort den, vilket kan göras på en verkstad. Ibland finns det även möjlighet att tillfälligt stänga av airbagen, men detta är inte hundra procent säkert och det har faktiskt hänt att airbagen har utlösts trots att den har varit avstängd. Det säkraste och absolut bästa är helt enkelt att ta bort den helt.

Sammanfattning av ISOFIX

Precis som med allting annat så finns det både för- och nackdelar med ISOFIX, men generellt kan man säga att det främst är fördelar – och stora sådana. Säkerheten är förstås alltid viktigast, och ISOFIX har ökat säkerheten för barn i bilen avsevärt.

Med det sagt så är det viktigt att komma ihåg att det här främst handlar om att många bilbarnstolar som monteras med bilens bälte är felaktigt monterade. En korrekt monterad bilbarnstol är säker, oavsett om det finns ISOFIX eller inte. Dessutom är ISOFIX ingen garanti för att barnet klarar sig oskadd vid en olycka.

ISOFIX - här för att stanna.

Den stora fördelen med ISOFIX är helt enkelt att det är enklare att montera bilbarnstolen på rätt sätt, och att det ökar säkerheten. Man behöver alltså inte byta till en bil som har ISOFIX-fästen om man inte vill det, och man måste inte välja ISOFIX bara för att man kan. Det viktigaste är alltid att montera bilbarnstolen på rätt sätt, oavsett vilken typ av bilbarnstol man använder.

Med det sagt så är ISOFIX ändå en väldigt bra uppfinnig, som trots allt har gjort bilåkandet säkrare för många barn, och säkerligen räddat många barn. Men problemet ligger egentligen inte i bilbarnstolarna i sig, utan i felmonteringar. Den stora fördelen med ISOFIX är alltså att det gör det enklare att montera bilbarnstolar på rätt sätt. I och med att ISOFIX finns på i stort sett alla nya bilar så kommer vi med största sannolikhet att få se allt mer av detta. Än så länge är det dock bra att det finns alternativ, eftersom alla bilar som sagt inte har ISOFIX-fästen. Men det är tydligt att dessa smidiga och smarta ISOFIX-fästen, tillsammans med till exempel sidokrockskydd, har gjort – och kommer fortsätta att göra – bilåkandet allt säkrare för våra barn.