Bästa lusmedlet 2024 – bota barnens huvudlöss snabbt och enkelt

Hedrin Once Lusmedel

9.9

Pris

9.5/10

Applicering

10.0/10

Behandling

10.0/10

Användbarhet

10.0/10

Hållbarhet

9.8/10

Vi gillar

 • Snabbverkande
 • Skonsam
 • Appliceras enkelt
 • Endast en behandling krävs

Nackdelar

 • Lite dyrare än genomsnittet men ändå värd sitt pris

De flesta barnfamiljer drabbas någon gång – eller flera gånger – av huvudlöss. Lössen sprids väldigt lätt, och inte minst bland yngre barn på förskola men även på skolor. Även om det är helt ofarligt så är det minst sagt besvärande, eftersom det innebär en intensiv klåda. Som tur är så finns det effektiva produkter som snabbt tar bort lössen.

Inledning, om löss och lusmedel

Även om många tycker att det känns ofräscht med löss så handlar det inte alls om dålig hygien när man får löss – tvärtom så trivs lössen bättre i ett rent hår. Med det sagt så känns det förstås knappast som en lösning att sluta tvätta håret för att slippa drabbas av löss – och det är heller ingen garanti för att man ska slippa det.

Däremot så finns det förebyggande behandlingar som kan förhindra att man får löss, och det finns också effektiva sätt att behandla löss när de väl kommer. För löss är tyvärr väldigt vanligt och sannolikheten är ganska stor att man någon gång kommer att drabbas.

Här har vi tagit fram de bästa lusmedlen, som snabbt och effektivt tar bort huvudlössen. Vi har valt ut en billig men ändå effektiv produkt, en mediumprodukt samt en lite dyrare produkt. Dessutom har vi valt ut en “joker”, och ytterligare några utmanare. Oavsett hur du föredrar att behandla löss så kan du hitta en produkt som passar din familj här.

Hedrin Lotion Lusmedel

Hedrin Lotion Lusmedel

Det här är en riktigt effektiv behandling som samtidigt är otroligt prisvärd. Här finns många fördelar: lusmedlet är snabbverkande, ofta räcker en enda behandling, den innehåller inga onödiga tillsatser och den kan användas av nästan alla (från sex månader).

Den här produkten är även skonsam och allergivänlig, och den passar även bra för den som har känslig hud. En snäll, men samtidigt effektiv produkt, helt enkelt.

Det är också hyfsat enkelt att använda den här produkten, även om hela behandlingen tar drygt en timme och sedan bör upprepas efter en vecka. Men en väldigt stor fördel är att den kan användas på hela familjen, även mindre barn.

Hedrin Treat & Go lusmedel

Hedrin Treat & Go lusmedel

Det här är en väldigt enkel behandling, men som tar lite tid på sig. Detta lusmedel ska nämligen verka i hela åtta timmar. Dock behöver du inte göra mer än att applicera medlet, och sedan skölja ur det efter åtta timmar. Enkelt och smidigt, speciellt om du låter det verka över natten och sköljer ur det nästa morgon.

Även denna produkt kan användas från sex månader, så det här är också en skonsam produkt som passar i stort sett hela familjen. Den här produkten är faktiskt framtagen för att underlätta vid applicering på barn, och den är kladdfri och har en svag doft.

Hedrin Once Lusmedel

Hedrin Once Lusmedel

Detta lusmedel är snabbverkande och här behövs faktiskt bara en enda behandling – ingen upprepning. Denna behandling är effektiv, och produkten appliceras enkelt med en sprayflaska. Efter bara 15 minuter kan du tvätta ur medlet med vanligt schampo, och sedan är det klart.

Det här är en naturlig och skonsam produkt, som också kan användas från sex månader. Det här är helt enkelt en snabb och enkel behandling för hela familjen – du behöver inte kamma med luskam, och du behöver inte upprepa behandlingen.

Beurer HT 15 Elektrisk Luskam

Beurer HT 15 Elektrisk Luskam

Även om det här är en luskam och inte ett lusmedel, så har den precis samma syfte som ett lusmedel – den tar bort lössen. Vanligtvis används luskam tillsammans med lusmedel för att kamma bort döda löss, men den här kan användas istället för lusmedel.

Denna elektriska luskam har flera smarta egenskaper och användningsområden. Den signalerar vid kontakt med löss eller ägg, och därför kan du använda den för att ta reda på om någon i familjen har löss – om du tycker att det är svårt att se. Om du föredrar vanliga lusmedel kan du sedan använda ett sådant, eller så fortsätter du med luskammen.

Den här luskammen är nämligen ett naturligt alternativ till lusmedel, perfekt för dig som tycker att det är krångligt att behandla med lusmedel eller som helt enkelt vill undvika att använda sådant i håret.

Varför bör du läsa våra tester av lusmedel?

Det är svårt att veta vilka produkter man ska välja, inte minst när det gäller sådant som lusmedel. Här har vi inte bara samlat de bästa produkterna, utan även en hel del viktig information om löss – och att bekämpa löss. Det här gör det helt enkelt lite lättare för dig att hitta rätt lusmedel för din familj, och att effektivt behandla lössen.

Vem rekommenderas köpa lusmedel?

Om man drabbas av huvudlöss behöver man lusmedel, helt enkelt. Lusmedel är ett enkelt och effektivt sätt att snabbt bli av med huvudlöss. Det kan också vara bra att ha lusmedel hemma ifall att, så att man snabbt kan behandla lössen när de dyker upp. På så sätt behöver man inte åka till apoteket, ifall man skulle ha långt dit, eller anpassa sig efter öppettiderna på apoteket. När lössen väl dyker upp vill man snabbt bli av med dem, så om ni har barn som går på förskola eller i skolan så kan det vara bra att ha en förpackning hemma.

Hur utfördes testerna av lusmedeln?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Fakta om löss hos barn

Även om huvudlöss inte är farligt så är det besvärligt, eftersom det kliar väldigt mycket. Dessutom har lössen en tendens att snabbt spridas, inte minst mellan barn och på förskolor och skolor. Det kan vara en bra idé att ha lusmedel och luskam hemma, inte minst om man har barn som går på förskola. När det börjar gå löss på förskolan kan det vara en bra idé att börja använda luskammen i förebyggande syfte.

Det finns även lusmedel som kan användas i förebyggande syfte, och dessa är nästan ännu viktigare att ha hemma. Då kan ni börja med ett sådant redan innan barnet har fått löss, och tack vare det kan ni slippa få löss.

Om någon i familjen får löss så är det lusbehandling som gäller. Det är viktigt att göra det så fort som möjligt, för att minska risken att lössen sprids mellan familjemedlemmar. Om bara en i familjen har löss så kan de andra använda förebyggande lusmedel, för att minska risken för spridning ytterligare. Kom ihåg att det ofta krävs ytterligare en lusbehandling efter någon vecka, för att försäkra sig om att alla löss och ägg är borta, annars kan det börja om igen.

Man ska inte underskatta luskammen. Den är väldigt viktig att använda i samband med behandlingen, men också i förebyggande syfte. Använd den gärna dagligen när den används i förebyggande syfte, och kamma noggrant igenom håret. Låt det ta tid, ett längre hår kan ta en halvtimme – eller ännu längre – att kamma igenom.

Tänk också på att tvätta mössor och göra rent hårborstar och kammar som används, speciellt om någon har löss. Om ni ännu inte har fått löss utan behandlar i förebyggande syfte så kan det vara bra att vara lite extra försiktig, att inte använda varandras mössor och att rengöra hårborstar och kammar.

När någon, eller flera, i familjen har haft löss så är det viktigt att kontrollera allas hår dagligen. Håll koll på om det finns kvar levande löss i håret efter avslutad behandling, och kolla även familjemedlemmar som inte har haft löss.

Bäst i Test av lusmedel

Efter utförliga analyser av marknadens olika lusmedel har vi tagit fram fyra olika lusmedel som är bäst i test just nu, en i varje kategori. Från ett billigt lusmedel som samtidigt är väl fungerande till ett lite dyrare och mer premium lusmedel. Nedan hittar du våra recensioner och omdömen av dessa lusmedel.

Bäst & Billigast: Hedrin Lotion Lusmedel

Bäst & Billigast: Hedrin Lotion Lusmedel

Om du letar efter en prisvärd produkt, då kan det här vara helt rätt val. Detta lusmedel är nämligen effektivt, men samtidigt mycket prisvärt. Till axellångt hår räcker den dock bara två gånger – det vill säga till en behandling, och ytterligare en efter någon vecka.

Det här är en väldigt skonsam produkt som är allergivänlig och inte innehåller några onödiga tillsatser som parfym, eteriska oljor eller färgämnen. Tack vare detta kan den användas av i stort sett alla – barn från sex månader, gravida, ammande, personer med känslig hud och astmatiker. En produkt för hela familjen, helt enkelt.

Behandlingen tar drygt en timme totalt, vilket visserligen är en ganska lång behandlingstid. Själva proceduren är dock enkel. Produkten fördelas jämnt i torrt hår och hela håret och hårbotten ska täckas, därefter ska lösningen verka i en timme innan den tvättas ur med vanligt schampo. Du behöver inte luskamma håret, varken när produkten sitter i eller efter att du har sköljt ur den. Dock behöver behandlingen upprepas efter en vecka.

Det här är alltså en riktigt prisvärd produkt som är enkel att använda, och som kan användas av hela familjen. Den är skonsam och passar för alla över sex månader. Det här är framför allt ett bra val om du vill köpa hem ett lusmedel i fall att, eftersom det kan användas av hela familjen och dessutom inte kostar allt för mycket.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Effektiv behandling
 • Allergivänlig
 • Enkel att använda
 • Luskam behövs inte
 • Fri från onödiga tillsatser
 • Kan användas från sex månader
 • Passar även personer med känslig hud

Nackdelar

 • Behandlingen behöver upprepas efter en vecka
 • En förpackning räcker bara till två appliceringar
 • Lösningen behöver sitta i håret i en timme

Medium: Hedrin Treat & Go lusmedel

Medium: Hedrin Treat & Go lusmedel

Det här är en riktigt smart och lättanvänd produkt. Det här är en mousse som enkelt appliceras i håret, verkar i åtta timmar och därefter sköljs ur. Sedan är det klart! Enklare än så här kan det knappast bli.

Nackdelen är förstås den långa verkningstiden, men den känns faktiskt inte som något större problem. Produkten är kladdfri och har en svag doft, så det är inte besvärande att använda den. Tvärtom är den väldigt enkel att applicera när och vart som helst.

Om man vill kan man dessutom låta den verka över natten, för att sedan skölja ur den nästa morgon. Då kommer man inte alls att märka av det, och verkningstiden känns inte så lång. Men ärligt talat märks den inte allt för mycket oavsett, så den kan lika gärna användas under dagen om man föredrar det.

Efter en vecka ska behandlingen upprepas, vilket de flesta behandlingar behöver göra. Här känns det dock inte som ett överdrivet stort problem, för även om verkningstiden är lång så är behandlingen samtidigt enkel och inte alls särskilt besvärande.

En stor fördel med den här produkten är att den är framställd för att vara enkel att applicera på barn. Och ja, den är faktiskt enkel att använda på barn – tack vare den lätthanterliga konsistensen som är lättarbetat, men också tack vare att den är kladdfri och inte luktar mycket alls. Tack vare det kommer barnet knappt att märka den, än mindre bry sig om den.

Den här produkten innehåller Activdiol som ofta används som fuktighetsbevarande och mjukgörande i kosmetiska produkter och hudvårdsprodukter. Detta lusmedel är mycket skonsamt och snällt mot huden. Dessutom fungerar den för i stort sett alla – till exempel barn från sex månader, ammande och gravida.

Fördelar

 • Framtagen för enklare applicering på barn
 • Kladdfri
 • Svag doft
 • Skonsam mot huden
 • Kan användas från sex månader
 • Enkel att använda
 • Prisvärd produkt
 • Ingen luskam behövs

Nackdelar

 • Väldigt lång verkningstid
 • Behandlingen måste upprepas efter en vecka

Premium: Hedrin Once Lusmedel

Premium: Hedrin Once Lusmedel

Det här är ett riktigt smart lusmedel, som är både effektivt och väldigt enkelt att använda. En stor fördel här är att det faktiskt bara behövs en enda behandling – och behandlingen behöver inte upprepas efter en viss tid. Detta tack vare att medlet dödar både lössen och äggen, och inte enbart lössen.

En annan fördel är att det här är en spray, vilket gör den mycket enkel att applicera. Produkten är även enkel att använda, och har en väldigt kort verkningstid – 15 minuter.

Här behöver du bara spraya över hela håret, när det är torrt. Hela håret och hårbotten ska täckas och bli indränkt, och därefter ska produkten masseras in i håret med fingrarna så att det fördelas jämnt. Efter 15 minuter tvättar du håret med vanligt schampo, och sedan är det helt klart – du behöver inte upprepa behandlingen någon gång.

Den här produkten är helt fri från parabener, parfym och insektsgift. Den är märkt med “AllergyCertified” som garanterar att det inte finns några allergener i produkten, och att den är säker att använda.

Här finns egentligen hur många fördelar som helst. Den här produkten passar i stort sett hela familjen – barn från sex månader, gravida, ammande och så vidare. Perfekt om du vill ha en enkel behandling för både barn och vuxna.

Fördelar

 • Snabbverkande
 • Endast en behandling behövs
 • Kan användas från sex månader
 • Skonsam
 • Mycket effektiv
 • Enkel att applicera
 • Smart sprayflaska
 • Enkel att använda
 • Säker produkt
 • Ingen luskam behövs

Nackdelar

 • Möjligen något dyr (om än prisvärd)

Joker: Beurer HT 15 Elektrisk Luskam

Joker: Beurer HT 15 Elektrisk Luskam

Det här kan vara den smartaste lusbehandlingen som finns på marknaden. Det här är en luskam, men en elektrisk sådan, som både upptäcker och dödar löss och ägg. Det här innebär att du inte behöver någon vanlig lusbehandling, du behöver inte applicera något i håret, du behöver inte göra något annat än att kamma med denna luskam.

Här finns otroligt många fördelar. Först och främst så kan du använda luskammen enbart för att upptäcka löss, om du till exempel tycker att det är svårt att se dem. Kammen signalerar nämligen när den kommer i kontakt med löss eller ägg. Då kan du, om du vill, påbörja vanlig lusbehandling – eller bara fortsätta kamma med denna luskam.

Den här luskammen tar död på lössen med en mild elektrisk stöt. Spänningen är dock helt ofarlig för människor, och till och med omärkbar. Men den tar faktiskt inte bara bort lössen, utan även äggen. Tack vare det blir behandlingen mycket effektiv, och du blir snabbt av med lössen – men för säkerhets skull kan du givetvis fortsätta använda luskammen en tid efter. Den är trots allt ofarlig, och enkel att använda.

En stor fördel med denna, jämfört med lusmedel, är att den här kan användas under en väldigt lång tid framöver. Du behöver helt enkelt inte köpa ny lusbehandling till varje familjemedlem, eller varje gång ni drabbas av löss. Om du har den här hemma så är du alltid redo att bekämpa lössen, när de än dyker upp.

Självklart kan den här luskammen även användas i förebyggande syfte, och du behöver inte själv hålla koll på löss och ägg – luskammen talar om för dig när den hittar det. Du kan även använda den på husdjuren, till exempel hundar och katter. Det här är verkligen en perfekt produkt som fungerar för hela familjen – inklusive husdjuren.

Fördelar

 • Signalerar vid kontakt med löss eller ägg
 • Enkel att använda
 • Inget lusmedel behövs
 • Tar bort både löss och ägg
 • Kan även användas på hundar och katter
 • Drivs med vanliga LR06 batterier
 • Rengöringsborste och skyddshölje ingår
 • Perfekt för barn i alla åldrar
 • Kan användas väldigt många gånger

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Tänk på detta innan du köper lusmedel

Det finns ett ganska stort utbud av lusmedel i dag, och även om alla gör samma sak så används de på lite olika sätt. Det finns till exempel schampon som används nästan som ett vanligt schampo, vilket är bra alternativ om man vill göra det enkelt. Det finns även lusmedel som sprayas i håret, och lösningar som appliceras.

Börja gärna med att fundera på vilken metod du föredrar. Om det är ett mindre barn som har löss kanske lösning eller spray är enklast att använda, medan äldre barn – och vuxna – kanske tycker att det är smidigare att använda ett schampo. Oavsett vilken metod som används så brukar man avsluta med att kamma med luskam, och detta kan ibland vara enklare om man har applicerat en lösning eller spray som gör håret lite halare.

Se till att läsa instruktionerna noga, gärna redan innan du köper lusmedlet, så att du vet exakt hur det ska användas. För att få bort lössen och slippa göra om behandlingen flera gånger är det viktigt att göra rätt, och följa instruktionerna. Tänk på att man ofta behöver upprepa behandlingen efter någon vecka, annars finns risken att det börjar om igen.

Lusmedel som utmanar

Vi har redan valt ut fyra olika bäst i test lusmedel men i vår test av olika lusmedel hittade vi ett antal andra lusmedel som verkligen utmanade våra vinnare om förstaplatserna. Nedan är några lusmedel som vi också kan rekommendera, speciellt om inga av våra bäst i test lusmedel inte finns på lager eller passar dina behov.

Kanske föredrar du en annan metod, eller en snabbare behandling? Här hittar du fyra effektiva lusmedel som samtidigt är enkla att använda. Här hittar du bland annat lusmedel som bara behöver verka i tio minuter, och en behandling som inte behöver upprepas.

NYDA Lusmedel

NYDA Lusmedel

Det här är en enkel, effektiv och prisvärd behandling. Den här produkten sprayas på håret, vilket gör appliceringen enkel. När du har sprayat över hela håret och hårbotten så masserar du in produkten, och sedan låter du det verka i en timme innan du kammar igenom håret med luskam för att få bort döda löss. Därefter tvättar du håret med vanligt schampo, sedan är det klart – behandlingen behöver inte upprepas.

Den här produkten kan användas för barn från två år och uppåt, och den räcker för en till två behandlingar beroende på hur långt och hur tjockt håret är. Det innebär att en eller två personer kan behandlas, eftersom det bara krävs en behandling med denna.

Detta lusmedel är helt giftfritt, och det dödar både löss och ägg. Här ingår en pumpflaska som gör appliceringen enkel, samt en luskam som du använder för att kamma bort döda löss efter behandlingen. Det här är helt enkelt allt du behöver för att snabbt och effektivt få bort löss och ägg, med bara en behandling.

NYDA Express Lusmedel

NYDA Express Lusmedel

Den här behandlingen är effektiv, snabbverkande och prisvärd. Även här sprayas produkten i hår och hårbotten, vilket gör appliceringen enkel. Även själva behandlingen är mycket enkel – du sprayar bara produkten på torrt hår, låter den verka i tio minuter och kammar sedan bort döda löss innan du tvättar ur produkten med vanligt schampo.

Här behöver behandlingen dock upprepas efter nio dagar, men det är ändå en enkel behandling som går hyfsat snabbt att genomföra. Den här produkten kan användas av hela familjen – barn från 0 år, och även gravida.

Linicin Schampo, lusmedel mot löss och gnetter

Linicin Schampo, lusmedel mot löss och gnetter

Det här är ett schampo som används istället för ditt vanliga schampo. Det är hyfsat enkelt att använda: du sköljer håret så att det blir genomblött, handdukstorkar det, använder schampot i hela håret, masserar in det noggrant och ned i hårbotten, låter det verka i tio minuter och därefter sköljer du ur det med ljummet vatten. Kamma igenom håret med fintandad kam, och upprepa behandlingen efter nio eller tio dagar.

Eftersom behandlingen liknar en vanlig schamponering så kan denna metod passa bra för många barn, eftersom det i stort sett blir som att tvätta håret – inga konstigheter, helt enkelt. Den korta verkningstiden är också en fördel för barn. Den här behandlingen räcker till ungefär två appliceringar, det vill säga till en person eftersom behandlingen behöver upprepas. Produkten kan användas på barn från två år.

Paranix Lusspray

Paranix Lusspray

Detta är ett snabbt och effektivt lusmedel som endast behöver verka i 15 minuter – och den passar för barn från sex månader. Den här produkten sprayas på torrt hår, masseras in och verkar sedan i 15 minuter. Därefter appliceras vanligt schampo som masseras in, och sedan noggrant sköljs ur med ljummet vatten. Schamponeringen ska sedan upprepas. När håret sedan fortfarande är fuktigt så kammar man med luskam.

Efter en vecka behöver behandlingen upprepas. Det här är alltså en ganska komplicerad behandling, jämfört med många andra där produkten bara appliceras och sköljs ur. Den här processen tar lite mer tid, även om medlet bara ska verka i 15 minuter. Det är dock en effektiv behandling, och själva appliceringen är enkel med sprayflaskan.

Det finns dock flera fördelar med den här produkten: Den kladdar inte, den luktar ingenting, den passar från sex månader, en flaska räcker till ungefär fyra behandlingar och den har visat sig vara effektiv efter bara en behandling. Du måste alltså inte upprepa behandlingen efter sju dagar, om du inte upptäcker några levande löss då.

Frågor och svar om löss & lusmedel

Om man inte har köpt lusmedel tidigare så kan det vara svårt att veta vilket man ska välja, hur det fungerar och även vad man ska tänka på när man behandlar löss. Det är vanligt att löss skapar en viss panik, eftersom de är väldigt besvärande och man är orolig över att de ska spridas till resten av familjen. Det kan dock vara bra att känna till att löss inte är farligt, även om det är besvärligt att ha löss och det kliar väldigt mycket. Dagens lusmedel är dessutom mycket effektiva, och lössen försvinner ofta snabbt efter behandlingen.

Men med det sagt kan förstås många frågor återstå – hur använder man lusmedel, finns det alternativ till lusmedel som köps på apotek och hur sprids egentligen lössen? För att göra det hela lite enklare, och lite mindre skrämmande, så har vi samlat de vanligaste frågorna.

Vad är löss och hur sprids de?

Huvudlöss är en liten insekt, cirka två till tre centimeter lång, som livnär sig på människans blod. De lever i hårbotten, de förflyttar sig genom att klättra på hårstråna och de trivs bäst om hårstråna är minst tre centimeter långa. Lössen utsöndrar saliv som gör att det kliar i hårbotten.

Lössen kan inte flyga eller hoppa, utan sprids mellan människor genom direktkontakt huvud mot huvud. Om lössen hamnar utanför håret så blir de svagare, och överlever i max ett dygn. De kan spridas om man till exempel använder samma mössa eller hårborste som någon som har löss, förutsatt att man gör det strax efteråt – men inte om det gått flera dygn.

Kammar och borstar bör rengöras om de används av någon som har löss, och det kan vara en bra idé att tvätta mössor efter användning. Däremot behöver man inte desinficera leksaker eller möbler om man är orolig att det har hamnat löss där. Det är inte heller nödvändigt att tvätta sängkläder och liknande varje dag.

Kan man göra eget lusmedel?

Ja, det går att göra eget lusmedel, men hur väl dessa fungerar låter vi vara osagt. En del anser dock att dessa fungerar bättre än färdiga lusmedel som man köper, och dessuom är de naturligare. För den som har extremt känslig hårbotten kan det vara ett alternativ, eftersom dessa är väldigt skonsamma. Dock kan det vara bra att känna till att de flesta lusmedel som säljs i dag är skonsamma, men fortfarande effektiva.

Hemmagjorda lusmedel kan tillverkas med till exempel rosmarin, en blandning av olika oljor, äppelcidervinäger eller eukalyptusblad. Dessa lusmedel är ofta väldigt enkla att göra, ibland blandas bara ett fåtal ingredienser och andra gånger används bara en produkt och appliceras direkt i håret. När de sedan har fått verka en stund så använder man en luskam.

Något som kan vara bra att känna till när det gäller hemmagjorda lusmedel är att de oftast fokuserar på att göra håret halt, så att det blir svårare för lössen att hålla sig kvar när du kammar bort dem. Här handlar det alltså främst om att göra det enkelt att få bort lössen, medan lusmedel som du köper på apotek istället fokuserar på att döda lössen.

Hur använder man lusmedel?

Det beror på vilken produkt man väljer. Det finns till exempel schampo, spray och lösning. Om du väljer ett schampo så fungerar det i princip som ett vanligt schampo, men ofta ska det verka i håret under en viss tid – ofta tio minuter. Därför sköljs det ur, och sedan använder man en luskam.

Använder du istället en spray eller lösning så appliceras dessa vanligtvis i torrt hår, och även dessa ska sedan verka i minst tio minuter – ibland längre. Om du använder en spray så ska du vanligtvis kamma med luskam efteråt, och därefter kan du – om du vill – tvätta håret med vanligt schampo. Om du använder lösning så brukar det istället vara tvärtom; först tvättar du håret, och därefter använder du luskammen för att få bort döda löss.

Exakt hur produkterna används varierar dock mellan olika märken, och det är inte ens säkert att två schampon fungerar på samma sätt. Därför är det viktigt att alltid läsa instruktionerna innan, för att försäkra sig om att man utför behandlingen på rätt sätt. Tänk på att behandlingen ofta behöver upprepas efter någon vecka.

Vad kostar lusmedel?

Det kan variera en hel del, men generellt kan man säga att de vanligtvis kostar mellan en hundralapp och två. Många gånger räcker dock en förpackning till flera appliceringar, och till att behandla flera personer i familjen. Ofta krävs minst två behandlingar med lusmedel, med någon veckas mellanrum, för att försäkra sig om att alla löss och ägg är borta.

Ofta behövs även en luskam, och dessa kostar betydligt mindre – från tjugo kronor och uppåt. Det finns även elektriska luskammar om man föredrar det, de är förstås dyrare och kostar från ett par hundra och uppåt.

Sammanfattning av lusmedel

Nästan alla barnfamiljer får löss någon gång, eller flera gånger om man har otur. Det är knappast roligt, men som tur är så går det att behandla effektivt. I dag finns det väldigt många olika alternativ när det kommer till effektiva och säkra lusmedel, men ibland måste man prova flera medel för att hitta ett som verkligen fungerar.

I detta omfattande test av lusmedel har vi presenterat fyra olika bäst i test lusmedel, från ett billigare lusmedel som presterar riktigt bra, till ett något dyrare men mycket mer premium lusmedel som verkligen ger dig en bra behandling mot huvudlöss. Nedan sammanställer vi våra bäst i test lusmedel mot hårlöss hos barnfamiljer för att underlätta ditt val.

KategoriLusmedelCirkaprisBästa pris
Bäst & BilligastHedrin Lotion Lusmedel96 krApohem.se
MediumHedrin Treat & Go lusmedel149 krMeds.se
PremiumHedrin Once Lusmedel189 krApohem.se
JokerBeurer HT 15 Elektrisk Luskam299 krApohem.se

Källor