Bästa barnryggsäcken 2024 – Se till att ditt barn är redo för dagis eller skolan

Med en riktigt bra ryggsäck blir det även enklare att ha med sig mellanmål eller en frukt, samt att det alltid går att förvara olika leksaker eller andra viktiga saker på ett enkelt och smidigt sätt.

Om ditt barn har påbörjat skolgången är det verkligen dags att börja titta på barnryggsäckar så att hen får med sig allt som behövs, exempelvis pennor, skolmaterial och dylikt.

Denna artikel om barnryggsäckar innehåller reklam i form av annonslänkar till Babyshop.se, Babyv.se och Lekmer.se

Inledning

Vi har granskat den svenska marknaden av barnryggsäckar noga, och det finns verkligen många modeller att välja mellan. Vissa av dem är har dessutom smidiga egenskaper som gör livet enklare för ditt barn, något som vi givetvis uppskattar. Det kan däremot vara svårt att välja rätt ryggsäck eftersom det finns ett så stort utbud, men det är också anledningen varför vi skrev denna omfattande recension.

För att du ska kunna göra ditt val lite enklare har vi plockat fram de allra bästa produkterna som finns att tillgå just nu, men vi har även testat dem via våra egna barn för att få till så rättvisa resultat som möjligt.

Vi presenterar dig med tre distinkta prisklasser och deras vinnare för att du ska kunna välja ut det mest passande alternativet, och dessa är följande: bäst & billigast, mellan och premium. Vinnaren i den kategorin Bäst & Billigast blev Paw Patrol Ryggsäck, en utmärkt produkt för den prismedvetna föräldern.

Mellanklassens vinnare i sin tur blev Champion Branded Ryggsäck Marinblå, en barnryggsäck som bjuder på ett stort huvudfack med dragkedjestängning, samt ett handtag upptill.

Premium kategorins vinnare utsgås som Bergans Ryggsäck 2GO, en lite dyrare produkt som däremot erbjuder mycket högre kvalitet. Den presenterar dessutom användaren med god bärkomfort, samtidigt som den är skonsam mot barnets rygg. Utöver detta får du även ett regnskydd med reflex.

Vill du veta mer om våra vinnare som blev bäst i test, men även deras utmanare? Då är det bara att läsa vidare nedan!

Paw Patrol Ryggsäck

Paw Patrol Ryggsäck

Denna söta ryggsäck är inte bara billig, den är även väldigt praktisk tack vare vadderade och justerbara axelremmar, ett ytterfack med dragkedja, samt ett handtag upptill så att den även kan bäras på när den inte går att ha på ryggen.

Vi gillade även utseendet på denna Paw Patrol barnryggsäck, och de välkända valparna från programmet Paw Patrol pryder väskan vilket passar barn som har dem som favorit.

Champion Branded Ryggsäck Marinblå

Champion Branded Ryggsäck Marinblå

Denna barnryggsäck från det kända varumärket Champion bjuder på bland annat ett större huvudfack med dragkedja, ett inre uppdelningsfack för enklare förvaring, samt ett handtag längst upp om den behöver bäras med hand.

Mellanklassens prisklass är givetvis lite dyrare än den billigaste, men de flesta föräldrar bör ha råd även med denna ryggsäck då den är väldigt prisvärd.

Bergans Ryggsäck 2GO

Bergans Ryggsäck 2GO

Bergans har tillverkat en väldigt slitstark och tålig barnryggsäck som är till för alla föräldrar som vill satsa på hög kvalitet, bättre komfort och flera användbara egenskaper.

Du hittar bland annat ett datorfack, bärhandtag, regnskydd, reflex och mycket mer. Denna väska har det mesta du kan tänka dig, och det är även anledningen varför den valdes ut som vinnare i premium kategorin.

Vem bör inhandla en barnryggsäck?

När ditt barn blir så pass stor att hen kan börja på förskola märker du garanterat att en barnryggsäck blir en nödvändighet. Det bästa sättet för ditt barn att bära på saker är att förvara dem i en ryggsäck eftersom det blir bekvämare och lättare.

Du kan även packa ned allt nödvändigt som ditt barn behöver ha med sig under tiden som hen inte är hemma, exempelvis gosedjur, pennor, accessoarer, mellanmål, suddigummin och så vidare. De flesta barnryggsäckar är så pass stora rent storleksmässigt att du även kan stoppa ned en vattenflaska.

Eftersom vi tog fram många olika modeller av barnryggsäckar finns det givetvis sådana som passar yngre barn bättre, men även produkter som lämpar sig väl för lite äldre barn. Du hittar alltså ett passande alternativ oavsett ålder, något som vi tror att du kommer uppskatta lite extra.

Hur kom vi fram till vilka barnryggsäckar vi skulle testa?

För att göra det hela så rättvist som möjligt tog vi en titt på flera olika återförsäljare och deras sortiment, men även många recensioner och tester som genomförts tidigare.

Vi granskade givetvis de olika barnryggsäckarna och deras produktbeskrivningar.

Hur gick testerna till med barnryggsäckarna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland barnryggsäckar

Efter noggrannt utförda utvärderingar av de olika barnryggsäckar som vi haft med i våra tester valdes det ut tre olika ryggsäckar som blir bäst i test. Från bäst och billigast barnryggsäck till lite dyrare och mer premium ryggsäck.

Bäst & Billigast: Paw Patrol Ryggsäck Palace Blå

Bäst & Billigast: Paw Patrol Ryggsäck Palace Blå

Denna ryggsäck valdes ut som vinnare på grund av det låga cirkapriset, men även för att den bjöd på flera egenskaper som är väl anpassade för mindre barn.

Du hittar exempelvis ett större fack med dragkedja för enkel förvaring, men även ett mindre ytterfack för exempelvis pennor, suddigummin och andra småprylar.

De vadderade och justerbara axelremmarna var enkla att ställa in, samt att de bjöd på god komfort. I ryggen hittas även ett meshnät för ökad ventilation, samt att du får ett handtag upptill så att ditt barn kan bära ryggsäcken om den inte går att ha på ryggen, till exempel i bussen eller på andra platser.

Undertill hittas en förstärkt del så att den tål mer vikt, samt att det även finns sidofickor med meshnät runtom. Cirkapriset för denna barnryggsäck, Paw Patrol Ryggsäck Palace Blå, är endast 139 kronor vilket gör den till ett väldigt förmånligt köp!

Måtten för denna ryggsäck är 36 x 25 x 10 cm, samt att materialet är polyester. Observera dock att den endast tål handtvätt.

Mellan: Champion Branded Ryggsäck Marinblå

Mellan: Champion Branded Ryggsäck Marinblå

Denna barnryggsäck från Champion erbjuder flera fördelaktiga egenskaper, exempelvis ett stort huvudfack med dragkedja, en ficka med dragkedja längst fram, samt ett uppdelningsfack inuti för enklare förvaring.

Du får även vadderade och justerbara axelremmar, samt ett handtag längst upp. Måtten för denna ryggsäck är 42 x 12 x 16 centimeter, samt att materialet är av 80 % polyester och 20 % polyuretan. Du rengör den dessutom enkelt med en fuktig trasa.

Cirkapriset för mellanklassens vinnare, Champion Branded Ryggsäck Marinblå, hamnar på 300 kronor, ett pris som blev något dyrare än vinnaren av den billigaste ryggsäcken – men du får dock en kvalitativ märkesprodukt vilket motiverar prisbilden.

Premium: Bergans Ryggsäck 2GO

Premium: Bergans Ryggsäck 2GO

Denna barnryggsäck blev vår största favorit eftersom den bjöd på så många fördelar. Ryggsäcken är dessutom utrustad med QuickAdjust™II-teknologi vilket anpassar den efter barnets rygg, en egenskap som fördelar vikten jämnare.

Ryggsäcken är även utrustad med flera praktiska fack och bjuder också på en avtagbar höftrem, justerbar framrem, kompressionsremmar, bärhandtag, regnskydd med medföljande reflex, samt ett speciellt fack för en bärbar dator.

Det finns alltså väldigt många fördelar med Bergans Ryggsäck 2GO , samt att den passar alla barn som är mellan 110 och 150 centimeter långa. Materialet i sin tur är av Nylon 840D ballistic och Polyester 600D.

Med en vikt på 825 gram, en volym på 24 liter, samt mått på 40 x 26 x 24 centimeter får du en robust och slitstark ryggsäck som endast kostar 799 kronor i cirkapris vilket är överkomligt för de flesta föräldrar, även om det är något saftigare än många av de andra produkterna i vårt omfattande test.

Barnryggsäckar som utmanar

Utföver våra tre vinnare som valdes ut som bäst i test bland barnryggsäckar finns det några andra ryggsäckar som gav vinnarna en god match. Detta är ryggsäckar för barn som vi också kan rekommendera, om ingen av våra vinnare passar.

Lilletind 18 L Ryggsäck Röd/Grön

Lilletind 18 L Ryggsäck Röd/Grön

Denna barnryggsäck från Lilletind rymmer hela 18 liter och har ett bärsystem som är anpassad för barn. Den ventilerade ryggpanelen hjälper till för att inte bli svettig, samt att du hittar två stora vattenflaskfickor på sidorna.

Ryggsäcken har även en ficka med dragkedja med ett topplock, samt att det finns fästöglor för skidor på sidorna. På fronten hittas flera fästpunkter, samt att reflexdetaljer finns tillgängliga på axelremmarna, framsidan och i änden. Denna produkt tål dessutom maskintvätt vilket var en trevlig överraskning för oss alla. Cirkapriset för Lilletind 18 L Ryggsäck Röd/Grön landar på 499 kronor.

Mumin Tiuhti Ryggsäck Friendship Blå

Mumin Tiuhti Ryggsäck Friendship Blå

Denna ryggsäck är en enklare modell för barn som älskar mumin, den folkkäre karaktären som är skapad av författaren Tove Jansson.

Säcken är tillverkad av mjukt polyestermaterial med vadderade och justerbara axelband, men du hittar även ett större fack med en dragkedja. Utöver detta finns även ett handtag upptill om ryggsäcken behöver bäras med handen.

Cirkapriset för denna söta ryggsäck, Mumin Tiuhti Ryggsäck Friendship Blå, är endast 249 kronor, ett överkomligt pris för de flesta.

Mumin Nipsu Ryggsäck Mumin Spanar Grå

Mumin Nipsu Ryggsäck Mumin Spanar Grå

Även denna ryggsäck har mumin som tema, men denna modell har ett vattenresistent tyg för att undvika att innehållet blir blött. Det finns även ett mjukt och vadderat ryggparti för att underlätta längre bärtider, samt att du givetvis får ett handtag upptill, två fack och justerbara axelband.

Cirkapriset för denna barnryggsäck, Mumin Nipsu Ryggsäck Mumin Spanar Grå, blir 329 kronor vilket är något dyrare än den andra muminväskan, däremot får du fler finesser vilket motiverar det något högre priset.

Goldbug Gåsele/ryggsäck 2-i-1, koala

Goldbug Gåsele/ryggsäck 2-i-1, koala

Denna originella barnryggsäck har ett väldigt unikt utseende i form av en söt koala. Den är dessutom bekväm och säker tack vare säkerhetsselen, samt att den har en liten ficka med plats för diverse prylar som ditt barn behöver ha med sig under dagen.

Du kan greppa tag i svansen för att hålla ditt barn nära dig, en aspekt som vi verkligen gillade. Den är även enkel att sätta fast och fästa på ryggen, samt att den är tvättbar i tvättmaskin. Cirkapriset för Goldbug Gåsele/ryggsäck 2-i-1, koala hamnar på 349 kronor.

Skip Hop Zoo Pack, Apa

Skip Hop Zoo Pack, Apa

Denna ryggsäck från Zoo Pack är en praktisk variant som passar bäst för lite mindre barn. De roliga detaljerna och det högkvalitativa materialet resulterar i en perfekt utflyktsväska, eller en anpassad ryggsäck för de allra minsta barnen från 3 år och uppåt.

Väskan innehåller ett rymligt och stort fack, nätfack för dryckesflaska, samt bekväma och vadderade axelvaddar. Den är dessutom lätt att rengöra vilket vi tyckte var smidigt. Cirkapriset för Skip Hop Zoo Pack, Apa hamnar på 299 kronor för denna modell vilket vi tycker är rimligt med tanke på alla detaljer.

Liewood ryggsäck mini Saxo, Cat Rose

Liewood ryggsäck mini Saxo, Cat Rose

Denna praktiska lilla ryggsäck har ett motiv av ett kattansikte, men du hittar även kontrastfärg inuti vilket utmärker den lite extra. Ryggsäcken Passar barn från 1-3 år, samt att den är tillverkad i 100 % återvunnen polyester, något som givetvis är en fördel.

Cirkapriset för barnryggsäck Liewood ryggsäck mini Saxo, Cat Rose hamnar på 399 kronor, ett pris som är relativt högt men som ändå motiveras med den höga tillverkningskvaliteten.

Isbjörn of Sweden Stortass Mini Ryggsäck Ice

Isbjörn of Sweden Stortass Mini Ryggsäck Ice

Om du letar efter en unik barnryggsäck är detta verkligen rätt val eftersom du får en sittdyna och en nallebjörn på köpet. Ryggsäcken har även ett rymligt huvudfack med dubbla dragkedjor, men även en innerficka.

Utöver detta finns också två flaskhållare på sidorna, samt en liten ficka längst fram. De vadderade och justerbara remmarna gör den bekväm för barn, samt att du hittar reflexdetaljer runtom vilket hjälper ditt barn att synas även på kvällstid eller tidig morgon.

Cirkapriset för Isbjörn of Sweden Stortass Mini Ryggsäck Ice hamnar på 399 kronor och det motiveras med de extra accessoarerna som medföljer.

Stella McCartney Kids Ryggsäck Grå/Neon Camo

Stella McCartney Kids Ryggsäck Grå/Neon Camo

Denna ryggsäck från Stella McCartney är en dyrare produkt jämfört med de andra i vårt test, men samtidigt är det ett välkänt märke.

Väskan är tillverkad i återvunnen polyester och du får även reglerbara och vadderade axelband, justerbara kardborredetaljer längst fram, samt ett rymligt huvudfack med dragkedja. Det finns även ett ytterligare fack framtill som ett plus i kanten.

Cirkapriset för Stella McCartney Kids Ryggsäck Grå/Neon Camo är dock högt och för denna barnryggsäck får du betala 1320 kronor. Denna produkt utmanade vår vinnare i kategorin premium, men den lyckades inte hela vägen då det inte går att motivera priset med så få praktiska egenskaper.

Frågor och svar om barnryggsäckar

Innan du köper en ny barnryggsäck i närmaste butik eller webbutik rekommenderar vi att du läser igenom våra svar på vanliga frågor om ryggsäckar för barn nedan.

Vem behöver en barnryggsäck?

Ditt barn behöver givetvis en barnryggsäck när hen ska till skolan eftersom den erbjuder möjlighet till förvaring av diverse saker som behövs under skoltid. Det är även bra att kunna ta med sig mellanmål i en ryggsäck, eller varför inte ett gosedjur hemifrån.

Vad kostar en barnryggsäck?

De billigaste kostar lite över hundralappen medan de dyraste produkterna kan kosta över 1 000 kronor. Det finns även märken som är dyrare på grund av att de är välkända och väletablerade, något som bör nämnas enligt oss.

Vilka skillnader har barnryggsäckar jämfört med andra?

Barnryggsäckar skiljer sig från andra ryggsäckar tack vare de olika detaljerna, exempelvis kan vissa av dem vara utformade som djur eller ha andra lekfulla motiv som barn tycker om.

Egenskapsmässigt är de också enklare, men du hittar däremot ryggsäckar som har många praktiska finesser.

Vilken barnryggsäck ska man satsa på?

Detta beror helt på ditt barns behov, eller hur mycket din budget tillåter. Det finns modeller som erbjuder vattentäta egenskaper som alltid är att föredra, men även andra fördelar som flera fickor, praktisk förvaring, och mycket mer.

Sammanfattning

Nu har vi gått igenom att tester och recensioner av de barnryggsäckar som valts ut att delta i denna omfattande test av ryggsäckar för barn. Tre har utsetts till bäst i test bland barnryggsäckar och nedan hittar du en sammanställning över våra vinnare, från bäst och billigast barnryggsäck till lite dyrare och mer premium ryggsäcken.

KategoriBarnryggsäckMåttCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastPaw Patrol Ryggsäck Palace Blå36x25x10 cm139 krLekmer.se
MediumChampion Branded Ryggsäck Marinblå42x12x16 cm300 krLekmer.se
PremiumBergans Ryggsäck 2GO40x26x24 cm799 krLekmer.se

Källor