Bäst vinterjacka till barn 2024 – håll ditt barn varmt i vinter

När det gäller vintertid är det inte särskilt svårt att hitta på mängder av olika aktiviteter att göra utomhus. Pulka, snöbollskrig, skridskor, slalom, längdskidor och mycket mer. Men för att klara av alla olika aktiviteter är det väldigt viktigt att bibehålla rätt kroppstemperatur för ditt barn. En vinterjacka kan verkligen variera prismässigt och därför också i kvalité samt funktion. Eftersom man vill få en vinterjacka som både håller barnet både torrt och i rätt värme är det viktigt att se över både vilket material jackan är gjord av samt hur tåligt materialet är.

Denna artikel innehåller reklam i form av annonslänkar till Babyshop.se, Polarn o Pyret, Reima, Jollyroom och Lekmer.se

Inledning – välja rätt vinterjacka för barn

Oavsett om du har aktiva barn på skola eller hemma så behövs ytterkläder som är anpassade efter vårt klimat. Vädret kan slå om fort från både kallt med isiga vingar till varmt med slask. Eftersom vi har sådant klimat här behövs verkligen en vinterjacka som håller barnet varmt, torrt och samtidig är bekvämt. Är kläderna bekväma för barnet blir utelekens alla äventyr en fröjd.

Vi har här sammanställt ett par olika vinterjackor som testats av flera olika barnfamiljer. Det finns olika vinterjackor i olika prisklasser och vi har efter enklare recension utsett en vinnare i varje olika kategori. Kategorierna vi presenterar vinnare i är budgetalternativ, det lilla extra, lyx och även en joker produkt bland årets vinterjackor för barn.

Kuling Snowboard Vinterjacka Classic Navy

Kuling Snowboard Vinterjacka Classic Navy

I budgetalternativet har vi utsett en vinnare från det svenska märket Kuling. Det är en så kallad Snowbordjacka med ett cirkapris på 349 kronor. Den håller barnet varmt lika väl i skidbacken som under ett snöbollskrig.

Puma Minicats Vadderad Jacka Marinblå

Puma Minicats Vadderad Jacka Marinblå

Den vinterjackan som vann med det lilla extra är en jacka från Puma. En vadderad vattenavvisande jacka med insida av fleece håller barnet varmt i pulkabacken och under en skridskotur. Den här jackan från Puma har ett cirkapris på 600 kronor.

PO.P WEATHER PRO® Vinterjacka röd

PO.P WEATHER PRO® Vinterjacka röd

I kategorin lyx vann en vinterjacka från Polarn och Pyret, P.O.P Weather PRO. Den har ett cirkapris på 1 199kronor. Jackan har en god andningsförmåga och ett foder av mjukt värmande fleece. Polarn och Pyret är välkända för sina slitstarka och bekväma barnkläder.

MINYMO Tussor Täckajcka Ombre Blue

MINYMO Tussor Täckajcka Ombre Blue

Jokern kommer ifrån det danska märket Minymo och heter Snow Jacket Tussor Solid med ett cirkapris på 849 kronor. Vinterjackan är både slitstark och hållbar med en design som fungerar till flera olika typer av aktiviteter. Huvan är avtagbar och det finns reflex både på armarna samt bak på jackan.

Vad bör man tänka på som förälder när det gäller att välja rätt vinterjacka?

Materialet är en av de första sakerna man ska hålla koll på. Kan det andas när det behövs? Gör det att barnets kroppstemperatur behålls på en behaglig nivå? Är det både vind och vattentåligt?

Sedan får man tänka på modellen och designen beroende på vilken form av aktivitet barnet utför mest. Skidåkning, annan sport eller bara lek?

Varför är våra tester av vinterjackor för barn pålitliga?

Eftersom det idag finns en mängd olika produkter att testa idag krävs att varje test och recension är unikt och väl presenterat.

Hur genomförs de tester av jackor för barn som vi gör?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i test bland vinterjackor för barn

Nedan hittar du utförliga recensioner och fakta om de olika vanterjackor för barn som blev bäst i test i våra olika kategorier. Från bäst och billigast vinterjacka till något dyrare mer premium vinterjacka till barn.

Bäst & billigast: Snowboard Vinterjacka Classic Navy

Snowboard Vinterjacka Classic Navy

Huvan går att ta av vilket gör all aktiviteter till en säker lek ifall barnet fastnar i något. För en extra tät, varm och torr känsla finns det både dragkedja och tryckknappar på framsidan av jackan.

Eftersom jackan har rubbade muddar förhindras snö och väta att tränga in. Vinterjackan är lätt att göra rent då den tål maskintvätt upptill 40 grader.

Lilla extra: Minicats Vadderad Jacka Marinblå

Minicats Vadderad Jacka Marinblå

Vinterjackan från Puma har en insida av fleece och är vadderad för att ge extra värme. Materialet ät vattenavvisande och huvan hår lätt att ta av.

Framtill på jackan är det en dragkedja för lätt av och påklädning samt muddar för att förhindra snö eller liknande att tränga in. Maskintvätt upptill 30 grader går bra med den här vinterjackan.

Premium: PO.P WEATHER PRO® Vinterjacka röd

PO.P WEATHER PRO® Vinterjacka röd

Jackan är en vadderad jacka som står emot både vind och vatten samtidigt har den mycket bra andningsförmåga. Med ett foder av mjuk och skönt värmande fleece klarar den av de flesta temperaturerna.

Huvan går att ta av lätt då den sitter med tryckknappar och det medför en säkerhet i alla aktiviteter barnet gör. Vinterjackan har mudd med tumhålsöppning som hjälper till att förhindra att exempelvis väta eller snö tränger in. Lätt att hållas ren då jackan tål maskintvätt upptill 30 grader.

Joker: Tussor Täckajcka Ombre Blue

Tussor Täckajcka Ombre Blue

En slitstark och hållbar vinterjacka med suverän kvalité. Något utöver det vanliga både när det gäller design och prismässigt. Jackan har en väldigt bra komfort och fin passform som gör att barnet känner sig bekväma genom alla typer av äventyr och aktiviteter.

Avtagbar huva är säkerhetens nummer ett ifall barnet lyckas fastna eller något annat inträffar. Vid lek och äventyr när mörkret faller in finns det reflexer både på armarna samt bak på jackan. Lätt att tvätta i maskin då den tål upptill 30 graders tvätt.

Att tänka på innan du köper vinterjacka

Oftast är det en dyr kostnad att förnya garderoben inför vintersäsongen. Har du tur och lägger ner lite tid och letar kan du kanske till och med hitta den bästa vinterjackan till ditt barn på extra pris eller utförsäljning. Online erbjuder alla butiker enligt lag 14 dagars öppet köp så du kan beställa hem och prova i lugn och ro.

Våra utmanare bland vinterjackor för barn

Det kan bara utnämnas en vinnare som blir bäst i test bland vinterjackor för barn i varje kategori i våra tester. Dock vill vi ändå nedan nämna ett antal andra vinterjackor som vi kan rekommendera när du funderar på att köpa ny vinterjacka till ditt barn.

Reima Dunjacka 2in1 Martti

Reima Dunjacka 2in1 Martti

En perfekt vinterjacka för aktiva skolbarn då den är behandlad för att avvisa både vatten och smuts. Stoppningen i jackan är av dun och fjäder med ett slätt foder av polyester.

För att all lek och aktivitet ska kunna ske säkert är huvan lätt att avlägsna från jackan. Även ärmarna på jackan är löstagbara med dragkedja vid axlarna, perfekt för lite varmare dagar då den blir en skön väst. I mörker ger den barnet säkerhet eftersom den har detaljer gjorda i reflexmaterial. Jackan kan både tvättas i maximalt 30 grader och även torktumlas. Cirkapris 1 099 kronor.

Nordbjørn Avalanche Parka

Nordbjørn Avalanche Parka

Nordbjørns parkasjacka stänger ute både vatten och kyla hur bra som helst. Till ett oslagbart pris kan du få en suverän vinterjacka med tejpade sömmar vilket hjälper till att stänga ute väta.

Huvan är försedd med en mjuk fuskpäls och tryckknappar som säkert och lätt kan tas av vid behov. För lek i mörker eller skymning syns barnet bra i jackan då den är försedd med bra reflexdetaljer både fram och bak. Cirkapris 399 kronor.

Didriksons Nokosi Parka Jacka

Didriksons Nokosi Parka Jacka

Jackan har ett klassiskt och snyggt utformande med en avtagbar krage gjord av päls. Modellen är lite längre än vanliga vinterjackor och därför håller den även barnet rumpa varm under kalla vinterdagar. Alla sömmar på jackan är tejpade och är på så vis både vatten och vindtät.

En smart detalj som Didriksons har på sina jackor är ” Extend Size” vilket gör det möjligt att förlänga armlängden med en storlek. På så vis kan jackan växa med barnet ytterligare en eller två säsonger. Huvan går lätt att ta av och reflexer finns bland annat på huvan, ryggen och ärmarna. Muddar med tumhål förhindrar att både väta och kyla tränger in. Något som också är värt att nämna är att den här vinterjackan är försedd med säkerhetsögla där barnet kan fästa sina vantar i. Cirkapris 499kr.

Lindberg Zermatt Jacka

Lindberg Zermatt Jacka

Vinterjackan är vattenavvisande och värmer bra då den har en lätt stoppning och är gjord av nylon samt polyestersoftshell. Huvan går lätt att ta av om så önskas och jackan är försedd med stora rymliga fickor som stängs med dragkedja. Cirkapris 599 kronor.

Isbjörn Of Sweden Heli Vinterjacka

Isbjörn Of Sweden Heli Vinterjacka

Jackan är tillverkad av ett så kallat bluesign certifierat material som ger minskad miljöpåverkan. Vattentät, smutsavvisande och bra andningsförmåga är några av de funktioner som gör priset sig värt för jackan . Huvan är justerbar och fastsydd i jackan och på ena armen finns en liten så kallad liftkortsficka.

En påkostad jacka med många funktioner som hjälper till att hålla barnet både varmt och torrt under många olika typer av aktiviteter i vinter. Cirkapris 2 199 kronor.

Name It Mellon Pix

Name It Mellon Pix

Jackan är fodrad och har en avtagbar huva. Den har även många reflexer för mörka aktiviteter samt bra mjuka muddar som förhindrar kyla och väta att tränga in. Med tanke på det låga priset får man kanske inte lika många funktioner som andra jackor men helt klart värt sitt pris. Cirkapris 329 kronor.

Frågor och svar om vinterjackor

Innan du springer iväg för att köpa en ny vinterjacka till ditt barn rekommenderar vi att du läser igenom våra svar på vanliga frågor relaterade till att köpa vinterjackor.

Vilken modell bör vinterjackan ha?

Den modell som passar ditt barn bäst är lite svårt att svara på så här men börja med att fundera ut när den ska användas som mest. Är det i pulkabacken, vid skidåkning eller bara under rasterna i skolan? Sedna beror det på om man vill ha en längre modell som värmer rumpan eller om man vill ha en kortare klassik modell.

Med eller utan huva, vi rekommenderar med huva men att den är avtagbar med tryckknappar och inte dragkedja. Tryckknapparna gör att om huvan sitter på och barnet leker och kanske fastnar i något så slits huvan lätt av och kan hjälp till att förhindra allvarligare skador. Något som också kan vara bra är om jackan är försedd med reflexer både fram och bak på jackan, gärna även på huvan. En bra och tät jacka är alltid att föredra så kolla lite extra ifall det finns muddar gärna med tumhål i ärmarna samt dragsko längst ned.

Hur kan kvalité mellan vinterjackor variera så otroligt mycket?

Kanske inte allt men de mesta inom kvalité och material handlar oftast om priset. Dock behöver inte den dyraste vinterjackan vara den bästa men materialet och den kvalité man vill ska finnas ökar ifall jackan är mer påkostad.

Materialet en vinterjackan bör vara gjord av bör vara vind, vatten och smutsavvisande samtidig som den är bekväm och värmer samt andas när den behövs. Bra kvalité gör också att du oftast kan återanvända plagget till ett syskon en eller två säsonger extra.

När bör barnet börja med vinterjacka?

Det finns ingen förbestämd tid till att börja eller sluta använda vinterjacka. Allt beror på hur barnet själv upplever att den fryser eller svettas samt hur temperaturen ser ut. Oftast övergår man till vinterjacka när det sjunker ner mot nollgradigt och kan slå över till minusgrader. Men det är bra att ha i åtanke att på dagtid kan det även bli varmt oavsett om det varit en nollgradig morgon.

Det bästa är att gardera sig med andra ytterkläder som är anpassade efter vädret och temperaturen. Varma dagar kan göra att barnet blir överhettat om inte jackan har god andningsförmåga och känns bekväm. Lika så som kalla dagar måste jackan hålla barnet varmt och hjälp till att behålla kroppstemperaturen annars blir inget lek eller någon aktivitet roligt alls.

Rea på vinterjackor för barn

Det är idag vanligt med olika former av rea på vinterkläder för barn. Speciellt strax innan och efter högsäsongen för handel av vinterjackor. Är man som barnfamilj lite om sig och kring sig ska man se till att sälja de vinterkläder som barnen vuxit ur sig under högsäsong för att sedan kunna köpa på sig vinterjackor till barnen inför nästa års säsong strax efter årets vinter tar slut. Många webbutiker har regelbunder rea på vinterjackor till barn. I vår sammanfattning nedan hittar du länkar till populära märken och butiker som säljer vinterjackor billigt regelbundet.

Sammanfattning

Här hittar du en sammanfattning som sammaställer vilka vinterjackor som blev bäst i test inom våra olika kategorier i detta stora test av vinterjackor för barn. Från billigaste till mest premium vinterjacka.

KategoriNamnCa. prisTillverkare
Bäst billigastSnowboard Vinterjacka Classic Navy349 krKuling
Lilla extraMinicats Vadderad Jacka Marinblå600 krPuma
PremiumWEATHER PRO® Vinterjacka röd1,199 krPO.P
JokerTussor Täckajcka Ombre Blue849 krMINYMO

Källor