Bästa TENS-apparaten 2024 – Snabb smärtlindring utan några biverkningar

Beurer EM59 Digital TENS/EMS

9.9

Pris

10.0/10

Hållbarhet

9.8/10

Funktioner

9.9/10

Batteritid

10.0/10

En TENS-apparat är en väldigt smart och användbar produkt som kan komma till användning vid många olika tillfällen. Den passar perfekt för allt från ryggvärk, huvudvärk, artros och andra besvär men också vid graviditet och förlossning.

Inledning

För många är TENS-apparaten en mycket viktig produkt som kan hänga med under hela livet. Vid mensvärk kan de ge en effektiv lindring, under en graviditet hjälper den till vid ryggvärk och sammandragningar och andra krämpor, under förlossningen tycker många att den ger en effektiv smärtlindring och även efter förlossningen kan den hjälpa till vid eftervärkar.

Men den kan faktiskt användas när som helst, och för nästan vad som helst. Vid skador och liknande, eller när man besväras av smärta av andra anledningar. TENS kan användas till rygg och nacke, mage, armar, ben, huvud – ja, i stort sett vad som helst. En del använder även TENS för muskelavslappning och massage, efter träningspass eller en lång arbetsdag.

TENS-apparaten ger små, elektriska impulser som får kroppen att frigöra endorfiner och stimulerar blodflödet. Detta ger i sin tur en effektiv smärtlindring, helt utan biverkningar. Det här är helt enkelt en riktigt bra apparat att ha hemma, eftersom den med stor sannolikhet kommer att komma till användning vid olika tillfällen.

Här har vi testat flera olika produkter, allt från enkla och billiga TENS-apparater som samtidigt gör ett riktigt bra jobb, till mer avancerade apparater som har många olika funktioner och passar perfekt om du vill ha en riktigt effektiv smärtlindring och flera olika användningsområden.

TENS-muskelstimulator med 4 elektrodplattor

TENS-muskelstimulator med 4 elektrodplattor

Det här är en riktigt prisvärd apparat, och ett perfekt budgetalternativ. Den kostar inte mycket alls, men den fungerar väldigt bra och gör det den ska. Dessutom är den enkel att använda, och lätt att förstå sig på.

Här finns åtta förinställda behandlingsprogram, och fyra elektrodplattor. Det finns egentligen inte så mycket att säga om denna lilla apparat – det är en klassisk TENS-apparat utan särskilda funktioner, men som ger effektiv smärtlindring och inte är särskilt avancerad.

Det här är ett perfekt val för dig som vill ha en billig TENS-apparat, för dig som är osäker på om TENS är rätt val för dig och vill börja med en billigare modell, för dig som inte behöver några särskilda funktioner och för dig som gillar produkter som är enkla att använda.

Omron E3 Intense

Omron E3 Intense

Det här är en vanlig TENS-apparat med det lilla extra. Den är enkel att använda och här har man inte krånglat till det särskilt mycket – men den har några extra funktioner, som är riktigt användbara och effektiva.

Här finns sex förinställda program som är anpassade för olika delar av kroppen, tre massagelägen och hela 15 olika intensitetsnivåer. Detta gör att du kan hitta precis rätt program för dig, utifrån dina behov och önskemål.

Det här är alltså ett utmärkt val om du vill ha en hyfsat enkel apparat som är lätt att använda, men som samtidigt erbjuder många olika möjligheter så att du kan anpassa behandlingen efter dina egna behov.

Beurer EM59 Digital TENS/EMS

Beurer EM59 Digital TENS/EMS

Det här är en uppgraderad variant av TENS, som kan göra det mesta. Här finns hela 64 olika förinställda program med TENS, EMS, värme och massage samt sex stycken programmerbara program som du själv kan ställa in.

Det här är inte bara en TENS-apparat, utan här finns tre olika funktioner: TENS / EMS med värme, endast TENS eller endast värme. Detta gör att du kan testa olika metoder för att behandla smärtan, och använda dig av den som fungerar bäst – ena gången kanske TENS är rätt val, nästa gång fungerar värme bäst och ibland behövs både och.

Här finns även en smart doktorsfunktion, för samordning av ditt personliga behandlingsprogram, tillsammans med din läkare.

Beurer EM50 Menstruations Relax TENS

Beurer EM50 Menstruations Relax TENS

Även om den här apparaten är anpassad för mensvärk, så har den många fler användningsområden än så. Här används dock en kompakt enhet istället för flera elektroder, och därför fokuserar man på ett specifikt och mindre område.

Det finns dock många fördelar med denna variant – du slipper till exempel krångla med att placera ut flera elektroder, och det finns ingen separat handkontroll utan inställningarna görs direkt på enheten.

Det här är en smidig och lätthanterlig produkt som är enkel att ta med vart du än ska, och enkel att använda precis överallt – i bilen, på bussen, i sommarstugan, på stan eller vart du än befinner dig.

Varför bör du läsa våra tester av TENS-apparater?

Det är inte lätt att hitta rätt produkter, speciellt inte när man ska köpa något för första gången – och TENS-apparater är inget undantag. Det kan vara svårt att veta vilken TENS-apparat som passar en bäst, huruvida det är värt att investera i en lite dyrare modell och vad man ska tänka på när man köper detta.

Här får du hjälp att reda ut alla frågetecken, men du får också information om olika produkter och dess för- och nackdelar. Vi har testat apparaterna och tagit reda på allt som är värt att veta om dem, för att det ska bli enklare för dig att se vilken som är rätt val för dig.

Vem rekommenderas köpa en TENS-apparat?

Vi skulle vilja påstå att alla kan ha användning av en TENS-apparat. Du som besväras av mensvärk, du som är gravid, du som tränar och brukar få träningsvärk, du som har ryggvärk, du som har artros, du som har annan smärta i muskler eller leder, du som har huvudvärk… ja, alla kan behöva ha en TENS-apparat hemma.

Framför allt skulle vi säga att TENS nästan är ett måste vid graviditet och förlossning, speciellt om man har ryggvärk eller andra krämpor under graviditeten. Vid förlossningen kan TENS-apparaten användas innan man åker in till sjukhuset, men även på sjukhuset och efter förlossningen. Men redan innan du blir gravid kan det vara en bra idé att införskaffa en TENS-apparat – den ger nämligen bra smärtlindring även vid mensvärk, bland annat.

För att sammanfatta så kan verkligen alla ha användning av en TENS-apparat, men framför allt gravida och den som har kronisk värk av något slag – eller då och då har tillfällig värk. Men även om man bara vill ha en apparat som erbjuder avslappning och massage så kan TENS vara rätt val.

Hur valde vi ut vilka TENS-apparater som skulle testas?

Vi utgick från recensioner, produktbeskrivningar och rekommendationer. Vi valde att blanda olika typer av TENS-apparater – billiga och lite dyrare, enkla och mer avancerade, olika funktioner och olika utformning. Vi fokuserade på recensioner och åsikter, eftersom sådant kan ge en indikation om hur bra en produkt är – och vi ville trots allt hitta de bästa.

Hur utfördes testerna av TENS-apparaterna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test av TENS-apparater

Efter utförliga analyser av marknadens olika TENS-apparater har vi tagit fram fyra olika TENS-apparater som valts ut som bäst i test just nu, en i varje kategori. Från en billig TENS-apparat som samtidigt är hållbar och väl fungerande till en lite dyrare och mer premium TENS-apparat. Nedan hittar du våra recensioner och omdömen av dessa TENS-apparater.

Bäst & Billigast: TENS-muskelstimulator med 4 elektrodplattor

Bäst & Billigast: TENS-muskelstimulator med 4 elektrodplattor

Det här är en liten, enkel TENS-apparat som vi bara älskar. Dels för att priset bara är en femtedel jämfört med de dyraste alternativen här i testet, men också för att den är så enkel att använda och fungerar så bra.

Denna TENS-apparat har två kanaler, fyra elektrodplattor och åtta förinställda behandlingsprogram. En stor fördel med den här lilla maskinen är att den är så enkel att använda, den är väldigt okomplicerad och den gör det den ska – varken mer eller mindre.

Elektroderna sitter bra, och de fortsätter fästa lika bra även om den används ofta – och det kommer den med stor sannolikhet att göra. Det är enkelt att välja program och utbudet gör det möjligt att få exakt den intensitet som behövs för tillfället.

Ja, här älskar vi verkligen enkelheten och priset. Det här är ett alldeles utmärkt val för den som vill ha en TENS-apparat som är enkel att använda, och som gör det den ska – men riktigt bra. Denna är perfekt vid graviditet eller vid smärta i rygg eller axlar, till exempel.

Fördelar

 • Riktigt bra pris
 • Enkel att använda
 • Elektroderna sitter bra
 • Ger effektiv smärtlindring

Nackdelar

 • Inga extrafunktioner

Medium: Omron E3 Intense

Medium: Omron E3 Intense

Den här smarta TENS-apparaten har framför allt tre stora fördelar – många valmöjligheter som gör att behandlingen kan anpassas efter mina behov, riktigt bra elektroddynor som kan användas upp till 150 gånger och dessutom en stor och tydlig skärm.

Detta är en liten apparat som är enkel att använda, mycket tack vare den stora skärmen som gör det enkelt att ställa in den behandling man önskar. Dessutom finns en hel del valmöjligheter – sex förinställda program som är anpassade för olika delar av kroppen, tre olika massagelägen och 15 olika intensitetsnivåer.

Här har du en TENS-apparat som passar perfekt vid många olika tillfällen – allt från graviditet och smärta i olika kroppsdelar, till massage och avkoppling eller trötthet och stress. En perfekt liten maskin som är enkel att använda och passar för precis allting.

Fördelar

 • Sex förinställda program för olika delar av kroppen
 • Tre olika massagelägen
 • Stor skärm
 • Elektroddynorna kan användas upp till 150 gånger
 • Enkel att använda
 • Prisvärd
 • Mycket effektiv

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Premium: Beurer EM59 Digital TENS/EMS

Premium: Beurer EM59 Digital TENS/EMS

Det här är en lite mer avancerad och exklusiv maskin, med oändliga valmöjligheter. Först och främst så ska vi nämna att denna lilla maskin stimulerar både nerver och muskler, det förstnämnda genom TENS och det sistnämnda genom EMS.

Förutom att det finns både TENS och EMS så finns även massage och värme. Här kan du välja mellan tre olika funktioner: TENS/EMS med värme, endast TENS eller endast värme. Beroende på vad du vill använda den till så kan du alltså anpassa behandlingen, och då mer än intensitet och liknande – här finns helt enkelt flera alternativ, för en ännu mer perfekt behandling för just dig och det du vill behandla.

Här finns två separata och justerbara kanaler, hela 64 förinstallerade program, sex stycken programmerbara program och justerbar behandlingstid från fem till 100 minuter. Här finns även en doktorsfunktion för samordning med läkare.

Det finns väldigt många fördelar med den här TENS- och EMS-apparaten. Den tydliga och stora skärmen med bakgrundsbelysning är väldigt användbar och gör det enklare att använda apparaten, och säkerhetsavstängningen gör användningen säkrare. En annan fördel är den ergonomiska designen med bältesklämma.

Det här är ett bra val för den som vill ha, eller behöver, en lite mer avancerad apparat som klarar det mesta och kan ge precis den behandling som du behöver. Tack vare alla valmöjligheter så passar denna perfekt till alla tänkbara problem, smärtor och krämpor.

Fördelar

 • Många valmöjligheter
 • Massage och värme
 • 64 förinstallerade program
 • Tre olika funktioner
 • Samordning med läkare
 • Justerbar behandlingstid
 • Stor och tydlig display
 • Ergonomisk design
 • Bältesklämma
 • Säkerhetsavstängning
 • CE-märkt och medicinteknisk produkt
 • Enkel att använda
 • Mycket effektiv
 • Bra elektroder som sitter ordentligt

Nackdelar

 • Möjligen en aning dyr (om än prisvärd)

Joker: Beurer EM50 Menstruations Relax TENS

Joker: Beurer EM50 Menstruations Relax TENS

Även om denna produkt är anpassad för mensvärk, så har den faktiskt många fler användningsområden än så – och en massa fördelar. Den är smidig och enkel att använda, helt utan separata elektroder som ska placeras ut – här är det bara en enda enhet som används, och som enkelt placeras där den behövs.


En stor fördel med det smidiga formatet är att det blir enklare att använda den oavsett vart man är – ute och går, i bilen eller bussen, i affären eller vart som helst. Den är även enkel att ta med när man ska iväg, eftersom den inte tar mycket plats alls.

Här kombineras TENS och värme, vilket också är en fördel. Värmen hjälper till att lindra smärta, och i kombination med TENS blir smärtlindringen ännu större. Denna passar perfekt för allt från mensvärk och under graviditet, till skador och artros och andra orsaker till smärta. Den ger en effektiv smärtlindring, och är otroligt smidig att använda.

Fördelar

 • Väldigt smidig
 • Med värme
 • Enkel att använda
 • 15 intensitetsnivåer
 • Lysdioder visar inställd funktion
 • Indikation för lågt batteri
 • Ergonomisk form
 • Stängs av automatiskt efter 20 minuter
 • Uppladdningsbart batteri
 • Diskret
 • Täcker ett hyfsat stort område
 • Effektiv smärtlindring

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Tänk på detta innan du köper en TENS-apparat

Det kan vara bra att fundera över om TENS är något man kommer att behöva använda ofta, eller bara vid enstaka tillfällen. Kanske är det något man vill använda under graviditeten? I så fall kan det vara värt att fråga på BVC eller vårdcentralen om det finns möjlighet att låna eller hyra en TENS-apparat.

Om man är osäker på om man verkligen ska köpa en TENS-apparat så finns det billiga alternativ, och det kan vara en bra idé att börja med en sådan. Då får man en uppfattning om vad det är, och hur det fungerar. Tycker man att den är till stor hjälp, men önskar flera funktioner, så kan man senare köpa en mer avancerad modell.

Oavsett om du vill börja med en enklare TENS-apparat eller köra på en avancerad modell direkt, så kan det vara bra att börja med att fundera över vilka funktioner du söker. Vad är viktigast för dig? Vill du hitta en billig TENS-apparat, en med värme eller en som låter dig ställa in egna behandlingsprogram? Vill du ha en enkel maskin som är lätt att använda, eller en med många valmöjligheter – eller både och? Börja helt enkelt med att ta reda på vad du söker, så blir det lättare att hitta den sedan.

TENS-apparater som utmanar

Vi har redan valt ut fyra olika bäst i test TENS-apparater men i våra tester av olika TENS-apparater hittade vi ett antal andra TENS-apparater som verkligen utmanade våra vinnare om förstaplatserna. Nedan är några TENS-apparater som vi också kan rekommendera, speciellt om inga av våra bäst i test TENS-apparater inte finns på lager eller passar dina behov.

Dessa TENS-apparater är också riktigt bra, men har andra funktioner och andra fördelar. Om du inte redan har hittat rätt apparat för dig, så kan kanske någon av dessa vara rätt val för dig.

Beurer EM 49 digital TENS/EMS unit

Beurer EM 49 digital TENS/EMS unit

Denna TENS-apparat är anpassad för nacke, skuldror och ländrygg – men den fungerar förstås även för andra delar av kroppen. Här finns två separata kanaler, fyra självhäftande elektroder, 64 förprogrammerade program och sex stycken programmerbara program.

Men det här är faktiskt inte bara TENS, utan även EMS och massage. Detta gör att du får många fler valmöjligheter och kan hitta precis rätt behandling för din smärta, eller ditt behov.

Här kan du justera behandlingstiden mellan fem och 100 minuter, det finns en tydlig display med bakgrundsbelysning och apparaten har en ergonomisk design med bältesklämma. Dessutom finns säkerhetsavstängning, för säker användning.

Bluetens TENS-muskelstimulator med 4 elektrodplattor

Bluetens TENS-muskelstimulator med 4 elektrodplattor

Gillar du produkter som kan kopplas ihop med din telefon? Då kan den här TENS-apparaten vara rätt val för dig. Den här har nämligen bluetooth och kan därför användas tillsammans med en app i telefonen. Därifrån kan du välja program och se återstående tid. Perfekt för dig som tycker att det är enklare att se vad du gör på telefonen, och vill slippa en liten skärm.

Denna är anpassad för 15 olika kroppsdelar och för varje kroppsdel finns olika förinställda program. På så sätt kan du alltid få rätt behandling för din smärta, och du kan enkelt hitta och välja det program som du tycker fungerar bäst.

Intensiteten kan justera i hela 60 olika nivåer, och här ingår hela åtta stycken elektrodplattor. Den här TENS-apparaten passar perfekt för alla tänkbara ändamål – allt från graviditet och förlossning till ryggvärk, huvudvärk, artros, träningsvärk eller vad du än besväras av.

Frågor och svar om TENS-apparater

Om man inte tidigare har använt, eller köpt, en TENS-apparat så kan det vara klurigt. Det kan vara svårt att veta vilken man ska välja, men det finns också många andra saker man kan fundera över. Därför har vi samlat ett par vanliga frågor om just TENS-apparater här, så att du ska kunna känna dig lite tryggare när du köper och använder en sådan.

Är det farligt att använda TENS-apparater?

Nej, det är inte farligt att använda en TENS-apparat. Apparaten ger väldigt små elektroniska impulser, som är helt ofarliga – men som kan kännas lite. Första gången kan det vara bra att välja en lägre styrka, så att du vänjer dig vid den innan du ökar. Tänk också på att se till att elektroderna sitter fast ordentligt innan du startar maskinen, och följ instruktionerna.

En del TENS-apparater har en väldigt hög maxnivå, och på den nivån kan det kännas en hel del – till och med göra ont. Det är inte alla som har behov, eller ens klarar av, att använda den högsta nivån. Prova dig fram för att hitta rätt nivå för dig.

Men även om behandlingen med TENS kan kännas lite – till exempel ge muskelryckningar eller pirrningar under behandlingen – så ska den inte vara smärtsam, den är också helt ofarlig och den ger inga biverkningar.

Vad kostar en TENS-apparat?

De kan kosta allt från någon hundralapp och upp till några tusenlappar. Professionella TENS-apparater kan däremot kosta betydligt mer än så – omkring 10 – 20 000 kronor. En sådan behöver man dock inte ha för hemmabruk, utan det räcker gott och väl med en för några hundra – eller ett par tusen om man vill ha en mer avancerad modell.

Sammanfattning av TENS-apparater

En TENS-apparat är en smart liten manick som har många användningsområden – allt från massage och avslappning, till smärtlindring på olika delar av kroppen. Här har vi gått igenom några riktigt bra TENS-apparater, och även andra saker som kan vara bra att veta när man ska köpa och använda en TENS-apparat.

I detta omfattande test av TENS-apparater har vi presenterat fyra olika bäst i test TENS-apparater, från en billig TENS-apparat som presterar riktigt bra, till en dyrare men mycket mer premium TENS-apparat som verkligen ger dig en bra smärtlindring. Nedan sammanställer vi våra bäst i test TENS-apparater för att underlätta ditt val.

KategoriTENS-apparatCirkaprisBästa pris
Bäst & BilligastTENS-muskelstimulator300 krKjell.com
MediumOmron E3 Intense930 krApohem.se
PremiumBeurer EM59 Digital TENS/EMS1,500 krApohem.se
JokerBeurer EM50 Menstruations Relax800 krApohem.se

Källor