TEST: Bäst babysitter 2024 – stor guide, vilken babysitter blir bäst i test?

Att ha en babysitter i sitt hem kan vara en räddare för alla föräldrar. Oavsett om det är första barnet eller kanske tredje så behövs en avlastning någon gång under dagen. En babysitter kan vara med en hel del olika funktioner som gör att föräldern känner att den får en stund över. Den stunden kan vara otroligt värdefull för att antingen laga mat, gå på toalett eller bara pusta ut en stund. Det finns barn som älskar en babysitter och det finns barn som hatar att sitta i en. Men det finns babysitters med olika funktioner, allt för att anpassa sig efter varje barns behov.

Att ha en babysitter betyder inte att man vill hålla i sitt barn eller liknande. Det handlar helt enkelt om en liten paus för föräldern samt utveckling och lek för barnet. Kortfattat en liten barnvakt när man verkligen måste få en stund med båda armar fria.

Det finns som sagt en mängd olika varianter samt modeller idag när det gäller babysitters och hur ska man då kunna komma fram till vad som är bäst? Ska man välja en som kan gunga eller en med leksaker, musik, vibration eller en helt vanlig utan någon extra funktion? Det finns många frågor när det gäller val av en babysitter och det är endast du som förälder som kan svara på vad just ditt barn har för behov.

Här kan du få en enkel recension och guide genom djungeln bland alla babysitters som finns på dagens marknad. Allt från olika prisklasser till märken.

Efter att ha utvärderat en hel del olika babysitters har testerna korat vinnare i olika kategorier. Kategorierna är budgetalternativ, det lilla extra, lyx samt en liten joker.

I budgetalternativ fanns det en hel del babysitter som gav samma funktion och comfort men här blev Arholma Babysitter från Carena. En klassisk modell där barnet lätt kan gunga sig själv och sitta både bekvämt och tryggt.

En babysitter som vinner med det lilla extra är Landsort Babysitter också från Carena. Den har bekväm liten nackkudde, grundare läge och även ett helt stilla läge. Inom den lite dyrare kategorin lyx har

Babysitter Mamaroo från 4Moms har i våra tester av babysitters tagit hem första platsen i klassen lyx. En interaktiv babysitter som även kan förebygga kolik, en förälders högsta önskan för välmående och komforten åt sitt barn.

Jokern som vi anser värd att nämna är Babysitter Alu från Inovi. Inovi har många bekväma samt praktiska produkter anpassade för barnets första månader. Den här babysittern är prisvärd och finns i många härligs färger att välja mellan. Stolen har 3 olika lägen och kan även användas som en baby bouncer. Dynan är avtagbar samt tvättbar och stolen är utrustad med ett 5-punkts bälte.

Budget: Arholma Babysitter från Carena

Arholma Babysitter

Arholma babysitter från Carena är en klassisk modell som aldrig går ur mode. Barnet kan röra sig lätt för att själv kunna få stolen i gungning. När barnet själv märker att den kan sätta igång att gunga stolen får den en avslappnad känsla och det medför också trygghet.

Lekbågen som följer med stolen är avtagbar och har tre avtagbara mjukisfår. Hela sitsen är av mjukt polyestertyg som lätt kan tas av och tvättas vid behov. Stolen har en rekommenderad användning upp till 6 månader. Denna babysitter har ett cirkapris på 399 kronor.

Lilla extra: Landsort Babysitter från Carena

Landsort Babysitter

Barnstolen Babysitter från Carena har praktiska bärhandtag och hela stolen kan ställas i två olika lägen. Antingen kan man låsa den så den håller sig helt stilla eller så kan den gungas. Mjuk och skön nackkudde samt vadderade sidor som ger ett skönt underlag åt barnet.

Även på den här stolen medföljer en lekbåge med tre avtagbara mjukisfår. Klädsel, nackkudde och fåren är alltihop lätt att ta av från stolen för att tvättas. Rekommenderat cirkapris för Landsort Babysitter ligger på 599 kronor.

Lyx: Babysitter Mamaroo från 4moms

Babysitter Mamaroo 4moms

Babysitter Mamaroo från 4moms är en säker och bekväm babysitter med underhållning för ditt barn. Med automatik kan sitt barn vaggas och även aktiveras med hjälp av de interaktiva leksakerna som följer med. Det är snurrbara bollar som har speglar och skallrande ljud. Stolen är även kompatibel med en nedladdningsbar app för att kunna spela lugn musik och även styra funktionerna genom din telefon.

Sitsen kan justeras och rörelserna är gjorda så att det känns naturligt. Eftersom rörelserna är efterliknande så naturliga som möjligt kan även stolen ett hjälp mot koliksymtom. Inlägg för spädbarn med följer och stolen tar max 11 kg. Babysitter Mamaroo från 4moms har ett cirkapris på 3,749 kronor.

Joker: Babysitter Alu Inovi

Babysitter Alu Inovi

Babysitter Alu Inovi är en klassisk modell på babysitter men stolen kan även användas som en baby bouncer. Med två positioner på ryggläge kan man välja om barnet ska vara i sittande ställning eller liggande. Avtagbar och tvättbar dyna gör stolen lätt att hållas ren. Bältet är ett 5-punkts säkerhetsbälte så barnet sitter både tryggt och skönt.

Rekommenderat cirkapris för Babysitter Alu Inovi ligger på cirka 549 kronor.

Behöver alla en babysitter?

Som tidigare nämnt kan en babysitter vara en mycket bra hjälp för en föräldrar i vardagen. En avlastning på någon minut för att exempelvis båda händerna fria när man är ensam hemma med barnet. Babysittern kan man lätt bära med sig från rum till rum för att alltid kunna ha koll på barnet plus att barnet alltid ser föräldern och på så vis inte känner sig ledsen och ensam. Säkerheten i en babysitter är mycket bra då barnet sitter fastspänt, ingen oro skapas för att rulla ner från soffan eller sängen.

Som nybliven förälder byggs oftast hushållssysslorna på hög timme efter timme, eller så glömmer man bort sig själv. En babysitter frigör några minuter för en snabb dusch, toalettbesök eller matlagning.

Många barn trivs bra i sin babysitter där den har möjlighet att både leka, titta på föräldern eller bara mysa och gunga sig till sömns. Eftersom det finns så otroligt många olika varianter på babysitter idag så kan lugn musik, vibrationer, gungning eller annat få just ditt barn att njuta extra länge i sin stol.

Hur gjorde vi våra tester av babysitter?

Det viktigaste delen vi tog hänsyn till i våra tester var att det är otroligt viktigt att tänka på vad man vill ha för funktion och inte bara tänka på prislappen. Självklart är priset en mycket viktig detalj när det kommer till slutvalet av en babysitter. Men för bara någon hundralapp extra kan man få så otroligt mycket mer som man kan glädjas för länge.

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Vilka funktioner hos en babysitter är de viktigaste?

Det är svårt att på förhand veta vad sitt barn kommer gilla för funktioner i en babysitter. Alla barn är olika. Några vill ha vibration, andra musik och andra vill bara kunna se eller känna på en lekbåge. Genom att läsa en del tester kan man komma fram till vad man skulle behövs för typ av funktioner i sin babysitter.

En stark rekommendation är att kunna vänta så länge som möjligt efter förlossningen med att köpa en babysitter tills man lära känna några signaler hos sitt barn vad den kanske kan gilla. Får den ro av tv, radio eller andra ljus kanske en med musikfunktion är bra. Vill den ha närhet och vagga i famnen kanske en med naturliga rörelsemönster i gung funktionen. Somnar barnet som bäst när vagnen ruskar eller rör sig mycket så kan vibration vara det bästa valet. Kom ihåg att man öven kan gunga och göra små vibrationer på en vanlig klassis babysitter med hjälp av handen eller kanske en fot. Det behöver inte alltid vara inbyggda elektriska funktioner som är det bästa.

I grund och botten spelar det nog ingen större roll för barnet vilken babysitter man väljer. Det kan dock vara mycket små detaljer barnet gillar som kan spela stor roll i hur trivseln i stolen kommer att vara.

Våra utvalda babysitters bäst i test

Budget: Arholma Babysitter

Arholma Babysitter
 • Klädseln är lätt att ta av och gjord av mjuk vadderad polyester.
 • Klädseln kan tvättas antingen i 30 grader eller för hand.
 • Lekbåge med tre mjukisfår och både bågen samt fåren är lätta att haka av från stolen.
 • Stolen har en gungfunktion där antingen barnet själv försöker få stolen i gungning eller så hjälper man till med en hand eller fot.
 • Arholma babysitter tillverkas av Carena
 • Stolen är utrustad med en extra säkerhetsrem över chassit.
 • Godkänd vikt är upp till 9 kg och säkerhetstestad enligt EN 12790:2009.

Det lilla extra: Landsort Babysitter

Landsort Babysitter
 • Sitsen på stolen är mjuk och vadderad för bästa komfort.
 • Ryggstödet kan man justera i tre olika lägen.
 • Mjuk och avtagbar nackkudde.
 • Leksaksbåge med tre mjukisfår som är lätt att haka av från stolen.
 • Rekommenderad för barn mellan 0 – 6 månader.
 • Godkänd vikt är upp till 9 kg och säkerhetstestad enligt EN 12790:2009.

Lyx: Babysitter Mamaroo från 4moms

Babysitter Mamaroo 4moms
 • Babysitter med automatisk funktion att vagga.
 • Rörelserna i vaggan är utvecklade att likna så naturliga rörelser som möjligt.
 • Sitsen går att justera i olika lägen.
 • Rörelserna kan ha en förebyggande effekt mot koliksymptom.
 • Interaktiva funktioner med bollar som snurrar runt, speglar samt ljud som skallrar.
 • Extra inlägg för spädbarn.
 • Klädseln kan tvättas i tvättmaskin och är lätt att ta av.
 • Godkänd för vikt upp till 11 kg.
 • Mamaroo babysitter tillverkas av 4moms
 • Inbyggd anslutning för mp3 och bluetooth, fem lugnande ljud är inprogrammerade.
 • Kan styras via en mobiltelefon genom en app som är kompatibel med Apples nya iOS 9 samt Android 4.3 och 4.4.

Bubblare: Babysitter Alu från Inovi

Babysitter Alu Inovi
 • Stolen har ett 5-punkts säkerhetsbälte.
 • Dynan är avtagbar och tvättbar.
 • Stolen kan även göras om till en baby bouncer.
 • Sätet går att justera i två olika lägen.
 • Rekommendera för barn i ålder 0 – 6 månader.
 • Godkänd för vikt upp till 9 kg.

Babysitters utmanare

Inte alla babysitters kan bli vinnare i våra tester, det betyder inte att dom inte är något att satsa på. Nedan presenterar vi andra bra babysitters som vi också rekommenderar, men som inte blev vinnare i just detta test.

Hoopla Bouncer från Chicco

Hoopla Bouncer från Chicco

Sitsen på Hoopla Bouncer från Chicco är mjuk och vadderad och ryggstödet är justerbart i olika nivåer. Lekbågen har tre färgglada leksaksfigurer för stimulering av barnets utveckling och sinnen. Går lätt att förvara då man smidigt kan viks ihop hela stolen. Går både att ha stolen låst i en position men även göra så den kan vagga. Vikten är godkänd upp till 9 kg och stolen är utrustad med vadderat bälte för maximal säkerhet.

Rekommenderat cirkapris för Hoopla Bouncer från Chicco ligger på 1,099 kronor.

LEMO Babysitter från Cybex

LEMO Babysitter från Cybex

LEMO Babysitter från Cybex vann första pris i ”Red dot award” 2018″. Barnstolen kan ge en naturlig gungning av sig själv när barnet rör sig men även ge en perfekt bädd för att vila en stund. Ryggstödet går att ställa in i två olika lägen. Säkerhetsbälte är i 5-punktsmodell och det går lätt att ta av för rengöring. Sitsen till denna babysitter har 3D-nättyg som gör att barnet håller sin kroppstemperatur sval.

Med sele kan stolen användas för barn i åldern 0 – 6 månader och utan sele mellan 6 månader ända upp till 3 års ålder. Cirkapriset för LEMO Babysitter från Cybex ligger på 1,440 kronor.

Balance Soft Babysitter från Babybjörn

Balance Soft Babysitter

Stolen Balance Soft Babysitter från Babybjörn har meshmaterial på sitsen som gör att barnet hålls svalt och skönt året om. Sitsen går att ställa i tre olika lägen, sitta, vila eller sova. En lätt gungning går att få med hjälp av barnet själv eller en hand eller fot från föräldern.

Babysittern kan göras om till en gungstol och kan användas under en lång period. Ända upp till 2 års ålder med en rekommendation på vikt mellan 3,5 – 13 kg.Smidig och lätt att förvara genom att fälla ihop den så den blir platt. Avtagbar klädsel som går lätt att göra rent.

Aktuellt cirkapris för Balance Soft Babysitter från Babybjörn är 1,599 kronor.

Bozz Babysitter

Bozz Babysitter

Bozz Babysitter är en klassisk och enkel babysitter utan några specialfunktioner.
Man kan låsa stolen i olika lägen om man vill gunga stolen eller ha den helt stilla. Även ryggstödet går att ändra från liggläge till sittande position. En lekbåge med tre mjuka leksaker medföljer.

Bozz Babysitter har ett rekommenderat cirkapris på 499 kronor.

Frågor och svar

Hur vet jag vilken babysitter jag ska välja?

Ett gott råd är som sagt var att vänta! Åtminstone tills efter förlossningen och ni lärt känna några signaler från vad barnet har för behov. Utifrån det och magkänslan får man prova sig fram. Långt ifrån alla barn trivs med att använda en babysitter.

Kan man använda en babysitter som en säng för barnet?

Nej! Kort och gott nej, barn får endast sitta eller ligga i en babysitter mycket små korta stunder åt gången. Det handlar om ergonomi för barnets kropp och dess utveckling. Man ska absolut inte belasta barnets kropp längre stunder under ålder 6 – 12 månader. Tänk på att första gångerna och månaderna handlar de om bara några minuter i babysittern, inte längre!

Stämmer det att desto dyrare desto bättre babysitter?

Nja, det beror på hur man ser det. Betalar man lite extra får man också flertalet mer funktioner som kan både öka både komfort och underhållning. Men det är absolut inte ett måste att ha flera funktioner bara för att ha en babysitter.

Källor