Saker att göra med barn på nyårsafton – tips för ett lyckat firande för de minsta!

Innan du får barn firas kanske nyårsafton ute på nattklubbar, på kryssningar, på stora fester hos vänner och bekanta eller med hela släkten? Kanske spenderar du mycket tid eller pengar på en storslagen nyårssupé, eller också så är festen viktigare. Med stor sannolikheten var nyårsaftonen viktig, och firades ordentligt.

När du får barn fortsätter nyårsafton vara viktig, inte minst när barnen blir lite större och kan delta. Men att planera den blir allt svårare. Stökiga fester och andra avancerade arrangemang är uteslutna och kvällen måste anpassas efter barn. Och det finns faktiskt inget självklart sätt att fira nyårsafton med barn.

Men det betyder inte att man måste avstå från att fira, eller fixa barnvakt och gå på nyårsfest. Det finns faktiskt väldigt många sätt att fira nyårsafton med barn, och det behöver inte alls vara särskilt avancerat att planera in ett lyckat nyårsfirande för hela familjen.

Vart ska nyårsafton firas med barnen?

Börja med att fundera över vart ni vill fira nyårsafton med barnen. Om ni vill göra dagen extra speciell så kan ni kanske boka en natt eller två på ett hotell eller hyra en stuga i fjällen? Kanske finns det vänner eller släktingar ni kan åka och hälsa på, och fira nyårsafton med?

Fira nyår med större sällskap eller bara familjen?

Om ni bokar hotell så krävs det dock lite planering. Kolla gärna så att hotellet inte har något nyårsfirande som kommer att pågå långt in på morgonen, för då kan det bli alldeles för stökigt för en barnfamilj. Kanske finns det till och med ett hotell som har ett barnvänligt firande? Eller som serverar nyårsmiddag i vettig tid?

Det kan också vara bra att tänka på hotellets placering. Undvik gärna hotell som ligger centralt i en större stad, eftersom festligheterna lär pågå länge utanför fönstret och det kan bli svårt att sova. Och välj gärna ett hotell som ligger i närheten av roliga platser ifall ni vill passa på att göra något roligt – kanske finns det ett äventyrsbad eller ett lekland i närheten?

Om ni bara vill vara hemma så fungerar det förstås också alldeles utmärkt. Då blir det dessutom enklare att planera in roliga aktiviteter under kvällen. Att fira hemma kan kräva lite mer planering för själva kvällen, men istället kan ni göra flera saker – och det behöver inte heller bli särskilt dyrt. Dessutom slipper ni packa och åka iväg, och kan istället koncentrera er på att fixa allting inför kvällen.

Leksaker för nyår:

Bara familjen, ett större sällskap – eller något däremellan?

När ni vet vart ni ska vara så kommer nästa fråga: Vilka ska vara med? Om ni vill fira själva så ska ni förstås göra det. Men om ni vill ha sällskap kan ni kanske bjuda över släktingar eller vänner. Om ni kan bjuda över en annan barnfamilj så får barnen dessutom sällskap, vilket säkerligen lär göra kvällen extra rolig.

Fira nyår med bara familjen eller större sällskap?

Om ni inte är så många och barnen är i ungefär samma ålder så blir det lätt att planera kvällen, då utgår ni helt enkelt ifrån barnen och planerar middagstider och aktiviteter utifrån dem. Men om ni är många och barnen är i olika åldrar så kan ni istället dela upp det.

Äldre barn eller tonåringar vill kanske vara lite för sig själva, och behöver sällan samma uppmärksamhet och aktivering som mindre barn. Duka upp med snacks, spel och musik åt dem i ett eget rum så att de har någonstans att hålla till ifall de inte vill delta i lekar och tävlingar för de mindre barnen.

En lång dag

Nyårsafton kan kännas som en överdrivet lång dag som mest består av väntan. Eftersom dagens höjdpunkt inträffar vid midnatt så brukar festligheterna – oavsett om de består av middagar, aktiviteter eller något annat – påbörjas först framåt kvällen. Men innan dess då? Ja, om man bara sitter och väntar så blir kvällen förstås ännu längre.

Sällskapsspel till nyår?

Därför kan det vara minst lika viktigt att hitta på något innan firandet drar igång. Vad man gör spelar kanske ingen större roll. Om man vill kan man förstås ha som en tradition att man gör något specifikt på dagen – kanske går man ut och åker pulka om det finns snö, eller går ut i skogen och dricker varm choklad? Picknick fungerar trots allt under alla årstider.

Trött barn nyårsafton.

Att träffa vänner kan också vara ett sätt att få dagen att gå, eller att besöka ett badhus eller lekland eller liknande – förutsatt att man hittar något i närheten som håller öppet denna dag. Eller också så spelar man spel eller ser en film – vissa dagar är det faktiskt okej att ta en filmkväll mitt på dagen, speciellt om film inte står på schemat under kvällen. Om ni ska resa bort och bo på hotell eller hyra stuga, till exempel, så kanske ni reser under dagen och får tiden att gå ändå. Men om inte så kan det vara en bra idé att kolla vad som erbjuds i närheten. Kanske finns det någon sevärdhet eller något annat roligt i närheten? Eller kanske kan ni åka skridskor, gå till en pulkabacke eller åka skidor.

Tidig nyårsafton för de minsta barnen

De yngsta barnen kan ha svårt att hålla sig vakna till tolvslaget, speciellt om de inte är vana vid att vara uppe sent. Risken finns att barnen blir övertrötta och ledsna under kvällen, och om man verkligen ser fram emot just tolvslaget så finns det en oro för att missa det. För att undvika detta kan ni göra en tidig nyårsafton för småttingarna, och vänta in ett annat klockslag.

Nyårsafton med bebis.

Ni bestämmer helt enkelt att barnen får vänta in ett annat klockslag, till exempel 21 eller vad som än passar bäst för dem. Börja kvällen tidigare så att de hinner ha en rolig kväll innan dess, och gör samma saker som ni hade gjort om ni väntade in tolvslaget. Dekorera, låt barnen klä upp sig, ät lyxig nyårsmiddag, lek lekar, ha roliga aktiviteter och skåla in tolvslaget. Anpassa allting efter ålder – middagen ska givetvis vara sådant som barnen gillar, men lite extra lyxigt, och gärna 3-rätters.

När de minsta är nattade kan ni andra fortsätta fira med snacks, spelkväll eller vad ni än föredrar. Finns det lite äldre barn som väntar in det “riktiga” tolvslaget så kan ni förstås fortsätta med lekar, tävlingar och aktiviteter för dem.

Roliga aktiviteter för barnen under nyårsafton kvällen

Även om det säkerligen känns jobbigare att vänta in kvällen, så kan väntan bli lång även på kvällen. Tolvslaget kommer säkerligen vara höjdpunkten, speciellt om det här är den enda kvällen som barnen får vara vakna så länge, men det betyder inte att resten av kvällen är oviktig. Det finns många roliga aktiviteter som kan göras under kvällen.

Vad som passar bäst beror förstås på barnens åldrar, hur många man är och så vidare. Om man firar med bara familjen så kanske det räcker med en extra mysig filmkväll, en spelkväll, roliga lekar, skattjakt, pyssel eller liknande. Varför inte med nyårstema?

Populära festprylar just nu:

Om man är många och barnen har olika åldrar så kan det vara lite svårare. Då kanske man kan blanda aktiviteter för de yngre och äldre, eller göra aktiviteter som faktiskt kan anpassas efter ålder – eller som uppskattas av alla. Frågesport och tävlingar uppskattas av många, till exempel. Eller varför inte köpa, eller tillverka, en pinata och fylla den med godis eller något annat roligt – sedan kan barnen hjälpas åt att slå sönder den och få ut allting.

Schemalagda aktiviteter eller flexibelt

Det finns egentligen två alternativ när det kommer till hur man planerar; antingen planerar man noggrant och schemalägger aktiviteterna, eller också så låter man det vara lite mer flexibelt och det tar det som det kommer. Det förstnämnda innebär helt enkelt att du i förväg bestämmer vad som ska hända, och när. Kanske kan du även rita upp bilder med olika klockslag, så att barnen kan hålla koll på vad som ska ske.

Om ni väljer en mer flexibel nyårsafton så kan ni göra på två olika sätt. Antingen tar ni det helt enkelt lite som det kommer, frågar barnen vad de vill göra och så vidare. Det kan dock vara en bra idé att skriva ned lite förslag på förhand och köpa hem sådant som kan behövas, så att det finns många olika alternativ att välja mellan.

Ett annat sätt, som passar bra för lite äldre barn, är att erbjuda olika aktiviteter på samma gång. Det här passar väldigt bra om det är många barn med, och alla kanske inte alltid vill göra samma sak. Då gör ni helt enkelt olika “stationer” med olika aktiviteter – på ett ställe kan barnen sitta och pyssla, på ett annat ställe kan de spela spel och någon annanstans kanske man kan fixa ett litet dansgolv och blinkade lampor om man vill dansa?

Det här går förstås att komplettera med en eller ett par inplanerade aktiviteter som alla barn, eller alla som vill, deltar i. Det kan till exempel vara en tävling, en liten överraskning eller något annat roligt som man kan göra tillsammans.

Dukning och dekoration till nyår med barn

Även dukningen är förstås viktig, speciellt om man inte vill planera in så mycket aktiviteter. En fin dukning visar att det är en lite speciell dag – och kanske kan barnen få vara med och duka? Dekorera med konfetti, serpentiner eller annat fint.

Nyårsafton med barn - dukning.

Även övrig dekoration kan göra mycket, och visa att det är en speciell kväll. Satsa gärna på dekoration i silver och guld, och låt barnen blåsa ballonger och sätta upp girlanger och sprida ut konfetti på borden.

Nyårspyssel för barn

Ett bra sätt att börja kvällen, oavsett om det är ett eller många barn med, är pyssel. Köp hem lite roliga saker att pyssla med, gärna i guld och silver, och låt barnet eller barnen göra nyårspyssel. Kanske lite dekorationer att använda så att det blir fint till kvällen, och så förstås partyhattar och kalastutor att använda.

Nyårsdisco för barn

Ett minidisco kan göra nyårsaftonen ännu roligare! Bestäm en viss tid då discot pågår, eller låt det pågå under hela kvällen. Fixa färgglada drinkar av saft eller läsk, gärna med olika och roliga namn, som barnen kan få beställa. Kanske kan ni ha en liten bardisk, där någon vuxen kan agera bartender? Självklart bör det även serveras snacks och annat gott.

Om ni har möjlighet kan ni även sätta upp blinkande discolampor, eller lampor som lyser i olika färger, och kanske ha ett speciellt dansgolv för alla danssugna. Och vid dansgolvet kanske en annan vuxen agerar DJ, och tar emot önskemål för festdeltagarna.

Överraskningar varje timme

Om ni väljer ett lite enklare firande, men vill ha något speciellt under kvällen, så kan det här vara ett bra alternativ. Istället för att vänta enbart till tolvslaget så kan det komma en överraskning en gång i timmen – det kan vara allt från godis eller leksaker till uppdrag, lekar, aktiviteter eller någon annan överraskning.

Överraskningarna kan ligga i till exempel påsar, eller stå på lappar i påsarna, och utanpå skriver ni vilken tid de ska öppnas – eller ritar en klocka som visar när de får öppnas. Här kan ni antingen blanda fritt och låta det ligga en leksak i en påse, lite godis i en annan, stå namnet på en lek i den tredje och så vidare. Eller också så kör ni på ett tema.

Vad ni väljer att fylla påsarna med spelar egentligen ingen större roll, utan grejen är förstås att barnen har något att se fram emot. Vill man inte använda sig av påsar så går det även bra att ha paket, eller gömma överraskningarna och ge barnen en karta en gång i timmen.

Låt alla barn hjälpa till att planera nyår

Om det är flera barn med under kvällen så kan de få vara med och planera. Varför inte låta dem bestämma en varsin aktivitet? Antingen kan ni fråga dem i förväg vad de vill göra, och ta med dessa saker under kvällen, eller också så skriver ni ned några olika förslag som barnen får turas om att välja mellan under kvällen.

Istället för fyrverkerier

Fyrverkerier hör nyårsafton till, men det är många som inte vill använda sådant själva – speciellt inte med mindre barn. Om man dessutom planerar en tidig nyårsafton för de minsta, där tolvslaget inträffar redan klockan 20 eller 21, så hinner de inte ens se fyrverkerierna.

Men det finns förstås sätt att ersätta fyrverkerier – till exempel tomtebloss, konfettibomb, konfettikanon och så kallade “party poppers”. Dessa kan barnen dessutom använda själva. Inför tolvslaget, eller det “lilla tolvslaget”, kan alla få en varsin konfettibomb eller party popper, och när man har räknat ned till noll så smäller alla sina samtidigt. Men såväl tomtebloss som party poppers, och allting annat, kan användas när som helst under kvällen. Kanske en gång i timmen, eller när barnen börjar bli lite uttråkade. Dessa saker kommer garanterat att uppskattas av barnen – även om en del av dem kan göra så att det blir lite mer att städa upp nästa dag.

Traditioner för nyårsafton

På julafton dansar man kanske runt julgranen, kollar på Kalle Anka och säkerligen kommer jultomten. Kanske har ni många andra traditioner just kring jul, men desto färre på nyår. Men det passar faktiskt alldeles utmärkt att ha egna traditioner även på nyår. På så sätt kommer barnen att se fram emot nyårsafton lite extra, och förknippa den dagen med flera saker.

Här finns det egentligen hur många varianter som helst som fungerar. Kanske kan ni göra om traditionerna från andra högtider? Påsk- och julpyssel kan bli nyårspyssel, och dans runt midsommarstång och julgran kan bli nyårsdans. Varför inte ha någon annan variant av julklappar, eller nyårsägg istället för påskägg?

Det kan även handla om någon specifik aktivitet som ni alltid gör på nyårsafton – spelar sällskapsspel, har en talangshow, leker en speciell lek eller liknande. Ni kan även göra tidskapslar varje nyårsafton och gräva ned eller gömma, skriva brev till er själva i framtiden eller spela in en “nyårsfilm” där ni pratar om vad som hänt under året och vad ni hoppas på för nästa år. Filmen kan ni sedan kolla på nästa nyårsafton, och efter några år kommer ni ha många filmer att kolla på. En perfekt aktivitet för hela familjen, som lär uppskattas av alla.

Sammanfattning, nyårsafton med barn

Att fira nyårsafton med barn behöver egentligen inte vara så avancerat – men det kan vara det, om man vill slå på stort. Och även om man firar med barn så finns det många alternativ, och många sätt att göra dagen extra speciell.

Hur ni firar dagen beror helt på vad ni föredrar, och vad barnen tycker om att göra eller har för önskemål. Ett lugnt och mysigt firande hemma kan bli minst lika speciellt som ett stort och spektakulärt nyårsfirande – det handlar egentligen bara om att göra dagen speciell på något sätt, men hur man gör det är mindre viktigt.

Kanske vill ni bara klä upp er, äta riktigt god mat och umgås. Eller kanske vill ni planera in många roliga aktiviteter för barnen och bjuda hem vänner och bekanta? Oavsett vilket så lär kvällen bli lyckad, och minnesvärd.