Bästa springcykeln 2024 – perfekta balansövningen för ditt barn

Springcykeln har blivit omåttligt populär de senaste åren – och det är knappast konstigt. Den kan nämligen vara till stor hjälp för ditt barn, den tränar upp barnets balans och gör att det blir enklare för barnet att lära sig cykla på en vanlig cykel. Och dessutom är det roligt!

En springcykel, även käns som balanscykel, ser ut som en vanlig cykel, men saknar trampor. Istället för att trampa så tar sig barnet fram genom att gå eller springa med cykeln, sittandes på sadeln. På så sätt kan barnet träna upp balansen och fokusera på andra delar av cyklingen, som att styra, utan att behöva trampa.

Många ser springcykeln, eller balanscykeln som den också kallas, som ett komplement till en trehjuling – eller steget efter trehjulingen. Trehjulingen lär barnet trampa, medan springcykeln tränar upp balansen – och båda dessa lär även barnet att styra. Detta kan göra det lättare för barnet att lära sig cykla, och ibland behövs inte ens några stödhjul.

Här hittar du våra tre favoriter i olika prisklasser, och dessutom flera utmanare. Detta för att göra det enklare för dig att hitta rätt springcykel för dig, och ditt barn. Vi hoppas att denna guide ska vara till nytta för dig när det är dags att köpa en springcykel.

Nordic Hoj Springcykel 10 tum Babblarna

Nordic Hoj Springcykel 10 tum Babblarna

Den här lilla springcykeln från Nordic Hoj har, trots det låga priset, många fördelar. Den största fördelen för alla små Babblarna-fans är förmodligen motivet. Till cykeln ingår nämligen ett ark med klistermärken med favoriterna, så att barnet själv – eller mamma och pappa – kan dekorera cykeln efter tycke och smak.

Men det finns förstås flera fördelar, till exempel att både sadel och styre kan justeras så att springcykeln har växa med barnet. Detta är en högkvalitativ och hållbar cykel som kan hänga med länge, och som kan användas tidigt – från två år. En helt perfekt, och dessutom väldigt prisvärd, springcykel. Och om det inte är just Babblarna som är favoriter så finns det andra motiv att välja mellan – till exempel Bamse.

Stamp Springcykel Med Fotstöd

Stamp Springcykel Med Fotstöd

Även denna springcykel är mycket prisvärd, om än snäppet dyrare. Förutom att den är riktigt snygg så har den dessutom en perfekt utformning, som gör den enkel för barnet att använda. Den är låg, och till skillnad från många andra springcyklar så har den även en låg ram så att barnet enkelt kan komma upp på den.

En annan fördel när det gäller just utformningen är fotstödet, där fötterna kan vila när barnet har fått upp farten. Det här är en riktigt snygg och praktisk springcykel.

Fixie Springcykel, Chillafish

Fixie Springcykel, Chillafish

Det här är en lite annorlunda springcykel som har flera smarta funktioner. Först och främst så är styret annorlunda, och den böjda formen gör att barnet själv kan välja hur han eller hon vill hålla. Detta gör cykeln både enklare och bekvämare att använda, då barnet kan prova sig fram och sitter perfekt utifrån vad han eller hon föredrar.

Även här finns ett praktiskt fotstöd där fötterna kan vila när barnet har fått upp lite fart, och dessutom finns en fotbroms – något som vanligtvis inte finns på springcyklar. Huruvida barnet kommer använda den, eller ens förstå den, låter vi vara osagt men det är ändå en smart detalj som ger extra säkerhet.

STIGA Mini Rider Go

STIGA Mini Rider Go

Den här springcykeln skiljer sig mot andra springcyklar genom att den har fyra hjul istället för två, och därför är betydligt stadigare. Den kan därför användas tidigare än andra springcyklar, och det kan även vara ett bra alternativ om barnet tycker att en vanlig springcykel är för svår att hantera.

En stor fördel med denna springcykel är den höga maxvikten, som gör att den kan användas länge. Även här tränas balansen upp, om än inte fullt lika mycket. Denna springcykel ser ut som en trehjuling, men med fyra hjul, och påminner om en sparkbil. Den har dock samma fördelar som en springcykel – det är ett bättre alternativ till en sparkbil, helt enkelt.

Varför bör du läsa våra tester av springcyklar?

Att välja produkter till sitt barn, oavsett om det handlar om springcykel eller något helt annat, kan vara svårt. Ofta finns det flera saker att ta hänsyn till, där det viktigaste oftast är vilken produkt som passar barnet bäst.

Här får du en inblick i vilken produkt som faktiskt är bäst, och vem den passar för. Produktbeskrivningar berättar om produkternas fördelar och egenskaper, men här belyser vi även nackdelar och annat som kan vara bra att tänka på. Det blir som en kombination av en detaljerad produktbeskrivning och en recension med uppriktiga åsikter, och detta gör det lättare för dig att avgöra vilken produkt som är rätt för just er.

Vem rekommenderas köpa en springcykel?

Det är jättesvårt att säga vem som behöver en springcykel, eftersom alla barn är olika. Att på förhand veta om barnet kommer att älska den och använda den dagligen, eller inte alls vara intresserad, är omöjligt. Generellt kan man dock säga att det är en bra produkt som passar i stort sett alla barn, och som är väldigt populär.

Springcykeln har många fördelar, inte minst att den hjälper barnet att träna upp balans och koordination. Den gör det enklare för barnet att börja cykla, och den kan göra så att stödhjul inte behövs. En fördel med detta är att det fungerar på olika sätt att cykla med stödhjul och utan, vilket kan vara förvirrande för barnet. Springcykeln fungerar på samma sätt som en vanlig cykel utan stödhjul, vilket gör att man undviker förvirringen och underlättar när det är dags för barnet att lära sig cykla på en vanlig cykel.

Om man är osäker på om barnet skulle använda springcykeln så kan det vara en bra idé att först låna en av någon bekant, om det finns möjligt. På så sätt kan man avgöra om det är värt att köpa en. Man kan även köpa en begagnad, eller välja en billigare springcykel.

Hur valde vi ut vilka balanscyklar som skulle testas?

När vi valde ut balanscyklar till denna köpguide så utgick vi dels ifrån vilka produkter som såg mest intressanta ut, men även vilka som är populärast.

Eftersom vi ville ha med de bästa springcyklarna så var det förstås viktigt att välja sådana som fått bra recensioner.

Hur utfördes testerna av springcyklarna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test av springcyklar

Efter noggranna analyser av marknadens olika springcyklar har vi tagit fram fyra olika springcyklar som vi anser vara bäst i test nu, en i varje kategori. Från en billig springcykel som samtidigt är hållbar och fungerar bra, till en dyrare och mer premium springcykel. Nedan hittar du våra recensioner och omdömen av dessa olika springcyklar.

Bäst & Billigast: Nordic Hoj Springcykel 10 tum Babblarna

Bäst & Billigast: Nordic Hoj Springcykel 10 tum Babblarna

Senaste åren har Babblarna gjort stor succé bland yngre barn, och nästan allting går att köpa med Babblarna som motiv. Att det här är våran favorit i kategorin “bäst och billigast” är kanske smått förvånande, och inte enbart på grund av motivet utan även med tanke på den höga kvaliteten. Det här är helt enkelt en riktigt bra springcykel, till ett riktigt bra pris.

En rolig detalj med den här cykeln är att barnet själv kan dekorera cykeln, med hjälp av medföljande klistermärken. Här ingår nämligen ett ark med klistermärken – ett klistermärke med varje Babblarna. På så sätt kan barnet själv välja vem av Babblarna som ska få hedersplatsen framtill på cykeln. Dessutom sitter en större dekal med alla Babblarna på sidan av ramen.

Men detta är bara en av alla fördelar med denna springcykel: Den har justerbart styre och sadel, styre med styrlås, hög kvalitet, tysta hjul och fem års garanti. Dessutom är maxvikten hög – 25 kg – och sadeln kan justeras mellan 32 och 42 centimeter, så denna springcykel kan användas under lång tid.

Springcykeln är målad med resistent akryllack, hjulen är kullagrade och tillverkade av massiv EVA-plast samt tystgående. Den här cykeln kan användas från att barnet är två år, och den är ett utmärkt val för den som vill ha en billig men ändå riktigt bra springcykel. Och om det inte är Babblarna som är favoriten så finns det andra motiv – till exempel Bamse.

Fördelar

 • Hög maxvikt (25 kg)
 • Låg vikt (2,7 kg)
 • Fint motiv med Babblarna
 • Babblarna klistermärken ingår
 • Hög kvalitet
 • Justerbart styre och sadel
 • Fem års garanti

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Medium: Stamp Springcykel Med Fotstöd

Medium: Stamp Springcykel Med Fotstöd

Denna springcykel från Stamp är inte bara väldigt snygg, den är även väldigt praktisk. Något vi gillar lite extra mycket med denna springcykel är det smarta fotstödet, som med stor sannolikhet kommer att komma till användning. En annan riktigt stor fördel är den låga ramen som gör det enkelt att komma upp på cykeln, även för mindre barn.

Springcykeln känns robust och stadig, och har en mycket praktisk utformning – dels med fotstödet och den lägre ramen, men inte enbart. Hela cykeln är låg och därför enkel för barnet att använda, vilket är en stor fördel inte minst i början.

Maxvikten är hyfsat hög, 20 kg, vilket är fullt tillräckligt. Däcken är punkteringssäkra, och styrvinkeln är begränsad, vilket också är en stor fördel. Det här är en väldigt praktisk, och dessutom mycket prisvärd, springcykel.

Fördelar

 • Smart fotstöd
 • Låg ram
 • Hög kvalitet
 • Snygg design

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Premium: Fixie Springcykel, Chillafish

Premium: Fixie Springcykel, Chillafish

Det här är en riktigt smart och snygg springcykel med många stora fördelar. Även här finns ett praktiskt fotstöd, dock tycker vi inte riktigt att detta fotstöd är lika praktiskt som på ovanstående springcykel. Detta fotstöd är smalare och har en något sämre placering, men det är ändå fullt användbart.

Här finns även en fotbroms. Det är dock inte alla barn som förstås hur fotbromsen fungerar, och framför allt mindre barn kan ignorera den helt. När barnet blir äldre så kan det dock vara en bra detalj som ger lite extra säkerhet, förutsatt att barnet förstår den och använder den.

En annan fördel är att sadeln kan justeras helt utan verktyg, den är helt enkelt väldigt enkel att justera och det går fort. Även styret är justerbart, så att cykeln alltid är i precis rätt storlek för barnet. Vi gillar även däcken, som är riktigt bra och dessutom punkteringsfria.

Utöver allt detta så har denna springcykel dessutom en väldigt låg vikt – den väger bara ett kg. Även detta är en stor fördel, då det blir lättare för barnet att hålla upp cykeln och att använda den. Maxvikten är dessutom hög, hela 25 kg.

Fördelar

 • Praktiskt fotstöd
 • Fotbroms
 • Smart styre
 • Justerbart styre
 • Punkteringsfria gummidäck
 • Sadeln kan justeras utan verktyg
 • Väldigt låg vikt (1 kg)
 • Hög maxvikt (25 kg)

Nackdelar

 • En aning dyr

Joker: STIGA Mini Rider Go

Joker: STIGA Mini Rider Go

Denna springcykel ser inte alls ut som en springcykel, utan snarare som en korsning mellan en trehjuling och en sparkcykel. Det är helt enkelt som en trehjuling utan trampor, och med fyra hjul istället för tre. Den här är alltså enklare att använda för mindre barn, och den kan användas tidigare – från ungefär 1,5 år.

Utformningen gör att denna springcykel blir mer robust och stadig, men den hjälper fortfarande barnet att träna upp balansen och koordinationen. Det här kan alltså vara ett bra alternativ för lite mindre barn, eller för barn som inte riktigt gillar vanliga springcyklar.

En fördel här är att denna kan användas både inomhus och utomhus, och den har tystgående hjul. Dessutom är maxvikten hög – 20 kg – så den går att använda länge, om barnet skulle vilja det.

Det här är en smart och prisvärd springcykel som har en riktigt stor fördel: att den kan användas tidigt. Andra springcyklar används först vid två års ålder, som tidigast, men många barn vill inte börja använda dem förrän vid tre års ålder. Med denna kan barnet börja träna upp balans och koordination tidigt.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Hög maxvikt (20 kg)
 • Kan användas tidigt
 • Robust och stadig
 • Kan användas ute och inne
 • Tysta hjul

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Tänk på detta innan du köper en springcykel

När du ska köpa en springcykel kan det vara bra att först fundera på vilken springcykel du söker. Är det någon speciell funktion du vill ha, eller något speciellt motiv? Många barn uppskattar förstås saker med deras favoriter på – så som Babblarna, Bamse eller andra motiv som de gillar. Eller kanske har barnet en favoritfärg?

De flesta springcyklar har en hög maxvikt, men det kan vara bra att kolla lite extra på detta ändå, så att cykeln kan användas så länge som möjligt. Vanligtvis är balanscyklarna 10 eller 12 tum, så det är också viktigt att se till att köpa rätt storlek. Köper du balanscykel tidigt så fungerar 10 tum, men om barnet är lite äldre kan det passa bättre med 12 tum. Oavsett vilket så går styre och sadel oftast att justera, så att cykeln kan växa med barnet.

Det finns egentligen många saker som kan skilja sig åt mellan olika springcyklar, men vad man ska kolla på beror helt på vad som är relevant för just dig och ditt barn. Kanske är det viktigt att det är enkelt att justera sadeln, eller att det finns ett fotstöd?

Börja med att fundera på vad du söker för balanscykel, och skriv gärna ned vad du vill kolla extra på och vad som är viktigast för just er. Då blir det enklare att hitta rätt.

Springcyklar som utmanar

Vi har redan valt ut fyra olika bäst i test springcyklar, men i vår test av dessa balanscyklar hittade vi ett antal andra springcyklar som verkligen utmanade våra vinnare om förstaplatserna. Nedan är några balanscyklar som vi också kan rekommendera, speciellt om inga av våra bäst i test springcyklar inte finns på lager eller passar dina behov.

Här hittar du bland annat en riktigt snygg balanscykel i klassisk design, och två stycken större modeller med riktigt hög maxvikt. Så om du fortfarande inte har hittat rätt, då hoppas vi att någon av dessa är rätt val för dig och ditt barn.

STOY 10” Springcykel Vintage Pear

STOY 10” Springcykel Vintage Pear

Det bästa med den här springcykeln är faktiskt att den är otroligt vacker. Den har en klassisk design och ser gammaldags ut, på ett otroligt charmigt sätt. Förutom denna ljust gröna variant så finns den även i bland annat rosa, svart och gult – samtliga i ljusa och vackra nyanser (förutom den svarta förstås).

Men färgerna och designen är förstås inte det viktigaste, och några andra fördelar med denna springcykel är till exempel den höga kvaliteten de underhållsfria plastdäcken med kullager. Den är enkel att montera, och sadeln kan justeras från 37 till 43 centimeter.

Styret har begränsad rotation, vilket förhindrar att den girar för snabbt. Cykeln känns stadig och lätt att använda, och den håller en hög kvalitet. Dessutom är vikten hyfsat låg, strax över 3 kg, vilket också gör den enklare att använda.

BERG Biky Springcykel

BERG Biky Springcykel

Den här springcykeln är lite större än de andra – närmare bestämt 12,5 tum. Därför passar den först från tre år, men den kan sedan användas hyfsat länge – inte minst tack vare den höga maxvikten på 40 kg.

Några andra fördelar med denna springcykel är till exempel den låga ramen som gör det enkelt att komma upp på cykeln, justerbar sadel och styre och de praktiska luftdäcken.

Ska vi nämna någon liten nackdel så väger den dock en del, 6 kg, men å andra sidan används den av lite äldre barn så då blir vikten förhoppningsvis inget problem. I övrigt är det en praktiskt och högkvalitativ springcykel, om än något dyr.

Pinepeak Springcykel Komfort 10 tum

Pinepeak Springcykel Komfort 10 tum

Även detta är en springcykel som främst är väldigt snygg – men också prisvärd. Det här är en enkel och fin springcykel för den som inte vill ha några speciella funktioner.

Men visst finns det några fördelar: Den är smidig, den håller hög kvalitet och är tålig, den har bekväma och glidsäkra handtag och den har justerbar sadel. Det här är helt enkelt en enkel men ändå riktigt bra, och inte minst prisvärd, springcykel.

STIGA Runracer C12 Springcykel

STIGA Runracer C12 Springcykel

Även detta är en hyfsat enkel och mycket prisvärd springcykel, som också har några fördelar. Det har till exempel högre maxvikt än någon annan springcykel i detta test – hela 50 kg. Den är på 12 tum, och passar därför från tre år – och kan sedan användas länge.

Den är dessutom snygg och stilren i svart, och har tysta och underhållsfria hjul. Sadeln kan justeras i höjd mellan 37 och 43,5 centimeter. Det här är en enkel, bra och prisvärd springcykel som passar perfekt för den som inte behöver några speciella funktioner och som letar efter en springcykel på 12 tum.

Frågor och svar om springcyklar

När man ska köpa en springcykel till sitt barn så finns det många saker man kan fundera över. Kanske undrar man hur den fungerar, vad de kostar eller om det verkligen är nödvändigt med en sådan. Därför har vi nedanför samlat svaren till de vanligaste frågorna om springcyklar, för att göra ditt val enklare.

När kan barnet börja använda springcykeln?

En springcykel kan användas från två år, men det är inte alla barn som är intresserade redan då – en del börjar använda den först vid tre års ålder. Den kan dessutom användas relativt länge, speciellt de lite större storlekarna, så det är inte alls försent att köpa en springcykel till en treåring. Tvärtom kan det vara en fördel, eftersom man då istället kan välja en lite större storlek som barnet kan använda längre.

När det gäller storleken så passar 10 tum för barn som är mellan 60 och 105 centimeter, och omkring 2-4 år. 12 tum passar för barn mellan 80 och 105 centimeter, ungefär 3-4 år. Det finns även springcyklar som är 14 tum, även om detta inte är lika vanligt. Dessa passar för barn från 90-100 centimeter, och upp till 110 centimeter – från 3-4 år och upp till 5 år ungefär.

Detta är dock bara på ett ungefär, och generellt kan man säga att de flesta springcyklar kan användas tills barnet är närmare fem år – men med några få undantag. Det här varierar förstås en del beroende på barnets längd, men många kan fortsätta använda en springcykel på 10 eller 12 tum längre än vad de “ska” kunna användas.

Hur länge används springcykel?

Springcyklar som är 10 eller 12 tum fungerar vanligtvis upp till fyra år, men många gånger fungerar de även längre än så. En springcykel som är 14 tum ska fungera tills barnet är fem år, men kan även fungera ytterligare något år. Detta är väldigt individuellt, och beror på barnets längd.

Det är också individuellt hur länge barnet är intresserad av springcykeln. En del barn tycker aldrig att den är särskilt rolig, andra börjar intressera sig för den först senare och så finns det barn som är tokig i den från första stund och sedan använder den länge – eller bara något år. Det är helt enkelt väldigt olika. De flesta barn använder springcykeln tills de är omkring fyra år och är sedan mer intresserade av vanliga cyklar, men detta är som sagt olika.

Vilka fördelar har springcykeln?

En springcykel har många fördelar, men den största fördelen är att den förbereder barnet för att använda en vanlig cykel. Den hjälper barnet att träna upp balansen och koordinationen, och gör det enklare att lära sig cykla på en vanlig cykel – ofta utan stödhjul.

Att använda springcykeln påminner mer om att cykla på en vanlig cykel utan stödhjul, än att cykla med stödhjul. Detta då springcykeln är precis som en vanlig cykel, men utan trampor. På så sätt blir det oftast enklare för barnet att lära sig cykla utan stödhjul, än med stödhjul. En annan stor fördel är, förstås, att många barn tycker att det är väldigt roligt att använda springcykeln. Den är många gånger en stor favorit som barnet får mycket glädje av.

Har springcykeln bromsar?

Nej, oftast finns det inga bromsar på springcykeln. Barnen använder istället fötterna för att bromsa. Det här kan få många föräldrar att känna att en springcykel är osäker, men detta brukar sällan vara något problem. När barnet börjar använda springcykeln går det väldigt långsamt, och med tiden lär sig barnet hantera springcykeln och att bromsa på rätt sätt.

Det finns även modeller som har bromsar, antingen handbroms eller fotbroms. Om det finns fotbroms så fungerar den inte på samma sätt som på en vanlig cykel, eftersom det inte finns några trampor. Istället brukar det då finnas ett fotstöd, och där brukar även bromsen finnas. På en del modeller finns det även möjlighet att köpa till broms, om man skulle vilja ha det. Då kan man låta barnet träna utan broms till en början, och sedan köpa till en broms senare om det blir nödvändigt. Men oftast behövs faktiskt ingen broms, dels eftersom det aldrig går särskilt fort och även för att barnet lär sig bromsa med fötterna – och för att föräldrarna alltid är med, och går bredvid eller framför, inte minst i nedförsbackar.

Vad kostar en springcykel?

En springcykel kan kosta allt från 300 kronor, och upp till ett par tusen. Vanligtvis ligger de dock omkring en femhundring. De är alltså betydligt billigare än en vanlig cykel.

Något som kan vara bra att tänka på är att de flesta springcyklar håller en hög kvalitet, och ofta har en garanti som är minst lika lång som användningstiden. Du behöver därför inte köpa en dyr springcykel för att få en hög kvalitet, utan fokusera hellre på andra saker – som vilka funktioner du vill ha och liknande.

Sammanfattning

En springcykel är både rolig och praktisk, och perfekt som första cykel. Att hitta rätt i djungeln av springcyklar är dock inte alltid det enklaste – i dag finns det många olika modeller att välja mellan. Här har vi dock presenterat våra favoriter i olika prisklasser, och vi hoppas att detta ska hjälpa dig att hitta rätt springcykel för ditt barn.

I detta stora test av balanscyklar har vi presenterat fyra olika bäst i test springcyklar, från en billig balanscykel som presterar riktigt bra, till en något dyrare men mycket mer premium springcykel som definitivt ger dig en bra springcykel för pengarna. Nedan sammanställer vi våra bäst i test springcyklar för att underlätta ditt val.

KategoriSpringcykelCirkaprisBästa pris
Bäst & BilligastNordic Hoj Springcykel 10 tum Babblarna379 krJollyroom
MediumStamp Springcykel Med Fotstöd509 krJollyroom
PremiumFixie Springcykel, Chillafish999 krBabyshop.se
JokerSTIGA Mini Rider Go399 krStor & Liten

Källor