Bästa bilbarnstolen 2024 – Tumma inte på ditt barns säkerhet

Bilbarnstolar finns det väldigt många av idag, men visste du att de levereras med flertalet unika egenskaper och finesser? Det finns även modeller i flertalet priskategorier för att underlätta för dig som har en bestämd budget, eller för dig som behöver det allra bästa på marknaden.

Denna artikel om bilbarnstolar innehåller reklam i form av annonslänkar till Babyland.se, Babyv.se och Lekmer.se

Inledning

Inget är viktigare än säkerhet och när det gäller ditt barn är det av största vikt att bilbarnstolen håller hög kvalitet. Eftersom vi själva är föräldrar som skriver dessa recensioner har vi givetvis provat många olika modeller, men vi har också en hel del personliga favoriter som vi tog med i testet för att se hur väl de presterar mot de allra senaste modellerna på marknaden.

Vi fokuserade på att recensera bilbarnstolar i huvudsak och skippa bältesstolar och babyskydd i denna guide, samt att vi la störst vikt på att ta fram bakåtvända stolar. Anledningen varför de är bakåtvända är på grund av att det är säkrast att färdas på det sättet.

En riktigt bra bilbarnstol erbjuder skydd för både nacke och huvud, något som är väldigt viktigt vid en eventuell kollision. Komfort är också en egenskap som bör nämnas och tack vare att det finns så många olika produkter på marknaden finns det även gott om valmöjligheter gällande denna aspekt.

Vi har valt att dela upp våra testvinnare i tre specifika kategorier, nämligen bäst & billigast, mellan och premium. Vinnaren i den bäst & billigaste kategorin blev Axkid Move Bakåtvänd, en prispressad modell med sidokrocksskydd.

Mellanklassens vinnare utsågs i sin tur som Maxi-Cosi Mobi XP i färgen night black. Denna modell är otroligt enkel att installera, samt att den erbjuder självåtdragande remmar, en god komfort samt ett rimligt pris.

Premium kategorins vinnare Britax DUALFIX M i-Size stack givetvis ut mer än de andra stolarna eftersom den bjuder på en helt otrolig komfort, sidokrockskydd, samt ett V-format nackstöd för att garantera ett optimalt skydd vid en eventuell olycka.

Vill du veta mer om våra testvinnare, samt deras utmanare? Då rekommenderar vi att du läser vidare nedan.

Axkid Move Bakåtvänd

Axkid Move Bakåtvänd

Denna stol plockades fram då vi fastnade för det lägre priset. Det är dock inte den enda positiva egenskapen med denna modell och du hittar bland annat finesser som gör att den passar både för korta och långa barn, ASIP (Axkid Side Impact Protection), samt en säkerhetsklassificiering som är godkänd enligt EC ER44/04 bidrar givetvis också.

Stolen Axkid Move Bakåtvänd är dessutom särskilt framtagen för barn som väger mellan 9-25 kilo, samt att klädseln kan tvättas i 30 grader.

Maxi-Cosi Mobi XP

Maxi-Cosi Mobi XP

Maxi-Cosi är en av de ledande varumärkena inom bilbarnstolar idag. Detta innebär bland annat att högsta prioritet alltid är barnets säkerhet, något som även utmärker produkterna från företaget.

Maxi-Cosi är dessutom välkända för att erbjuda god komfort och hög tillverkningskvalitet, något som alltid är ett plus i kanten enligt oss föräldrar.

Denna bakåtvända bilbarnstol Maxi-Cosi Mobi XP var också enkel att installera tack vare de unika bilbältesförankringarna.

Britax DUALFIX M i-Size

Britax DUALFIX M i-Size

Den absolut bästa bilbarnstolen i vårt omfattande test utnämndes som Britax DUALFIX M i-Size, en underbar modell som även kan användas i både bakåt- och framåtvänt läge.

Denna bilbarnstol, Britax DUALFIX M i-Size, har dessutom en rotationsbåge som förhindrar att stolen tippar vid en olycka, ett SICT Inside sidokrockskydd som absorberar krockkraften vid en sidokollision, samt en 5-punktssele för maximal säkerhet.

Vem behöver en bilbarnstol allra mest?

Tack vare att det är lag på att barn under 135 centimeter måste ha en skyddsanordning vid bilfärd behöver givetvis barn ha en bilbarnstol. Det kan även röra sig om en bälteskudde, ett babyskydd eller en bältesstol.

Något som ofta glöms bort att nämna i sammanhanget är att äldre bilbarnstolar kan ha defekter. Det är alltså alltid bäst att ha en så ny stol som möjligt för att vara på den säkra sidan.

Hur kom vi fram till vilka bilbarnstolar vi skulle testa?

Tack vare att de bästa modellerna håller hög kvalitet ville vi endast lyfta fram de absolut bästa produkterna som vinnare.

Om olyckan är framme är det alltid bra att vara väl förberedd, något som vi hoppas att denna recension kan hjälpa dig med. Ditt barn har dessutom mycket större chans att klara en olycka med hjälp av en bra bilbarnstol.

Vi tog även fram flera olika utmanare till våra vinnande stolar eftersom vi ville erbjuda dig en så stor bredd som möjligt. Samtliga bilbarnstolar var väl testade redan innan vi plockade fram dem till vårt egna test.

Vi fokuserade mestadels på modeller som vi tyckte verkade extra stabila och robusta, men som också hade en hög tillverkningskvalitet och levererades av välkända företag med flera års erfarenhet inom branschen.

Vi tyckte givetvis om stolar som erbjöd finesser och praktiska egenskaper, något som även la grunden för de modeller som vi tog fram i denna recension.

Hur testade vi bilbarnstolarna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland bilbarnstolar

Efter att vi utfört noggranna analyser av våra utvalda bilbarnstolar kunde vi utnämna tre bilbarnstolar som bäst i test just nu, en i varje kategori. Från en billig bilbarnstol som samtidigt är riktigt bra och säker till något dyrare med rejält premium bilbarnstol.

Bäst & Billigast: Axkid Move Bakåtvänd

Bäst & Billigast: Axkid Move Bakåtvänd

Vi fastnade för denna bilbarnstol lite extra tack vare det låga cirkapriset, men även den enkla installationen, vikten på endast 9,8 kilo, samt måtten 44 x 61 x 56 cm som passar i de flesta bilmodeller.

Färgen är i svart, samt att klädseln kan tas av och maskintvättas i 30 grader. Axkid har dessutom tillverkat en stol som erbjuder sidokrocksskyddet ASIP (Axkid Side Impact Protection) , ett skydd som är framtaget på ett krockinstitut i Tyskland.

Utöver detta har stolen även blivit godkänd och testad enligt följande:

  • Godkänd enligt ECER44/04
  • REACH-testad
  • Rollover-godkänd av VCA

Cirkapriset för denna bilbarnstol, Axkid Move Bakåtvänd, hamnar på 1,735 kronor, ett mycket lägre pris än de flesta modeller med liknande säkerhetsklassificiering.

Mellan: Maxi-Cosi Mobi XP

Mellan: Maxi-Cosi Mobi XP

Mellanklassens vinnare Maxi-Cosi Mobi XP är en av de mest populära bilbarnstolarna på marknaden idag, mycket tack vare att den är väldigt bekväm, godkänd för barn mellan 9-25 kilo, samt att den når upp till alla säkerhetskrav som ställs enligt direktivet ECE 44 rev 04.

Denna stol är dessutom enkel att installera tack vare bilbältesförankringarna, samt att du även hittar finesser som enhandsjustering av interna bältet. Stolen har dessutom fyra vilolägen som kan justeras när barnet sitter i stolen, något vi verkligen gillade.

Denna modell väger dock lite mer än den billigaste och på 11,5 kilo får du en lite större stol med måtten 47 x 75 x 53 cm. Cirkapriset för Maxi-Cosi Mobi XP landar på 2,495 kronor och det är inte mycket högre än vinnaren i kategorin bäst & billigast, däremot får du fler finesser på köpet, exempelvis ett justerbart fotstöd, fyra olika lägen och ett sidoskydd.

Premium: Britax DUALFIX M i-Size

Premium: Britax DUALFIX M i-Size

Om du letar efter det allra bästa rekommenderar vi verkligen denna bilbarnstol. Britax DUALFIX M i-Size kan roteras 360 grader för enkel in- och utlyftning av barnet, samt att det även kan användas i både bakåt- och framåtvänt läge.

Du hittar också en rotationsbåge som förhindrar att stolen tippar vid en eventuell kollision, samt att denna modell har SICT Inside sidokrockskydd som absorberar själva kraften av en sidokollision.

Utöver detta finns även ett patenterat Britax Römer Pivot Link-system för att minska risken för nack- och huvudskador. Detta genomförs genom att fördela kollisionskrafterna först nedåt mot bilsätet, och sedan mjukt framåt.

Stolen erbjuder även en 5-punktssele för maximal säkerhet, något som vi givetvis uppskattade extra mycket. Denna stol väger 15 kilo och måtten är 48 x 44 x 74 cm.

Cirkapriset för premium kategorins vinnare, Britax DUALFIX M i-Size, hamnar på 5,995 kronor vilket är ett mycket högre pris än de andra vinnarna, men du får samtidigt många fler finesser och praktiska egenskaper.

Bilbarnstolar som utmanar

Utöver de bilbarnstolar som kunnat utnämnas som vinnare och bäst i test inom sin respektive kategori har vi också valt att lyfta fram några andra bilbarnstolar som gav våra vinnare en match om förstplatserna.

Britax Römer HI-WAY II

Britax Römer HI-WAY II

Denna bakåtvända bilbarnstol är PLUS-testgodkänd för barn mellan 9 till 25 kilo, samt att den har tre lutningslägen när du väl monterar den i din bil. Säkerhetsselen går att ställa in i tre olika höjdlägen och det kompakta skalet gör den väldigt rymlig i bilen.

Några utmärkande egenskaper med denna stol är exempelvis ett 5-punktsbälte med enhandsgrepp, djupa sidostöd för optimalt skydd vid en sidokollision, samt att den går att installera med ett 3-punkts säkerhetsbälte eller ett 2-punkts midjebälte.

Cirkapriset för bilbarnstolen Britax Römer HI-WAY II landar på 2,895 kronor.

Axkid Minikid

Axkid Minikid

Axkid Minikid levereras av Axkid, ett välkänt varumärke som har skapat en modell med långa stödben som går att justera med endast en knapp. Monteringen sker dessutom enkelt tack vare det självspännande förankringsbandet.

Stolen har också ett nackstöd som anpassar sig efter ditt barns längd, en egenskap som vi verkligen tyckte om. Stödet har dessutom en bromsfunktion för ännu bättre komfort.

Denna bilbarnstol är godkänd enligt ECE R44 rev 04 och även plusgodkänd. Du hittar dessutom ett sidokrocksskydd som kallas för ASIP (Axkid Side Impact Protection).

Cirkapriset för Axkid Minikid hamnar på 3 990 kronor.

Britax Römer MAX-WAY

Britax Römer MAX-WAY

Britax Römer MAX-WAY fattade vi tyckte för tack vare flertalet olika funktioner som krävs när barnet fortfarande växer. Detta är bland annat lutningslägen som går att justera vid montering, nackstödet och selen som du kan justera endast med en hand, samt sido-, bröst- och magkuddar för ökad komfort.

Bilbarnstolen Britax Römer MAX-WAY är säkrare än någonsin tack vare sidokrocksskyddet SICT, och den är dessutom PLUS-testgodkänd. Denna bilbarnstol passar för barn mellan 9 kg och upp till 25 kilo, eller från cirka 9 månader till 6 år. Cirkapriset ligger på 3,795 kronor för Britax Römer MAX-WAY och det motiveras exempelvis med klädseln som delvis består av meshtyg som andas och reglerar temperaturen så att ditt barn inte blir lika svettigt.

Britax Max-Way BS

Britax Max-Way BS

Max-Way BS bilbarnstol från Britax är en bakåtvänd modell som erbjuder ett huvudstöd, stödben och förankringsremmar för enkel justering, plustestad certifiering och ett lite mindre utformande för att platsa även i en liten bil. Denna stol passar för barn mellan 9 till 25 kilo och cirkapriset landar på 2,090 kronor för Britax Max-Way BS vilket är lite lägre och fungerar bra även för den prismedvetne.

Bilbarnstolen Britax Max-Way BS bjuder också på 5-punktsbälte med enkel justering, sidokrockskydd och huvudskydd, samt ett tvättbart överdrag.

BeSafe iZi Plus X1

BeSafe iZi Plus X1

Bilbarnstolen BeSafe iZi Plus X1 är en av de bästa på marknaden och den utmanade även vår vinnare i premium kategorin. Stolen passar i princip samtliga bilar och den kan användas av barn upp till 5 år, eller upp till 25 kilo.

Denna version av BeSafe iZi Plus X1 är dessutom en uppdaterad sådan och den innehåller bland annat sidokollisionsskyddet SIP+ samt en uppdaterad ”bodyhugger” för ökad stabilitet och komfort.

BeSafe iZi Plus X1 är ECE R44-04 och Plustestgodkänd till 25 kg, samt att det nya sidoskyddet gör bilstolen upp till 20% säkrare vid en sidokollision. Cirkapriset hamnar på 4,895 kronor.

Frågor och svar om bilbarnstolar

Innan du helt bestämmer dig för vilken bilbarnstol du ska köpa rekommenderar vi att du först läser igenom våra svar på vanliga frågor relaterade till bilbarnstolar.

Är bilbarnstol säkrare än babyskydd?

Ja, bilbarnstolar är mycket mer robusta och skyddar ditt barn effektivt vid både fram- och sidokollisioner.

Vilken modell av bilbarnstol ska jag satsa på om jag är osäker?

Vi rekommenderar givetvis våra vinnare, men du kan även ta en titt bland utmanarna för att hitta bilbarnstolar med finesser som du fattar tycke för. Samtliga produkter är givetvis testade och godkända för bruk i Sverige vilket kan vara värt att nämna i sammanhanget.

Vad väger en bilbarnstol och hur monterar man den?

Det skiljer sig en del mellan olika bilbarnstolar, men de väger runt 10 till 15 kg beroende på vilken modell du väljer.

Att montera en bilbarnstol är väldigt enkelt och det medföljer i vissa fall även indikatorer som lyser upp när stolen är på plats som den ska.

Vad kostar en bilbarnstol?

De brukar kosta mellan 1 500 kronor till 6 000 kronor beroende på egenskaper och finesser.

Sammanfattning – bästa bilbarnstolar

Som du märker finns det gott om olika bilbarnstolar att välja mellan, både när det gäller pris och funktionalitet. I detta test har vi tagit fram tre bilbarnstolar som är bäst i test just nu, inom tre olika kategorier baserat på pris och kvalitet. Alla tre är dock väl fungerande och säkra för ditt barn att färdas i. Nedan sammanställer vi våra bäst i test bilbarnstolar för att underlätta ditt köp.

KategoriBilbarnstolCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastAxkid Move Bakåtvänd1,735 krLekmer.se
MediumMaxi-Cosi Mobi XP2,495 krLekmer.se
PremiumBritax DUALFIX M i-Size5,995 krLekmer.se

Källor