TEST – Bästa trehjulingarna 2024

Majoriteten av alla människor tar sitt första cykeläventyr på en trehjuling. En trehjuling är en otroligt rolig leksak som ger barnet både aktivitet, rörelse och stimulerar således även motoriken. När man är liten är det dessutom väldigt roligt att få sin alldeles egna cykel. Nu behöver man inte längre stå och se på när de större barnen (eller mamma och pappa) cyklar iväg med vinden i håret, utan nu kan man även delta själv. Visst kanske barnet inte kommer att kunna cykla lika snabbt eller långt, hålla samma fart som storasyskonen, men känslan är fortfarande obeskrivlig.

Även om många ser trehjulingen främst som en leksak så innebär den så mycket mer. Med en trehjuling nära till hand så kommer ditt barn att utvecklas mycket snabbare och får även möjlighet att uppleva spänning på en helt annan nivå. Barnet lär sig använda pedaler, åka i backar, bromsa, trilla och ta sig upp igen. En egen liten cykel är således en väldigt funktionell leksak som alla barn kan ha nytta av.

Det finns flera saker som är viktiga att tänka på när man ska skaffa den första trehjulingen. Viktigast är naturligtvis att den är stabil och säker att använda sig av. Trehjulingen ska inte tippa vid första lilla lutning och ska dessutom kännas enkel att styra.

Produkttest av 3 stycken trehjulingar – bäst i test

Nedan lyfter vi fram och publicerar vår testfakta för de tre bästa trehjulingarna på marknaden just nu, alla kan anser vara bäst i test av trehjulingar just nu.

Smoby Trehjuling Baby Balade II

Smoby Trehjuling Baby Balade II

Är det en riktigt lyxtrehjuling du är ute efter ska du kolla in Smoby Trehjuling Baby Balade II. Det här lyxåket är försedd med alla möjliga funktioner som gör cykelturen mer spännande. Något som många föräldrar (och barn) kan ha användning för är det extra handtaget bak på cykeln. Med detta kan föräldrar hjälpa till att styra eller kanske hålla emot när barnet ska ner för en backe. Ett stort plus med just detta handtag är att det även underlättar när man vill gå längre sträckor. Om barnet inte orkar eller vill cykla själv efter ett tag kan man alltså putta fart.

När handtaget ska användas för att skjuta cykeln framåt kan man låsa tramporna. Detta är något som minimerar risken för att skador och olyckor ska kunna uppstå. Cykeln är därmed väldigt säker och känns också mycket stabil att använda sig av.

Smoby Trehjuling Baby Balade II kan på många sätt liknas med en paraplyvagn. Trehjulingen har ett solskydd över barnets huvud och även en liten väska i bak där man kan lägga ner nödvändigheter. För att ditt barn ska sitta säkert finns det även bälten på båda sidor av cykeln, vilket gör åket tryggare.

Omdöme och utvärdering av Smoby Trehjuling Baby Balade II

Den här trehjulingen är relativt dyr om man jämför med många andra. Priserna varierar mellan 700-1200 kronor beroende på vilken butik man använder sig av. Vill man dock köpa den bästa trehjulingen till sitt barn, med hög säkerhetsfaktor, är Baby Balade II ett utmärkt val.

Nyby Trehjuling Pelle

Nyby Trehjuling Pelle

Nyby Trehjuling Pelle är den mest klassiska form av trehjuling som man kan hitta, men det är ingenting tråkigt med vad som är klassiskt. Nuförtiden är det inte ovanligt att många trehjulingar är tillverkade i sämre material och att de t.ex. känns både instabila och väldigt plastiga. Detta är dock något som man verkligen slipper med Nyby Trehjuling Pelle. Trehjulingen kommer från den svenska tillverkaren Nyby och är skapad i en högkvalitativ metall med riktigt ordentliga gummidäck. Naturligtvis har man valt färgen röd för att göra den lite extra traditionell, något som verkligen ger en känsla av nostalgi från de egna barndomsåren.

En trehjuling som är tillverkad i metall kommer att hålla betydligt längre och därför är Nybys trehjuling en väldigt bra investering. Om den hålls efter ordentligt kan den gå i arv och även användas av flera barn samtidigt. Något som blir ett riktigt stort plus är att trehjulingen har ett stort och ordentligt flak som man kan frakta både det ena och det andra på.

Omdöme och utvärdering av Nyby Trehjuling Pelle

Som tidigare nämnts är den här trehjulingen väldigt klassisk. Den har inget handtag så att föräldrar kan hjälpa till att styra och inget sätt att låsa pedalerna om så skulle önskas. Prisklassen på 500 kronor känns också rimlig för den ändå höga kvaliteten.

Play AW Trehjuling test

Play AW Trehjuling test

Alla föräldrar vill inte lägga hundratals (eller tusentals) kronor på en så flashig trehjuling som möjligt. Trehjulingar används kanske mest under 1-2 år och det är inte heller säkert att intresset för trehjulingen kommer att hålla i sig speciellt länge. Vill man ha ett riktigt budgetfynd är det alltså Play AW Trehjuling som man bör checka in.

Trots att trehjulingen hamnar i den så kallade budgetkategorin så är den fortfarande mycket trygg och säker att använda sig av. Trehjulingen är tillverkad med en stadig metallram som gör den stabil att köra fram på, även i snabbare fart. Längst bak på trehjulingen finner du även ett flak som barnet kan använda för att lassa på olika föremål, t.ex. pinnar, sand eller leksaker av olika slag.

Utöver ramen i metall så är hjulen tillverkade i plast och detta gäller även för samtliga detaljer på cykeln. Priset är väldigt lågt och trehjulingen passar redan från 12 månaders ålder. ett stort plus är att det finns ett säkerhetsbälte på sadeln så att även de minsta barnen kan cykla på, utan att riskera att falla av.

Omdöme och utvärdering av Play AW Trehjuling

Plast är tyvärr inte ett material som är speciellt hållbart och efter ett flertal dunsar i marken är det lätt att plasten spricker. Det här är dock en budgettrehjuling som ändå fyller sin funktion på ett väldigt bra sätt. Vill man däremot att trehjulingen ska kunna användas av flera barn eller gå i arv kan det vara bra att tänka över sitt val.

Hur gick testerna av trehjulingarna till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Är trehjulingen för alla?

Det finns naturligtvis ingen lag eller regel som säger att alla barn måste ha tillgång till en trehjuling, men det är en mycket rolig leksak som kommer att bjuda på en hel del äventyr. Trehjulingar passar bäst för barn mellan 2-3 års ålder och är en bra investering som kommer att användas ofta. Förutom att den är väldigt rolig är den också ett mycket bra hjälpmedel för barnets motorik. Barnet har även möjlighet att utveckla olika tekniker, något som helt klart ger ett skjut i utvecklingen.

Idag sitter väldigt många barn inomhus alldeles för mycket. Kanske tas då tv:n eller surfplattan fram för att ge barnet stimulans och underhållning. Timmarna utomhus blir allt färre, men med en trehjuling kan du vända på biffen i ett nafs. Eftersom majoriteten av alla barn och föräldrar vill använda trehjulingen utomhus så uppmuntrar detta även till mycket utomhusvistelse. Utomhusvistelse och aktivitet är två saker barn behöver mycket av.

Det finns flera olika typer av trehjulingar att välja mellan. Några har inga trampor alls, men de flesta är försedda med sådana. När ditt barn är väldigt litet kan det vara svårt att använda sig av pedalerna och då fungerar det minst lika bra att istället sparka sig framåt. Förutom trampor är många trehjulingar även försedda med ett roligt flak. På flaket kan barnet då lasta på allt från sand, leksaker till gosedjur som ska följa med på färden. Trehjulingarna kommer alltså i många olika varianter och även i många olika prisklasser. Det finns trehjulingar som är väldigt billiga, samtidigt som det finns trehjulingar i högre prisklasser. Detta gör att majoriteten av alla föräldrar har möjlighet att införskaffa en trehjuling till sitt barn.

Innan du köper en trehjuling – tänk på detta

En trehjuling köper man in för att den ska vara rolig och komma till stor användning för barnet. Därför är det viktigt att den också är av bra kvalitet, att den är säker och stabil att använda sig av. När man har fått med alla dessa tre punkter så kommer cyklandet att bli både roligare och enklare. Ett barn som behöver kämpa med att få tramporna att gå runt kommer kanske snabbt att tröttna på sin cykel.

Att ha en trehjuling av hög kvalitet behöver dock inte betyda att du som förälder måste köpa den dyraste cykeln på marknaden. Det finns bra trehjulingar i många olika prisklasser och både från kända och mindre kända tillverkare. I många fall går det bra att testa på cykeln direkt i affären, men beställer du online får du istället använda dig av recensioner och guider som denna, eller läsa omdömen från tidigare köpare.

Oavsett vilken trehjuling och vilket märke du väljer så finns det en sak som är gemensamt för alla små cyklister – säkerheten. När det är dags att börja lära sig att cykla behöver ditt barn redan från start lära sig att man använder en cykelhjälm. Cykelhjälmen ska vara på från och med att barnet hoppar upp på trehjulingen till dess att barnet har cyklat färdigt. En trehjuling kan se väldigt oskyldig ut, just eftersom den är så liten, men det kan verkligen gå snabbt när ett barn sätter benen till och i backar rullar det på ordentligt. Se till att ditt barn skyddar huvudet och att du har barnet under uppsikt om trehjulingen används i närheten av trafikerade gator eller t.ex. i backar. Även om cykeln är tillverkad för små barn så kan den tippa om det vill sig illa. Säkerheten bör därför alltid gå först när det är tid för cykling.

Källor