TEST – Bäst regnställ för barn 2024 – busa och lek i alla väder

Alla barn har en dragningskraft till vatten och speciellt vattenpölar – att få hoppa i en vattenpöl är ju en av de härligaste saker som barn vet.

Som förälder vill man så klart kunna klä sina barn så bra som möjligt för att de ska få friheten att busa, leka och känna sig helt fria och redo för lek hela året om, under alla olika väderförhållanden som naturen erbjuder. Barn som är ute och leker i alla väder stimulerar sin fantasi och kreativitet och mår överlag bättre, t.ex. har dom mer sällan allergier. Genom att utrusta garderoben med bra och rejäla regnkläder året om är något barn och familj har stor glädje av.

Ofta vill man också ha regnkläder som är enkla och praktiska att snabbt ta på sitt barn på morgonen när det öregnar och man snabbt vill ta sig till barnets förskola, utan att bli blöt.

På förskolan kan det också vara praktiskt att låta barnet ha en egen uppsättning regnställ och regnkläder, så att barnet alltid är väl rustat för regnväder. Få saker är så retfullt när man vill ut och leka med sitt barn på helgen och det regnar, samtidigt som man inser att regnstället finns kvar på förskolan.

Idag finns det mängder med olika tillverkare och märken av regnkläder för barn på marknaden. Här finns och tillverkas regnkläder för både höst- & vintersäsongen, ofta med skönt foder i regnstället, likväl som varmare vår- och sommartiden, då med tunnare galonkläder.

Denna artikel innehåller reklam i form av annonslänkar till Babyshop.se, Babyland.se och Lekmer.se

De allra flest typer av regnkläder för barn kan användas som skalkläder vilket gör dom optimala som det går för aktuell säsong. Regnställ är ett sådant barnplagg som man alltid har nytta av i många olika väderförhållanden och situationer. Att alltid ha ett regnställ, i rätt storlek, hemma till sina barn gör att man aldrig missar chansen att gå ut för att leka och busa med barnen i regnet.

Att köpa riktigt bra regnkläder medför ofta att första barnets regnkläder håller och kan användas även av yngre syskon. I längden lönar det sig ofta att köpa lite dyrare men hållbara bra regnkläder till sina barn.

Regnställ och regnkläder som tillverkas av galon blir helt vattentäta och varken smuts eller vatten kan tränga igenom galontyget. Denna typ av regnkläder för barn tål alltså väta och smuts till 100% och det går enkelt och snabbt att skölja av sådana regnställ i duschen eller med vattenslang utomhus. Sedan hänger man bara upp regnställer på tork, ute eller inne, så kan barnet snart ut i regnet och leka igen.

På grund av materialets egenskaper så andas inte galonkläder på samma sätt som andra barnkläder. Det innebär att du bör tänka på att inte klä barnet för varmt om det både är blött och varmt ute – med regnställ av galon blir barnet snabbt varmt och svettigt annars.

Galonkläder anses vara ett stumt material med väldigt lite strech eller flexibilitet, vilket ställer höga krav på utforningen av regnställ och regnkläder av galon. Detta för att barnet obehindrat ska kunna röra sig och leka samtidigt som det har galonkläder på sig.

Om det är vår eller sommar rekommenderar vi att använda regnställ som är ofodrade galonkläder, eller av annat material som kan andas eller ventilerar bättre. På så vis kan barnet vara ute och busa och leka i regnet obehindrat, utan att bli för svettigt eller vamt. Genom att köpa tunnare regnställ kan man hellre använda så kallade lager-på-lager principer och klä på lagom varm under regnstället för barn, beroende på aktuell temperatur utomhus.

Om du ska ha två uppsättningar av regnställ för dina barn blir det sannolikt också billigare att köpa ofodrade och tunnare regnställ än fodrade. På så vis kan du då bara anpassa kläderna under regnstället som du tar med barnet till förskolan på morgonen.

När man läser på beskrivningen för regnställ och regnkläder för barn förekommer ofta begreppet vattenpelare. Vattenpelare betyder och innebär att man mätt vilken storlek av tryck som regnkläderna eller regnstället tål innan det bli fuktigt och släpper igenom väta. Ett riktvärde på vattenpelare till regnställ för barn är 2000 mm vattenpelare – ett sådant regnställ klarar av en stunds väta men kan endast klassas som att vara vattenavvisande, jämfört med regnkläder som kallas 100% vattentäta.

Regnställ och regnkläder för barn ska ha en vattenpelare på minst 5000 mm för att vara och kallas 100% vattentätt.

Förutom att tänka på saker som tjocklek och vattentäthet hos ett regnställ för sitt barn så bör man titta på rörligheten för aktuellt regnställ eller regnkläder för barnet. Eftersom barn gillar att röra på sig vill man som förälder inte heller att barnets lek ska stå tillbaka på grund av sämre rörlighet med regnställ.

Vårt utvalda budgetregnställ Kuling Marino kommer med en härligt gul färg och är tillverkat av ett svenskt märke inom barnkläder. Av våra testade premiumregnställ är högkvalitativa Reima ett regnställ som du kan använda till flera årskullar av barn och även ärvas till syskonbarn eller andra släktingar.

I mellanklassen av regnställ för barn ser vi som vinnare danska tillverkarens regnställ vid namn Ticket to Heaven Rubber. Kvaliteten på detta regnställ är nästan lika hög som hos vår vinnare inom premiumregnställ. I testklassen specialaren hittar vi Didriksons Paket Regnställ i vilket det dessutom ingår ett par regnstövlar i köpet.

Bugdetval: Kuling Marino Regnställ

Kuling Marino Regnställ - bästa budgetval för regnställ til barnet.

Från svenska tillverkaren Kuling hittar vi deras mycker prisvärda regnställ Kuling Marino som ingår i Kulings sortiment av många prisvärda utomhusplagg för barn i alla väder. Regnställ från Kuling i klassisk gul färg kan garanterat bli en favorit hos både barn som föräldrar.

Regnstället Kuling Marino är tillverkat och utformat med rörlighet i åtanke och har en mycket bra passform och sitter bra på barnet. Den gula färgen medför också att barnet syns bra med detta regnställ på sig när det är ute i regnet och leker.

Premiumval: Reima Joki Regnställ

Reima Joki regnställ för barn

Reima, en finsk tillverkare av barnkläder, har med sitt regnställ Joki ännu en gång överträffat marknadens förväntingar när det gäller riktigt bra regnställ för barn. Reima Joki regnstället är är riktigt tunt, samtidigt som det är utrustad med en tunn fleeceväst. Tack vare denna fleeceväst som kommer med regnstället så sitter regnställets byxor riktigt bekvämt och bra, samtidigt som dom ger en viss värmade effekt så att barnet slipper frysa.

Regnstället Reima Joki går utmärkt att kombinera tillsammans med skalkläder. Med sin mycket höga kvalitet kommer Reima Joki regnstället kunna bäras av småsyskon och kanske till och med barnbarn i framtiden, detta regnställ slits inte ut i första taget.

Mellanklassen: Ticket To Heaven Rubber Regnställ

Ticket To Heaven Rubber regnställ

Från ett av våra andra grannländer, Danmark, kommer regnstället Ticket To Heaven Rubber. Precis som med regnställ från Reima så får du här ett regnställ i riktigt hög kvalitet som kommer kunna användas av flera olika barn i familjen. Eftersom regnstället Ticket To Heaven Rubber kommer med löstagbart foder så fungerar det utmärk som skalplagg och kan användas vid både hög och låg temeratur utomhus.

Specialaren: Didriksons Paketet Didriksons Regnställ + Regnstövlar

Didrikson paket regnställ och stövlar för barn.

Didriksons paket med både regnställ samt regnstövlar är ett härligt erbjudande där man, till ett bra pris, får allt som man som förälder behöver för att utrusta och klä sitt barn på bästa sätt när det regnar ute, allt för att barnet ska kunna delta i härligt bus och lek i alla väder.

Med bra svetsade sömmar släpper detta regnställ inte genom något vatten alls och Didriksons sedvanligt höga kvalitet innebär att man får ett riktigt bra regnställ till barnet här. De medföljande gummistövlarna är från Viking som också är väl kända för hög kvalitet på sina barnkläder.

Testunderlag – test och omdömen för regnställ till barn

Hur genomfördes testerna av barnens regnställ?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Vilka behöver regnställ för barn?

I stort sett, om inte alla, småbarnsföräldrar behöver som minst ett lagom stort och praktiskt regnställ till sitt eller sina barn. I många sammangang är det önskvärt att ha mint ytterligare ett till regnställ eller regnnkläder för barn, t.ex. ett regnställ som alltid finns på förskolan och fritids. Kanske också mor- eller farföräldrar behöver ett eget regnställ till sitt barnbarn om dom ofta passar barnet?

Bäst i våra tester

Nedan sammanställer vi mer utförligt våra utvalda vinnare när det gäller test av regnställ för barn, indelat i kategori efter pris. Billigast regnställ först.

Bäst i test i budgetklassen: Kuling Marino Regnställ

Kuling Marino Regnställ

Vi kan med stolthet och glädje presentera en svensk vinnare i budgetklassen av regnställ för barn, nämligen det svenska märket Kuling. Med ett regnställ från Kuling är ditt barn alltid redo för härligt blöta äventyr och lekar i alla former av busväder.

Regnställets hängslen är justerbara och det finns praktiska resår till både benslut och ärmslut. Fothällorna på Kulings regnställ för barn har slitstarka forhällor vilka är tillverkade av silikon, ett väldigt flexibelt material.

Jackan som kommer med regnstället är avtagbar och kommer med ett vävt och tund foder på insidan. Fodret gör att detta regnställ fungerar även när det är lite kallare utomhus. På sidan av regnställets byxor sitter det tryckknappar, något som underlättar rejält när barnet själv klär på sig, eller när man som förälder är stressad på morgonen och snabbt behöver klä sitt barn.

En stor fördel med detta regnställ är att det går utmärkt att tvätta det i 40 grader. Regnställets klassiska gula färg sprider alltid ett glädje omkring sig och är också lätt att upptäcka i trafiken.

Likt de andra plaggen i de högre pris- och kvalitetsklasserna så har Kulings regnställ vattenavvisande och svetsade sömmar samt en ekologiskt certifierad impregnering.

Kuling tillhör ett av de mest prisvärda märkena när det gäller barnkläder och i fallet med deras gula regnställ för barn så blir du inte besviken. Detta prisväda regnställ betalar du endast cirka 400 kronor för.

Bäst i test i mellanklassen: Ticket To Heaven Rubber Regnställ

Ticket to heaven regnställ

I mellanklassen hittar vi som vinnare och bäst i test av regnställ för barn ett regnställ från danska tillverkaren Ticket To Heaven. Dom har här lyckats tillverka ett regnställ med imponerande 8,000 mm vattenpelare. Med ett regnställ med sådan resistens mot fukt och vatten kan du vara säkert på att ditt barn håller sig torrt, oavsett hur mycket det regnar utomhus.

Inuti regnstället finns det ett foder som är löstagbart och i skönt fleecematerial, något som många av oss ser som en stor bonus och gör regnstället extra prisvärt. Detta eftersom man då kan använda regnstället i fler situationer och anpassa det efter hur varmt eller kallt det är ute, det funkar alltså både vår/sommar och höst/vinter.

Regnstället har både tryckknappar och dragkedja så det blir riktigt svårt för något vatten att läcka in.

Ytterligare en bonus med detta regnställ för barn, Rubber från Ticket To Heaven, är att det går att tvätta i 40 grader. Något som inte många regnställ eller regnkläder för barn av detta slag tål.

Detta danska regnställ är vindtätt och kommer med svetsade sömmar, något som medför riktigt bra hållbarhet. Det har tillverkats av 100% ekologiskt certifierat material och är alltså en regnställ helt fritt från giftiga ämnen.

Regnstället går mycket lätt att spola av så det är bara de gånger som fleecefodret blivit nedsmutsat som du behöver tvätta regnstället. Eftersom fodret är löstagbart kan du ta av det och nöja dig med att tvätta bara fodret, så barnet kan fortsätta vara ute i regnet och leka. Om du ändå ska tvätta hela regnstället, se till att inte centrifugera då det sliter onödigt mycket på galonkläderna.

Danska tillverkaren av barnkläder Ticket To Heaven producerar kläder som främjar lek och rörelse och är kända för kläder som ska vara väldigt bekväma för barnen att bära.

Förutom regnkläder, gummistövlar och regnställ så tillverkar dom vinteroveraller och praktiska skalkläder så det går utmärkt att skaffa en komplett vintergarderob från garderob.

Priset för regnstället Ticket To Heaven Rubber Regnställ ligger på omkring 750 kronor.

Bäst i test i premiumklassen – Reima Joki Regnställ

Reima Joki Regnställ

Om man köper ett barnplagg från finska tillverkaren Reima kan man vara säker på att få barnkläder av högsta kvalitet. Detta gäller även i fallet med Reima Joki Regnställ som är ett barnplagg som verkligen lämpar sig för bus och lek ute i regnet. Regkläder från Reima innebär hög kvalitet och bekvämlighet som gör att ditt barn kan spendera många lekfulla timmar utomhus, även vid regnväder och fukt utomhus.

En intressant detalj med Reima är att dom har utvecklat ett unikt galontyg som har en hög töjbarhet och strech vilket ger en ökad bekvämlighet i deras produkter av galon, t.ex. deras regnställ. Den ökade bekvämligheten medför dock ingen minskad kvalitet när det gäller andra egenskaper, som vattenpelare.

Regnstället är utrustat med en löstagbar huva samt elastiska fothällor vilka också är löstagbara.

Vattenpelare för Reima Joki Regnställ ligger på minst 8,000 mm.

Med en ytbehandling som är helt fri från PVC så är detta regnställ helt fritt från gifter, någon som är bra för allergikänsliga barn. Reima Joki Regnställ lämar sig väl för temperaturer mellan -10 till +5 grader och med svetsade sömmar och galon av hög kvalitet så är detta regnställ 100% vattentätt.

Vattentätheten hos Reima Joki Regnställ ökas på genom att dragkedjan framtill har försetts med galon. Barnet kan också lätt klä på sig på egen hand eftersom regnstället försetts med knäppning.

Detta regnställ kommer i flera olika söta färger, t.ex. rosa, blått och gult.

Väl synliga reflexdetaljer medför hög synlighet vid mörker. En ytterligare bekvämlighetsfaktor hos detta regnställ för barn är resår i ben- och ärmslut. Regnställets över del kommer med en fleeceväst vilket gör att det fungerar bra både under höst och vår.

Eftersom västen är löstagbar går det att använda lager-på-lager principen och även använda regnställer när det inte regnar och bara är fuktigt utomhus. Då kan man skippa regnjackan och bara ha fleecevästen med regnbyxorna till.

Reima kan verkligen det här med barnkläder och det märks tydligt att dom brinner för att utveckla det bästa för våra barn, med fokus på rörlighet och bekvämlighet. I deras sortiment finns praktiska och bekväma utomhuskläder av hög kvalitet för årets alla årstider.

Priset för Reima Joki Regnställ ligger på cirka 900 kronor och är definitivt ett regnställ som är värt pengarna och går att ärva ner till yngre syskon eller syskonbarn.

Bäst i test – bubblaren – Didriksons Paket Didriksons Regnställ + Regnstövlar

Didrikson Paket Regnställ Viking regnstövlar

I kategorin bubblare hittar vi ett roligt och prisvärt paket med både regnstövlar och regnställ från Didrikson: Paket Didriksons Regnställ + Regnstövlar.

I detta paket får du allt på en gång, ett riktigt bra regnställ från Didriksson samt ett par regnstövlar från Viking som heter Ultra 2.0.

Detta regnställ kommer med tejpade sömmar och regnställets jacka har en avtagbar huva och stängs med både dragkedja och knappar för att plagget ska bli helt vattentätt.

De ingående regnbyxorna kommer med en praktisk flytväst, något som gör dom extra bekväma för barnet att ha på sig. Detta är något många barn föredrar framför vanligt resår i midjan eller hängslen. Det är ju inte ovanligt med hängslen som korvar sig eller trillar av.

Regnstället från Didrikson kommer i flera olika färger, t.ex. aquablått. Gott om väl synliga reflexer på detta regnställ innebär också hög säkerhet vid mörkare tider.

Didrikson har över hundra års erfarenhet av tillverkning av regnställ, regnkläder och andra utomhusplagg för både barn som vuxna. Precis som Viking så är Didrikson kända för sin höga kvalitet på alla typer av kläder som dom tillverkar. I detta samarbete får du verkligen det bästa från två tillverkare.

Detta privärda paket med regnställ från Didrikson och regnstövlar från Viking kostar cirka 1,400 kronor och är något vi på Barnfamiljen verkligen rekommenderar.

Utmanarna av regnställ i vårt test

Nedan sammanställer vi våra omdömen av övriga regnställ så att ni kan få en bild av aktuellt utbud av övriga regnställ som det går att välja mellan.

Celavi Regnställ

Celavi regnställ

Från Celavi kommer det ett regnställ med en härlig design med söta grodor och näckrosor vilka fint matchar de svarta regnbyxorna. Regnställets vattenpelare ligger på 5,000 mm vilket gör det väldigt vattentåligt.

Regnbyxornas höft har trckknappar vilket gör det lätt för barnet att själv ta av och på sig byxorna. Regnbyxorna hålls på plats med elastiska fothällor vilket gör att inget vatten rinner ner i regnstövlarna.

Med resår på nedre kanten av jackan samt ärmslut hålls jackan på plats och värmer skönt även vid kalla vindar. De elastiska axelbanden på byxorna ger ut riktigt skön och bra passform.

Priset för Calavi Regnställ ligger på cirka 600 kronor.

Lindberg Duveke Regnställ

Lindberg Duveke Regnställ

Lindberg är för många kanske ett mindre känst svenskt märke när det gäller barnkläder. Dom tillverkar dock bra och prisvärda regnställ för barn i hållbart och slitstarkt material. Regnstället från Lindberg kommer med en ovanligt hög vattenpelare på hela 8,000 mm.

Regnställets foder i är tillverkat av mjuk bomullsjersey och hela regnstället har bekväma och elastiska muddar.

Fodret inuti regnjackan är gjort av bomull. Regnstället tål maksintvätt upp till 40 grader. Lindbergs regnställ för barn kommer i många olika roliga och söta färger.

Resåren i midjan har tagits fram för att tillhandahålla en åtsittande men samtidigt skön passform. I regnbyxorna finns ett tunt fleecefoder som håller barnet varmt vid kallare utomhustemperaturer.

Priset för Lindberg Duveke regnställ ligger på cirka 800 kronor.

Didriksons Waterman Regnställ

Didrikson Waterman Regnställ

Regnstället Waterman från Didrikson finns att köpa ända upp till storlek 120, vilket gör det perfekt för det lite äldre eller större barnet. Det kommer även i storlekar till yngre barn.

Med både justerbara hängslen och tryckknappar på sidorna kan passformen för detta regnställ optimeras för att passa alla barn så att alla kan ha det skönt och bekvämt vid härliga utomhuslekar i regnigt väder.

Didrikson Waterman regnstället tillverkas helt fritt från PVC så det är giftfritt och passar känsligare barn.

Med sin ganska neutrala design passar detta regnställ barn som kanske inte vill klä sig mer skrikiga färger och mönster då detta regnställ ser mer vuxet ut i sin design.

Priset för Didrikson Waterman ligger på cirka 600 kronor och kommer i flera olika färger.

Didriksons Slaskeman Regnställ

DIdrikson Slaskeman regnställ

Didrikson har ett brett utbud av regnställ, alla av hög kvalitet, även i lite lägre prisklass men samtidigt med hög kvalitet. Regnstället Slaskeman från Didrikson är ett regnställ för barn som uppskattar härliga färger.

Precis som alla andra regnställ från Didrikson är detta av galon med väl tejpade sömmar vilket gör det rejält vattentätt och tåligt för långa lekpass utomhus.

Med tryckknappar och justerbara hängslen blir detta en komfortabelt regnställ för ditt barn.

Priset för Didriksons Slaskeman Regnställ ligger på cirka 500 kronor vilket är ett bra pris för ett regnställ från Didrikson.

Frågor och svar om regnställ för barn

Hur sköter man sitt barns regnställ på bästa vis?

Börja med att, precis som vid all tvättning, kontrollera så att det inte finns något i plaggets fickor. Barn har en förmåga att samla saker i sina fickor och det är lätt att sätta igen tvättmaskinen om något glöms kvar.

Kolla också vilka tvättanvisningar som gäller för just ditt regnställ, inte alla tål 40 graders tvätt till exempel. Följer man inte temeperaturanvisningarna kan regnställets vattenavvisande egenskaper kraftigt försämras.

Se till att använda ett mildare tvättmedel och avstå från att använda sköljmedel eftersom det också kan påverka den vattenavvisande förmågan hos regnstället. Undvik alltid att använda torkskåp och självklart ingen torktumling då för hög värme kan slita onödigt på material.

Det är egentligen sällan att man behöver tvätta hela regnstället utan ofta räcker det att man bortsar av det eller spolar av det utomhus eller i duschen. I många fall kan fleece västar och fleecetröjor som tillhör regnstället tar av och tvättas separat för att minska på slitaget av regnstället.

Källor