Bästa spjälsängen 2024 – stor test av spjälsängar

Går du i funderingar på att det är hög tid att inhandla en spjälsäng? Är det svårt att hitta rätt i djungeln bland märken och modeller? Du kan vara lugn, vi hjälper dig igenom allt!

I den här artikel kommer du få ta del av recensioner på tester som våra testfamiljer har genomfört åt oss. Du får hjälp att veta vilken spjälsäng som är smidigast, vilken som är av bäst kvalité samt olika prisklasser. Vi har testat ett stort antal av de olika spjälsängar som finns på marknaden idag och redovisar allt i denna artikel, som vilken spälsäng som håller högst kvalitet och vilka som är smidigast att använda i olika situationer.

Denna artikel innehåller reklam i form av annonslänkar till Jollyroom, Babyland.se och Lekmer.se

Inledning – spjälsängar

Det som är viktigast att tänka på inför köpet av en spjälsäng är att den ska hålla så hög säkerhetsnivå som möjligt. På så vis kan du tryggt lägga ner barnet i spjälsängen och lämna barnet själv en liten stund. Samtidigt under den lilla stunden kan du då känna att barnet ligger säkert och kan inte ramla ur.

Beroende på ytor man har hemma och hur man vill ha spjälsängen finns det allt från stora till små spjälsängar. Det finns lite mindre spjälsängar med öppningsbar sida ifall man vill ha sängen ståendes tätt intill sin egen säng. En modell som kan göras större på längden är också praktiskt att ha då barnet kan växa med sängen och den kan då användas längre.

En praktisk detalj att leta efter hos spjälsängen man funderar på att köpa är om den kommer nedfällbar sida. Detta gör det möjligt att ställa själsängen kloss i kloss med din egen säng. Detta förenklar amningen rejält. En annan detalj många uppskattar med sin spjälsäng är om det går att växa med i många år, då slipper man byta säng i takt med att barnet växer.

Testerna som våra utvalda spjälsängar genomgått är det vardagliga livet. Våra testfamiljer har fått olika spjälsängar att utvärdera och testa under vardagens alla timmar i några veckors tid.

Vi har sedan sammanställt resultatet och utsett vinnare i varje kategori. Kategorierna är bäst & billigast, det lilla extra, lyx samt en joker.

I detta test blev Bäst & Billigast vinnaren Bedside Crib från Moweo och i kategorin Det Lilla Extra vann spjälsängen Lux från Troll. I vår Lyx kategori stod spjälsängen Stokke Sleepi som vinnare och testets Joker valdes till Comfort från Babydan.

Bedside Crib från Moweo

Bedside Crib från Moweo

I kategorin bäst och billigast spjälsäng vann Bedside Crib från Moweo med ett cirkapris på 749 kronor. Med den här sängen gör det möjligt att få ditt barn att sova nära dig och precis bredvid din säng. Man kan höja och sänka hela sängen plus att den ena sidan kan du enkelt fälla ner för att komma åt ditt barn lättare. Sängen kan även användas som en resesäng då den är väldigt enkel att montera ner och en praktiskt förvaringsväska medföljer. Sängen är rekommenderad för barn mellan 0 – 6 månader och med en maxvikt på 9 kilo.

Lux spjälsäng från Troll

Lux spjälsäng från Troll

Det lilla extra kategorins vinnare blev spjälsängen från Troll och modellen Lux. Den sälja oftast i paket tillsammans med en madrass och har ett cirkapris på 1 649 kronor. Sängen kan ställas i tre olika lägen, 24, 37 eller 54 centimeter från golvet och uppåt. Perfekt säng med stor säkerhet genom att kunna sänka botten i olika nivåer och sängen är perfekt att ha de första åren.

Stokke Sleepi

Stokke Sleepi

Den lyxiga spjälsängen som tog hem första priset i den här kategorin Lyx är Stokke Sleepi med cirkapriset 5 795 kronor. En perfekt spjälsäng för dig som söker komfort och kvalité tillsammans med en snygg design. Den har en unik oval form och känns därför lite extra speciell tillskillnad mot de klassiska spjälsängarna. Spjälsängen kan med hjälp av extra delar användas ända upp till 10 års ålder med en maxvikt på 25,5 kilo.

Comfort från Babydan

Comfort från Babydan

Ingen tvekan om saken vilken spjälsäng som kammade hem Joker platsen. Vinsten gick till spjälsängen från Babydan. Modellen heter Comfort och har ett cirkapris på 995 kronor.

Spjälsängen är en modern säng med klassiks stil. Botten är justerbar i två olika höjder och madrassen köps separat för cirkapris 319 kronor.

Måste man köpa en spjälsäng?

Om man måste köpa en spjälsääng är en svår fråga att svara på då svaret är både ja och nej. Det är helt upp till föräldrarna hur de vill göra med sovplats för sitt barn.

Vill föräldern att barnet ska sova i en egen säng är en spjälsäng absolut den mest nödvändiga produkten att köpa. Många anser att en spjälsäng är en trygg plats för barnet att sova på och lär sig från början ett sova ensam.

En spjälsäng behöver inte bara vara en plats att sova i om nätterna, det kan också vara en avlastningsplats för föräldrar. Vid toalettbesök, matlagning eller liknande kan det vara skönt att ha spjälsängen som en säkert plats att lägga ifrån sig barnet i.

Spjälsängen kan användas av barnet från dag ett om man så önskar och beroende på modellen en väldigt lång tid framöver. Med en modell som har höj- och sänkbar botten kan barnet använda sängen säkert även när det lärt sig både sitta och stå upp.

Hur valde vi vilka spjälsängar som skulle testas?

Efter många timmars sökning på internet efter populära spjälsängar kunde vi enkelt komma fram till en lista. Utöver popularitet såg vi över priset och funktionerna och valde ut några spjälsängar inom varje kategori.

Hur utfördes testerna av spjälsängarna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i test bland spjälsängar

Här kan du ta del av våra utlåtanden och recensioner av de spjälsängar som blev bäst i test bland själsängar i våra olika kategorier. Från den bästa och samtidigt billigaste spjälsängen till den mera premium och lyxigare spjälsängen i kategori Lyx.

Bäst & Billigast: Bedside Crib från Moweo

Bäst & Billigast: Bedside Crib från Moweo

Perfekt för en bostad med små ytor eller för dig som vill ha ditt barn nära din egna säng. Anpassad för barn mellan 0 – 6 månader med en maxvikt på 9 kilo. Du fäller lätt ned ena sidan för att se och komma åt ditt barn lättare när sängen är placerad intill din. Prisvärd och skön att ha den första tiden då det blir en säker plats för ditt barn att ligga på ifall du måste exempelvis laga mat eller gå på toaletten lite snabbt.

Klädseln är avtagbar och kan tvättas av lätt. Madrass och en förvaringsväska medföljer till sängen och kan lätt användas som en resesäng.

Lilla extra: Troll Lux

Lilla extra: Troll Lux

Spjälsängen från Troll kommer oftast med tillhörande madrass. Botten kan ställas in i tre olika lägen, allt för att anpassa säkerheten tillsammans med hur ditt barn växer.

En klassisk modell på spjälsängen och den är gjord i slitstarkt material.

Lyx: Stokke Sleepi

Lyx: Stokke Sleepi

Den här prisbelönta spjälsängen skriker ordagrant ut modern design blandat tillsammans med extra bra kvalité. En unik oval form på sängen gör att den sticker ut lite extra ön vad en klassik spjälsäng gör. Spjälsängen är lätt att förflytta från rum till rum och har fyra svängbara hjul som även är låsbara. Det går lätt att lyfta i och ur barnet ur sängen hjälp av den reglerbara höjden på botten.

Du kan använda den här sängen länge och låta sängen växa med ditt barn. Det finns förlängningskit att köpa till vilket gör det möjligt att använda sängen ända upp till 10 års ålder på barnet med en maxvikt på 25 kilo. Utan förlängningskitet kan spjälsängen användas till barn mellan 0 – 36 månader.

Joker: Babydan Comfort

Joker: Babydan Comfort

Babydan erbjuder en mycket prisvärd klassiks modell på sin spjälsäng. Botten går att justera i olika lägen och sängen är tillverkad av bok och MDF. Madrass som tillhör spjälsängen kan du köpa separat i samma butik som du hittar sängen.

Utmanare bland spjälsängar

Det väljs bara ut en vinnare bland spjälsängar som blir bäst i test i respektive kategori i vår test. Det finns ändå flera olika spjälsängar som vi varmt kan rekommendera om ingen av våra vinnare passar dig, eller råkar vara slut i butik. Nedan hittar du spjälsängar som verkligen utmanade våra nuvarande bäst-i-test vinnare.

Stokke Sleepi Mini

Stokke Sleepi Mini

En minisäng för den första tiden med ditt barn. Sängen har en unik oval form och skapar på så vis en känsla av ett litet näst där barnet sover tryggt och mysigt. Det går lätt att förflytta sängen från rum till rum om så önskas och den har även hjul som är låsbara. Du kan även justera höjden samt göra hela sängen större i takt med att ditt barn växer.

Har du mindre bostad eller yta där du tänkt ha sängen är den här minisängen perfekt. När du köper sängen följer det med en tillhörande madrass och sängen finns i flera härliga färger.

Spjälsängen är anpassad för nyfödda bebisar och upptill 6 månaders ålder.

Stokke Sleepi Mini har ett cirkapris på 3,699 kronor.

Troll Bedside Crib Two

Troll Bedside Crib Two

Den här spjälsängen kan användas på två olika sätt. Antingen som en fristående spjälsäng eller som en extra säng bredvid din egna säng så barnet ligger nära hela tiden. Madrass till spjälsängen följer inte med vid köp utan köpes separat.

Troll Bedside Crib Two har ett cirkapris på 1,492 kronor.

Sebra spjälsäng

Sebra spjälsäng

Med en kombination av modern design och klassik hantverk får du den här härliga spjälsängen från Sebra. Spjälsängen är även en växasäng vilket gör att du kan använda den ända upptill 6 års ålder. Sängen går att köpa i flera olika färger och tillhörande madrass köpes separat.

Sebra spjälsäng har ett cirkapris på 7,495 kronor.

Carena Dalarö

Carena Dalarö

Dalarö från Carena är tillverkad i en fabrik i Lettland som är Svenskägd, sängen är utformad i en klassisk modell för spjälsängar. Botten går att justera i två olika nivåer och långsidan är både höj och sänkbar vilket gör att det är lätt att lyfta i och ur barnet från sängen.

Carena Dalarö har ett cirkapris på 1,999 kronor.

Carena Ingarö

Carena Ingarö

En till klassisk modell från Carena och den här är samma modell man kan hitta hos BRIO fast under ett annat namn.

Sängbotten kan du ställa i tre olika nivåer för att lätt följa barnets utveckling och bidra till förhindra fallskador.

Carena Ingarö har ett cirkapris på 1,499 kronor.

JLY Lux Spjälsäng med Lådor

JLY Lux Spjälsäng med Lådor

Den här sängen är också utformad i en klassisk design men har ett praktiskt förvaringsutrymmen nedtill. Förvaringen är två lådor där du kan försvara sängkläder, blöjor eller annat som är bra att ha nära till hands.

Botten kan justeras i tre olika nivåer och det går att köpa till ett skötbord du lätt kan fästa på sängen.

Sängen är anpassad för barn mellan 0 – 3 års ålder och en maxvikt på 20 kilo.

JLY Lux Spjälsäng med Lådor har ett cirkapris på 1,399 kronor.

Drewex Spjälsäng Stjärnor

Drewex Spjälsäng Stjärnor

Med en modern design och stjärnor som glittrar får du en fin och mycket välgjord spjälsäng från Drewex. Med en god kvalité och bra hållbarhet sover ditt barn tryggt om nätterna i den här exklusiva sängen.

Drewex Spjälsäng Stjärnor har ett cirkapris på 1,599 kronor.

Cam Cam Copenhagen Spjälsäng Harlequin

Cam Cam Copenhagen Spjälsäng Harlequin

Spjälsängens Rolls-Royce hittar du här! Otroligt fin och välgjord design med ett snyggt och prydligt mönster. Botten kan justerad i tre olika nivåer för barnets utveckling och säkerhet. Sidpanelen kan du lätt ta av och förvandla sängen till en växasäng när barnet blivit lite större.

Cam Cam Copenhagen Spjälsäng Harlequin har ett cirkapris på 10,609 kronor.

Frågor & svar om spjälsängar

Innan du beger dig till närmaste barnbutik eller webbutik för att köpa en ny spjälsäng rekommenderar vi att du först ta del av nedan svar på vanliga frågor relaterade till inköp av spjälsäng.

När kan barnet börja sova i sin spjälsäng?

Det är upptill föräldrarna att avgöra när de vill ha sitt barn sovandes i en spjälsäng men det går att börja använda den direkt från dag ett.

Eftersom det finns många olika utformningar på spjälsängar idag kan man välja mellan en fristående eller en där man kan ta bort en sida och ha den nära sin egna säng om nätterna.

Du får dock vara extra noga med säkerheten ifall du väljer att ha spjälsängen bredvid din säng för att undvika att den glider iväg. Det bästa är att sätta fast spjälsängen i din säng eller i väggen.

Hur länge kan barnet använda en spjälsäng?

Svaret på den här frågan är väldigt individuellt men oftast brukar barn vid 3 – 4 års ålders byta ut spjälsängen mot en barnsäng.

Men egentligen kan du använda din spjälsäng hur länge du själv vill för oftast kan du ta bort ena långsidan på spjälsängen. Det gör att barnet själv kan gå i och ur sängen när den vuxit sig tillräckligt stor. Det är dock längden som brukar vara det avgörande för att barnen ska behövs byta till en annan säng. Ett smart val både för plånboken och miljön är att välja en växasäng som du kan använda direkt från start till ditt barn.

Hur bäddar du på bästa sätt i spjälsängen?

Precis som du bäddar i en vanlig säng fast med sängkläder anpassar för spjälsäng. Enklast är att använda dra på lakan så det sitter fast under madrassen och barnet inte kan dra lakanet över sig under sovstunden.

När är rätt tid för att köpa en spjälsäng?

Många vill ha allt fixat hemma redan innan barnet kommer, men alla gör så som de själva tycker är bäst. Väljer du att vänta lite med inköp av spjälsäng kan du ha ditt barn i din säng i ett så kallat bakbundet den första tiden. Alltså kan du köpa spjälsäng lite när som helst det passar dig.

Hur mycket kostar en spjälsäng?

Prislappen på en spjälsäng kan variera väldigt mycket. Det beror på märke, modell, kvalité och vilka funktioner man söker.

Oftast ligger en bra spjälsäng runt 1,000 till 1,500 kronor med det finns variationer så klart.

Vilken modell på spjälsäng ska du välja?

Den som passar dig och ditt behov bäst. Det finns allt från små till stora spjälsängar, med eller utan förvarning med mera. Vill du ha en som kan förflyttas lätt och ha bredvid din egna säng finns det många olika modeller och utformande att välja mellan.

Spjälsäng på rea, förekommer det?

Det är inte ovanligt att barnaffärer och webbutiker har rea på spjälsängar ett par gånger per år. Det är svårt att veta när det blir kampanjpris eller rea på spjälsängar eftersom det inte finns någon direkt hög- eller lågsäsong förknippad med spjälsängar, eller barnprylar i allmänhet.

Dock är det inte ovanligt med rea på spjälsängar i början av nya året då nya modeller ska börja säljas och utgående modeller ska säljas ut. Registrera dig för vårt nyhetsbrev för att ta del av reor och kampanjer på barnsaker eller besök de webbutiker vi rekommenderar regelbundet för att se när dom har rea nästa gång. Vi rekommendera t.ex. Babyland.se, Lekmer.se och Jollyroom.

Sammanfattning

I detta stora test av spjälsängar har vi både utsett bäst i test inom fyra olika kategorier samt rekommenderat ett urval av spjälsängar som utmanar våra vinnare. I nedanstående tabell kan ni hitta en sammanställning över de olika vinnarna i våra tester av spjälsängar.

KategoriNamnCirkaprisTillverkare
Bäst & BilligastBedside Crib749 krMoweo
Det Lilla ExtraLux spjälsäng1,649 krTroll
LyxSleepi5,795 krStokke
JokerComfort995 krBabydan

Källor