Bästa gravidkudden 2024 – smart och skön avlastning under graviditeten

En gravidkudde är en riktigt bra produkt under graviditeten, och ett måste för många. Den hjälper dig att hitta en bekväm sovposition, men kan också vara till hjälp när du har ont i rygg eller ben till exempel.

Men det finns flera fördelar med gravidkuddar. De allra flesta kan till exempel användas som amningskudde när bebisen har kommit, men självklart kan du fortsätta använda den för att ligga bekvämt om du har ont i kroppen tiden efter förlossningen.

Därefter har flera gravidkuddar ännu fler egenskaper – en del kan användas som sittstöd till barnet när han eller hon lär sig att sitta, eller som myskudde när barnet är lite äldre. Det här är alltså en produkt som kan ge mycket glädje, under lång tid.

Självklart har amningskudden ofta samma egenskaper, det vill säga att de kan användas på många olika sätt. Men fördelen med att köpa en gravid- eller amningskudde redan under graviditeten är förstås att du hinner nyttja den ännu mer, under ännu längre tid.

Men visst är det svårt att välja rätt, och att veta vad man ska tänka på när man väljer gravidkudde – inte minst om det är första gången man köper en sådan. Därför har vi här samlat några riktigt bra gravidkuddar, i olika prisklasser, så att du kan hitta rätt för dig.

Utöver det kommer du även att få veta allt du behöver veta om just gravidkuddar. Förhoppningsvis kommer detta att hjälpa dig att ta reda på om du behöver en gravidkudde, och även hjälpa dig att hitta den rätta gravidkudden för just dig.

BabyMatex Relax Gravid-/Amningskudde

BabyMatex Relax Gravid-/Amningskudde

Våran vinnare i budgetklassen är en riktigt fin, stadig och prisvärd kudde som är riktigt skön att använda. Den är stadig men samtidigt mjuk, och den är utformad av fysioterapeuter.

Den här kudden är ganska stor, och ger dig flera olika valmöjligheter. Du kan låta kudden omfamna dig, lägga upp ett ben på den, använda den som stöd för magen, placera den under dina knän eller använda den på något annat sätt.

Utformningen är helt enkelt riktigt bra för att den ska kunna användas på många olika sätt, och efter graviditeten fungerar den utmärkt som både amningskudde och sittstöd för barnet.

Doomoo Gravidkudde Support

Doomoo Gravidkudde Support

Det här är en lite annorlunda gravidkudde, när det kommer till utformningen. I dag finns alla möjliga varianter, men den vanligaste varianten är den U-formade. Men den här kudden är faktiskt avlång!

Är det här en fördel eller nackdel, undrar du kanske? Ja, detta är förstås en smaksak, men vi vill påstå att det på många sätt är en fördel. Kudden blir smidigare och lättare att hantera och använda, den tar mindre plats och den kan användas på många sätt.

Den här utformningen passar kanske extra bra om du vill lägga kudden under magen som stöd, när du ligger på sidan. Den passar även bra om du vill placera den mellan knäna, liggandes på sidan, eller vill lägga upp ena benet på kudden. Om du ligger på rygg kan kudden smidigt placeras under knäna, eller bakom ryggen eller nacken – där den behövs, helt enkelt.

Kudden är utformad av experter, den är ergonomisk och den hjälper till att lindra diverse krämpor under graviditeten. Det här är alltså en riktigt bra gravidkudde som kan vara till stor hjälp under graviditeten, och som passar extra bra om man vill ha en smidig kudde – till exempel en som är enkel att ta med när man reser bort.

FormFix gravid- & amningskudde

FormFix gravid- & amningskudde

Det här är en kombinerad gravid- och amningskudde, men den har faktiskt många flera användningsområden än så. Den kan även användas för att barnet ska ligga tryggare på golvet och som sittstöd när barnet börjar sitta. När barnet blir lite större kan han eller hon leka och mysa med kudden, och sedan kan du enkelt göra om den till en sittpuff med hjälp av ett extrafodral.

Tack vare dessa smarta funktioner och den långa användningstiden så känns den här kudden riktigt prisvärd, trots det lite högre priset. Den här kudden kommer med stor sannolikhet att ge både mamma och barn mycket glädje, och komma till användning många gånger och under många år.

Som gravidkudde ger den ett riktigt bra stöd när du ligger ned, och den stora storleken gör att den kan anpassas efter din kropp och efter hur du vill ligga. Den här kudden är riktigt stor, men också mjuk och följsam, och du kan låta hela kudden omsluta din kropp. En riktigt praktiskt, om än lite klumpig, gravidkudde.

Babymoov Gravidbälte och Gravid/Amningskudde

Babymoov Gravidbälte och Gravid/Amningskudde

Våra joker är ett paket med två produkter som kan hjälpa dig att ligga bekvämt – ett gravidbälte och en gravid- och amningskudde. Dessa produkter kan användas tillsammans, eller var för sig. Perfekt paket om du vill prova dig fram och se vad som passar bäst – kanske föredrar du att använda dem tillsammans, eller kanske passar den ena bättre när du ska sova och den andra vid något annat tillfället.

Gravidkudden i det här paketet är betydligt mindre än andra gravidkuddar. Nackdelen är att den inte kan omsluta kroppen på samma sätt, men fördelen är att den kan användas på många andra sätt – och dessutom är smidig. Den tar ingen plats hemma, den är enkel att förvara och lika enkel att ta med när du åker bort.

Kudden kan till exempel placeras under knäna när du ligger på rygg, mellan knäna när du ligger på sidan, under fötterna, bakom nacken, som stöd för ryggen när du sitter upp – ja, här finns oändliga möjligheter. Efter förlossningen passar kudden perfekt som en liten och smidig amningskudde, eller som stöd för bebisen.

Varför bör du läsa våra tester av gravidkuddar?

För att vi vet. Vi vet hur kämpig en graviditet kan vara, vi vet hur ont kroppen kan göra och framför allt så vet vi hur svårt det kan vara att sova och en hitta en bekväm sovposition. Vi har själva varit där, och tagit oss igenom dessa sömnlösa nätter.

Men det innebär även att vi har testat gravidkuddar, och vet vad som fungerar. Vi vet hur en bra gravidkudde ska vara, vilka funktioner som är viktiga och hur man hittar rätt. Samtidigt vet vi att alla behöver olika saker, och olika gravidkuddar. En del besväras främst av ryggvärk, andra av foglossning och en del har svårt att sova för att det är svårt att ligga bekvämt med en stor och tung mage. Och beroende på vad man besväras av, så fungerar olika gravidkuddar olika bra.

Även om våra kroppar är skapta för att kunna klara av en graviditet, så kan det ändå vara väldigt påfrestande för kroppen. Många får besvär tidigt, men mot slutet känner de flesta av graviditeten med ryggvärk, andfåddhet och otymplighet. Samtidigt behöver man vila upp sig inför den kommande förlossningen, och inför bebisens ankomst. Hur det här går ihop är det ingen som egentligen vet, eftersom många faktiskt sover riktigt dåligt mot slutet av graviditeten.

Men en gravidkudde kan faktiskt vara till stor hjälp, såväl när det gäller att avlasta och stödja kroppen som att hitta en bekväm sovposition. Och det är förstås inte bara under slutet av graviditeten som kudden kan komma till användning, utan många börjar använda den tidigt.

Här har vi försökt hjälpa dig att hitta rätt i denna djungel av gravidkuddar. Detta gör vi genom att välja ut några av de bästa gravidkuddarna i olika prisklasser, berätta vilka för- och nackdelar de har samt berätta hur de kan användas och vad de passar bäst för. Förhoppningsvis kommer detta vara till hjälp för dig när du letar efter en gravidkudde.

Vem rekommenderas köpa en gravidkudde?

Vi tycker egentligen att alla kan ha nytta av att ha en gravidkudde hemma. Detta för att de flesta faktiskt får användning av den förr eller senare, och det kan vara väldigt skönt att redan ha en hemma när den behövs. Det finns även väldigt billiga varianter, så om man är osäker så kan det vara en bra idé att välja en billigare.

De flesta gravidkuddar kan även användas som amningskudde när bebisen har kommit, och därför är sannolikheten stor att kudden faktiskt kommer till användning förr eller senare. Utöver det kan många gravidkuddar även användas som till exempel sittstöd när barnet börjar sitta, eller som myskudde när barnet blir större.

En gravidkudde kommer helt enkelt, med stor sannolikhet, till användning förr eller senare. Och väldigt många har även användning av den redan under graviditeten. Om du inte tycker att den är bekväm att sova med kanske du kan använda den för att lägga upp benen på ibland, eller som rygg- eller nackstöd när du ska vila.


Beroende på hur gravidkudden är utformad så kan den användas på olika sätt, men alla gravidkuddar har flera olika användningsområden. Detta gör att du alltid kan använda den på något sätt, för här finns faktiskt inget “rätt” sätt.

Hur valde vi ut vilka gravidkuddar som skulle testas?

Vi gjorde en ordentlig research och fokuserade på gravidkuddar som kändes prisvärda, hade många fördelar och kändes användbara. Vi har till stor del fokuserat på gravidkuddar som kan användas även efter graviditeten – som amningskudde, till exempel.

Här har vi även fokuserat på vad andra gravida har tyckt, vilka kuddar som är populära och så vidare. Vad de som har använt produkten tycker är trots allt viktigare än vad en produktbeskrivning säger.

Hur utfördes testerna av gravidkuddarna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test av gravidkuddar

Efter utförliga analyser av marknadens olika gravidkuddar har vi tagit fram fyra olika gravidkuddar som är bäst i test just nu, en i varje kategori. Från en billig gravidkudde som samtidigt är hållbar och väl fungerande till en dyrare och mer premium gravidkudde. Nedan hittar du våra recensioner och omdömen av dessa gravidkuddar.

Bäst & Billigast: BabyMatex Relax Gravid-/Amningskudde

Bäst & Billigast: BabyMatex Relax Gravid-/Amningskudde

Det här är en ganska klassisk gravidkudde, med den klassiska formen och storleken – och den är riktigt praktiskt. Utformningen gör så att den kan användas på många sätt, den är till exempel perfekt när du vill ligga på sidan och lägga upp ena benet, eller för att vila fötterna eller lägga under knäna.

Den här gravidkudden är tjock och ganska fast, men samtidigt mjuk och bekväm att använda. Den är inte överdrivet stor, men inte heller jätteliten. Perfekt för den som vill ha någonting mittemellan – inte för stor och klumpig, men inte heller för liten.

Denna gravidkudde är utformad av fysioterapeuter, som sett till att kudden ger ett optimalt stöd under graviditeten. Designen gör även att det fungerar utmärkt som amningskudde efter graviditeten, och då oavsett om du sitter eller ligger ned och ammar. Som amningskudde avlastar den armar, rygg och axlar.

Utöver det så fungerar den faktiskt väldigt bra som sitt- eller liggstöd för bebisen. Ja, denna gravidkudde har många användningsområden och kommer stor sannolikhet att kunna användas länge – av både mamma och barn.

Något som är smått överraskande är det låga priset. Det här är en riktigt bra amningskudde, till ett riktigt bra pris. Det yttre fodralet kan enkelt tas av med hjälp av dragkedja, och tvättas i 40 grader. Det tål även strykning.

Fördelar

 • Utformad av fysioterapeuter
 • Riktigt prisvärd
 • Många användningsområden
 • Fungerar även som amningskudde
 • Fast men samtidigt mjuk och skön
 • Kan tvättas
 • Ger bra avlastning

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Medium: Doomoo Gravidkudde Support

Medium: Doomoo Gravidkudde Support

Den här gravidkudden har en lite annorlunda utformning, den är nämligen avlång istället för U-formad. Den är ändå stor och praktiskt, men blir ganska smidig tack vare att den känns mer kompakt och lätthanterlig.


Den här passar perfekt att ha mellan knäna, under knäna, under fötterna eller för att lägga upp ena benet på när du sover på sidan. Den här passar också perfekt att ha under magen när du ligger på sidan, tack vare den kompakta designen så ligger den perfekt som stöd för magen utan att ta upp allt för mycket plats.

Den här gravidkudden är framtagen av graviditetsexperter, och här har man fokuserat på att ge stöd till de kroppsdelar som behöver stöd när man ligger ned. Den har en ergonomisk form, fiberfyllning och kan hjälpa till att lindra bäckenbottensmärtor och foglossning. Den kan även lindra spänningar mellan knän och anklar.

Kuddens överdrag är av hög kvalitet och tillverkad av ekologisk bomull, och det kan tvättas i tvättmaskinen på 30 grader.

Fördelar

 • Stor, avlång utformning
 • Smidig att använda
 • Ergonomisk form
 • Fiberfyllning
 • Ger skön avlastning
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Något dyr (om än prisvärd

Premium: FormFix gravid- & amningskudde

Premium: FormFix gravid- & amningskudde

Det här är en riktigt stor och bekväm gravidkudde. Den är hyfsat fast, men samtidigt följsam och formbar – och mjuk. Storleken och utformningen gör att den kan användas på många olika sätt, till exempel för att omsluta hela kroppen.

Storleken på denna gravidkudde kan vara både en fördel och en nackdel. Å ena sidan tar den mycket plats och kan kännas klumpig att hantera, men istället får du många valmöjligheter och kan anpassa kudden efter dina behov.

Den här gravidkudden känns prisvärd, men kostar dock en hel del. Att det inte ingår något överdrag gör dessutom att du behöver köpa till ett sådant, vilket gör att prislappen blir ännu högre. Självklart kan du även använda den utan något överdrag, men det är inte att rekommendera eftersom det blir svårt att hålla den ren och fräsch då.

En stor fördel är dock alla användningsområden – den här gravidkudden har nämligen oändligt många sådana. Förutom att den är riktigt praktiskt och anpassningsbar gravidkudde, och en bekväm och praktisk amningskudde, så kan den även användas till barnet på många olika sätt. Som sitt- eller liggstöd, för lek och mys och sedan kan den även göras om till sittpuff med ett speciellt fodral – SitFix.

Den här gravidkudden kommer du alltså med stor sannolikhet att ha mycket användning av, och under en väldigt lång tid. Det här är den ultimata allt-i-ett produkten som kombinerar gravidkudde, amningskudde, sittstöd, liggstöd och sittpuff.

Kudden är fylld av väldigt små och luftfyllda kulor som är gjorda av EPS. Det är denna fyllning som ger kudden stor flexibilitet, eftersom den kan justeras och formas efter dina – eller ditt barns – behov och önskemål. Den är 150 centimeter lång, och har en omkrets på 65 centimeter.

Det här är kanske ingen gravidkudde som man släpar med när man ska åka bort, visst går det men den är klumpig och tar en del plats. Det är dock en riktigt skön kudde som ger bra stöd, och som har många användningsområden och kan användas länge.

Fördelar

 • Stor
 • Praktiskt
 • Ger bra stöd
 • Många användningsområden
 • Perfekt även som amningskudde
 • Kan göras om till sittpuff
 • Formbar och flexibel
 • Mjuk och skön

Nackdelar

 • Lite klumpig
 • Något dyr
 • Överdrag ingår inte

Joker: Babymoov Gravidbälte och Gravid/Amningskudde

Joker: Babymoov Gravidbälte och Gravid/Amningskudde

Att det här är våran joker beror egentligen på tre saker: att paketet innehåller två produkter, att kudden är mindre och har en annorlunda utformning – och att det är ett riktigt praktiskt och användbart paket som ger perfekt stöd, utifrån dina behov.

Här får du ett gravidbälte, och en gravid- och amningskudde. Produkterna kan användas tillsammans eller var för sig, vilket gör det ännu enklare att anpassa det efter dina behov. Medan bältet stödjer magen kanske kudden kan ligga under benen eller mellan knäna, kanske vill du använda dem var för sig eller kanske vill du ha extra stöd för magen.

Oavsett hur du använder dessa två produkter så är de väldigt bra och praktiska. Gravidbältet är ergonomiskt och gör så att du ligger i rätt position när du sover. Det går att reglera och passar alla kroppsformer. Gravidbältet är i två delar i skum, memory foam, och dessa delar är avtagbara. Bältet kan användas utan kläder, innanför kläderna eller utanpå kläderna.

Det här gravidbältet fungerar alltså lite som en gravidkudde, men fokuserar på magen och sitter kvar där det behövs. Det kan användas ståendes, gåendes, sittandes och liggandes – ja, när som helst, helt enkelt.

Gravidkudden kan fungera som ett komplement när du ligger eller sitter, eller också så kan de användas vid olika tillfällen. Kudden kan till exempel placeras mellan knäna eller under magen när du ligger på sidan, eller så kan du lägga den under knäna eller under fötterna när du ligger på rygg. När du sitter upp kan den till exempel användas bakom ryggen eller nacken.

Det här är helt enkelt två produkter som båda har många användningsområden – och tillsammans har de oändliga användningsområden. Även kudden är ergonomisk tack vare sin form, den har en smidig storlek och är fylld av microkulor. Efter graviditeten kan kudden användas som amningskudde, och fungerar då för alla amningspositioner. Den är liten och smidig, och lätt att hantera och använda.

Båda produkterna är väldigt lätta och smidiga, vilket gör att de enkelt kan tas med om du ska åka bort. Perfekt om du behöver ha någon av dem, eller båda, när du åker bort – under graviditeten, eller efteråt. Det här är helt enkelt två väldigt praktiska produkter med många användningsområden, som garanterat kommer till användning – förmodligen många gånger.

Fördelar

 • Paket med två produkter
 • Många olika användningsområden
 • Smidig gravidkudde
 • Enkla att hantera och använda
 • Lätta att ta med
 • Ergonomiska produkter
 • Mycket prisvärda
 • Kuddens överdrag kan tvättas i 60 grader
 • Kudden kan även användas som amningskudde

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Tänk på detta innan du köper en gravidkudde

Det som brukar vara svårast när man ska köpa en gravidkudde – eller någon annan produkt för den delen – är att man inte riktigt vet vad man söker. Om man inte är helt säker på vad man letar efter så blir det förstås svårare att hitta det.

Men börja gärna med att fundera igenom detta ordentligt. Vad söker du egentligen, vad är viktigt för dig? Om du inte alls vet vad du är ute efter så kan du utgå från varför du behöver kudden. Har du ont i ryggen, eller har du kanske foglossning? Har du svårt att ligga bekvämt när du ska sova, eller vill du ha en kudde som fungerar för allt?

Om du främst vill ha stöd för nacke, rygg, fötter och under knäna så kan det vara smart att välja en liten och smidig gravidkudde. Dessa har många fördelar, inte minst att de är enkla att ta med, och de passar perfekt för att stödja och avlasta. Eftersom de är smidiga så blir de också mer flexibla, och kan användas på många olika sätt.

Har du svårt att ligga bekvämt när du ska sova så kan en liten och smidig gravidkudde också fungera, eftersom den kan placeras under magen eller mellan knäna när du ligger på sidan. Men en större kudde fungerar ofta ännu bättre – då kan du forma den som du vill och använda den för flera saker samtidigt. Du kan till exempel lägga upp ena benet på den, låta magen vila mot den eller låta hela kudden omfamna din kropp.

Utöver kuddens utformning så finns det förstås många andra saker man kan utgå ifrån, och mycket annat som kan vara bra att tänka på. Det är förstås en fördel om kudden även kan fungera som amningskudde senare, eller sitt- och liggstöd för barnet. De flesta fungerar för detta, men inte alla. Välj gärna en kudde med en bra och stabil utformning, som erbjuder flera användningsområden.

Det kan också vara bra att välja en kudde med avtagbart och tvättbart överdrag, eftersom den med stor sannolikhet kommer att behöva tvättas – inte minst om du senare använder den till bebisen eller som amningskudde. De flesta kuddar har överdrag som är avtagbara och tvättbara, men inte alla, så kolla gärna innan så att kudden du väljer har detta.

Om du har begränsad budget och vill hitta ett billigare alternativ så kan det även vara bra att kolla så att överdraget ingår. Det gör det oftast, men ibland får man faktiskt köpa överdraget separat, vilket förstås gör att det blir lite dyrare. Även om kudden kan användas utan överdrag så är det en bra idé att ha ett sådant, eftersom det säkerligen kommer att behöva tvättas ibland och det känns fräschare om det finns möjlighet att göra det.

Söker du efter en prisvärd gravidkudde så bör du inte enbart fokusera på priset. Det kan verka självklart att välja den billigaste kudden, men det är det faktiskt inte. Om kudden inte även lämpar sig som till exempel amningskudde så blir användningstiden betydligt kortare. Om den däremot kan användas som gravidkudde, amningskudde, liggstöd, sittstöd och kanske ännu flera saker så får du ut väldigt mycket av den – och då blir den prisvärd.

Fundera gärna också lite över vilken storlek du föredrar – det finns allt från väldigt små gravidkuddar till enorma. Alla varianter har sina för- och nackdelar. En fördel med en liten gravidkudde är till exempel att den är smidig och lätt att hantera och använda, och enkel att ta med. En fördel med en stor gravidkudde är att de kan användas på många olika sätt, och ge stöd på flera ställen samtidigt.

Om du tycker att det är viktigt att kudden är enkel att ta med när du åker bort så kan det alltså vara bra att välja en lite smidigare kudde, men om det viktigaste är att den ger ett ordentligt stöd och den ändå bara ska användas hemma och när du ska sova så kanske en större är ett bättre val. Utgå från dina behov och önskemål, helt enkelt.

Gravidkuddar som utmanar

Vi har redan valt ut fyra olika bäst i test gravidkuddar men i vår test av gravidkuddar hittade vi ett antal andra gravidkuddar som verkligen utmanade våra vinnare om förstaplatserna. Nedan är några gravidkuddar som vi också kan rekommendera, speciellt om inga av våra bäst i test gravidkuddar inte finns på lager eller passar dina behov.

Kanske letar du efter en så billig gravidkudde som möjligt, eller en som kan användas på andra sätt. Kanske önskar du en annan utformning, eller en annan form av stöd. Oavsett vad du letar efter så kan säkerligen någon av dessa vara rätt val för dig.

Milki Relax Gravidkudde, Woodrose

Milki Relax Gravidkudde, Woodrose

Kanske letar du efter en så billig gravidkudde som möjligt, eller en som kan användas på andra sätt. Kanske önskar du en annan utformning, eller en annan form av stöd. Oavsett vad du letar efter så kan säkerligen någon av dessa vara rätt val för dig.

bbhugme Gravidkudde

bbhugme Gravidkudde

Det här är en lite exklusivare, och dyrare, modell som har många fördelar. Det här är en stor och väldigt följsam kudde, som även kan knytas runt kroppen. Den fungerar lika bra vid graviditet som vid amning, och som sittstöd eller liggstöd för din bebis.

Den här gravidkudden har en ergonomisk utformning, och den är testad av mammor och terapeuter som arbetar med gravida och med barn. Överdraget är i Oeko-Tex-certifierat bomull, och ändarna är tillverkade i BPA-fri silikon och kan även användas som bitringar.

Fyllningen är av ESP-kulor, med antibakteriella och anti-svamp egenskaper. Överdraget är avtagbart och kan tvättas i 40 grader, och innerkudden är handtvättbar. Kudden är 150 centimeter lång och har en omkrets på 63 centimeter, och här ingår en praktisk väska.

Ja, här finns egentligen hur många olika fördelar som helst. Det här är en riktigt praktisk och användbar gravidkudde, som fungerar minst lika bra som amningskudde. Den fungerar perfekt oavsett hur och vart du behöver stöd, och den ger ett riktigt bra stöd.

MiniMys Gravidkudde Yarn

MiniMys Gravidkudde Yarn

Det här är en riktigt fin och otroligt prisvärd gravidkudde. Fyllningen är formbar och ger en skön avlastning för till exempel mage, rygg och nacke. Den är tillverkad i mjuk bomullsblandning, och är skön mot huden – även mot bebisens känsliga hud.

Kudden är fast men samtidigt mjuk, och ger ett skönt stöd under graviditeten. Den passar även utmärkt som amningskudde, eller som sitt- och liggstöd för bebisen.

Det här är helt enkelt en vanlig och enkel gravidkudde, men samtidigt väldigt bekväm och praktisk – och inte minst prisvärd. Den ger ett riktigt bra stöd, och kan användas på många olika sätt – där du behöver, och när du behöver.

Frågor och svar om gravidkuddar

När du ska köpa en gravidkudde så har du säkerligen många frågor och funderingar – inte minst om det är första gången du köper en sådan. Vad är gravidkudde, hur används den, varför behöver man en sådan och hur mycket kostar dem?

Här kommer du att få veta det, och mycket mer. Vi har samlat de vanligaste frågorna som man kan ha när man ska köpa en gravidkudde, och här får du svar på dessa frågor.

Vad är en gravidkudde?

En gravidkudde är en kudde som är utformad för att ge stöd och avlastning för gravida, till exempel med den stora och tunga magen eller där man har värk. En gravidkudde kan avlasta, ge stöd och minska smärta.

En gravidkudde är alltså ingen vanlig huvudkudde, utan en kudde som används på andra ställen – till exempel under magen, mellan knäna, under benen och så vidare.

Gravidkudden kan användas för att hitta en bekväm sovposition och få bättre nattsömn, men också för att avlasta ömma kroppsdelar, vila värkande ben och mycket annat.

De flesta gravidkuddar kan även användas efter graviditeten, som amningskudde. Många har ännu flera användningsområden, och kan till exempel användas som sittstöd när bebisen börjar sitta.

Gravidkudden finns i många olika varianter och utformningar, den vanligaste modellen är U-formad men det finns även mer raka modeller och andra varianter. Även storleken kan variera en hel del, en del är väldigt små medan andra är enorma.

Alla gravidkuddar har olika fördelar och passar för olika saker. En mindre kudde kan till exempel passa perfekt under benen, mellan knäna eller som stöd för magen. De är också enkla att ta med när man ska bort. En större ger ofta ett bättre stöd, och kan ge stöd på flera ställen samtidigt.

När kan man börja använda en gravidkudde?

Precis när som helst. En gravidkudde kan egentligen användas även när man inte är gravid, men de är anpassade för att ge stöd under graviditeten. De flesta tycker att de är användbara först under andra halvan av graviditeten, till exempel mot slutet när magen har blivit stor och otymplig.

En del tycker dock att den är användbar även tidigare, inte minst om man besväras av diverse krämpor – kanske ryggvärk, foglossning eller andra besvär. Man kan helt enkelt börja använda gravidkudden när som helst, när man behöver den.

Om man har tänkt att införskaffa en gravidkudde så kan det vara bra att köpa den i god tid, så att den finns till hands när den väl behövs. Eftersom gravidkudden ofta kan användas även som till exempel amningskudde så kommer den med stor sannolikhet till användning förr eller senare, även om man inte skulle få användning av den under graviditeten.

Kan jag använda en kroppskudde uställer för en gravidkudde?

Det går bra att använda en kroppskudde istället för en gravidkudde, om man tycker att det räcker. Vi skulle dock inte rekommendera att man köper en kroppskudde istället för en gravidkudde, eftersom gravidkudden är utformade för just graviditet och ger ett bättre stöd.

Om man redan har en kroppskudde så kan man dock fortsätta använda den så länge man tycker att den ger ett tillräckligt bra stöd, men det finns en stor risk att den inte räcker så länge, just eftersom den inte är utformad för att ge stöd.

Det finns alltså inget som säger att du inte kan använda en kroppskudde under graviditeten. Men det är viktigt att komma ihåg att kroppskudden inte kommer att fungera på samma sätt när det gäller ergonomisk utformning och stöd. De är inte alltid lika stabila som gravidkuddar heller, och därför är risken stor att de inte gör någon större nytta när det gäller just graviditet.

En kroppskudde kan alltså vara ett bra alternativ om du inte känner av några krämpor under graviditeten, inte känner att du behöver något stöd och inte har några större problem att hitta en bekväm sovposition. Men som sagt så skulle vi inte rekommendera dig att köpa en kroppskudde istället för en gravidkudde.

Varför behöver jag en kudde under amningen?

För att amningen, precis som graviditeten, kan vara påfrestande för kroppen. När det gäller amning så handlar det främst om hur vi sitter, och att det kan vara svårt att hitta en bekväm position att amma i. Det kan bli påfrestande för armar, axlar och rygg – inte minst om du alltid håller upp barnet. Även om en nyfödd inte väger särskilt mycket så blir det tungt efter en stund, och vartefter barnet växer blir det tyngre.

En kudde kan avlasta kroppen väldigt mycket, inte minst om den är utformad för amning. När barnet ligger på kudden så behöver du inte hålla upp barnet, vilket gör amningen skonsammare för rygg och axlar. Det blir även bekvämare och mer ergonomiskt för barnet, och många gånger underlättar det amningen på flera andra sätt.

Även när du ligger ned och ammar så kan amningskudden vara till stor hjälp, och göra amningen bekvämare för både dig och barnet. Kudden kan till exempel hålla upp barnet och på så sätt avlasta dina armar och axlar, och därmed erbjuda en bekvämare position för både dig och barnet.

Kan jag göra en gravidkudde själv?

Ja, det går att tillverka sin egen gravidkudde och det är inte heller särskilt svårt. En fördel med att sy den själv, förutom att det kan bli billigare om du redan har en del material hemma, är att du kan utforma den precis som du vill och utifrån dina behov.

Ofta behövs bara tyg och någon form av fyllning, till exempel en gammal kudde eller något fastare material om man föredrar det. Dragkedjor kan också vara bra, om du vill göra ett överdrag som är enkelt att ta av – men det går förstås även att göra ett överdrag utan dragkedja.

Kolla gärna upp vad som fungerar bäst för dig och dina besvär när det gäller till exempel fyllning och utformning, så att du vet vilka material du ska använda och hur du ska utforma kudden. Ta gärna reda på vilket tyg som är bäst att använda också, utifrån dina egna kriterier och även när det gäller hållbarhet.

På internet och inte minst YouTube finns mycket inspiration och även instruktioner, så att du enkelt kan lära dig att sy din egen gravidkudde.

Vad kostar en gravidkudde?

Priset varierar väldigt mycket beroende på märke, modell, storlek, material och så vidare. De kan kosta allt från 200-300 kronor, och upp till ett par tusenlappar. Kvaliteten kan ofta vara lite högre på dyrare modeller, men egentligen är det ingen större skillnad – utgå hellre från dina behov och vilken som passar bäst för dig.

En dyrare gravidkudde har ofta många olika funktioner och användningsområden, men om du bara behöver ett stöd för magen eller något att lägga under benen så behöver du med stor sannolikhet ingen dyr variant. Om du däremot har många olika besvär och vill ha en gravidkudde som kan göra mycket, och helst flera saker på samma gång, så kan det vara värt att investera i en lite dyrare modell.

Sammanfattning av gravidkuddar

Att köpa en gravidkudde är inte så enkelt som det låter. Det finns många olika saker att tänka på – inte minst vilken som passar bäst för dina besvär eller det du vill använda den för. Många gravidkuddar har flera olika användningsområden, vilket gör att gravidkudden känns extra prisvärd, men det allra viktigaste är att hitta en som passar just dig.

I detta omfattande test av gravidkuddar har vi presenterat fyra olika bäst i test gravidkuddar, från en billig gravidkudde som presterar riktigt bra, till en dyrare men mycket mer premium gravidkudde som verkligen ger dig en bra gravidkudde. Nedan sammanställer vi våra bäst i test gravidkuddar för att underlätta ditt val.

KategoriGravidkuddeCirkaprisBästa pris
Bäst & BilligastBabyMatex Relax Gravid-/Amningskudde369 krJollyroom.se
MediumDoomoo Gravidkudde Support599 krBabyland.se
PremiumFormFix gravid- & amningskudde699 krBabyv.se
JokerBabymoov Gravidbälte och Gravid/Amningskudde499 krBabyland.se

Källor