Bäst babynest 2024 – stor guide och tester

Babynest är klart en produkt som man inte visste att man behöver innan man har skaffat den. När man sedan väl skaffat den så undrar man hur man kunnat klara sig utan sitt babynest tidigare.

För barnfamiljen är babynest verkligen en av de bästa produkterna som går att köpa då den kommer underlätta bebistiden enormt. Att ha ett babynest kan positivt påverka för dig och ditt barn på flera olika sätt.

Fördelar som ett bra babynest ger:

 • Längre och högkvalitativ sömn för både pappor och mammor
 • Tryggare och bättre sömn för ditt barn och bebis
 • Minskad oro för dig som mamma och pappa

Alla användare av babynest som vi har pratat med tycker helt klart att det är värt investeringen. Förutom att bebisen sover i sitt babynest så finns det många fler användningsområden för ett babynest, ser mer längre ner i artikeln.

Nu hoppar vi direkt på saken, att hitta det bästa babynest för dig och dina behov och budget!

Bäst babynest

Babynest är en relativt ny produkt för barn och bebisar i Sverige – det är absolut mycket vanligare med babynest i andra länder, t.ex. USA och Storbritannien. Försäljning, utbud och användande av babynest i Sverige ökar dock år för år och idag finns det många olika babynest att välja mellan. Detta då ett babynest innebär så väldigt många fördelar för både bebis och föräldrar så det vore konstigt om inte användandet ökade år för år.

Fortfarande kan det vara svårt att hitta recensioner och tester för olika babynest i Sverige, något som försvårat vårt jobb en del. Men vi har ändå gått igenom en del befintliga tester och hemsidor hos tillverkare av babynest för att hitta de bästa babynest som finns idag och nedan publicerar, testar och recenserar vi våra favoriter av babynest. Med någon av dessa babynest hoppas vi att du och din bebis ska få många nätter med skön sömn!

Voksi Baby Nest

Voksi Baby Nest - ett bra babynest

Som babynest är Voksi Baby Nest en något dyrare variant, vilken ger en högre bekvämlighet för bebisen. Babynest storlek går att anpassa med hjälp av förlängningsdelen och läderbältet,

Med Voksi Baby Nest babynest medföljer också en väska, något som är praktiskt när man ska på utflykt eller ska ut och resa. Då de flesta modeller av babynest är något otympliga är detta fodral en stor bonus

Längd (insidan): 71 cm
Bredd (insidan): 30 cm

Längd (utsidan): 91 cm
Bredd (utsidan): 53 cm

Babynest Dino

Babynest Dino

Detta är ett mysigt och tryggt babynest som kommer i en harmonisk och behagligt blå färg.

Överdraget till Babynest Dino har en dragkedja vilken medför att det fungerar bra att ta av överdraget för att slänga in det i tvättmaskinen.

Höjd: 10 cm
Längd: 86 cm
Bredd: 49 cm

Filibabba Babynest Luftballong

Filibabba Babynest Luftballong

Detta är ett rejält babynest från Filibabba som är helt slutet.

Yttertyget till detta babynest från Filibabba är helt gjort av ekologisk bomull, något som ofta är önskvärt eftersom bebisars hud känslig.

Höjd: 4 cm hög
Yttermått: 85 x 50 cm
Innermått: 65 x 25 cm

Sebra Singing Birds

Sebra Singing Birds Babynest

Sebra Singing Birds är ett stort babynest med en intressant och rolig design utan att detta babynest för den delen upplevs som för plottrig.

I botten av denna typ av babynest är det möjlig att justera storleken. Det går också att helt öppna upp Sebra Singing Birds babynest.

Babynest Sebra Singing Birds yttertyg tillverkas helt av ekologisk bomull och fyllningen är gjord av polyester.

Höjd: 10 cm
Längd: 86 cm
Bredd: 49 cm

Done By Deer – Cozy Nest Balloon

Done By Deer – Cozy Nest Balloon

Detta babynest har en stor fördel, nämligen att dess storlek kan justeras eftersom den är utrustad med snören vilka kan dras år och knytas.

Både fyllningen i sidorna och överdraget till detta babynest går att tvätta i 40 grader och madrassen kan rengöras med handtvätt. Babynest överdraget är tillverkat av 100% bomull.

Bredd: 33 cm
Längd: 73 cm

Vad är ett babynest?

Ett babynest kan beskrivas som att vara “en säng i sängen”, eftersom man kan se det som en liten säng för sin bebis som man ofta lägger i sin egen säng. Babynest är en relativt ny produkt i Sverige och den blir allt mer populär hos småbarnsföräldrar för varje år

Kortfattat kan man beskriva ett babynest som en liten säng med vadderade och höga kanter. Babynestet ska gå att läggas i soffan, i spjälsängen eller i pappas och mammas säng.

Syftet med ett babynest är att kunna erbjuda bebisen trygg och bekväm sömn, samtidigt som man höjer säkerheten tack vare de höga kanterna på babynest. Kanterna i ett babynest gör att risken för att bebisen hamnar på mage eller rullar ut från sängen minskar.

Säkerhetsaspekten som kommer med ett babynest är en av huvudsakliga anledningen till att många föräldrar köper ett babynest. Kanterna på babynest hjälper också till att minska risken att filtar och kuddar hamnar över bebisens ansikte, något som försämrar syreupptagningen.

Från och till vilken ålder kan ett babynest användas?

Vanligtvis rekommenderas att babynest används från en ålder av nyfödd till 6 månader.

Beroende på vilken modell av babynest det gäller så finns rekommendationer baserat på ålder, vikt och längd eller när bebisen kan lägga sig på mage på egen hand.

Vi rekommenderar att man läser på instruktionerna för vald eller planerad modell av babynest för att ta reda på vad som gäller i ålders- och viktväg. Generellt sett så gäller för babynest en maxålder på 6 månader.

Babynest i pappas och mammas säng

Det är inte helt ovanligt med föräldrar som köper babynest för att bebisen på ett säkrare sätt ska sova i pappas och mammas säng.

Vi på Barnfamiljen rekommenderar inte att bebisen sover i föräldrarnas säng!

En stor del av marknadsföringen avseende babynest påvisar att kanterna i babynest minskar risken för att bebisen får kuddar eller filtar över ansiktet, samt att kanterna minskar risken att en förälder rullar över bebisen.

Även som ovan är sant så finns det alltid en risk förknippad med att låta sin bebis sova i babynest i föräldrarnas säng.

Självklart är det väldigt mysigt och skönt att sova med en liten bebis intill sig i sin egen säng, för att inte tala om bekvämligheten i det när bebisen skriker efter mat på natten och behöver ammas.

Tyvärr så innebär det ändå en risk och fara med att sova med bebisen i föräldrarnas säng, även om babynest används. Vuxna, precis som barn, rör sig när natten utan att vara medvetna om det.

Vi rekommenderar istället att ställa in spjälsängen i föräldrarnas sovrum och att man sätter in babynest i spjälsängen. Ställs spjälsängen tätt intill mamma och pappas säng så blir det nästan som att babynest ligger i samma säng som föräldrarna.

På TryggHansas hemsida skriver barnmorskan Gudrun tydligt att man inte ska sova med bebisen i samma säng då det innebär risk att bebisen hamnar i kläm, även om babynest används.

Riktlinjer och säkerhetsråd

Idag råder det delade meningar när det gäller om en babynest är säker eller ej. Experter på ena sidan menar att det innebär ökade risker för skador och olyckor, samtidigt som experter på andra sidan menar och påstår att det är helt tvärtom. Dessa experter menar att en babynest minska och till och med minimerar risken för skador och olyckor hos bebisar.

Här på Barnfamiljen.nu är vår rekommendation att du uteslutande använder babynest dagtid, när en av bebisens föräldrar är med i rummet. För att vara på säkra sidan.

Eftersom bebisar är både delikata och ömtåliga anser vi att man gör bäst i att ta det säkra före det osäkra. I de fall där det finns en debatt där åsikten mellan experter går isär tvärt gör man, enligt Barnfamiljen, bäst i att välja säkerheten först.

Vi vill med ovan inte mena att det är dåligt eller farligt med babynest, utan snarare tvärtom. Babynest är en populär och högt uppskattad barnprodukt som gett och ger många bebisar en bekvämare och tryggare sömn, samtidigt som bebisens föräldrar får bättre sömn då deras bebis somnar snabbare och sover bättre.

Vår åsikt på Barnfamiljen är att ett babynest är säkert, förutsatt att man använder den försiktigt och på ett säkert sätt, enligt instruktioner, studier och forskning.

Rekommenderade riktlinjer till att använda ett babynest

 • Använd inte kudde i babynest
 • Bär inte omkring på babynest när bebisen ligger i den
 • Sov inte med bebisen i din säng, även om bebisen ligger i babynest
 • När bebisen själv kan vända på sig, sluta använda babynest
 • Ta bort snören och liknande från babynest, bebisen kan fastna eller sätta det i halsen
 • Kontrollera och se till att sidorna och madrassen är hårt stoppade på din babynest. För mjuk stoppning ökar risken för kvävning
 • Lämna aldrig din bebis obevakad i en babynest
 • Ställ alltid din babynest på en säker plats, inte nära en kant eller på hög höjd
 • Se till att den babynest ni köper har höga kanter och att madrassen inte är för mycket upphöjd. Höga madrasser och låga kanter medför risker

Hur gick testerna av babynest till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor