Bästa gåstolen 2024 – dessa gåstolar är barnens favoriter

En gåstol är rolig för barnet och ett måste enligt många föräldrar. Det finns många åsikter om gåstolar och dess inverkan på barnets motorik. En del påstår att gåstolen hjälper barnet att lära sig gå, medan andra påstår att den gör det motsatta. Men högst troligen gör gåstolen varken till eller från när det gäller hur och när barnet lär sig att gå, men den kan ge barnet mycket glädje tills han eller hon har lärt sig att gå. Dessutom är den perfekt när mamma eller pappa behöver ha händerna fria några minuter.

Precis som med alla andra barnprodukter så är utbudet av gåstolar riktigt stort, vilket kan göra det svårt att hitta rätt. Därför har vi valt några av våra favoriter i olika prisklasser, och med olika funktioner. Här kommer du med stor sannolikhet att kunna hitta din favorit och precis rätt gåstol för ditt barn, oavsett om du letar efter en smart gåstol som kan användas på flera olika sätt eller en riktigt prisvärd och rolig gåstol.

Beemoo Happy Lära-Gå-Stol

Beemoo Happy Lära-Gå-Stol

Den här gåstolen är riktigt prisvärd, men samtidigt rolig och dessutom snygg. Den är stilren i svart och vitt, men har ändå roliga funktioner för barnet – med bland annat en liten miniratt och tuta. Här kombineras ljud, ljus och rörelse för att barnet ska underhållas och stimuleras.

Men det här är samtidigt en praktiskt gåstol som är enkel att använda – den har bland annat swivelhjul som gör att barnet enkelt tar sig fram, höjden går att justera och klädseln är avtagbar. Det här är alltså en gåstol som är både praktisk, rolig och snygg – och till ett väldigt lågt pris, dessutom!

2Me lära-gå-stol Rasmus

2Me lära-gå-stol Rasmus

Det här är en riktigt bra gåstol med många användbara funktioner. Trots sina praktiska funktioner så har denna gåstol ett relativt lågt pris, vilket gör att den passar för de flesta – och kanske extra bra för den som vill få ut så mycket som möjligt av sin gåstol, och inte minst kunna använda den så länge som möjligt.

Tack vare den smarta “gungfunktionen” kan den här gåstolen nämligen börja användas tidigare än andra gåstolar. Med hjälp av ett handtag på sidan av gåstolen kan du enkelt göra om den till en gunga. Till gåstolen ingår även en matta som förhindrar att fötterna blir klämda när gåstolen används som gunga. Och även när gåstolen används som en vanlig gåstol så är den riktigt rolig, med en färgglad panel med roliga leksaker.

Moweo Walker 5 in 1 Lära-Gå-Stol

Moweo Walker 5 in 1 Lära-Gå-Stol

Denna multifunktionella gåstol har många praktiska funktioner – närmare bestämt fem. Förutom gåstol så fungerar den även som gunga och lära-gå-vagn. Den här gåstolen kan alltså användas lite tidigare än andra gåstolar, som gunga, och när barnet blir lite större kan den användas på flera sätt – som gunga, som gåstol och som lära-gå-vagn. Och det här är bara några av alla smarta funktioner som den här fina gåstolen har.

Den har dessutom många färgglada leksaker utspridda upptill, och tack vare att sitsen kan snurra 360 grader så är det enkelt för barnet att nå alla. Det här är alltså en riktigt rolig gåstol, som har “det lilla extra” – och mer därtill.

Skip Hop Aktivitetscenter Silver Lining

Skip Hop Aktivitetscenter Silver Lining

Det här är ingen gåstol, egentligen, men den har många likheter med en gåstol och det är en riktigt smart produkt – därför är det våran joker. Barnet sitter på samma sätt i denna som i en gåstol, men istället för hjul så har denna ben och står stadigt på golvet. Det finns en platta under och med hjälp av fötterna kan barnet studsa lite. Här finns även många roliga leksaker som barnet kan roa sig med, och sittdelen kan rotera i 360 grader.

Det smartaste med det här aktivitetsbordet är att den har många användningsområden, och kan användas under väldigt lång tid. När barnet har lärt sig att stå så kan sittdelen tas bort, och barnet kan istället stå vid bordet och leka med alla roliga leksaker. Senare kan man även ta bort leksakerna, så kan barnet kan sitta vid bordet och leka och rita. En riktigt smart produkt som kommer att användas under väldigt lång tid.

Varför bör du läsa våra tester av gåstolar?

Vi har stor erfarenhet av barn, och inte minst av gåstolar. Därför vet vi vilka produkter som barn föredrar – även om detta förstås kan variera en del mellan olika barn. Vi har även testat flera olika produkter, och gjort en ordentlig research för att ta reda på vilka produkter som är bäst och vilka gåstolar som flest bebisar föredrar. Dessa tester och recensioner kan ge dig inspiration när du letar efter rätt gåstol för dig och ditt barn, och även om du alltid ska välja den gåstol som du själv föredrar – oavsett om den finns med här eller inte – så kan du med stor sannolikhet få en del tips och idéer på vad du bör tänka på när du väljer gåstol.

Vem rekommenderas köpa en gåstol?

En gåstol passar egentligen för alla bebisar. Men som alltid när det gäller produkter till barn och bebisar så gillar inte alla samma saker – alla bebisar gillar alltså inte gåstolar. Tyvärr är det svårt att veta vad bebisen föredrar innan man har testat. Kanske kommer din bebis hellre att sitta i en babysitter eller ligga under ett babygym – eller också så tycker han eller hon att gåstolen är mycket roligare.

Om man har möjlighet så kan det vara en bra idé att testa en gåstol innan man köper en. Kanske känner man någon som har en gåstol som man kan prova, eller så kan man prova i en butik. Självklart kan det vara så att bebisen inte alls gillar gåstolen just där och då, men skulle göra det senare – eller tvärtom, men det kan ändå vara smart att testa några gånger innan man bestämmer sig. Man kan också välja en lite billigare gåstol, så känns det inte lika surt om det visar sig att bebisen inte alls gillar den. Men med det sagt så är gåstol ofta en väldigt populär produkt bland bebisar, och de allra flesta bebisar älskar att gå omkring i den. Väldigt många bebisar är otåliga på att lära sig gå och älskar att stå upp i famnen när man håller upp dem, och då uppskattar de ofta att ha möjligheten att gå omkring i en gåstol ibland också. En gåstol är alltså en produkt som passar de allra flesta – men för att veta om det passar ditt barn måste du helt enkelt testa.

Hur valde vi ut vilka gåstolar som skulle testas?

Vi valde ut de gåstolar som många föräldrar och barn uppskattar, och som vi själva tyckte såg intressanta ut. Vi valde att blanda olika gåstolar – billigare och dyrare, enklare gåstolar och gåstolar med många olika funktioner. Vi försökte helt enkelt att få till en bredd bland gåstolarna för att så många som möjligt skulle kunna hitta en favorit bland dessa, och samtidigt fokuserade vi på gåstolar som såg extra intressanta ut eller är extra populära.

Hur utfördes testerna av gåstolarna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test av gåstolar

Efter utförliga analyser av marknadens olika gåstolar har vi tagit fram fyra olika gåstolar som är bäst i test just nu, en i varje kategori. Från en billig gåstol som samtidigt är hållbar och väl fungerande till en dyrare och mer premium gåstol. Nedan hittar du våra recensioner och omdömen av dessa gåstolarna.

Bäst & Billigast: Beemoo Happy Lära-Gå-Stol

Bäst & Billigast: Beemoo Happy Lära-Gå-Stol

Bland billigare gåstolar är det här ett riktigt bra alternativ. Den här gåstolen har egentligen allting du önskar av en gåstol, och till ett riktigt bra pris dessutom. På aktivitetsbordet finns flera roliga leksaker med ljud, ljus och rörelse. Gåstolen har dessutom praktiska swivelhjul som gör att barnet enkelt kan ta sig fram med gåstolen. Det här är alltså en riktigt bra och rolig gåstol för barnet, som med stor sannolikhet kommer att hålla barnet sysselsatt länge.

Fördelar

 • Riktigt prisvärd
 • Aktivitetsbord med ljud, ljus och rörelse
 • Testad och godkänd enligt EN-standard
 • Justerbar höjd som kan ändras vartefter barnet växer
 • Swivelhjul som gör det lättare för barnet att ta sig fram
 • Avtagbar klädsel
 • Mjuk sittdyna

Nackdelar

 • Kan vara lite svår att höja och sänka

Även många föräldrar kommer att uppskatta den här gåstolen. Först och främst för att den är riktigt snygg och stilren, utan att på något sätt vara tråkigt för barnet. Själva gåstolen är svart och vit, medan aktivitetsbordet har lite roligare färger. När det gäller säkerhet så är gåstolen testad och godkänd enligt gällande EN-standard, och detta gäller även för trappsäkerhet.

Andra praktiska detaljer är den mjuka sittdynan som gör att barnet sitter bekvämt, att klädseln är avtagbar – perfekt om den behöver tvättas och den justerbara höjden så gör att barnet alltid sitter bra och når golvet. Det går även att fälla ihop gåstolen, och då blir den lite smidigare att ta med på resan till exempel.

Medium: 2Me lära-gå-stol Rasmus

Medium: 2Me lära-gå-stol Rasmus

Det är svårt att inte älska den här gåstolen, eftersom den är så smart. Inte minst för att den går att använda tidigare än andra gåstolar, tack vare gungfunktionen som gör om gåstolen till en gunga för mindre bebisar. Det ingår även en matta som används när gåstolen används som gunga, och som förhindrar att bebisens fötter blir klämda. Det är dessutom enkelt att göra om den till en gunga, med hjälp av ett handtag på sidan av gåstolens bas.

Även som gåstol är det här också en vinnare, med sina glada färger och roliga leksaker. Även här kombinerar man ljud, ljus och rörelse för att underhålla barnet och stimulera sinnena – och här kommer barnet med stor sannolikhet att kunna roa sig länge. Bilen på länkpanelen, som även har en ratt, går att ta av så att barnet kan leka med den även när han eller hon inte sitter i gåstolen.

Fördelar

 • Rolig utformning
 • Prisvärd
 • Avtagbar bil på lekpanelen
 • Justerbar höjd
 • Hög maxvikt (12 kg)
 • Har en gungfunktion och kan därför användas som gunga
 • Matta för att förhindra att barnet klämmer fötterna ingår
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Utformningen på både gåstolen och dess lekpanel är väldigt snygg – ovandelen av gåstolen har hjul, för att se ut som en bil, och på lekpanelen finns både ratt och växelspak och mycket annat roligt. Den här gåstolen är inte bara rolig att sitta i, gå med och leka med – den ser dessutom väldigt rolig ut, vilket kommer göra att barnet mer än gärna sitter där.

Även den här gåstolen uppfyller förstås aktuella säkerhetskrav, och är även säker för trappor. Maxvikten är hög, 12 kg, så att barnet med god marginal ska kunna använda gåstolen tills han eller hon börjar gå. Höjden är ställbar så att gåstolen alltid har precis rätt höjd för ditt barn.

Premium: Moweo Walker 5 in 1 Lära-Gå-Stol

Premium: Moweo Walker 5 in 1 Lära-Gå-Stol

Om du letar efter en riktigt rolig gåstol med riktigt smarta funktioner, och som dessutom kan användas under en lite längre tid, då kan det här vara helt rätt val. Förutom att det här är en gåstol så är det även en gunga och en lära-gå-vagn. Genom att fälla ned stöden på sidorna så kan gåstolen användas som gunga, och med handtaget i bak kan barnet putta den som en lära-gå-vagn.

Dessutom kan sitsen snurra runt 360 grader, så barnet kan utan problem nå de roliga och färgglada leksakerna som är utspridda runt gåstolens överdel. Det finns även ett fotstöd som barnet kan sätta upp fötterna på när det är dags att vila lite.

Fördelar

 • Kan även användas som gunga och lära-gå-vagn
 • Sitsen kan snurra 360 grader
 • Justerbara fotstöd
 • Hög maxvikt (12 kg)
 • Justerbar höjd
 • Färgglada och roliga leksaker över hela överdelen

Nackdelar

 • Möjligen en aning dyr

Utöver det har även denna gåstol alla andra smarta funktioner – den går att fälla ihop för att enkelt kunna tas med på resan, höjden går att justera i tre lägen och maxvikten är hög – 12 kg – så att ditt barn utan problem kan använda den tills han eller hon börjar gå.

Joker: Skip Hop Aktivitetscenter Silver Lining

Joker: Skip Hop Aktivitetscenter Silver Lining

Våran joker är ingen gåstol, eftersom den inte har några hjul – men i övrigt fungerar den på samma sätt som en gåstol. Barnet sitter i den på samma sätt som i en gåstol och det finns många roliga leksaker för barnet att leka med. Det finns även ett fönster så att barnet kan se sina egna fötter, och leksakerna kan sättas fast på valfri plats – och flyttas runt ibland, om man vill det. Här finns bland annat en tittut-uggla som hoppar upp och hoar, en kulbana med igelkott och snurra, ett blinkande piano och mycket annat roligt.

Fördelar

 • Många funktioner
 • Lång användningstid
 • Kan användas från fyra månader
 • 25 utvecklande aktiviteter
 • Leksaker som kan fästas på valfri plats
 • Sittdelen kan roteras i 360 grader
 • Skål med sugpropp till snacks
 • Justerbart fotstöd

Nackdelar

 • Kostar en hel del
 • Möjligheten att även använda den som en gåstol hade varit ett plus

Här kan barnet sitta och leka, snurra runt i sitsen som roterar i 360 grader och även studsa lite grann. Den här smarta produkten kan användas från fyra månader. När barnet blir lite större så kan sitsen tas bort, och barnet kan då istället stå vid bordet och leka med alla roliga leksaker. Ännu senare kan man även ta bort leksakerna och då kan barnet sitta vid bordet och rita, pyssla och leka. Det här aktivitetsbordet kommer alltså att hänga med länge.

Tänk på detta innan du köper en gåstol

När du ska köpa en gåstol bör du börja med att fundera på vilken typ av gåstol du behöver, och vill ha. Är det någon speciell funktion du verkligen vill ha, eller är det egentligen viktigast att gåstolen är så rolig som möjligt för barnet? Vill du hitta en så prisvärd gåstol som möjligt, eller är det viktigare med smarta funktioner och roliga leksaker? Vill du ha en gåstol med ljud, ljus och rörelse eller föredrar du vanliga leksaker som inte låter och lyser – och då inte heller kräver några batterier?

Börja alltså med att ta reda på vad du letar efter, för då blir det mycket lättare att hitta rätt. Och om någonting känns extra viktigt så kan det vara en bra idé att inte kompromissa, eftersom sannolikheten är stor att du då ångrar dig senare. Samtidigt bör du inte heller välja den mest avancerade gåstol du hittar bara för att – välj istället utifrån dina och ditt barns önskemål och behov och välj den gåstol som passar dig och ditt barn bäst.

Gåstolar som utmanar

Vi har redan valt ut fyra olika bäst i test gåstolar men i vår test av gåstolar hittade vi ett antal andra bra gåstolar som verkligen utmanade våra vinnare om förstaplatserna. Nedan är några gåstolar som vi också kan rekommendera, speciellt om inga av våra bäst i test gåstolar inte finns på lager eller passar dina behov.

Här hittar du bland annat en mycket stilren och praktisk, men samtidigt väldigt rolig, gåstol som faller både föräldrar och barn i smaken. Du hittar även den perfekta gåstolen för barnet – eller föräldern – som älskar Nalle Puh. Här finns helt enkelt en blandning av gåstolar för alla smaker och behov.

2Me lära-gå-stol Italy

2Me lära-gå-stol Italy

Det här är en prisvärd och enkel gåstol, som finns i två olika färger – rosa och grå/vit. Här finns en ganska stor lekpanel med flera roliga leksaker som underhåller och stimulerar barnet med ljud, ljus och rörelse. Höjden kan justeras mellan 21,5 och 25 centimeter och maxvikten är hög – 12 kg. Den här gåstolen kommer ditt barn med stor sannolikhet att få mycket glädje av, och under lång tid. Dessutom uppfyller den alla aktuella säkerhetskrav. Det här är en enkel men fin och mycket prisvärd gåstol.

Bozz Lekstol Lyx

Bozz Lekstol Lyx

Även denna gåstol är av en lite enklare modell, men den är samtidigt väldigt rolig med fina och färgglada leksaker som kommer att roa barnet länge. Även denna kan justeras i höjd, har en hög maxvikt på 12 kg och den är testad och godkänd. Sitsen kan enkelt tas av och tvättas i tvättmaskin, och det finns ett trappskydd som bromsar gåstolen om något hjul åker utanför en kant. Det här är en enkel men fin gåstol, dock något dyr med tanke på att den inte har några speciella funktioner.

Hauck Disney Lekstol Nalle Puh

Hauck Disney Lekstol Nalle Puh

Om eran bebis gillar Nalle Puh – eller kanske ni själva – så kan det här vara rätt val. Den här fina gåstolen med Nalle Puh motiv är mycket färgglad, kanske är det till och med den mest färgglada gåstol som går att hitta. De klara färgerna kommer med stor sannolikhet att roa barnet lika mycket som de roliga leksakerna. Den här gåstolen kan också spela musik, lekbrickan är avtagbar och hjulen har ett trapp-stopp för extra säkerhet. Sitsen är avtagbar, maxvikten är hög (12 kg) och höjden är justerbar. Det här är helt enkelt en ganska enkel men samtidigt väldigt fin gåstol med fina färger och roliga leksaker.

Moweo Fun Lära-Gå-Stol

Moweo Fun Lära-Gå-Stol

Om du vill ha en stilren och snygg gåstol som nästan blir en snygg – om än lite otymplig – inredningsdetalj i hemmet så kanske denna är rätt val. Den är diskret och snygg i olika gråa nyanser, och med en vit sits med gråa stjärnor. Men den är inte bara stilren, utan även väldigt rolig för barnet såklart. Här finns många olika leksaker och ljus- och musikfunktion som kommer att hålla barnet sysselsatt i gåstolen. Lekbordet går att ta bort, och då kan man använda gåstolen som barnmatstol – eller så kan man ta bort lekbordet för att leka med det på andra ställen. Den här gåstolen har en väldigt mjuk och mysig sittdyna, och den kan justeras i tre höjdlägen. Dessutom kan hjulen justeras för tre olika hastigheter, och det är enkelt att fälla ihop gåstolen om man till exempel vill ta med den på resan.

Frågor och svar om gåstolar

De flesta föräldrar tycker att en gåstol är en självklart, andra är mer tveksamma. Om det är första barnet är det ännu svårare att veta vilka produkter man egentligen behöver, och huruvida en gåstol kommer att vara en oumbärlig produkt eller något som kommer stå oanvänt i ett hörn. Säkerligen har man dessutom många frågor om hur gåstolen används, och när barnet använder en gåstol. Därför har vi här samlat några av de vanligaste frågorna.

Hur använder man en gåstol?

Gåstolen börjar användas när barnet kan sitta själv, och då sätter man helt enkelt barnet i gåstolens sits och låter honom eller henne gå omkring i stolen och utforska sin omgivning. Det är alltså viktigt att ta bort allting som hamnar inte räckhåll för barnet. Tänk också på att använda en grind eller stänga dörrarna om det finns något rum barnet inte bör gå in i. De flesta gåstolar är säkra för trappor, men självklart är det ändå viktigt att ha en grind i trappan också, om trappan går nedåt.

Många barn börjar med att utforska leksakerna på gåstolen, och förstår inte riktigt att de kan gå runt med den. Efter några gånger kommer barnet dock med stor sannolikhet att börja förstå gåstolens syfte, och då kommer lekandet varvas med gåendet. Tänk dock på att barnet inte bör sitta för länge i gåstolen. Det går dock bra att använda gåstolen flera gånger per dag, men använd den bara under kortare stunder.

När kan man börja använda gåstolen?

När barnet sitter stadigt själv, och utan stöd. Det kan alltså variera när barnet är redo att använda gåstolen, men de flesta barn är omkring halvåret när de börjar sitta i gåstolen. Om gåstolen har en gungfunktion som gör att den kan användas som gunga så kan den dock användas lite tidigare.

Hur länge använder barnet gåstolen?

Tills han eller hon börjar gå. Även detta kan förstås variera, men de flesta barn börjar gå när de är omkring ett år – en del tidigare, och andra senare. En del barn tappar intresset för gåstolen när de börjar krypa, men oftast kan den användas samtidigt då de flesta barn uppskattar lite variation. Generellt kan man alltså säga att gåstolen används under några månader, oftast under ett halvår.

Vad kostar en gåstol?

Det finns gåstolar i många olika prisklasser. Billigare gåstolar kostar omkring 300-400 kronor, medan dyrare varianter kostar över tusenlappen.

Sammanfattning om gåstolar

Det finns väldigt många fina gåstolar att välja mellan. Det viktigaste är att välja den som passar bäst för en själv – kanske vill man ha en som kan användas lite längre, en med många olika funktioner eller en som är så prisvärd som möjligt. Det som alltid är viktigt är dock att gåstolen är säker att använda, och rolig för barnet.

I detta omfattande test av gåstolar har vi presenterat fyra olika bäst i test gåstolar, från en billig gåstol som presterar riktigt bra, till en dyrare men mycket mer premium gåstolar som verkligen ger dig och ditt barn en bra gåstol. Nedan sammanställer vi våra bäst i test gåstolar för att underlätta ditt val.

KategoriGåstolCirkaprisBästa pris
Bäst & BilligastBeemoo Happy Lära-Gå-Stol350 krJollyroom
Medium2Me lära-gå-stol Rasmus799 krBaby V
PremiumMoweo Walker 5 in 1 Lära-Gå-Stol800 krJollyroom
JokerSkip Hop Aktivitetscenter Silver Lining1,750 krStor & Liten

Källor