Bästa sängmobilerna 2024 – Stimulans och god nattsömn för ditt barn på samma gång

En sängmobil är ett utmärkt verktyg för dig som förälder då den stimulerar ditt barn samtidigt som den hjälper till med en bättre nattsömn. Detta sker bland annat tack vare att den förbättrar den kognitiva och emotionella förmågan som barnen utvecklar redan i ett tidigt skede under sin uppväxt.

Det finns flera olika modeller att välja mellan och de har alla unika funktioner och egenskaper som underlättar för dig och ditt barn, men vi vet också hur svårt det kan vara att bestämma sig med tanke på det stora utbudet. Du behöver dock inte vara orolig – vi har provat flera olika sängmobiler för att du enklare ska kunna fatta ditt beslut.

Denna artikel om sängmobiler innehåller reklam i form av annonslänkar till Stor och Liten, Bamba.se, Babyv.se och Lekmer.se

Inledning

Tack vare att vi själva har en hel del erfarenhet via våra egna barn kan vi det mesta när det gäller ämnet, men vi läste även flertalet recensioner och valde ut favoriter som andra föräldrar använder. Det viktigaste är ju att ditt barn får sova i lugn och ro och att det sker på ett naturligt och enkelt sätt med hjälp av en trygghetsskapande sängmobil.

Vi valde även att använda oss av tre distinkta kategorier för respektive prisklass, nämligen bäst & billigast, mellan, samt premium.

Vinnaren i kategorin bäst & billigast blev Babblarna Speldosa (Diddi), en mjuk och skön speldosa till ett lågt pris. Medelklassens vinnare utsågs som Tiny Love musikmobil Into the Forest, en sängmobil som spelar upp till 18 olika melodier för en större variation.

Premium kategorins vinnare blev Musikmobil Magical Night Mobile, en produkt som verkligen imponerade på oss tack vare att den även innehåller en projektor.

Läs vidare nedan för att läsa mer om de olika fördelarna som testvinnarna bjöd på, men även om deras utmanare som också presterade väldigt väl.

Babblarna Speldosa (Diddi)

Babblarna Speldosa (Diddi)

Detta är en mjuk speldosa med babblaren Diddi. Du hittar även ett snöre längst upp för att fästa på lämpligaste ställe, men också ett snöre på undersidan som ditt barn kan dra i för att lyssna på den populära och välkända melodin.

Tiny Love musikmobil Into the Forest

Tiny Love musikmobil Into the Forest

Om du är ute efter en sängmobil med hela 18 melodier för att hjälpa ditt barn att somna kan vi rekommendera Tiny Love musikmobil Into The Forest. Sängmobilen har även knappar som går att trycka på, samt att denna modell går att använda som en bärbar högtalare.

Musikmobil Magical Night Mobile – Polar Wonders, Tiny Love

Musikmobil Magical Night Mobile - Polar Wonders, Tiny Love

Om du vill ha det allra bästa är vår rekommendation att du införskaffar premiumkategorins vinnare, nämligen Musikmobil Magical Night Mobile. Med denna sängmobil får du musik i 30 minuter, samt att den även kan användas som en projektor för ökad stimulans även när ditt barn blir lite äldre.

Vem har mest behov av en sängmobil?

Enligt oss är det nya föräldrar som har det absolut största behovet av sängmobiler, men även du som kanske funderar på att skaffa barn ihop med din partner. Det som utmärker en sängmobil allra mest är att det är ett hjälpmedel som stimulerar barnets fysiska och psykiska hälsa, men även deras utveckling. Det finns forskning som pekar på att en sängmobil stimulerar både synen och hörseln, men hjälper också att utveckla motoriska och kognitiva funktioner i kroppen. En sängmobil är även något som kan trösta ditt barn när han eller hon är ledsen, en ytterligare fördel som har en lugnande effekt.

Med en sängmobil får du ditt barn att somna enklare och tryggare, något som alltid är ett plus i kanten enligt oss.

Hur kom vi fram till vilka sängmobiler vi skulle testa?

Vi utgick från testvinnare eller föräldrarnas favoriter hos flertalet återförsäljare som säljer dem. Vi såg alltid till att plocka fram dem med högst betyg.

Vi granskade samtliga sängmobilers produktbeskrivningar noga. Vi gick även igenom diverse recensioner och videoklipp på nätet för att få en mer samlad bedömning.

Hur gick testerna av sängmobiler till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland sängmobiler

Efter nogrranna analyser av olika sängmobiler på marknaden idag kom vi till sist fram till vilka sängmobiler som kunde väljas till bäst i test. Nedan hittar du våra recensioner av de sängmobiler som valdes som bäst i test inom respektive kategori.

Bäst & Billigast: Babblarna Speldosa (Diddi)

Bäst & Billigast: Babblarna Speldosa (Diddi)

Ibland räcker det med något enkelt, och i detta fall presterade denna produkt allra bäst i kategorin bäst & billigast tack vare det låga cirkapriset på 199 kronor. Detta är dessutom en mjuk speldosa med möjlighet att hänga fast det på ett lämpligt ställe, men även ett snöre på undersidan som barnet kan dra i för att lyssna på en melodi.

Måtten är 17 centimeter och denna modell rekommenderas för spädbarn från 0 månader och uppåt. Babblarna är kända från SVT Play med sina korta och animerade avsnitt som passar yngre barn. Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo används i programmet för att underlätta språkutvecklingen för ditt barn och tv-serien har blivit enormt populär bland svenska föräldrar på väldigt kort tid.

Vi märkte även av att de flesta barn tyckte väldigt mycket om Diddi, en ytterligare aspekt som bidrog till det höga betyget.

Mellan: Tiny Love musikmobil Into the Forest

Mellan: Tiny Love musikmobil Into the Forest

Mellanklassens vinnare är en jättesöt sängmobil som även spelar 18 olika melodier för en större variation. Med hjälp av dessa somnar ditt barn lättare, och du kan dessutom använda mobilarmen som en portabel högtalare, antingen för att placera ut på någon lämplig plats eller för att ta med sig vid olika lekar.

Vi gillade verkligen denna produkt, Tiny Love musikmobil Into the Forest, och med ett cirkapris på 795 kronor är den givetvis dyrare än den billigaste sängmobilen, men du får även mer för pengarna. Det finns nämligen knappar som barnet kan trycka på själv vilket ökar stimulansen ytterligare.

Du hittar även svarta spiraler på denna sängmobil som hjälper till med synens utveckling, samt upp till 20 minuter av kontinuerliga melodier. Knapparna som barnet kan trycka på främjar även finmotoriken vilket är ett ytterligare plus.

Premium: Musikmobil Magical Night Mobile – Polar Wonders, Tiny Love

Premium: Musikmobil Magical Night Mobile - Polar Wonders, Tiny Love

Vår vinnare är en riktigt effektiv sängmobil som agerar musikmobil och projektor på samma gång. Den går även att använda under barnets uppväxt genom att först användas som musikmobil för att sedan avancera till en projektor när ditt barn blir lite äldre.

Du bjuds dessutom på 30 minuter kontinuerlig uppspelning av musik, samt att den drivs av 4 LR14 batterier. En utmärkande faktor med denna produkt är att den även kan konverteras till en nattlampa, en aspekt som vi verkligen gillade.

Musikmobil Magical Night från Tiny Love är en så kallad 3-in-1 lösning som motiverar cirkapriset på 995 kronor.

Utmanare bland sängmobiler

Vi lyfter i våra tester fram tre produkter som bäst i test av sängmobiler, men vi vill ändå nämna ett antal andra sängmobiler som vi också verkligen kan rekommendera då de gav våra vinnare en match om förstaplatserna i dessa tester.

Australia Musikmobil, babyFEHN

Australia Musikmobil, babyFEHN

Denna musikmobil har ett australiensiskt tema, samt att mobilarm, figurer och speldosa ingår.

Med en höjd på 40 cm går den enkelt att fästa ovanför spjälsängen och den rekommenderade åldern är för barn mellan 0-5 månader. Cirkapriset för musikmobilen Australia Musikmobil hamnar på 459 kronor vilket är överkomligt för de flesta barnföräldrar.

Musikmobil Stjärna, Gul, Roommate

Musikmobil Stjärna, Gul, Roommate

Denna musikmobil är utvecklad av företaget Roommate som bjuder på en liten och söt gul stjärna. Du kan hänga den ovanför barnets säng och när man drar i snöret så spelas en trudelutt som heter ”Brahms´ lullaby”, en välkänd melodi från Johannes Brahms, en av de största kompositörerna av klassisk musik någonsin.

Med lugnande toner från den klassiska musiken underlättar sängmobilen garanterat din vardag genom att vagga in ditt barn till sömns.

Materialet är av bomull och måtten är 17×16 centimeter. Cirkapriset för denna musikmobil är endast 259 kronor vilket vi tyckte var väldigt förmånligt.

Musikmobil Take-Along Unisex, Tiny Love

Musikmobil Take-Along Unisex, Tiny Love

Take-Along Unisex är en musikmobil från Tiny Love som erbjuder nöje blandad med komfort oavsett var du befinner dig. Den kan med fördel plockas med på resor, eller användas i hemmet vilket gör den till en av de mer smidiga produkterna i vår recension.

Med denna musikmobil får du 5 olika melodier som spelar i 30 minuter och den passar exempelvis i resesängar, barnvagnar och vaggor. Måtten är 35×35 centimeter och den rekommenderade åldern är 0 månader och uppåt.

Cirkapriset för Take-Along Unisex från Tiny Love hamnar på 399 kronor.

Taf Toys Sängmobil, MP3 Stereo Mobile

Taf Toys Sängmobil, MP3 Stereo Mobile

Denna sängmobil spelar musik samtidigt som leksakerna snurrar, en aspekt som gör den tilltalande för barnet eftersom den går att följa med blicken. Oavsett om du har ett trött eller ledset barn fungerar musikmobilen på ett effektivt sätt tack vare att du kan lägga över musik från din dator till enheten via en micro-USB sladd.

Denna produkt imponerade verkligen på oss eftersom det var enkelt att välja fram barnens favoritmusik. Storleken är 33x52x62 centimeter och passar för barn från 0 månader och uppåt. Taf Toys Sängmobil, MP3 Stereo Mobile var något dyrare med ett cirkapris på 1 000 kronor, men det är dock förståeligt med tanke på de avancerade egenskaperna.

Rätt Start Baby Owls Mobil med Musik

Rätt Start Baby Owls Mobil med Musik

Denna sängmobil levereras med fyra små ugglor för att öka både den motoriska och sensoriska utvecklingen av ditt barn. Den medföljande fästarmen är stadig och enkel att fästa på diverse platser, samt att den spelar en melodi som heter ”I månens sken”.

Denna produkt passar alla typer av spjälsängar och den avtagbara klädseln samt figurerna går att tvätta i 40 grader. Cirkapriset för Rätt Start Baby Owls Mobil med Musik hamnar på 499 kronor.

TEDDYKOMPANIET Ella Musikmobil Rosa

TEDDYKOMPANIET Ella Musikmobil Rosa

Ella musikmobil Rosa från Teddykompaniet bjöd på en gosig och söt sängmobil som uppskattades av de allra flesta barn när vi testade produkten. Genom att dra i snöret nedantill spelas en trevlig liten melodi upp, och med knytremmen ovanpå kan du fästa den på lämplig plats.

Denna produkt är säker för alla barn oavsett ålder och cirkapriset för TEDDYKOMPANIET Ella Musikmobil Rosa hamnar på endast 249 kronor vilket var relativt billigt enligt de flesta föräldrar i vår testgrupp.

ELODIE DETAILS Musikmobil Playful Pepe

ELODIE DETAILS Musikmobil Playful Pepe

Playful Pepe från Elodie är utvecklad av ett stockholmsbaserat företag som skapar många olika produkter för barn, och denna gång har de lyckats med en härlig och gosig musikmobil med en fin vaggvisa.

När barnet drar i snöret nedantill spelas en melodi, samt att den kan fästas i antingen vaggan eller spjälsängen. Med ett cirkapris på 299 kronor för ELODIE DETAILS Musikmobil Playful Pepe tyckte vi att den levererade väl även om vi hade önskat få några fler melodier.

SEBRA Crochet Music Mobile Elephant Grey

SEBRA Crochet Music Mobile Elephant Grey

Denna härliga elefant som spelar musik levereras från företaget Sebra. Den är väl lämpad för barn i alla åldrar och det roliga med denna modell är att det går att dra i snabeln för att själva melodin ska spelas upp, en aspekt vi föräldrar tyckte väldigt mycket om – men även våra barn!

Du fäster musikmobilen via remsan med kardborreband, något som innebär att det är enkelt att ta med den vart ni än befinner er. Måtten är 15×15 centimeter och materialet är 100 % bomull med fyllning av 100 % polyester. Cirkapriset för SEBRA Crochet Music Mobile Elephant Grey hamnar på 369 kronor, däremot får du en väldigt flexibel och unik produkt för ett relativt lågt pris.

Frågor och svar om sängmobiler

Innan du besöker din favorit bland webbutiker med barnsaker rekommenderar vi att du först läser våra svar på vanliga frågor relaterat till sängmobiler nedan.

Varför ska man skaffa sig en sängmobil?

Först och främst underlättar de för att få ditt barn att somna, men de passar även väl för ökad stimulans och en naturlig utveckling både när det gäller kognitiv förmåga och synen. Sängmobiler är dessutom mysiga och fina att titta på, något som skapar en naturlig trygghetskänsla.

Hur länge har barn en sängmobil?

Det beror på lite, men de flesta produkter är för barn mellan 0 till 24 månader. Det finns dock ingen övre gräns och barnen kan givetvis ha dem så länge de trivs med dem.

Vilken sängmobil ska man välja?

De produkter vi gått igenom skiljer sig alla åt utseendemässigt och det är givetvis upp till dig som förälder att välja ut den som du tror kommer passa ditt barn allra bäst, men sängmobilerna levereras även med olika egenskaper som kan avgöra ditt val.

Vissa spelar bara en melodi medan andra har många, och så vidare. Det finns även musikmobiler där du kan föra över musik från datorn vilket gör dem perfekta för de barn som har en favoritmelodi.

Vad kostar musikmobiler och sängmobiler?

Beroende på modell rör sig priserna allt från någon hundralapp till cirka tusen kronor.

Kan man köpa sängmobil billigt på rea?

Ja, det är inte alls ovanligt att det går att köpa en sängmobil billigt på rea. Dock rekommenderar vi att man håller sig till välkända butiker på nätet när man köper alla sina babysaker. För att bli notfierad om när det dyler upp rea på sängmobiler och andra babysaker kan du anmäla dig till vårt nyhetsbrev, eller regelbunder besöker våra samarbetspartners, som t.ex. Babyv.se.

Sammanfattning

Under denna utförliga test av sängmobiler har vi gått igenom och testat de flesta sängmobilerna på marknaden idag och sedan valt ut 3 sängmobiler till bäst i test inom en av tre olika kategorier. För att underlätta ditt val summerar vi resultatet av testerna i en tabell nedan, så du enkelt kan jämföra sängmobiler.

KategoriSängmobilCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastBabblarna Speldosa (Diddi)199 krStor & Liten
MediumTiny Love musikmobil Into the Forest795 krBabyv.se
PremiumMagical Night Mobile – Polar Wonders995 krBamba.se
UtmanareAustralia Musikmobil, babyFEHN459 krBamba.se

Källor