Bästa armringarna 2024 – lär barnet simma och leka med vattnet

Att bada och lära sig simma är sådana sak som kan vara lite skrämmande – för barnet, för föräldrarna eller både och. Som förälder vill man gärna uppmuntra sina barn att utvecklas och testa nya saker, men samtidigt är det viktigt att känna sig så trygg som möjligt. Just vatten är en sådan sak som kan kännas skrämmande, för både föräldrar och för barn.

De flesta barn har perioder när de är totalt orädda för vatten, trots att de inte lärt sig simma, och även perioder när de blir betydligt mer försiktiga och knappt vågar gå i vattnet. Den orädda perioden kommer ofta tidigt, och beror helt enkelt på att barnet inte riktigt förstår att det kan vara farligt med vatten. När barnet sedan blir mer medveten och börjar förstå mer, då är det vanligt att barnet istället upplever vattnet som obehagligt och skrämmande.

Inledning, om armringar

För att göra det hela säkrare, och för att barnet ska få en chans att bekanta sig med vattnet och träna på simning, så finns det förstås många saker man kan göra. Först och främst är det såklart väldigt viktigt att någon förälder eller annan vuxen alltid är med när barnet är i vattnet. Tills barnet kan simma ordentligt ska en vuxen finnas inom en armlängds avstånd och aldrig släppa barnet med blicken.

Armringar, även kallade armpuffar eller simpuffar, kan också göra badet betydligt säkrare. De hjälper barnet att flyta, men utan att förhindra att barnet kan röra sig fritt. När barnet litar på armringarna så vågar han eller hon utforska vattnet mer och träna på att simma. Med det sagt är det förstås ändå viktigt att en förälder eller någon annan vuxen alltid finns nära. Armringar ersätter inte på något sätt vuxen närvaro i vattnet, utan är endast ett hjälpmedel för barnet. Armringarna hjälper barnet att flyta och ta sig runt i vattnet på egen hand, men en vuxen måste alltid ta ansvaret för säkerheten – en produkt kan aldrig, oavsett hur bra den är, ta ansvar för säkerheten.

Med det sagt är armringar ändå en riktigt bra produkt, som faktiskt gör badet ännu säkrare och dessutom hjälper barnet att ta sig runt själv. Men precis som med alla andra produkter till barn så vill man förstås hitta det allra bästa. Att veta vilka armringar som är bäst är dock inte det enklaste, eftersom det finns så många olika att välja mellan – med olika utformning och i olika prisklasser.

För att göra valet lite enklare så har vi tagit fram våra favoriter, och här kommer du att få veta allt du behöver veta om dem – och lite till. Du kommer även få läsa om armringarna som utmanar, och få veta mycket annat om armringar. En perfekt guide för dig som letar efter armringar till ditt barn, helt enkelt.

Bland de bästa produkterna hittar du bland annat en riktigt prisvärd, men samtidigt väldigt bra, produkt. Du hittar även två stora favoriter när det kommer till just armringar, och båda dessa har en imponerande lång användningstid. Dessutom hittar du även ett flythjälpmedel som passar perfekt för mindre barn, och som gör badet både säkrare och roligare för både dig och ditt barn. Vi hoppas att detta ska kunna hjälpa dig att hitta rätt.

Swimpy Armpuffar Original 2-6 år

Swimpy Armpuffar Original 2-6 år

Dessa armringar är riktigt prisvärda, men samtidigt riktigt bra. Modellen är lite enklare, men de fyller ändå sitt syfte riktigt väl. Även om man kan tro att det är en jättestor skillnad mellan armringar i denna prisklass och betydligt dyrare armringar så är det faktiskt inte så. Här märker man helt enkelt ingen större skillnad.

Användningstiden är även hyfsat lång, de passar för barn mellan två och sex år och med en vikt mellan 15 och 30 kg. Armringarnas utformning gör att de sitter bättre och även fungerar bättre, jämfört med armringar som har en mer jämn och avlång form.

Aquarapid Armringar för barn

Aquarapid Armringar för barn

Det här är riktigt bra armringar, och en stor favorit för många. Dessa armringar känns fasta och har en utformning som kan liknas vid ett litet däck. Det här är med stor sannolikhet den bästa utformningen, då armringarna sitter stadigt och har en riktigt bra flytkraft. Dessutom är de inte otympliga eller i vägen för barnet.

En annan fördel med dessa armringar är den väldigt långa användningstiden. De kan användas från att barnet är ett halvår, och upp till 30 kg. Och de sitter faktiskt väldigt bra och ger en hög flytkraft oavsett om barnet är ett halvår eller fyra år. Priset är lite högre på dessa, men de känns ändå väldigt prisvärda – dels tack vare den långa användningstiden, men också tack vare att de håller hög kvalitet och fungerar riktigt bra.

Skruttenringen

Skruttenringen

Om du har kollat runt lite på armringar tidigare så har du säkerligen stött på dessa. Det här är också en riktigt populär produkt, som många föräldrar föredrar till sina barn. Vi kan dock tycka att skillnaderna mellan dessa och ovanstående produkt är väldigt små – här handlar det egentligen främst om att dessa är dyrare.

Dessa har också en lång användningstid, men inte fullt lika lång som ovanstående armringar. Dessa kan användas från att barnet är ett år, och upp till 30 kg. I övrigt har dessa samma fördelar som Aquarapid – de är enkla att använda, de har riktigt bra flytkraft, de fungerar bra för alla olika åldrar och de håller hög kvalitet.

Intex Simring Baby

Intex Simring Baby

Det är nog inte särskilt svårt att räkna ut varför vi valde den här produkten till Joker. Den skiljer sig en del från armringar, men det är fortfarande ett flythjälpmedel som på många sätt har samma funktion som armringar.

Den här produkten är anpassad för mindre barn, från ett år, och viktklassen är 11 till 15 kg. Det här är en mycket praktiskt produkt som gör att mindre barn kan bada på ett säkert sätt, och en annan stor fördel med denna är att små barn brukar älska dessa. Dessa finns även för andra vikter, en del kan användas tidigare än från ett år, och en del kan användas längre än upp till 15 kg.

Varför bör du läsa våra tester av armringar?

Som förälder är man mån om att hitta riktigt bra och säkra produkter till sina barn, men det är inte enkelt att veta vad som faktiskt är bra och säkert om man inte har testat sådana produkter förut. Här får du dels utförliga recensioner utifrån andra föräldrars åsikter om produkterna, vilket skapar större trygghet än att läsa tillverkarens beskrivning av produkten, men du får även se många olika produkter och lära dig mer om armringar i allmänhet.

Vem rekommenderas köpa armringar?

Det korta svaret här är: alla. Armringar är en riktigt smart och enkel produkt, som ger väldigt mycket. Självklart innebär inte armringar att föräldrarna kan slappna av helt, eller befinna sig långt ifrån barnet. Men däremot så underlättar de en hel del för barnet när de vill ta sig runt i vattnet, flyta eller lära sig simma.

Sedan går det förstås inte heller att förneka att armringar ökar säkerheten, även om ansvaret fortfarande ligger hos föräldrarna. När barnet kan flyta så kan de utforska mer och träna på att simma, intill sina föräldrar eller en annan vuxen. Det ger barnet möjlighet att träna lite på egen hand under tryggare förhållanden.

Det finns helt enkelt många olika anledningar att köpa armringar, och en stor anledning är att de flesta barn älskar armringar. Om man däremot inte badar särskilt mycket med sitt barn så kan det kännas onödigt att köpa armringar, men då skulle vi istället rekommendera att man köper en billigare variant. Det finns armringar som inte kostar många tior, och även om dessa inte är fullt lika bra som lite dyrare varianter så fyller de fortfarande samma funktion.

En annan anledning att köpa armringar är att många armringar kan användas under väldigt lång tid – från 15 till 30 kg är vanligt, eller från ett halvår eller ett år och upp till 30 kg. Även om ni inte badar mycket i dagsläget så kan de alltså komma till användning i framtiden. Barn kan ha nytta av armringar länge, så de flesta barn kan behöva det någon gång.

Hur valde vi ut vilka armringar som skulle testas?

Vi började med att göra en ordentlig research, och valde ut de produkter som såg mest intressanta ut. Här valde vi produkter som hade en lång användningstid, en bra flytförmåga, hög kvalitet eller något annat utmärkande. Vi blandade produkter med lågt pris och produkter med extra hög kvalitet, för att få till en bredd och för att alla ska kunna hitta en produkt som passar just dem.

Till stor del valde vi ut produkter som är väldigt populära, men vi valde ut mindre omtalade produkter som ändå såg intressanta ut. Eftersom alla är olika och föredrar olika saker så var det även viktigt att variera så mycket som möjligt, inte minst när det gäller priset och armringarnas utformning.

Hur utfördes testerna av armringarna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser

Bäst i Test av armringar

Efter utförliga analyser av marknadens olika armringar idag har vi valt ut fyra olika armringar som är bäst i test just nu, en i varje kategori. Från ett par billiga armringar som samtidigt är hållbara och väl fungerande till ett par dyrare och mera premium armringar. Nedan hittar du våra recensioner och omdömen av dessa olika armringar.

Bäst & Billigast: Swimpy Armpuffar Original 2-6 år

Bäst & Billigast: Swimpy Armpuffar Original 2-6 år

Det som överraskar mest med dessa armringar är det låga priset, i kombination med hög kvalitet och att det faktiskt är riktigt bra armringar. Om man letar efter billiga armringar så är alltså dessa ett riktigt bra val.

Just denna modell är anpassad för barn mellan två och sex år, eller närmare bestämt från 15 till 30 kg. De har alltså en lång användningstid, vilket också är smått överraskande med tanke på det låga priset.

Även om dessa inte är fullt lika effektiva som en del dyrare modeller, så är de ändå mycket användbara. Flytkraften hade visserligen kunnat vara något bättre, och generellt kan man nog säga att de fungerar allra bäst upp till 20 eller 25 kg, men de räcker ändå gott och väl för de allra flesta.

Dessa armringar har också en bra utformning, om än inte den bästa. De känns hyfsat smidiga och är inte i vägen för barnet, och den tvådelade designen är ganska smart – den gör att armringarna sitter kvar bra, inte känns alltför klumpiga och samtidigt ger en relativt bra flytkraft. Även om alla föredrar olika modeller så tycker vi att denna utformning är bättre än den “klassiska” kudd-formen som kan kännas mer klumpig och inte alltid sitter kvar.

När det gäller Swimpy så kan det även vara värt att nämna att de även erbjuder sina armringar med olika motiv, till exempel Babblarna och Pippi Långstrump. De har även armringar för barn mellan 0-2 år. Om ni är nyfikna på denna produkt men söker en annan storlek, eller vill ha armringar med motiv, så finns det alltså flera valmöjligheter här.

Fördelar

 • Mycket bra pris
 • Lång användningstid
 • Hyfsat bra flytkraft
 • Bra utformning

Nackdelar

 • Inte fullt lika effektiva som dyrare modeller

Medium: Aquarapid Armringar för barn

Medium: Aquarapid Armringar för barn

När det gäller armringar så finns det två modeller som är riktigt bra, och mycket populära. Det här är den mest prisvärda av dessa. Även om de kostar mer än många andra armringar så är de fortfarande betydligt billigare än den dyraste modellen, men i stort sett lika bra.

Dessa har dessutom en riktigt lång användningstid – de kan nämligen användas från att barnet är ett halvår, och upp till 30 kg. Och det bästa är att de ger en ordentlig flytkraft under hela den tiden, de är helt enkelt lika bra oavsett om barnet är ett halvår eller fyra-fem år.

Utformningen på dessa är den allra bästa. Ringarna blir som fasta däck på armarna, och de sitter riktigt bra utan att på något sätt vara otympliga eller i vägen för barnet. De är bekväma att använda, och de ger en utmärkts flytkraft.

Något som kan vara bra att tänka på, speciellt med denna utformning, är att de inte bör blåsas upp helt innan de tas på. Är armringen för fylld så blir det svårt att få på den, och tar man ut luft för att få på den så sitter den inte lika bra och förlorar en del flytkraft. Man bör alltså lämna lite utrymme för att få på den på armen, och sedan fylla på med lite mer luft innan man stänger för lufthålet.

Det här är ett utmärkt val för dig som vill ha en riktigt bra produkt, men till ett bra pris. Dessa är högkvalitativa, mycket effektiva, bekväma och har en riktigt bra flytkraft och en lång användningstid.

Fördelar

 • Mycket prisvärda
 • Riktigt hög flytkraft
 • Bekväma
 • Sitter kvar på armen
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Premium: Skruttenringen

Premium: Skruttenringen

Dessa armringar är riktigt populära, och det är inte svårt att förstå varför. På många sätt påminner de om ovanstående produkt, och de har samma fördelar. Den optimala utformningen finns även här, och likaså den höga flytkraften.

Även här är användningstiden lång, om än något kortare. Dessa kan användas från ett år, och upp till 30 kg. Och även dessa är lika bra oavsett om barnet är ett, två, tre, fyra, fem eller sex år.

Dessa sitter stadigt på armen, de är bekväma för barnet att använda och är inte otympliga. De är även fria från ftalater, och godkända enligt EN13138 och EN71 samt REACH.

Tillverkaren Skruttenringen har även 30 års erfarenhet, vilket säkerligen bidrar till att detta känns som ett säkert val för många. Och det är faktiskt en riktigt säker och högkvalitativ produkt, med dubbla luftkammare som ökar säkerheten.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Bra flytkraft
 • Lång användningstid
 • Sitter bra på armen
 • Passar lika bra för yngre som lite äldre barn
 • Bekväma att använda

Nackdelar

 • Något dyra

Joker: Intex Simring Baby

Joker: Intex Simring Baby

Våran Joker är inte riktigt samma produkt, men det är ett flythjälpmedel som till viss del har samma syfte som armringar – den hjälper barnet att flyta. Eller, här kan man kanske snarare säga att den flyter åt barnet helt. Det här är nämligen som en badring men med underdel där barnet sitter, och hål där benen sticker ut.

Även här är det värt att nämna att barnet aldrig ska lämnas själv i simringen, utan en förälder måste alltid vara med och hålla i ringen. Det finns dock många fördelar med den, till exempel att föräldrarna avlastas på så sätt att de inte behöver hålla i barnet – bara ringen.

Detta ger barnet möjlighet att använda benen, och faktiskt börja träna på simning tidigt till och med. Med hjälp av benen kan barnet själv ta sig fram lite, eller visa vilket håll han eller hon vill åt. Det blir alltså ett roligt, men säkert, sätt att bada på för yngre barn.

Just denna simring passar för barn från ett år, och för barn som väger 11 till 15 kg. Det finns dock modeller för andra åldrar och vikter, så en simring kan även användas av lite yngre eller lite äldre barn. Vi skulle dock säga att de passar bäst för barn som är runt ett år.

Det här är en enkel men samtidigt väldigt smart produkt, som lite mindre barn brukar älska. Många mindre barn kan tycka att det är lite otäckt med till exempel pooler, där variationerna av djup inte kommer lika stegvis som vid en badplats. Då passar en simring utmärkt, eftersom barnet sitter stadigt och tryggt i den.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Säker
 • Enkel att använda
 • Bekväm

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Tänk på detta innan du köper ett par armringar

När man ska köpa armringar till sitt barn så kan det vara bra att börja med att fundera över vad man söker. Säkerhet och komfort brukar toppa listan för de flesta föräldrar, men vad söker du utöver det? Vill du till exempel hitta den bästa produkten i en lägre prisklass, eller vill du ha armringar som kan användas under så lång tid som möjligt?

Tänk också på att olika armringar är anpassade för olika åldrar och vikter. En del märken erbjuder flera olika modeller, till exempel noll till två år och två till sex år. Man utgår dock främst från vikten, så håll koll på det så att du väljer rätt vikt. Många armringar kan användas under väldigt lång tid, det kan vara 15 till 30 kg eller så mycket som ett halvår eller ett år och upp till 30 kg. Undvik produkter som är upp till exempelvis 15 kg om ditt barn snart väger 15 kg, för när ditt barn passerat maxvikten ger armringarna inte alls samma effekt och säkerhet.

Något annat som är viktigt att tänka på, inte bara innan man köper armringar utan kanske främst när man använder dem, är att de inte ersätter en vuxen i närheten. Armringar ökar visserligen säkerheten, men en vuxen måste alltid vara i närheten. Även med ringarna kan barnet hamna under vattnet, och dessutom kan armringarna åka av eller gå sönder. Det är alltså viktigt att komma ihåg att detta är ett flytredskap, och att ingen produkt kan ersätta föräldrarnas närvaro – föräldrar ska alltid vara inom en armlängds avstånd när barn badar.

Armringar som utmanar

Vi har redan valt ut fyra olika bäst i test armringar men i vår test av armringar hittade vi ett antal andra armringar som verkligen utmanade våra vinnare om förstaplatserna. Nedan är några andra armringar som vi också vill lyfta fram, speciellt om inga av våra bäst i test armringar finns på lager eller passar dina behov.

Här hittar du armringar med andra utformningar, och andra egenskaper. Här hittar du flera enkla och billiga armringar, men också produkter som kostar lite mer och har lite högre kvalitet. Oavsett vad du söker så hoppas vi att någon av dessa kan vara rätt val för dig.

Bestway Armringar

Bestway Armringar

Dessa armringar är väldigt enkla, men också väldigt billiga – kanske är detta till och med de billigaste som går att hitta. Men trots detta är de faktiskt hyfsat bra, och har en ganska lång användningstid – från 18 till 30 kg, eller från ungefär tre till sex år.

Att dessa armringar är billiga betyder inte att de är dåliga, absolut inte. Det lägre priset innebär främst att kvaliteten är något sämre, och att flytkraften inte är fullt lika hög. De uppfyller dock sitt syfte, och dessa har faktiskt en överraskande hög flytkraft med tanke på det låga priset – även om den inte är fullt lika hög som hos dyrare modeller.

Här finns två luftkammare, och utformningen gör så att armringarna sitter stadigt på armarna och sitter kvar trots lek och plask i vattnet. De är tillverkade i slitstark och testad PVC, och har en klar och fin färg. Med tanke på det låga priset är det här verkligen riktigt bra och prisvärda armringar, som har många fördelar. Om ni är osäkra på om ni verkligen kommer ha användning av armringar och vill hitta en billig modell, då kan dessa vara ett utmärkt val. De passar också perfekt om ni behöver några extra par att lägga i bilen, husvagnen, sommarstugan eller hos mormor och morfar eller farmor och farfar – så att ni alltid är redo för bad.

Swim Safe Armringar (Step C)

Swim Safe Armringar (Step C)

Dessa armringar har en mer klassisk utformning, den trekantiga och lite avlånga modellen. Även om dessa sällan sitter lika bra som andra modeller så har de förstås sina fördelar, och en del föredrar helt enkelt dessa. En fördel är att de ofta är enkla att ta på och av.

De här armringarna är anpassade för barn mellan tre och sex år, och de är tillverkade i kraftig och testad vinyl. De har två kammare och de är enkla att använda. De är bekväma, men kan kännas en aning otympliga.

Egentligen finns det inte så mycket att säga om dessa armringar. De är enkla och billiga, och de fungerar hyfsat bra – även om varken kvaliteten eller flytkraften är lika hög som hos en del andra armringar.

Intex Armringar

Intex Armringar

Även dessa armringar har den klassiska, trekantiga och lite avlånga, formen. Detta innebär att de är enkla att använda och ta på och av, men att de inte alltid sitter kvar lika bra och dessutom kan upplevas som lite klumpiga och otympliga.

I övrigt är det dock hyfsat bra armringar. “Ganska” är ett ord som beskriver dessa armringar bra – de har ganska bra flytkraft, håller ganska hög kvalitet och har en ganska lång användningstid. Dessa är anpassade för barn mellan 18 och 30 kg, eller från tre till sex år.

Aquarapid Swim-Wings Armringar

Aquarapid Swim-Wings Armringar

Dessa armringar kommer från Aquarapid, precis som vinnaren i mellanklassen, men dessa är av en enklare modell. Även dessa har nämligen den klassiska, trekantiga och lite avlånga formen som är enkla att använda – men som lätt glider av och kan kännas klumpiga.

Dessa passar för barn mellan 15 och 30 kg, så de har en ganska lång användningstid – från ungefär två-tre år och upp till sex år. De är tillverkade i PVC, och håller hög kvalitet.

Frågor och svar om armringar

När man köper produkter till sitt barn så är man förstås mån om att hitta rätt, men det är inte alltid så enkelt att veta vad man behöver eller vad man ska välja. Många gånger är man tveksam till om det är en produkt man verkligen kommer att behöva, men andra gånger funderar man främst över vilken man ska välja. Det finns ju som bekant ett väldigt stort utbud när det kommer till barnsaker, så självklart kan det bli lite förvirrande.

För att göra det lite enklare när du funderar över armringar så har vi samlat de vanligaste frågorna om detta, och här besvarar vi dessa frågor. Detta för att du ska kunna bilda dig en uppfattning om huruvida det är läge att köpa armringar, hur de används och annat som du behöver veta innan du bestämmer dig.

När börjar man använda armringar?

Det finns armringar för många olika åldrar, och många kan börja användas vid sex månader eller från ett år. Det går alltså att börja använda armringar tidigt, även om det inte är ett måste. Armringar kan användas så länge som barnet inte kan simma helt själv, och det är egentligen aldrig försent att börja med det.

En del tycker inte alls att armringar är nödvändigt första åren, men börjar med det när barnet är några år. Andra tycker främst att de är nödvändiga just första tiden. Det är helt enkelt individuellt när man börjar, men de kan användas från ungefär ett halvår. Tänk dock på att välja en modell för rätt ålder och, inte minst, vikt.

Hur länge används armringar?

Armringar kan användas så länge det behövs egentligen, tills barnet kan simma själv. Det finns många modeller som är anpassade även för en lite högre vikt, även om många passar upp till ungefär sex år.

Återigen, det är individuellt hur och när man använder armringar – och när man börjar och slutar. En del använder dem främst när barnet är lite äldre, medan andra främst tycker att de är nödvändiga till mindre barn.

Måste man använda armringar?

Nej, självklart är det inget måste, men många tycker att det är väldigt användbart. Dels för att säkerheten ökar, men framför allt för att det blir lättare för barnet att flyta och ta sig runt – och träna på simning. Och dessutom tycker väldigt många barn att det är roligt.

Med det sagt finns det andra flythjälpmedel, och andra metoder. En del mindre barn föredrar att plaska vid kanten, och när det är dags att lära sig simma så kanske man föredrar att göra det utan armringar. Det är alltså inget måste, men det är en smart och riktigt bra produkt som många – men inte alla – tycker är användbar.

Vad kostar armringar?

Det här varierar väldigt mycket. Det finns armringar som kostar ett par tior, men också de som kostar många hundralappar. Generellt kan man säga att alla har samma syfte och de flesta uppfyller faktiskt det syftet – oavsett om de kostar 30 kronor eller 300 kronor.

Det som skiljer sig åt mellan billigare och dyrare modeller är främst kvaliteten och flytkraften. Dyrare modeller kan även ha en utformning som är väldigt fördelaktig och som många föredrar. De kan helt enkelt vara lite bättre, men de billiga varianterna kan ändå vara bra.

Utgå från era behov och önskemål när du väljer armringar, snarare än priset. Hittar du en billig modell som du gillar så välj den, men ha i åtanke att kvaliteten kan vara något sämre. Med det sagt så kan den ändå hålla väldigt länge.

Sammanfattning av armringar

Att köpa armringar, eller andra produkter, till sitt barn är inte det enklaste. Självklart är man mån om att hitta den bästa produkten, utifrån sina egna behov och kriterier. Men det finns mycket att tänka på, och många produkter att välja mellan, vilket kan göra det svårt att hitta rätt. Vi hoppas dock att detta har gjort det lite enklare.

I detta omfattande test av armringar har vi presenterat fyra olika bäst i test armringar, från ett par billiga armringar som presterar riktigt bra, till ett par dyrare men mycket mer premium armpuffar som verkligen ger dig ett par riktigt bra och säkra armringar. Nedan sammanställer vi våra bäst i test armpuffar för att underlätta ditt val.

KategoriArmringarCirkaprisBästa pris
Bäst & BilligastSwimpy Armpuffar Original59 krBabyland.se
MediumAquarapid Armringar149 krBabyland.se
PremiumSkruttenringen279 krBabyland.se
JokerIntex Simring Baby149 krJollyroom.se

Källor