Bäst hoppgunga 2024 – illustrerad köpguide med recensioner

Vill du att barnet ska leka och bli av med sin överskottsenergi? Med en hoppgunga kan barnet roa sig samtidigt som motoriken och koordinationsförmågan tränas. Samtidigt får du som förälder en välbehövlig paus.

I vår stora köpguide jämför vi olika hoppgungor och hjälper dig hitta rätt gunga för ditt behov och din budget. Här får du även viktigt information om hur du monterar hoppgungan och andra smarta användningstips.

Denna artikel innehåller reklam i form av annonslänkar till Babyshop.se, Babyland.se, Babyv.se, Adlibris och Lekmer.se

Inledning – hitta bästa hoppgungan

Hoppgungan har funnits sedan 60-talet och är mycket populär hos svenska barnfamiljer. Det är både stimulerande och roligt för barnet att hoppa runt i gungan. Barnet tränar kondition och koordination, men framför allt är det roligt.

Även du som förälder kommer tycka att det är underhållande att titta på när ditt barn skrattar och hoppar runt. Att se sitt barn skratta och roa sig är bland det bästa som finns.

Det finns två olika sorters hoppgungor. Den ena ser ut som en gåstol, men utan hjul. Denna variant kallas även fristående hoppgunga.

Den andra sätts fast vid en dörrkarm med hjälp av en medföljande klämma, en så kallad karmsax. Båda varianterna är mycket säkra om de monteras på rätt sätt.

Du som förälder behöver inte gunga ditt barn i hoppgungan, utan barnet kan själv hoppa upp och ner i gungan. Det rekommenderas att hoppgungan används från att barnet är 4-5 månader gammalt.

Det finns mycket att tänka på för att hitta den bästa hoppgungan för just er familj. Utan att varken tumma på säkerhet eller kvalitet har vi valt ut de bästa hoppgungorna i olika prisklasser. Vi har jämfört några av marknadens populäraste hoppgungor och utsett en vinnare i varje prisnivå.

Vi testade sju olika gungor och vinnaren i lyxklassen blev Skip Hop Explore & More Hoppgunga. Denna fristående hoppgunga passar perfekt i alla hem och ger bebisen extra motivation i form av ljus och musik.

Vinnaren i mellankategorin blev klassikern Blidö Hoppgunga Seal Grey som har funnits sedan 1960-talet.

Den härliga och stjärnbeströdda Bozz hoppgunga knep den ärofyllda topplaceringen i budgetkategorin, där vi hittar den hoppgunga som bedöms som både bäst och billigast.

Det smarta kittet Paket Carena Hoppgunga + Babysitter Wild Rose vann jokerkategorin. Denna kategori är för produkter med speciella egenskaper.

Utöver detaljerade beskrivningar om alla vinnare kan du även läsa om alla de andra hoppgungorna som vi testade. Dessutom finner du svar på vanliga frågor i denna omfattande köpguide.

Bozz hoppgunga

Bozz hoppgunga

Bozz hoppgunga är en riktigt fin och prisvärd gunga som finns i fem olika färger. Vi gillar särskilt den stjärnbeströdda gråa varianten. Detta är en hoppgunga med karmsax som fästs i en dörrkarm.

Bozz hoppgunga passar för små barn, från 4-6 månaders ålder eller när bebisen är stadig i nacken. Gungan har en smart dragkedja som gör det enkelt att stoppa i och ta ur bebisen.

Hoppgungan Blidö

Hoppgungan Blidö

Hoppgungan Blidö är en favorit från 1960-talet. Denna gunga från Carena kan antingen fästas med medföljande karmsax eller i en takkrok.

Den passar barn mellan 4-12 månader. Barnets motorik, koordination och styrka tränas i denna gunga. Sittdelen är tillverkad i polyester som enkelt kan tvättas i maskin vilket uppskattas av många föräldrar. Detta är en klassiker bland hoppgungor och vi förstår verkligen varför!

Explore & More Hoppgunga

Explore & More Hoppgunga

Explore & More Hoppgunga från Skip Hop är ett riktigt vrålåk bland hoppgungorna. I denna fristående gunga får barnet maximal underhållning i form av musik och ljud. Klara färger, leksaker och aktiviteter håller bebisen intresserad länge.

Sittdelen kan rotera 360 grader vilket gör att bebisen kan leka runt och utforska omgivningen på egen hand. Dessutom kan gungan fällas ihop och förvars smidigt. En perfekt hoppgunga som har extra allt!

Hoppgunga + Babysitter från Carena

Hoppgunga + Babysitter från Carena

Paketet Hoppgunga + Babysitter från Carena är en prisvärd lösning för dig som vill ha både en gunga och sitter. I paketet ingår klassikern Blidö Hoppgunga samt Lansort Babysitter i färgen Wild Rose.

Dessa två kompletterar varandra väl. Babysitter kan användas redan när barnet är nyfött fram till 6 månader. Hoppgungan kan användas mellan 4-12 månader vilket innebär att detta kit passar under barnets hela första levnadsår.

Varför ska du läsa vår test av hoppgungor?

Det är lätt att känna sig osäker när man ska botanisera i det stora utbudet av hoppgungor. Som förälder vill man gärna ha ett billigt och prisvärt alternativ, utan att tumma på kvaliteten och säkerheten.

I vår stora köpguide har vi testat hoppgungor och valt ut de bästa i tre olika priskategorier samt en jokerkategori. Det gör det lättare att välja den som passar er familj bäst.

Vem har nytta av en hoppgunga hemma?

Alla familjer med en liten bebis bör ha en hoppgunga hemma. De flesta hoppgungor kan användas redan från 4 månaders ålder.

Gungan är bra för att träna bebisens styrka och motorik. För föräldern är det även väldigt skönt att ha händerna fria en liten stund. Som förälder bör du dock aldrig lämna din bebis utan uppsikt.

Dessutom kan de flesta gungor enkelt monteras, vilket gör det möjligt att flytta gungan mellan olika rum. De flesta kan även användas utomhus.

Hur valde vi hoppgungor att testa?

För att göra urvalet av hoppgungor till vårt test undersökte vi först marknaden ordentlig. Genom att läsa olika recensioner och topplistor online skapade vi oss en god förståelse för de populäraste gungorna. Vi läste bloggar och tidningar samt pratade med olika märkens kundtjänst för att bättre förstå marknadsutbudet.

Vi pratade även med föräldrar för att ta reda på vad som är det viktigaste för dem vid valet av hoppgunga. Baserat på detta fokuserade vi särkilt på säkerhet och kvalitet vid urvalet.

Hur utfördes testerna av hoppgungorna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i test bland hoppgungor

Nedan hittar du utförliga recensioner över de hoppgungor som valts ut som bäst i test i våra olika kategorier. Från bäst och billigaste hoppgungan till något dyrare hoppgunga i högre kvalitet, i våran premium kategori.

Bäst & billigast: Bozz hoppgunga

Bozz hoppgunga

Vinnaren i vår budgetkategori är denna fina hoppgunga från Bozz. Här får du en säker, rolig och snygg hoppgunga till ett billigt pris.

Detta är en hoppgunga med karmsax och som enkelt fästs i dörrkarmen. Den fungerar på de flesta dörrkarmar, men bör ej användas i dörröppningar med plastlister. Du kan enkelt montera gungan samt flytta den mellan olika rum. Perfekt för dig som vill ha ett smidigt alternativ. Karmsaxen ingår när du köper gungan.

Denna gunga finns tillgänglig i fem olika färger. Vi gillar den stjärnbeströdda gråa varianten, men du kan även välja på gråmelerad, svart, zebra med stjärnor samt svartmelerad.

Bozz hoppgunga är anpassad för små barn som är stadiga i nacken och kan sitta upp. Detta är vanligtvis från 4-6 månader. Den går att använda tills barnet väger 12 kg.

Gungan har en smart dragkedja som gör det enkelt att stoppa i och ta ur bebisen. Tyget är mjukt och går dessutom enkelt att rengöra i tvättmaskin på 40 °C.

Det här är en fantastiskt bra hoppgunga till ett riktigt billigt pris. Den kostar cirka 349 kronor och för det priset får du en praktisk, säker och smidig gunga som kommer uppskattas av stora som små.

Medium: Hoppgungan Blidö

Hoppgungan Blidö

Den snygga gråa hoppgungan Blidö från Carena var en av förhandsfavoriterna i detta test. Denna gunga från 1960-talet har prövats och gillats av barn och föräldrar i flera årtionden. Denna klassiker levde upp till förväntningarna och är vinnaren i mellankategorin.

Denna gunga kommer med en medföljande karmsax och kan fästas i antingen dörröppningar eller i en takkrok. Det var mycket lätt att montera gungan samt justera höjden. Dessutom är det smidigt att montera ned gungan och förflytta den till andra platser i hemmet. Den kan även användas utomhus vilket är ett stort plus.

Gungan är stabil och känns mycket säker. Barnets motorik, koordination och styrka tränas i denna gunga. Dessutom har barnet väldigt roligt!

Den är anpassad för barn mellan 4-12 månader och bör användas när barnet kan sitta upp. Maxvikten för barnet är 12 kg. Höjden på hoppgungan är 29 cm på framsidan och 37 cm på baksidan. Bredden är 30 cm och djupet är 3 cm.

Sittdelen är tillverkad i mjuk grå polyester som kan tvättas i maskin vilket uppskattas av många föräldrar. Den snygga mörkgrå färgen Seal Grey gör så att eventuella fläckar inte syns.

Blidö hoppgunga lever upp till sitt rykte. Den kostar cirka 399 kronor vilket är ett mycket bra pris för denna högkvalitativa och roliga gunga.

Premium: Explore & More Hoppgunga

Explore & More Hoppgunga

Explore & More Hoppgunga från Skip Hop är en fantastisk hoppgunga som stimulerar många sinnen. Denna gunga är en solklar vinnare i lyxkategorin. Den kostar en rejäl slant, men du får mycket mer än bara en gunga.

Explore & More Hoppgunga är en aktivitetsgunga som håller bebisen sysselsatt under lång tid. Med hjälp av färger, ljus och ljud stimuleras olika sinnen och bebisen har väldigt roligt. Gungan består av olika interaktiva leksaker och över 20 aktiviteter som var mycket uppskattade av bebisarna under testet.

Ju mer bebisen hoppar, desto mer belöning får denne i form av ljus och musik. Efter 100 hopp sätter applåder och färgglada lampor igång. Med andra ord är detta ingen gunga för den som vill ha ett stillsamt hem. Däremot passar den utmärkt för dig som vill sysselsätta din bebis under lång tid.

Precis som namnet antyder ger Explore & More bebisen möjligt att utforska sin omgivning. Den roterande sittdelen gör så att bebisen kan snurra runt och se vad som finns omkring.

Hoppgungan är mycket säker och är anpassad för bebisar från 4 månader och uppåt. Den är enkel att fälla ihop och smidig att förvara eftersom den endast är 15 cm hög när den är ihopfälld.

Denna värdiga vinnare i lyxkategorin kostar cirka 1589 kronor och är värd varenda krona.

Joker: Hoppgunga + Babysitter från Carena

Hoppgunga + Babysitter från Carena

Vinnaren i vår jokerkategori är det prisvärda paketet Hoppgunga + Babysitter från Carena. Detta paket är särskilt bra för dig som tänkt köpa både en babysitter och hoppgunga. I paketet ingår klassikern Blidö Hoppgunga samt Lansort Babysitter i färgen Wild Rose.

Babysittern är anpassad för bebisar mellan 0-6 månader och hoppgungan är anpassad för barn 4-12 månader. Dessa två produkter kompletterar varandra väl. När barnet är nyfött och innan nacken är stabil kan du använda babysittern när du vill frigöra dina händer. När bebisen är 4-6 månader kan du använda båda produkterna i en övergångsfas för att sedan gå över helt till hoppgungan. Tack vare detta smarta kitt har du bra produkter som kan avlasta dig som förälder under hela barnets första levnadsår.

Den populära och fina hoppgungan Blidö är vinnaren i vår mellankategori och du kan läsa mer om vårt omdöme där.

Babysittern Landsort kommer från samma märke som hoppgungan och de matchar fint. Barnet sitter säkert och bekvämt i denna tack vare det justerbara ryggstödet. Du kan välja att gunga bebisen eller hålla honom eller henne stilla.

Den är mycket säker och är utrustad med avtagbar nackkudde, grenband, vadderad sits och vaddering på sidorna. Dessutom har den ett praktiskt bärhandtag som gör att du enkelt kan flytta babysittern. Paketpriset är cirka 699 kronor.

Utmanare bland hoppgungor

Det är bara en hoppgunga som kan bli bäst i test i varje kategori som vi använder i våra tester av olika produkter inom barn och familj. Det finns ändå några hoppgungor som utmanar våra testvinnare som vi vill nämna nedan.

Blidö Hoppgunga Lagoon Green

Blidö Hoppgunga Lagoon Green

Blidö Hoppgunga i färgen Lagoon Green är en riktigt bra hoppgunga i mellanprisklassen. I denna färgglada gunga kan ditt barn ha roligt och samtidigt utvecklas. Modellen Blidö är klassikern som vann vår mellankategori, dock i en annan färg. Vinnaren är den mörkgrå varianten i färgen Seal Grey. Denna härliga turkosgröna hoppgungan uppfyller samma kvalitetskrav som vinnarmodellen, men den är dock lite dyrare.

Den kostar cirka 499 kronor vilket är en hundralapp mer än vinnaren. Även om testpanelen verkligen gillar både modellen och den snygga färgen, så var det inte tillräckligt för att motivera priset.

Bozz hoppgunga Zebra

Bozz hoppgunga Zebra

Bozz hoppgunga i zebramönster är en annan riktigt bra utmanare i testet. Gungan finns i hela fem olika färger, men vår vinnare i budgetkategorin blev den stjärnbeströdda gråa varianten (från Bozz). Testpanelen älskade dock denna budgetmodell och alla de olika färgerna, så därför valde vi att ta med två olika varianter i testet.

Den svartvita zebramönstrade modellen passar perfekt till dig som vill ha en gunga i ett annorlunda och roligt mönster. Den kostar, precis som vinnaren, cirka 349 kronor vilket är ett riktigt kap för en hoppgunga av denna kvalitet.

Hoppgunga Jump från Hauck

Hoppgunga Jump från Hauck

Hoppgunga Jump från Hauck är den sista utmanaren i testet. Från och med att barnet är 6 månader kan denna färgglada gunga användas. Bebisar som väger upp till 12 kg kan använda denna. Det är en hoppgunga som du fäster med den medföljande karmsaxen. Den passar för alla dörrkarmar som är mellan 10-18 cm.

Testpanelen gillade framför allt de glada färgerna, den mjuka vadderade sittdynan samt den lilla brickan där bebisen kan ha små leksaker. Det enda negativa är att den används först från 6 månaders ålder. Den kostar cirka 395 kronor och är ett riktigt bra köp.

Frågor & Svar om hoppgungor

Innan du besöker närmsta butik för att köpe en ny hoppgunga rekommenderar vi att du läser våra svar på de vanligaste frågorna relaterade till att köpa hoppgunga till barn.

Hur gammal ska barnet vara för att använda hoppgunga?

Det anges tydligt i användarbeskrivningen för vilken ålder de olika hoppgungorna är anpassade för. De flesta är gjorda för barn från att det är 4-5 månader upp till cirka ett år. Vissa gungar passar för barn som är äldre än 6 månader och därför bör du noggrant kolla just den gunga du är intresserad av.

Det viktigaste är att barnets nacke är stabil innan du börjar använda en hoppgunga. Detta sker vanligtvis i åldern 4-5 månader och därför används denna ålder som riktlinje. Utgå dock alltid från ditt barn för att garantera säkerheten.

Hur länge får barn sitta i en hoppgunga?

Det råder delade meningar om hur länge ett barn får sitta i en hoppgunga. Det finns ingen forskning som tyder på att det inte är bra att låta barnet sitta i gungan under en längre tid. Så länge gungan är säker är det både roligt och stimulerande för barnet att sitta där.

I början kan du låta barnet sitta i 10-15 minuter för att vänja sig. Om ditt barn tycker om att sitta i gungan kan tiden utökas till 30-45 minuter.

Hur fungerar en hoppgunga?

En hoppgunga är en gunga där barnet kan hoppa upp och ned. Du som förälder behöver inte göra något annat än att hålla barnet under uppsikt. Det är nämligen barnet själv som bestämmer hopptakten genom att skjuta ifrån golvet.

En hoppgunga utgörs av en sele som barnet sitter i samt en fästningsanordning med en karmsax som sätter fast gungan i dörröppningen. Fristående hoppgungor ser ut som en gåstol och behöver inte fästas.

Hur fäster man en hoppgunga?

Det finns två olika sorters hoppgungor. Den enda är fristående och behöver såldes inte fästas. Den andra modellen kommer med en karmsax. Det medföljer alltid en bruksanvisning, men generellt för karmsaxar är att de fästs runt dörrkarmen. Var uppmärksam på att vissa hoppgungor ej bör fästas i plastlister. Vissa gungor går även att fäst i takkrok.

Kontrollera alltid att du har fäst den på rätt sätt genom att att dra i den ordentligt innan du sätter ditt barn i den.

Hur många kilo bör barnet väga vid användning av hoppgunga?

De flesta hoppgungor anger maxvikten 12 kg. Du måste dock alltid kontrollera vad som gäller för just den hoppgunga som du har valt. För barnets säkerhet är det är mycket viktigt att du följer dessa rekommendationer.

Oftast anges ingen maxålder för användandet av hoppgunga, men när barnet kan stå och gå ordentligt brukar det vara dags att lägga gungan på hyllan. Därför rekommenderas det ofta att hoppgungan används när barnet är 4-12 månader gammalt.

Sammanfattning – bäst i test bland hoppgungor

Det finns gott om olika hoppgungor att väka mellan när man vill köpa en aktivitetsleksak till sin bebis. En hoppgunga är verkligen en bra och utvecklande leksak som hjälper bebisen i sin utvekcling. Nedan är en sammanfattning av vår stora test av vilka hoppgungor som just nu är bäst i test.

Källor