TEST: Bäst gummistövlar för barn 2024 – torra och lekfulla fötter

Ett av livets stora äventyr är att ha barn, man kan jämföra det med en berg och dalbana. De kan ge oss de där gråa hårstråna en riktigt boost men också ge oss så mycket kärlek man aldrig trodde fanns.

Sommaren innebär allt med bad, glass, sol och regn. Svenska sommaren ger oss vanligtvis det sistnämnda, regn i mängder. Men skulle det förmodan bli en kanon sommar så kan vi alltid lita på hösten, den levererar alltid regn och rusk. Och vad älskar inte barn mer än vatten och att få hoppa i alla vattenpölar. Vi föräldrar ser gärna att barnen håller sig torra, rena och fina men inget kan stoppa de små.

Så för att undvika att barnen blir kalla och våta rakt igenom är det otroligt viktigt att de har rätt och bra kläder samt skor på sig. Alla föräldrar får erkänna att det gamla uttrycket ”Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder!” verkligen stämmer.

Att använda bra och rätta kläder efter väder innebär alltså att barnen ska hållas varma och torra. Den känslan ska hålla hela stunden de är ute på aktiviteter när det antingen regnar eller har regnat. Gummistövlar är det bästa för de små fötterna när det är tid för utmaningar i leriga, slaskiga och härligt stora vattenpölar. Därför är det viktigt att välja rätt gummistövlar både för skyddet mot väta men även med ett stabilt stöd för själva foten.

Idag kan vi hitta ett otroligt stort utbud med leverantörer av gummistövlar. Man kan hitta gummistövlar i alla möjliga designer, prisklasser och även i en hel del olika material.

Här kan du ta del av en enkel recension och guide bland några av de gummistövlarna som finns på dagens marknad.

Efter att ett test har gjort av flera olika barnfamiljer och de har i sin tur utvärderat en hel del olika gummistövlar presenteras vinnare i de olika kategorier. Kategorierna som testerna är gjorda i är budgetalternativ, det lilla extra, lyx samt en produkt som kallas för joker.

Denna artikel om gummistövlar innehåller reklam i form av annonslänkar till Lekmer.se, Bamba.se och Reima.com

Coventry Gummistövlar från Kuling

Coventry Gummistövlar från Kuling

Det finns en hel del olika stövlar som passar in under den här kategorin. Men vi vill både att priset ska vara lågt och materialet bra därför rekommenderas Coventry Gummistövlar från Kuling. Slitstarkt material, bra tillverkad och är på så vis ett par mycket prisvärda gummistövlar.

Ett par otroligt prisvärda gummistövlar med ett slitstarkt material och klassiskt utseende. Finns att få i många olika färger. Kuling är känd för sitt utbud av både kläder och skor som tål kyla, regn och rusk. Ett perfekt val för aktiva barn och priset går inte att klaga på när man får en sån här bra produkt.

Grytgöl från Kavat

Grytgöl från Kavat

Grytgöl från Kavat vinner i denna kategorin. För en liten slant extra får man ett par gummistövlar gjorda av återvinningsbart gummi samt helt fri från PVC. Vattentät och tillverkade i mycket slitstark material. Märket Kavat är känd för att hålla bra kvalité på alla sina olika typer av produkter.

Från det populära mörket Kavat kan man hitta en prisvärd produkt med miljötänk. En klassisk modell med stilrena färger och håller barnet torrt genom de flesta blöta lekar utomhus. Hela stövlarna är tillverkade av återvinningsbart gummi.

Swiftwater från Crocs

Swiftwater från Crocs

Swiftwater från Crocs är stövlarna för dig som söker allt i ett och samma par. Stövlarna har dämpning och grova mönster i gummisulorna för extra bra grepp vid hala underlag. De har ett vattentät bekvämt högre skaft gjort av nylon.

Crocs är en amerikansk skotillverkare och ingen vattenpöl är utmaning nog åt de här paret. Finns inte en enda chans att ditt barn skulle få det minsta fukt in mot sina strumpor.

Priset talar för en produkt med hög kvalité och perfekta funktioner. Varje förälders dröm när det gäller värme, torrhet och komfort.

Twinkle från Reima

Twinkle från Reima

I den här kategorin är Twinkle från Reima en produkt vi gärna vill nämna. Förutom att den är helt fri från både sömmar och PVC. De här gummistövlarna har en extra rolig funktion, de blinkar bak under hälen i sulan när barnet går eller springer.

En riktig höjdare knep åt sig jokern platsen i vår recension. Med ett så kallat snöstopp i toppen av skaftet på stövlarna får slask och väta svårt att tränga sig in. Helt utan sömmar samt en aluminium botten vilket gör att det är omöjligt för all fukt att smyga sig in i stöveln.

Vad bör man som föräldrar tänka på när det gäller val av gummistövlar?

Eftersom det finns så otroligt många varianter av gummistövlar både med prisklasser samt kvalité så är det lite att tänka på innan man väljer.

Den viktigaste detaljen i en gummistövel är hur den är formad och passar för barnen fötter. De ska vara bekväma och ge ett bra stöd genom alla olika typer av aktiviteter och belastningar.

De bör sitta extra bra runt hälen och ankeln så stövlarna inte åker av eller glappar lätt när barnet går. Sedan får man också tänka på att passformen är viktigt beroende på hur pass mycket och när barnet ska använda stövlarna.

Skaftet bör ge en bra stabilitet i hela passformen och inte vara för mjukt. Är det för mjukt kan det lätt vika sig efter någon enstaka gångs användning och på så vis minskar komforten betydligt. Det ger även en stor risk att barnet kan ramla eller snubbla på stövlarna.

En annan viktig detalj i gummistövlarna är sulan. Den får inte vara för plagg eller för mjuk då det leder till att barnen får ont eller att de får problem med fötter och ben i framtiden.

Genom att lägga i en extra sula i gummistövlarna kan man vinna många glada lekstunder på. Man ökar också på så vis livslängden på gummistövlarna.

När man tänker på storleken man bör köpa på ett par gummistövlar får man inge glömma gångmånen. Det bör vara ett utrymme i stövlarna på minst 5 mm mellan barnets tår och stövlarnas framkant.

Varför är våra recensioner och tester pålitliga?

Det finns en uppsjö av tester på produkter ute på marknaden idag. Allt du läser om i den här recensionen är sammanfattat utifrån tester som riktigts barnfamiljer har gjort under en period och med olika gummistövlar. De bästa testerna utförs i vardagen och därför kan vi säga att våra tester och recensioner är så nära ett full ändat resultat som det bara går att få.

Hur gjordes våra tester?

Genom att först välja ut ett antal produkter i olika kategorier och söka efter testfamiljer började testerna väldigt enkelt. Gummistövlarna delades ut till familjer med både förskolebarn och hemmabarn. Alla fick ta del av par ifrån alla våra kategorier, allt från budget till lyx. Sedan var det bara att vänta in regnet och bege sig ut och leka så mycket det bara gick under några veckors tid.

Familjerna fick sedan fylla i ett utförligt formulär om varje olika par de testat och där ifrån har vi sammanställt testet. All den mest nödvändigaste och nyttigaste informationen för föräldrar att ta del av inför ett köp av gummistövlar finns med i denna här recensionen.

Utvalda favoriter av gummistövlar för barn

Nedan hittar du en detaljerad genomgång av vinnarna i de olika kategorierna för våra tester av gummistövlar för barn.

Bäst & Billigast: Coventry Gummistövlar från Kuling

Coventry Gummistövlar från Kuling

Ett par gummistövlar från märket Kuling vilket är ett av många populära märken på marknaden idag. De levererar väldigt fina gummistövlar med bra kvalité och snygg design. De här gummistövlarna finns att få i många olika färgglada färger och vem älskar inte färger mer än barn?

För att ge barnet ett extra säkert grepp på både hala och våta underlag har sulan ett grovt mönster. Plus att innersulan går lätt att plocka ut ur stöveln ifall man behöver tvätta eller bara se över skicket.

Hela stövlarna är tillverkade av giftfritt material som gör att miljön påverkas mindre. Stövlarna är mjuka och sköna men ger ändå det där rätta stödet som både foten och benet behöver.

Kuling levererar de här gummistövlarna, ett par suveräna stövlar för cirkapris 199 kronor.

Det lilla extra: Grytgöl från Kavat

Grytgöl från Kavat

Ett klassiskt par gummistövlar ifrån Kavat som också är kända för att leverera bra produkter. Modellen och stilen på stövlarna är väldigt klassiska och vanliga.

Materialet som gummistövlarna är tillverkade av är helt återvinningsbart SEBS gummi och är fritt från PVC. På så vis är de här stövlarna otroligt miljövänliga.

En helt klart stor positiv sak med stövlarna är att de är helt vattentäta samt håller värmen väldigt bra. De står emot väta och fukt genom de flesta aktiviteter som barn kan utföra.

Sulan ger ett bra grepp på olika underlag och hela stövlarna ger perfekt komfort och stöd för foten. Oavsett om barnet springer eller står stilla en längre stund så är ergonomin i stövlarna helt klart värd att nämnas.

Kavat har satt ett cirkapris på 329 kronor för de här otroligt hållbara och sköna stövlarna.

Lyx: Swiftwater från Crocs

Swiftwater från Crocs

Helt klart ett par gummistövlar utöver de vanliga. De har en helgjuten form och en lätt isolerad insida som gör att all fukt stannar på utsidan.

Eftersom stövlarna inte har en enda sömn garanteras en helt vattentät sko som är gjord av nylon. Nylonet är både värmande, skönt och vattentätt. Sulan är gjord av gummi och ett grovt mönster som gör det lätt att få bra fäste på hala underlag.

Sulan ha räven en extra dämpning vilket gör att barnen fötter får det rätta stödet under alla typer av aktiviteter. Med ett cirkapris på 599 kronor kan Crocs ge ditt barn en av marknadens bästa gummistövlar.

Jokern: Twinkle från Reima

Twinkle från Reima

De här gummistövlarna från Reima är perfekt för våren och höstens olika aktiviteter. Helt utan sömmar och är därför helt och hållet vattentäta.

Stövlarna har en bättre isolering än de flesta andra par på grund av aluminium i sulan som gör att väta och kyla har svårare att tränga igenom.

Materialet är ett av marknadens bästa och helt fritt från gifter vilket gör att miljön inte påverkas alls.

Funktionen på de här gummistövlarna som gör att de sticker ut lite är att i sulan vid hälen finns det LED lampor. De blinkar i olika färger vid varje steg barnet tar och det är oavsett om barnet går eller springer.

Cirkapriset för de här annorlunda och roliga gummistövlarna ligger på 449 kronor.

Utmanare bland gummistövlar

Det är inte alla gummistövlar som kan stå som vinnare i de olika testerna vi utför. Dock finns det många som ändå förtjänas att nämnas och också kan rekommenderas, även om dom inte blev bäst i test. Nedan är gummistövlar som också är värda att ta en titt på.

Gummistövlar från Hatley

Gummistövlar från Hatley

Ett kanadensiskt märke med produkter av högsta kvalité vilket lämpar sig perfekt för alla typer av barn och aktiviteter. Snygg design samtidigt som de är otroligt tåliga och slitstarka. Finns inget fukt som tränger in i de hör stövlarna. Insidan är fodrad med mjuk bomull och ger både värme samt komfort för fötterna. Cirkapris på 365 kronor.

Panda Black från Vincent

Panda Black från Vincent

Panda Black har en söt och tuff design från Vincent och fångar allas ögon. De är lätta att bära, ta på sig och ta av sig, de är riktiga lättviktare. Kommer i många olika utföranden att välja mellan och i stövelns skaft finns det en namnlapp på insidan att fylla i sitt namn. Perfekta gummistövlar för skolans alla aktiviteter. Dessa stövlar har ett cirkapris på 249 kronor.

Splashman gummistövlar från Didriksons

Splashman gummistövlar från Didriksons

Finns inget regn eller dåligt väder som ger sig på de här gummistövlarna. De är både vattentätt och vindtäta på grund av de svetsade sömmarna och med ett foder av trikå. Sulorna är av grovt mönster så alla fotsteg på hala underlag blir säkrare.

Dessa gummistövlar av riktigt hör kvalitet från Didrikson ligger på ett cirkapris av 399 kronor.

Gummistövel Semi från Pax

Gummistövel Semi från Pax

De här enfärgade och färgstarka stövlarna är både sköna och lätta att bärs. Insidan är fodrad med fleece och sulan är gjord av filt tillsammans med folie. Ett kortare skaft än klassiska stövlar och passar därför bäst på sensommaren då vattenpölarna förhoppningsvis inte är så djupa. Rekommenderat cirkapris på dessa fins stövlar från Semi ligger på 299 kronor.

Vanliga frågor om gummistövlar

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna som många ställer sig inför inköp av nya eller begagnade gummistövlar.

Vad för modell av gummistövel passar bäst för mitt barn?

Idag kan barnen ägs många par gummistövlar beroende på vilken aktivitet de ska utföra.

Det finns stövlar med exempelvis olika längd på skaften, fodrade eller ofodrade. Även sulan är en viktig detalj i stövlarna. Den sulan som ger det bästa greppen är den som har ett ordentligt mönster. En tjock sula måste ha djupare mönster för att ge ett stabilt och tryggt grepp på hala och våta underlag.

Hur kan man lita på att kvalitén hos en gummistövel håller?

Genom att kunna garantera att stövlarna är helt och hållet vattentäta måste de vara gjorda på ett rätt oavsett material. De ska alltså vara slitstarka, vattentäta, bekväma och kunna behålla värmen helt oberoende på vilket material som använts och vilket pris de har. Spricker stövlarna och börjar läcka då är det själva tillverkningen av skorna det faller på för de flesta materialet ska kunna skydda mot väta.

Syntetiskt gummi

De flesta av dagens gummistövlar är tillverkade av syntetiskt gummi. Idag rekommenderas alla att välja ett par stövlar som är gjorda av naturgummi istället då de är fira från gifter. Både bättre för miljön och för barnet.

Neopren

Neopren är ett material framställt av syntetiskt gummi. Det är väldigt motståndskraftigt och tål både kyla och mängder med vatten. Man kan också se Neopren som material i dykardräkter och då förstår man nog hur bra det är mot kyla och samtligt ge ett skydd mot vatten.

Naturgummi

Idag tänker vi mer och mer på miljön och därför är det bästa att välja ett par stövlar gjorda på naturgummi. Det ger en bra kvalité och en lång hållbarhet på stövlarna. Med naturgummi så spricker inte gummistövlarna lika lätt som i annat material samtidigt som vi också tar vara på vår miljö. Naturgummi är helt fritt från gifter och kemikalier som kan skada miljön. Beroende på hur mycket naturgummistövlarna består av kan man mörka på exempelvis prislappen. Ett högt pris kan alltså berätta om att tillverkaren är tydliga med att påpeka kvalitén och mängden naturgummi som används vid framställande av deras produkt.

Ska man välja fodrade eller ofodrade gummistövlar?

Det viktigaste vid val av stövlar är att tänka på vilken tid på året det är och vilken typ av aktivitet barnet ska utföra.
Är det sen höst nästan värjan på vinter och snön börjar falla lätt är det bäst med en fodrad gummistövel. Ett par kalla fötter är det värsta scenariot som sin förstöra barnen lek utomhus otroligt mycket.

Alltså är det a och o att försöka hålla barnens fötter både varma och torra så fort temperaturen ute sjunker. Håller barnet isf varmt om fötterna blir leken roligare och man håller barnet friskare en länge tid.

När det är sensommar eller vår kan det bli väldigt varmt i solen. Då är det bäst att välja ett par ofodrade gummistövlar och kanske kompilera med en extra stumpa i stöveln ifall det behövs. En annan variant är en stövel med avtagbart foder inuti.

Man får dock inte glömma att även de ofodrade gummistövlarna som klarar av att hålla all väta och fukt utanför också isolerar värmen väldigt bra. Det kan vara bra att känna efter lite i stöveln efter en stunds lek utomhus och se ifall barnets fot är svettigt eller för kall och sen efter det avgöra om det behövs någon åtgärd.

Blir barnet lätt varmt och svettigt är det bästa att investera i ett par stövlar med avtagbart foder inuti. På så vis kan man alltid se till att barnet håller dig varmt och torrt även om temperaturen höjs, då kan man lätt plocka ut fodret.

Källor

  • https://lekmer.se/coventry-gummistovlar-sunshine-yellow/p/108785
  • https://www.bamba.se/gummistovel-grytgol-wp-bla-kavat-548265
  • https://lekmer.se/swiftwater-stovlar-svart-blue-jean/p/43568
  • https://www.reima.com/se/Autumn/Barn-blinkande-gummistövlar-Twinkle/p/569359-9990
  • https://lekmer.se/gummistovlar-marinbla-och-gul/p/96998
  • https://www.bamba.se/gummistovel-panda-black-vincent
  • https://lekmer.se/splashman-stovlar-warm-ceris/p/106625
  • https://www.bamba.se/gummisstovel-semi-bla-pax-548637
  • https://www.didriksons.com/se/barn/stovlar
  • https://www.kavat.se/collections/barn/gummist%C3%B6vel