Bästa babygungan 2024 – stort test av babygungor med tre vinnare

De flesta barn älskar att gunga, och det är ofta det första som brukar locka på lekplatsen. En gunga är också enkel att ha hemma, speciellt om man har trädgård eller uteplats. De tar inte mycket plats, och de är enkla att sätta upp. Bebisar vill dessutom inte gunga särskilt högt, och därför kräver babygungan inte särskilt mycket utrymme.

Inledning

Om du inte har någon trädgård eller uteplats, och inte har tillgång till någon, så finns det även modeller som kan användas inomhus. Eller egentligen kan de flesta babygungor sättas upp inne – men det finns även modeller som är anpassade just för inomhusbruk.

Det finns många fördelar med en babygunga. Först och främst så är det förstås roligt, och många bebisar vill gärna gunga ofta och länge. Rörelserna från babygungan påminner om de rörelser som bebisen kände i livmodern, och därför kan bebisen uppleva det som tryggt.

Sitter gungan utomhus så får ni dessutom frisk luft, vilket förstås alltid är en fördel. Men den främsta orsaken till att man köper en babygunga är oftast för att roa den lilla. Men hur vet man då vilken gunga man ska välja? Det finns ett ganska stort utbud av babygungor, och alla har olika för- och nackdelar.

Därför har vi tagit reda på vilka babygungor som är bäst, och här hittar du våra favoriter i tre olika prisklasser. Utöver det får du även läsa mer om våra utmanare, som också är riktigt bra. Förhoppningsvis kommer detta att hjälpa dig att hitta rätt gunga för dig och din bebis.

Oliver & Kids Baby Gunga Röd

Oliver & Kids Baby Gunga Röd

Det här är en högkvalitativ och stadig babygunga med många fördelar. Den har till exempel en väldigt lång användningstid, så att ditt barn med god marginal kan använda babygungan så länge som den behövs.

Det här är också en väldigt prisvärd babygunga, som trots alla fördelar har ett väldigt lågt pris. Här får du väldigt mycket gunga för pengarna, och det här är ett utmärkt val för de flesta – men ett extra bra val för den som inte vill spendera flera hundra på en babygunga.

Ett annat plus är att det finns bälte, vilket faktiskt inte finns i alla babygungor. Tack vare detta sitter bebisen extra säkert i gungan – perfekt när barnet börjar lära sig att ta sig ur gungan, och man är rädd att han eller hon ska ramla ur.

Hörby Bruk Babygunga exklusiv (Lime)

Hörby Bruk Babygunga exklusiv (Lime)

Det här är en riktigt fin babygunga som finns i många snygga färgkombinationer – där här är läckert limegrön och svart. Även denna babygunga har en hög maxvikt – inte fullt lika hög som ovanstående gunga, men ändå fullt tillräckligt.

Här finns också väldigt många fördelar, till exempel att det känns väldigt säker och är tillverkad av UV-beständig plast. Ryggen är högre än på många andra babygungor, vilket ger ökad komfort, och gungan är stabil och stadig.

Även här finns ett bälte som ger extra trygghet, gungan är CE-märkt och godkänd och den har en låg vikt som gör den enkel att hantera och använda. En riktigt praktisk och prisvärd babygunga, helt enkelt.

Done by Deer trägunga, svart

Done by Deer trägunga, svart

Den här babygungan är anpassad för inomhusbruk, och den är riktigt snygg – den blir faktiskt som en stilren inredningsdetalj i hemmet, och ser inte alls tråkig eller ful ut. Den är tillverkad i trä och målad i svart, vilket gör den stilren och snygg.

I övrigt finns det både för- och nackdelar här. Det höga priset och avsaknaden av bälte är två nackdelar, men att den är rymlig och har en hög maxvikt och hög rygg är stora fördelar.

Att den används inomhus är förstås främst positivt, inte minst för den som inte har någon möjlighet att sätta upp en gunga utomhus men som ändå vill ha en gunga till bebisen. Med en inomhusgunga kan bebisen dessutom gunga oavsett väder, men istället krävs lite utrymme för att få plats att gunga – även om bebisar inte gungar särskilt högt.

Den här gungan kan definitivt vara en rolig pryl att ha hemma, för att kunna erbjuda bebisen möjligheten att gunga när som helst. Och även om gungan inte används fullt så mycket som man hade tänkt så gör det inte så mycket – den är snygg och den kommer inte att kännas som något som bara står framme och ser fult ut – tvärtom!

Vem rekommenderas köpa en babygunga?

En babygunga passar för alla som har yngre barn eller barnbarn, och vill ge dem möjligheten att gunga när som helst – eller när de är på besök. Med en babygunga är man inte beroende av att ha en lekplats med babygunga i närheten, och man behöver inte alltid gå iväg till en lekplats utan kan gunga på sin egen tomt eller uteplats. Har man ingen tomt eller uteplats kan en babygunga för inomhusbruk vara ett bra alternativ.

Babygungor är säkra, bekväma och dessutom roliga. De är helt enkelt perfekta för att ge barnet en rolig stund, och passar perfekt även för lite yngre barn – eller från att barnet är något halvår. Babygungor är enkla att använda, och för föräldrarna är det inte allt för ansträngande att göra fart – men barnet får en rolig väldigt rolig stund.

Hur valde vi ut vilka babygungor som skulle testas?

Vi började med att gå igenom hela utbudet av babygungor för att ta reda på vad som finns att välja på. Därefter utgick vi från vilka babygungor som fått bäst omdömen, och som verkade bäst generellt. Vi utgick från säkerhet, kvalitet och användarvänlighet.

För att få all information som behövs så har vi hämtat uppgifter från både återförsäljare och tillverkare, och tagit reda på vilka babygungor som säljer bäst – och inte minst, vilka som uppskattas med.

Hur utfördes testerna av babygungorna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test av babygungor

Efter utförliga analyser av marknadens olika babygungor har vi tagit fram tre olika babygungor som är bäst i test just nu, en i varje kategori. Från en billig babygunga som samtidigt är hållbar och väl fungerande till en dyrare och mer premium babygunga. Nedan hittar du våra recensioner och omdömen av dessa babygungor.

Bäst & Billigast: Oliver & Kids Baby Gunga Röd

Bäst & Billigast: Oliver & Kids Baby Gunga Röd

Det här är en smidig, praktisk och lättanvänd gunga. Repet är justerbart så att gungan hamnar i rätt höjd oavsett vart du placerar den, och du kan själv välja hur högt upp eller hur långt ned du vill ha den.

Här finns även en bygel så att barnet sitter extra säker, och så att du slipper oroa dig över att barnet ska ramla ur – perfekt när den lilla börjar försöka klättra och vill ta sig ur på egen hand.

Gungan känns rymlig och kan användas under lång tid, den passar upp till fyra år, även om barnet med stor sannolikhet kommer att vilja byta till en vanlig gunga innan dess. Maxvikten är riktigt hög, 50 kg, vilket knappast är nödvändigt men gör att den känns säkrare.

Den här gungan är CE-märkt, tillverkad av PP/PE och maxlängden på repet är 180 centimeter. Måtten är 36 x 30 x 27 centimeter.

Denna babygunga är otroligt prisvärd. Den har ett riktigt lågt pris, men trots det är den riktigt bra. Den känns stadig och den är enkel och säker att använda. Det här är ett utmärkt val för alla, men ett extra bra val för den som vill hitta en lite billigare babygunga.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Justerbart rep
 • Hög maxvikt
 • Lång användningstid
 • Bygel för extra säkerhet
 • Rymlig
 • Stadig

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Medium: Hörby Bruk Babygunga exklusiv (Lime)

Medium: Hörby Bruk Babygunga exklusiv (Lime)

Denna babygunga är riktigt snygg, och finns i flera olika färgkombinationer. Just den här är limegrön och svart.

Den här babygungan känns väldigt prisvärd, för trots det låga priset så har den många fördelar. Den har till exempel en hög rygg för extra komfort och säkerhet, och en säkerhetssele så att barnet sitter säkert i gungan.

Även här är maxvikten hög, men inte fullt lika hög som på ovanstående babygunga, utan hälften – 25 kg. Detta är dock fullt tillräckligt, eftersom barnet kommer att sluta använda babygunga långt innan den vikten, men det ger också en extra säkerhet att det finns en god marginal upp till maxvikten.

Gungan är smidig och väger lite, knappt 1,5 kg, vilket gör den enkel att hantera och använda. Den har en stabil och säker fästning av repet i sitsen, och en sits med rejäla metallringar. Den här babygungan känns helt enkelt väldigt säker.

Den är även CE-märkt och godkänd enligt Lekstandard EN-71 för lek i privat trädgård. Här ligger alltså fokuset på säkerhet, vilket förstås är en fördel.

Den här babygungan passar den som vill ha en väldigt säker babygunga, som samtidigt är väldigt bekväm och har en mycket hög komfort. Det här är en babygunga som din bebis med stor sannolikhet kommer att älska – och du med.

Fördelar

 • Snygga färger
 • Hög rygg
 • Bekväm
 • Hög maxvikt
 • Låg vikt
 • Enkel att använda
 • UV-beständig plast
 • Säkerhetssele
 • Stadig
 • Väldigt säker
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Premium:  Done by Deer trägunga, svart

Premium: Done by Deer trägunga, svart

Denna snygga och stilrena babygunga är anpassad för inomhusbruk – perfekt om ni inte har någon tomt eller uteplats, eller om ni vill komplettera med en gunga inomhus ifall det regnar.

En stor fördel med den här gungan är faktiskt att den är riktigt snygg. Den är tillverkad i svartmålad trä, vilket gör den betydligt snyggare och mer stilren än en plastgunga. Den känns även högkvalitativ, tålig och väldigt stadig.

Här finns stora pärlor som går att röra på, som barnet kan leka med – en extra funktion som gör det extra roligt att gunga. Gungan har en hög maxvikt och är väldigt rymlig, så den kan användas under lång tid.

Den här passar också väldigt bra för lite yngre bebisar – den känns stadig, den ger ett bra stöd för ryggen och det är enkelt för barnet att hålla i sig. Dessutom finns det flera ställen att hålla i, och roliga pärlor/bollar som barnet kan leka med.

Det finns helt enkelt många fördelar med den här fina babygungan – men även ett par nackdelar. En nackdel är det höga priset, men å andra sidan kan den användas under lång tid och kommer kanske även att nyttjas mycket. En annan nackdel är att det inte finns något bälte i den, så här gäller det att gunga försiktigt och ha ordentlig koll på den lilla!

Men det här är en väldigt vacker babygunga som blir en snygg detalj i barnrummet, vardagsrummet eller vart ni än väljer att placera den. Den kommer även, med stor sannolikhet, att bli mycket uppskattad av barnet.

Fördelar

 • Riktigt snygg och stilren
 • För inomhusbruk
 • Högkvalitativ
 • Tillverkad i trä
 • Roliga “pärlor” som barnet kan leka med
 • Hög maxvikt
 • Väldigt rymlig
 • Lång användningstid
 • Lätt att hålla i
 • Bra stöd för ryggen

Nackdelar

 • Kostar en hel del
 • Ingen sele/bälte

Tänk på detta innan du köper en babygunga

Börja med att fundera över vad du vill hitta för babygunga – vad är viktigast för dig. Självklart är säkerheten viktig, men i dag ställs väldigt höga krav på produkter för just barn, och därför är sannolikheten stor att babygungan är säker. Alla gungor vi har testat här har varit säkra. Vill du ha extra säkerhet kan du se till att det finns ett bälte i gungan, och kolla hur man sätter upp gungan – att upphängningen känns säker, helt enkelt.

Något annat som brukar vara viktigt är komforten. Om barnet är lite mindre kan det vara en bra idé att välja en babygunga med lite högre rygg, som ger bra stöd. Även formen på babygungan kan visa hur bekväm den är, och generellt kan man säga att rundade former är bekvämare än en “fyrkantig” gunga.

Vad som är viktigt utöver det kan förstås variera en del. Kanske vill du hitta en babygunga i en lägre prisklass, eller en som har smarta funktioner? Är det viktigaste att gungan är enkel att använda, eller att den känns säker? Behöver du en gunga för inomhus- eller utomhusbruk? Börja helt enkelt med att ta reda på vad du söker, och börja sedan leta. Och låt det ta tid – jämför olika gungor, fråga vänner och bekanta, läs på och bilda dig en uppfattning om olika gungor.

Babygungor som utmanar

Vi har redan valt ut tre olika bäst i test babygungor men i vår test av babygungor hittade vi ett antal andra babygungor som verkligen utmanade våra vinnare om förstaplatserna. Nedan är några andra babygungor som vi också kan rekommendera, speciellt om ingen av våra bäst i test babygungor finns på lager eller passar dina behov.

Även dessa babygungor är riktigt bra, och väldigt likvärdiga med vinnarna. En del funktioner kan dock skilja sig åt, och de här kan ha fördelar som de andra inte har. Generellt är vinnarna snäppet bättre, men dessa kan vara bättre på vissa punkter – och kanske passar någon av dessa bättre för dig och ditt barn?

Smoby Gunga & Babygunga 2in1

Smoby Gunga & Babygunga 2in1

Den här gungan kostar tyvärr en del, men den har också en stor fördel – den kan nämligen användas både som babygunga, och som vanlig gunga. När barnet har blivit för stor för babygungan så tar du helt enkelt bort den ena delen, och då blir det en helt vanlig gunga.

Tack vare detta behöver du inte köpa en helt ny gunga när barnet har blivit för stor för babygungan, utan kan fortsätta med samma gunga. Huruvida detta blir mer prisvärt än att först köpa en babygunga och sedan en vanlig gunga låter vi vara osagt, men det blir åtminstone smidigare att slippa köpa två olika gungor.

Den här gungan känns stadig, högkvalitativ och hållbar. Den är enkel att använda, och den är rymlig och kan användas under en lång tid. Den rekommenderas att användas som en babygunga tills barnet är tre år, och därefter kan den användas som vanlig gunga.

Plasto Babygunga (Vit)

Plasto Babygunga (Vit)

Det här är en mycket prisvärd babygunga, som kostar väldigt lite men fungerar väldigt bra. Den har en hög maxvikt på 30 kg, den är väldigt rymlig och den känns säker.

Babygungan känns oväntat högkvalitativ, robust, tålig och stadig – inte minst med tanke på att det är en väldigt billig babygunga. Den är enkel, men fungerar väldigt bra och känns utan tvekan väldigt prisvärd.

Maxvikten är hög, 30 kg, vilket förstås är en betydligt högre maxvikt än vad som behövs. Det gör dock att gungan blir extra hållbar och säker, och klarar betydligt mer än vad som behövs.

Frågor och svar om babygungor

Att köpa saker till sitt barn kan vara svårt, inte minst för att man är mån om att hitta det bästa. Det kan också vara svårt att veta vad man verkligen behöver och inte behöver, hur produkten används, när den används, hur länge och mycket annat.

Därför har vi här samlat de vanligaste frågorna om just babygungor, för att göra det lite enklare för dig att ta reda på om du behöver en babygunga och hur den används.

Vid vilken ålder kan bebisen börja använda en babygunga?

En babygunga kan användas ganska tidigt, och det är ofta det första som brukar intressera på lekplatsen. Babygungan kan faktiskt användas redan innan barnet kan gå, men med det sagt så kan den inte användas hur tidigt som helst.

Generellt kan man säga att babygunga kan användas när barnet kan sitta stadigt utan stöd, vilket brukar vara omkring ett halvår. Många babygungor rekommenderas dock från 10 månader, och en del ännu senare – till exempel från ett, eller ett och ett halvt, år.

Om du vill använda babygungan från ett halvår och känner att bebisen är redo för att gunga, det vill säga har suttit själv ett tag, så kan det vara bra att välja en babygunga som är från just ett halvår. Välj gärna en babygunga med hög rygg, så att bebisen får extra stöd för ryggen, och se gärna till att det är enkelt för bebisen att hålla i sig i gungan.

Vid vilken ålder bör man byta från babygunga till vanlig gunga

Babygungan kan ofta användas väldigt länge, åtminstone till tre eller fyra år. Innan dess har barnet med stor sannolikhet börjat testa vanliga gungor, men kanske ändå föredrar att sitta i en babygunga. Det är nämligen vanligt att barn runt tre år kan gunga på vanliga gungor, men ändå hellre sitter i babygungor.

Det finns helt enkelt ingen anledning att stressa med det, och som med allt annat så är det bästa att låta barnet ta det i sin takt. Förr eller senare kommer barnet att vilja gunga på en vanlig gunga, men så länge han eller hon får plats i babygungan så går det bra att fortsätta använda den – om barnet föredrar det.

Låt gärna barnet testa en vanlig gunga när han eller hon är redo, till exempel i lekplatsen eller hos vänner om ni inte har någon hemma. En del barn föredrar den vanliga gungan redan vid två års ålder, medan andra är närmare fyra innan de tröttnar på babygungan.

Det här är helt enkelt väldigt olika, och det finns ingen ålder då man “bör” byta. Vill man byta vid en viss ålder så kan det dock vara lagom när barnet är tre år, men om barnet redan innan börjar tröttna på babygungan så kan det vara en bra idé att byta tidigare.

Finns det babygungor med musik?

Nej, det finns ingen vanlig babygunga – som de vi har gått igenom här – som har musik. Däremot finns det en variant av babysitter, som ibland även kallas för babygunga, som ofta har musik. Det är svårt att skilja på dessa babyprodukter, eftersom många har ungefär samma namn eller ibland kallas samma sak.

En babysitter är alltså inte detsamma som en babygunga, men den elektriska modellen som vaggar barnet kallar man ibland för babygunga. Därtill finns det hoppgungor, som inte heller är detsamma som babygunga, men som också kallas babygunga ibland.

Det här gör det förstås lite förvirrande, inte minst om du hör något om en “babygunga med musik” och börjar leta efter en sådan – och sedan upptäcker att det inte alls finns någon sådan babygunga som du söker, med musik.

Så det korta svaret är alltså nej, babygungor finns inte med musik. Men en del babysitters har musik, speciellt den modell som man ibland kallar för babygunga. Detta är dock, som sagt, inte detsamma som en babygunga egentligen utan en form av babysitter.

Varför ska barn använda babygunga?

Det finns många anledningar att låta sitt barn gunga, men den främsta är väl ändå att barn ofta tycker att det är roligt. En del barn tycker dock att det är lite läskigt första gångerna, men börjar senare att uppskatta det. Andra barn älskar att gunga från första stund.

För mindre barn är det ofta en spännande och annorlunda upplevelse att gunga, som är olikt allt annat de har gjort. Det kan också vara rogivande och nästan sövande för barnet, medan andra barn tvärtom blir pigga och uppspelta av att gunga.

Om ni har möjlighet att ha en gunga för utomhusbruk så finns det ytterligare en fördel – nämligen att ni vistas ute i friska luften, vilket är bra för barn i alla åldrar. En inomhusgunga har istället fördelen att den kan användas även om det regnar ute – perfekt om barnet älskar att gunga.

Finns det gungställningar med babygunga?

Ja, det finns gungställningar med babygunga, men då ofta modeller med enbart en babygunga. Gungställningar med flera gungor har ofta vanliga gungor, och möjligen en kompisgunga för två barn.

Det går dock att ta bort en gunga på gungställningen och sätta dit en babygunga, eller att köpa en gungställning helt utan gungor och själv välja vilka gungor man vill sätta dit.

En babygunga går även utmärkt att sätta upp någon annanstans, till exempel vid en uteplats eller i ett träd. Se dock till att det du sätter gungan i är hållbart och tål vikten, och att gungan sitter ordentligt, innan du sätter barnet i gungan.

Varför är det bra för barn att gunga?

Den främsta anledningen att gunga brukar vara att det är roligt, att barn uppskattar det helt enkelt. När det gäller fördelar med att gunga så är dessa större när barnet använder en vanlig gunga – då tränas balanssinnet, koordination och mycket annat.

Även för mindre barn kan det finnas många fördelar med att gunga, och det kan vara utvecklande på olika sätt. Men framför allt handlar det om att det är roligt, och att barnet får en rolig stund. Om barnet även tycker att det är rogivande att gunga så kan man med fördel låta barnet få gunga på kvällen, för att komma ned i varv. Eller tvärtom – om barnet blir glad och sprallig av det kanske det är en bättre aktivitet när barnet inte ska somna.

Sammanfattning

Att välja rätt produkter till sitt barn är inte det lättaste, och babygungor är inget undantag. Förutom säkerhet och komfort så vill man förstås ha en babygunga som är rolig för barnet att sitta i, och kanske vill man även ha smarta funktioner. Det finns många att välja mellan, oavsett om man utgår från pris, kvalitet, funktioner eller något annat.

I detta omfattande test av babygungor har vi presenterat tre olika bäst i test babygungor, från en billig babygunga som presterar riktigt bra, till en dyrare men mycket mer premium babygunga som verkligen ger dig en bra och säker babygunga. Nedan sammanställer vi våra bäst i test babygungor för att underlätta ditt val.

KategoriBabygungaCirkaprisBästa pris
Bäst & BilligastOliver & Kids Baby Gunga109 krBabyshop.se
MediumHörby Bruk Babygunga exklusiv229 krBabyland.se
PremiumDone by Deer trägunga499 krBabyv.se

Källor