Bästa UV-tältet 2024 – Bra skydd från solen för ditt barn

Även om sommaren är fantastisk så innebär den även att vi måste skydda våra barn från solens strålar, inte minst nyfödda. Med första barnet kan det kännas som om det är alldeles för mycket att tänka på första somrarna – heltäckande men samtidigt svala kläder, solhatt, mycket vätska, solskydd och så vidare.

Men det finns många olika produkter som faktiskt förenklar sommaren avsevärt, och som gör att hela familjen kan njuta utomhus – samtidigt som de minsta är skyddade från solen. UV-dräkter är till exempel populära och ger barnet ett nästan heltäckande skydd från solen, speciellt om den kombineras med badskor och solkeps med UV-skydd.

Sådana produkter passar främst större barn som badar eller rör sig mer på stranden, och inte vill sitta stilla i skuggan. För bebisar är UV-tältet ett bättre alternativ, som skapar skugga och skyddar de minsta. Men ett UV-tält fungerar förstås även för äldre barn – eller för hela familjen. Här har vi kollat närmre på just UV-tält, för att hjälpa dig hitta rätt.

iPLAY UV-tält

iPLAY UV-tält

Det mest överraskande med detta UV-tält är det otroligt låga priset, ett billigare UV-tält går förmodligen inte att hitta. Men trots det låga priset så är det faktiskt ett riktigt bra tält med många fördelar.

UV-tältet har en hög solskyddsfaktor, det är enkelt att montera och det går att fästa i marken. Dessutom är det rymligt och har plats för flera barn, perfekt för större familjer.

Swimpy Babblarna UV-tält

Swimpy Babblarna UV-tält

Det här UV-tältet är framför allt väldigt fint, och mycket prisvärt. Med barnens favoriter Babblarna som motiv så lär barnen älska detta tält – och även föräldrarna som får en säker och skuggad plats för barnen.

Det här tältet är hyfsat stort, så här får åtminstone två barn plats. UV-skyddet är högt, tältet är enkelt att montera och det har en väldigt låg vikt.

Deryan UV-tält, Cream

Deryan UV-tält, Cream

Det här tältet är otroligt praktiskt, och perfekt för den som vill ha det lilla extra. Det tar bara några sekunder att fälla upp tältet, och ingången kan stängas för med hjälp av en dragkedja. Det stora myggnätet släpper in luft, och det höga UV-skyddet ger skydd mot solen.

Även om tältet inte är särskilt stort så får två mindre barn plats utan problem, eller ett större barn som kanske vill sitta och leka i skuggan en stund. Ihopfällt blir tältet smidigt och lätt att ta med, och det väger nästan ingenting alls.

Lifeventure Family UV-tält

Lifeventure Family UV-tält

Det här är det perfekta UV-tältet för hela familjen. Det här tältet är nästan tillräckligt stort för att hela familjen ska kunna övernatta i det, till och med. Att det här blev våran Joker beror helt enkelt på att det är ett riktigt stort UV-tält, som skapar riktigt stora möjligheter.

Förutom storleken så finns det förstås flera fördelar: Hög solskyddsfaktor, stängning och pinnar för att sätta fast tältet i marken. Det här är ett högkvalitativt, praktiskt och riktigt bra UV-tält för hela familjen.

Varför bör du läsa våra tester av UV-tält?

För att vi vet vad man letar efter som förälder. Med egen erfarenhet har vi utgått från sådant som vi själva, och andra barnfamiljer, tycker är viktigt när det gäller just UV-tält. Vi har fokuserat på säkerhet, design, kvalitet och funktionalitet för att hitta de allra bästa produkterna på marknaden.

Vi vet att det inte är lätt att hitta rätt när man letar efter produkter man inte har köpt tidigare, och allra minst när det handlar om produkter till barn. Kraven är högre och man vill vara säker på att välja en så säker produkt som möjligt, men samtidigt ska den vara enkel att använda och gärna ha smarta funktioner. Därför har vi satt ihop denna lilla guide, för att hjälpa dig att hitta rätt.

Vem rekommenderas köpa en UV-tält?

Alla barnfamiljer kan ha användning av ett UV-tält, och framför allt familjer med mindre barn. Det är en bra idé att införskaffa ett UV-tält så tidigt som möjligt och välja ett som fungerar länge, för att få ut så mycket som möjligt av UV-tältet. Men även om barnet har hunnit bli några år så kan ett UV-tält komma till användning.

Det är egentligen bara du själv som kan svara på om du behöver ett UV-tält till ditt barn, men generellt kan man säga att det är en mycket smart produkt som effektivt skyddar barnen från solens starka strålar. På så sätt är det en perfekt produkt för familjer som gillar att vistas utomhus på sommaren, även när solen är som starkast.

För väldigt många familjer har UV-tältet underlättat vardagen, inte minst under bebistiden när man är beroende av en skuggig och sval plats för bebisen. Med ett UV-tält kan du få skugga vart som helst och när som helst – på stranden, under picknicken, i trädgården, på besök hos vänner och bekanta, på semestern eller vart ni än befinner er. Det blir helt enkelt enklare att vistas utomhus med barnen, utan att behöva hitta skugga.

Många tänker att UV-tältet främst är för bebisar, och något man endast har användning för under den första sommaren, men det stämmer inte alls. Även äldre barn kan behöva en skuggig plats för lek eller vila, och större tält rymmer hela familjen.

Hur valde vi ut vilka UV-tält som skulle testas?

Vi började med att göra en ordentlig research för att hitta de bästa testen. Här fokuserade vi på andra föräldrars åsikter, och valde ut de UV-tält som många andra föräldrar har varit nöjda med, för att försäkra oss om att få med de bästa tälten. Vi kollade också på tältets egenskaper och funktioner, och tog fram de vi tyckte verkade bäst.

En av de viktigaste egenskaperna som vi kollat extra på har varit hög solskyddsfaktor, men även smarta funktioner, samt att tältet är smidigt och enkelt att sätta upp och använda. Vi vet att man som småbarnsförälder inte vill behöva släpa på tunga och otympliga saker, för att sedan spendera en lång stund på att försöka montera upp det. Därför är det även viktigt att ett UV-tält är smidigt, har en låg vikt och är enkelt att både sätta upp och ta ned.

Hur utfördes testerna av UV-tälten?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test av UV-tält

Efter utförliga analyser av marknadens olika UV-tält har vi tagit fram fyra olika UV-tält vilka är bäst i test just nu, en i varje kategori. Från ett billigt UV-tält som samtidigt är hållbart och fungerar bra till ett dyrare och mer premium UV-tält. Nedan hittar du våra recensioner och omdömen av dessa UV-tält.

Bäst & Billigast: iPLAY UV-tält

Bäst & Billigast: iPLAY UV-tält

Om du letar efter ett billigt men ändå riktigt bra UV-tält, då har du hittat helt rätt. Vi tvivlar på att det går att hitta ett UV-tält som är billigare än detta, men trots det låga priset så är det faktiskt riktigt bra. Här får du mycket för pengarna, helt enkelt.

Utformningen på tältet gör det mysigt och ombonat, samtidigt som det känns öppet – vilket dels släpper in mycket luft, men även gör det lättare för föräldrar och barn att se varandra, även om föräldrarna sitter utanför tältet.

Solskyddsfaktorn är 40, vilket är väldigt högt – även om det finns många UV-tält med ännu högre solskyddsfaktor. Generellt ger den dock ett riktigt bra solskydd.

Detta UV-tält är enkelt att montera med teleskopiska tältstänger, vilket förstås en stor fördel. Det ingår även tältpinnar så att tältet kan sättas fast i marken. Att det går att sätta fast tältet är en extra stor fördel om ni använder tältet på tomten, och vill låta det stå kvar men utan att behöva oroa er för att det ska blåsa iväg.

Inne i tältet finns två smarta fack för förvaring, perfekt för till exempel mindre leksaker eller mellanmål som ska finnas nära till hands för barnet utan att vara i vägen. En annan stor fördel är att tältet är stort – 220 x 110 x 110 centimeter. Här får alltså flera barn, eller kanske mamma eller pappa, plats. Det här är helt enkelt ett otroligt prisvärt tält som passar perfekt om du vill ha ett billigt, men samtidigt riktigt bra, UV-tält.

Medium: Swimpy Babblarna UV-tält

Medium: Swimpy Babblarna UV-tält

Ett UV-tält med Babblarna som motiv kan väl aldrig bli fel, förutsatt att barnet gillar dem. Det här är ett rejält, men samtidigt väldigt smidigt och praktiskt, UV-tält.

Det här UV-tältet har en riktigt hög solskyddsfaktor på 50, och en stomme i glasfiber. Tältet fälls enkelt ut på nolltid, och viks sedan snabbt ihop när det inte längre behövs. När tältet är ihopvikt blir det litet och smidigt, och det väger knappt något alls. Detta UV-tält är alltså enkelt att ta med, fälla upp, använda, fälla ihop och förvara.

Måtten på tältet är 155 x 100 x 75 centimeter, och det är fullt tillräckligt för lite två mindre barn eller ett lite större. Och det väger som sagt knappt något alls – bara 0,250 kg. Det här är ett högkvalitativt, snyggt och riktigt praktiskt UV-tält. Och samtidigt är det faktiskt riktigt prisvärt, inte bara tack vare sin höga kvalitet utan även på grund av det låga priset. Här får du högt solskydd och ett UV-tält som är väldigt enkelt att använda, till ett lågt pris.

Premium: Deryan UV-tält

Premium: Deryan UV-tält

Det här UV-tältet är riktigt praktiskt, och perfekt om du vill ha ett extra bra tält. Först och främst så är det högkvalitativt och tåligt, och det kommer med stor sannolikhet att kunna hänga med så länge ni behöver det.

Även detta är ett sådant tält som enkelt fälls upp och fälls ihop, på bara några sekunder. En annan fördel är att ingången kan stängas för helt, och där finns ett stort myggnät. Du kan alltså helt stänga ute solens strålar och insekter, men fortfarande släppa in ordentligt med luft och ljus och se barnet utifrån. En riktigt bra funktion, med andra ord!

Även här är solskyddsfaktorn hög – närmare bestämt 50+. Tältet förvaras i en praktisk väska med handtag, det väger knappt något alls och blir väldigt kompakt hopfällt (55 x 55 x 5 cm). Det här tältet är alltså väldigt enkelt att bära med, fälla upp, använda, fälla ihop och förvara.

När tältet är uppfällt så är det 120 x 90 x 80 centimeter, vilket är fullt tillräckligt för två lite mindre barn – eller ett mindre barn med förälder – eller ett lite större barn. Det här är ett otroligt praktiskt tält, som släpper in luft och ljus från många håll men samtidigt skyddar barnet från sol och insekter.

Joker: Lifeventure Family UV-tält

Joker: Lifeventure Family UV-tält

Det här UV-tältet känns egentligen mer som ett riktigt tält. Det är stort och rymligt, så hela familjen får plats. Bredden och längden är 170 centimeter och höjden 110 centimeter, så här får hela familjen plats att vila eller leka.

UV-tältet är tillverkat i ett UPF 50+ material och ger ett ordentligt skydd mot solens strålar. Här finns även en dragkedjestängning, perfekt när ni helt vill stänga ute sol och insekter.

Med hjälp av medföljande pinnar kan du sätta fast tältet i marken så att det inte riskerar att blåsa bort, vilket är extra smart om ni vill ställa upp tälten på tomten eller uteplatsen.

Det här är helt enkelt ett riktigt rymligt och smart UV-tält som är perfekt för många barn, eller hela familjen. Ett litet minus är det höga priset, men då får man ändå ett väldigt högkvalitativ och riktigt praktiskt UV-tält.

Tänk på detta innan du köper ett UV-tält

När du ska köpa ett UV-tält så bör du börja med att fundera över vad du letar efter. Det finns nämligen många olika UV-tält med olika utformning, storlek och funktioner. Fundera över vilka funktioner som är viktiga för dig. Vill du ha ett UV-tält som är lätt att fälla upp och fälla ihop? Behöver du ett stort UV-tält? Vill du att det ska finnas möjlighet att stänga ingången?

Ofta är UV-tältet helt öppet framtill, och fungerar mest som ett solskydd med tak och golv samt väggar åt tre håll. Men som sagt så finns det många olika varianter, och en del UV-tält ser snarare ut som vanliga tält, men med möjligheten att öppna upp framtill.

Det är alltså en bra idé att först fundera över vilken typ av UV-tält du vill ha, för att sedan början leta efter det. Skriv gärna ned några punkter som du tycker är viktiga och som du ska fokusera på, och jämför sedan olika tält för att hitta det som passar bäst.

UV-tält som utmanar

Vi har redan valt ut fyra olika bäst i test UV-tält men under våra tester av UV-tält hittade vi ett antal andra UV-tält som utmanade våra vinnare om förstaplatserna. Nedanför är några UV-tält som vi också kan rekommendera, speciellt om inga av våra bäst i test UV-tält inte finns på lager eller passar dina behov.

Här kommer du bland annat att hitta ett till prisvärt UV-tält, några enklare modeller och ett riktigt fint UV-tält som kan bli en vacker detalj i trädgården – eller vart ni än ställer upp det. Så om du inte redan har hittat rätt, då hoppas vi att någon av dessa är rätt val för dig.

Swimpy UV-tält XL

Swimpy UV-tält XL

Det här är ett riktigt prisvärt UV-tält, som dessutom är väldigt rymligt. Solskyddet är inte överdrivet högt, men 30+ åtminstone. Här används tre stycken medföljande pinnar för att hålla upp tältet, och fyra spikar som kan användas för att sätta fast det i marken.

Även en förvaringsbag med handtag ingår, så att du enkelt kan bära med dig tältet överallt. Dessutom är tyget tillverkat enligt Öko-Tex riktlinjer, som säkerhetsställer att det inte innehåller ämnen som är skadliga för huden.

PopUp UV-Tält UPF50+ Junior

PopUp UV-Tält UPF50+ Junior

Detta UV-tält är smidigt, praktiskt och tåligt. Det har en solskyddsfaktor på 50+, vilket förstås är en stor fördel. Det här mysiga UV-tältet ser mer ut som ett lektält, så här kommer förmodligen även lite äldre barn gilla att sitta och leka.

Det här tältet är dessutom ganska stort – 100 x 150 x 110 centimeter – vilket gör att flera barn får plats, och det är även enkelt för mindre barn att röra sig i tältet och komma in och ut tack vare höjden (150 centimeter).

Babymoov Tält Anti UV Parasol

Babymoov Tält Anti UV Parasol

Det är svårt att inte bli förälskad i detta fina UV-tält, och man önskar nästan att det även fanns i större storlek så att mamma och pappa kunde ha ett eget. Tältets utformning gör det mysigt och inbjudande, och här kommer barnen älska att sitta och mysa.

Med vackra, ljusa färger blir det här tältet dessutom en fin detalj på tomten eller på uteplatsen. Det är smidigt, och väldigt lätt att sätta upp och fälla ihop. Solskyddsfaktorn är hög, 50+, och tältet kan även fungera som lekhage och babygym.

Det här tältet ger ett 99 procentigt skydd mot solens strålar, det har myggnät och två ventilerande fönster. Med den medföljande förvaringsväskan blir det dessutom ännu enklare att ta med dig tältet överallt, och att förvara det.

Ett annat plus är att det går att stänga för ingången för att ge extra skydd från sol, insekter och sand – men luft och ljus släpps fortfarande in, och mamma och pappa kan se in i tältet. Ett perfekt och mysigt kryp-in för vila, lek och sovstunder utomhus.

Badabulle UV-Tält

Badabulle UV-Tält

Det här är ett enkelt men samtidigt praktiskt och gulligt UV-tält med fint motiv som barnen kommer att älska. Solskyddsfaktorn är hög, 50+, och tältet är enkelt att fälla ut och fälla ihop – det görs på bara några sekunder.

Med hjälp av fyra peggar säkerhetsställs att tältet inte välter eller blåser iväg. Här ingår dessutom en förvaringspåse som gör det ännu enklare att förvara och bära med tältet.

Frågor och svar om UV-tält

Att köpa saker till barn är inte alltid det lättaste, eftersom det blir ännu viktigare att hitta rätt. Man vill inte bara ha hög kvalitet eller smarta funktioner, utan kanske främst säkerhet och komfort. Om man dessutom inte har köpt något liknande tidigare så blir det förstås ännu svårare. Därför har vi samlat några av alla de frågor man kan ha när man ska köpa ett UV-tält, för att reda ut några frågetecken och göra det lättare för dig att hitta rätt.

Vad är ett UV-tält och hur använder man det?

Ett UV-tält är, precis som det låter, ett tält som skyddar mot solens strålar. Skillnaden mot ett vanligt tält är att en sida vanligtvis är helt öppen, eller går att öppna upp helt. Det är alltså inget tält man sover i, utan ett tält som används under dagarna för att få skydd från solen.

UV-tältet används, vanligtvis, till barn och bebisar. Med det sagt så kan förstås även vuxna eller husdjur använda UV-tältet, men vanligast är att det används till barn.

Det finns många olika varianter av UV-tält, och framför allt utformningen och storleken kan variera en hel del. Alla UV-tält har dock samma grundfunktion: att skapa skugga och skydd från solens skadliga strålar. Vanligtvis har UV-tälten solskyddsfaktor, ofta så hög som 50.

Måste man verkligen ha ett UV-tält?

Nej, självklart måste man inte ha ett UV-tält, och det är långt ifrån alla som använder UV-tält till sina barn. Det finns väldigt många sätt att skydda barnen från solens strålar – man kan undvika att gå ut när solen är som starkast, man kan se till att använda solskydd och ta på barnet heltäckande men tunna kläder och man kan vistas i skuggan även utan UV-tält.

Fördelen med UV-tältet är att du inte är beroende av skuggiga platser, utan kan skapa skugga vart du än är. Om du har en bebis så kan du dessutom skydda bebisen från insekter, sand och skräp med ett UV-tält – och bebisen får en avskärmad och lite lugnare plats, och störs inte lika mycket av människor som passerar, om han eller hon skulle somna till exempel.

Ett UV-tält är alltså inget måste, men det är en praktisk produkt som kan användas under lång tid, då även lite äldre barn – och föräldrar – kan behöva en skuggig plats att vila, eller leka, på emellanåt.

Hur sätter man upp UV-tältet?

Det finns som sagt olika varianter av UV-tält, och därför kan detta variera. Många UV-tält är av så kallade “pop up” modeller som enkelt fälls upp på bara några sekunder. På andra modeller krävs några pinnar, men sällan särskilt många, och även med pinnar brukar det vara enkelt att sätta upp tältet. Det är alltså betydligt enklare att sätta upp ett UV-tält än ett vanligt tält, oavsett vilken metod som ska användas.

Hur tar med ned UV-tältet?

Även detta varierar mellan olika modeller, men den vanliga “pop up” modellen tas ned genom att man helt enkelt viker ihop tältet. Även detta går väldigt fort och tar sällan mer än några sekunder. Om tältet har pinnar så tar dessa helt enkelt bort, så att tältet sedan kan vikas ihop. Även denna metod är enkel och smidig, även om “pop up” tält är absolut smidigast och snabbast när det gäller såväl att fälla upp som fälla ihop tältet.

Sammanfattning

Det är som sagt inte alltid så enkelt att hitta rätt produkter till sina barn, och UV-tält är inget undantag. Självklart vill man hitta en säker produkt, men samtidigt kan man önska mer än så – till exempel att det är enkelt att sätta upp och ta ned, eller att det tar lite plats.

I detta omfattande test av UV-tält har vi presenterat fyra olika bäst i test UV-tält, från ett billigare UV-tält som presterar riktigt bra, till ett något dyrare men mycket mer premium UV-tält. Nedan sammanställer vi våra bäst i test UV-tält för att underlätta ditt val.

KategoriUV-tältCirkaprisBästa pris
Bäst & BilligastiPLAY UV-tält99 krBabyshop.se
MediumSwimpy Babblarna UV-tält199 krBabyland.se
PremiumDeryan UV-tält, Cream699 krJollyroom.se
JokerLifeventure Family UV-tält999 krJollyroom.se

Källor