Bumbostolen, är den bra, praktisk, onödig eller dålig?

Du har säkerligen hört talas om bumbostolen, som har blivit väldigt populär senaste åren. En del anser dock att den inte är bra att använda, att den är dålig för barnets anatomi och har många nackdelar. Andra tycker att det är en väldigt praktisk produkt som är väldigt bra att ha till sin bebis. Här kommer vi att berätta mer om bumbostolen, vilka för- och nackdelar den har och varför den är både älskad och hatad.

Självklart är det upp till varje förälder att själv avgöra om det här är en produkt man vill använda eller inte. Kanske känner man att den är onödig, eller är osäker över hur bra den är för barnet – eller också så vill man testa. Här kommer du i alla fall att få veta allt du behöver veta om bumbostolen, så att du själv kan avgöra om du vill köpa en eller inte.

Vad är bumbostolen?

Bumbostolen kommer från USA, och på kort tid blev den populär både där och i Europa. Det är en stadig stol i gummi, som placeras på golvet. Stolen är djup, har stöd för grenen och hjälper små barn att sitta stadigt. Att den dessutom står på golvet gör det både säkrare och enklare för barnet att sitta stadigt. Det gör att även mindre barn, som inte sitter stadigt på egen hand ännu, kan använda stolen. Bumbostolen kan användas när barnet själv kan hålla upp huvudet. Stolens invändiga utformning ska dessutom vara skonsam mot bebisen rygg.

Blå och vit bumbostol

I början kan det vara svårt för bebisen att sitta i stolen, innan barnet kan sitta stadigt själv. Då kan den vanligtvis inte användas mer än bara några minuter åt gången. När barnet har blivit stadigare och kan sitta själv så brukar bumbostolen fungera bättre.

Är bumbostolen bra?

Huruvida det här är en bra eller dålig stol, det beror på vem du frågar. Här är det alltså en fördel att ta reda på så mycket som möjligt om den, innan man bestämmer sig för om det är något man vill använda. Fråga vänner och bekanta om de har någon erfarenhet av den, läs recensioner och all information du kan komma över och fråga i butiker som säljer den.

Grön bumbostol

Många tycker att bumbostolen är praktisk och användbar, och till stor hjälp för barnet att sitta stadigt. Andra tycker att den har blivit användbar först när barnet sitter stadigt på egen hand, men då kanske barnet istället föredrar att sitta på golvet där han eller hon kan röra sig mer och krypa omkring. Hur mycket stolen kommer till användning beror alltså även mycket på hur barnet är, och vad han eller hon föredrar – en del barn gillar att sitta i den, andra inte.

Det finns många tillbehör till bumbostolen, bland annat ett bord som kan sättas fast i stolen så att barnet kan sitta i stolen och äta till exempel. Om barnet trivs i bumbostolen kan det vara roligt att som omväxling ibland sitta på golvet med barnet när han eller hon äter. Om du ställer upp stolen på en vanlig stol eller på ett bord så måste du dock alltid vara i närheten, eftersom barnet kan skada sig väldigt illa om han eller hon ramlar ned. Det allra säkraste är förstås att alltid använda stolen på golvet.

Åsikter om bumbostolen

En del anser att det inte är bra att använda en bumbostol innan barnet har lärt sig att sitta själv. Kritiken mot bumbostolen handlar alltså om att använda stolen innan barnet har lärt sig att sitta, och egentligen inte om all användning.

Varför det är skadligt för barnet att sitta med stöd innan han eller hon har lärt sig att sitta själv, det finns det egentligen ingen tydlig förklaring till. Man tror dock att det kan vara skadligt för barnets rygg, eftersom ryggraden inte är mogen.

Är bumbostolen bra, dålig eller rent av farlig?

Det handlar även om att man gärna vill att barnet lär sig krypa först, och därefter lär sig sitta. Detta för att det är svårare för barnet att lära sig krypa från sittposition. Man uppmuntrar ofta föräldrar att låta barnet ligga på magen så mycket som möjligt, eftersom det ofta är från den positionen som barnet börjar krypa.

Om barnet lär sig sitta innan han eller hon har börjat krypa så kan det också hända att barnet istället för att krypa börjar åka på rumpan. Detta kan ibland påverka ryggen och göra att ryggraden utvecklas snett, eftersom barnet då oftast främst använder ena benet.

Hur stor betydelse det egentligen har att barnet någon gång ibland sitter i en bumbostol, det är förstås svårt att säga. Här är det helt enkelt upp till föräldrar att avgöra hur de vill göra – om man tycker att en bumbostol kan vara praktisk så kanske man ändå vill använda den gång ibland. Eller också så börjar man använda den först när barnet har lärt sig att sitta själv, eller struntar helt i det.

Olika bumbostolar

Det finns olika varianter av bumbostolar. Den vanligaste modellen i Sverige är den klassiska bumbostolen, den som de flesta känner till. Det finns också en variant som är anpassad för barn som har lärt sig att krypa, och kanske även har börjat gå lite. Den påminner mycket om den vanliga bumbostolen och den hjälper barnet att sitta säkert. Den kan även fästas på en vanlig stol, vilket gör att man inte behöver köpa en vanlig matstol till bebisen. En annan modell har många likheter med den förra, då den också kan fästas på en vanlig stol. Den liknar dock mer en bilbarnstol, men är också en smidigare och mindre modell.

Andra produkter från Bumbo

Bumbostolen kommer från företaget Bumbo, som tillverkar många fler produkter än denna. Deras andra produkter är lite mer klassiska och passar därför för de flesta, även om man är osäker på just bumbostolen och huruvida den är bra eller dålig för bebisen. De tillverkar till exempel pottor, skötbord, barnmatstolar och liknande produkter.

Skötbord/skötbädd från Bumbo

Även om Bumbos skötbord inte är särskilt enkel att få tag i här i Sverige, så är denna ändå värd att nämna. Detta lilla skötbord, som snarare är en skötbädd, är smidigt och ergonomiskt. Det är skålformat så att bebisen ligger stadigt och inte kan rulla åt sidan, och det finns dessutom ett bälte som man kan sätta fast barnet med.

Bumbo skötbord

En annan fördel med detta skötbord/skötbädd är att det är mycket smidigare än ett skötbord, men mycket stadigare än en skötbädd. Du kan enkelt flytta runt det och lägga det i till exempel sängen, eller vart du än vill byta blöja. Dessutom är det mjukt och bekvämt för barnet, och det går enkelt att skölja av och göra rent det.

Hjälp barnet att få en stark rygg

När ditt barn kan hålla upp nacken och vända sig om, då kan du börja hjälpa barnet att träna nacken och ryggen. Gör det dock inte under långa stunder, utan hellre kortare stunder men regelbundet. Du kan hjälpa barnet att träna upp nacke och rygg genom att lägga någon rolig leksak framför barnet, så att han eller hon uppmuntras att ta sig framåt och krypa.

Ge barnet stark rygg med bumbostolen.

I övrigt är det viktigt att låta barnet utvecklas i sin egen takt, och inte stressa på det. Att uppmuntra barnet och låta honom eller henne lära sig är förstås bra, men det finns ingen mening med att stressa – det kan istället få motsatt effekt.

Sammanfattning

Huruvida bumbostolen är bra eller dålig, och användbar eller onödig, är svårt att säga. Det är något som man själv måste avgöra – för en del har den varit till stor nytta, medan andra inte tycker att den har varit lika användbar. Det går inte heller att svara på hur mycket den påverkar barnets rygg. Det kan dock vara en bra idé att inte låta barnet sitta i den för långa stunder, speciellt inte innan barnet kan sitta stadigt själv.