Bäst bröstpumpar 2024 – stor illustrerad test

Att få bli förälder är för många den största gåvan av de alla och något som många också drömmer om. Att amma sitt nyfödda barn och på vilket vis är en av de första frågorna som du kommer att ställas inför som nybliven förälder.

Kanske vill ni som föräldrar ha ett större delat ansvar gällande matningen? Är era vardagsscheman kanske en aning svåra att få ihop och ni kanske önskar en ökad flexibilitet med matningen? Det kan självklart också finnas andra anledningar som gör att du som mamma inte klarar av att amma. Nu finns det en lösning på alla dessa frågor och en hel del till för den delen med de riktigt bra bröstpumparna som nu finns ut på marknaden.

En marknad som dessutom den senare tiden också har svämmats över av olika produkter och varumärken. Så, hur ska du kunna välja en bröstpump som passar just er och er lilla bebis? Vi hjälper dig att hitta en produkt som passar alla era olika önskemål.

Denna artikel om bröstpumpar innehåller reklam i form av annonslänkar till Babyland.se, Babyshop.se, Bamba.se, Babyv.se och Lekmer.se

Inledning – bröstpumpar

Bröstpumpar delas in i manuella bröstpumpar, elektriska bröstpumpar och dubbla bröstpumpar. Vi har testat produkter av alla olika varianter och märken, allt för att du och din familj ska hitta en som helt enkelt förenklar och förbättrar er vardag tillsammans.

Till att börja med så låt oss bena ut skillnaden emellan dessa.

Manuella bröstpumpar är som man också kan höra på namnet matning för hand via pumpen. Dessa är billigare än de elektriska modellerna. De är även tystgående och passar för dig som ger bröstpumpning till din bebis då och då.

De manuella pumparna är mindre lämpade för frekvent pumpning, detta beror på att man måst pumpa handtaget för att skapa ett vakuum, vilket kan vara tröttsamt i längden.

De elektriska bröstpumparna är smidigare och mer bekväma på så vis genom att motorn också sköter pumpningen åt dig. De finns dock vissa modeller som kan vara en aning högljudda och då ev. störa din bebis, samtidigt så finns det även en hel del elektriska modeller som också är väldigt tystgående.

Dessa modeller passar dig som vill amma lite mera frekvent på detta vis, dessa modeller är även dyrare än de manuella pumparna.

Dubbla bröstpumpar pumpar ur mjölk från båda brösten samtidigt. De är betydligt mera användningsbara om du vill pumpa ut mera frekvent.

Dubbelpumpning halverar pumpningstiden och ger i genomsnitt ca 18 % mer mjölk än vad pumpning från ett bröst i taget gör. Mjölken som man får ut vid dubbelpumpning har även en högre fett- och energihalt. Dessa modeller är de dyraste på marknaden men också de mest effektiva och passar främst mammor som har fullt upp i vardagen.

Vi har pumpat oss igenom en stor marknad bland bröstpumpar som bara fortsätter att växa. Våra testvinnare inom de olika kategorierna samt deras olika utmanare kan du läsa mer om i denna artikel.

Som vinnare i kategorin Bäst & Billigast bröstpump hittar vi Manuell Bröstpump från Carena. I medium kategorin stod Dubbel Elektrisk Bröstpump från Carena som vinnare.

För dig som vill ha en lyxig och premium bröstpump kan vi rekommendera vinnaren av kategori Lyx – Dubbel Elektrisk Bröstpump Medela Freestyle. Vi har också valt ut en Joker bland marknadens olika bröstpumpar, nämligen Elektrisk bröstpump Singel Luna.

Manuell Bröstpump från Carena

Manuell Bröstpump från Carena

En riktigt kompakt och bra storlek som är perfekt att ha med på resan då den ändå är väldigt smidig och lätthanterlig.

Designad med ett greppvänligt handtag tillsammans med en ergonomisk vinkel som också gör att du kan sitta skönt bekvämt oavsett var du än befinner dig när du använder den.
Denna mycket prisvärda bröstpump har dessutom en inställning för stimuleringsfas och även en inställning för utsugning ihop med en mycket bra genomtänkt ventil som minimerar vakuum.

Om du enbart pumpar sporadiskt och både i hemmet som i andra miljöer så är Carenas manuella bröstpump ett mycket bra val.

Dubbel Elektrisk Bröstpump från Carena

Dubbel Elektrisk Bröstpump från Carena

Denna elektriska dubbelpump från svenska Carena ser till att uppfylla alla dina önskemål och behov vid val av bröstpump.

Är du en mamma som pumpar dagligen eller åtminstone väldigt ofta och som även ofta är på resande fot? Ja då är denna bröstpump verkligen rekommenderat för just dig. Carenas elektriska dubbelpump ser till att du kan pumpa smärtfritt och tystgående utan att störa din bebis.

Pumpen som har hela 9 olika sugnivåer är BPA-fri och är tillverkad i behaglig mjuk silikon som även är väldigt enkel att både montera och att rengöra. Den nätta men ändå väldigt solklara testvinnaren i klassen.

Medela Freestyle – Dubbel Elektrisk bröstpump

Medela Freestyle - Dubbel Elektrisk bröstpump

Medela Freestyle elektrisk bröstpump är en riktig bra dubbelpump som kan användas för både enkel- och dubbelpumpning. Den har även helt unika funktioner som efterliknar ditt barns naturliga sugbeteende med både en separat stimulering- som utdrivningsfas.

Pumpen är otroligt effektiv och ser till att du kan pumpa var du än befinner dig på ett riktigt snabbt sätt, utan att för den delen kompromissa med bekvämligheten.

Pumpen drivs med antingen ett uppladdningsbart batteri som räcker i upp till hela 3 timmar, eller alternativt med den tillhörande nätadaptern. En suverän bröstpump i en liten och lätt förpackning.

Elektrisk Bröstpump Singel Luna, NUK

Elektrisk Bröstpump Singel Luna, NUK

En riktigt bra och mycket prisvärd bröstpump kommer här från välkända NUK.

Vill du ha en effektiv bröstpump som passar både för dig som pumpar ofta som mera sällan men som också pumpar i hemmets lugna vrå som i andra miljöer, ja då är denna allroundpump ett ypperligt bra val.

Pumpen är försedd med både en justerbar sugstyrka som med ett extra mjukt silikoninlägg för ökad bekvämlighet och skonsamhet för bröstet.

Kommer med ett hållbart laddningsbart batteri, en vanlig nätadapter och även med en global adapter för amning utanför hemmet.

Är bröstpumparna säkra och trygga?

Ja, samtliga bröstpumpar och andra produkter som du både finner här på sidan och hos våra återförsäljare är 100% trygga och säkra och som rekommenderas av både återförsäljare och av oss som mödrar.

Vilken bröstpump ska jag välja?

Beroende på vad du själv har för krav och önskemål så ska du också välja bröstpump. Är du en mor som bara pumpar sporadiskt så kan en manuell bröstpump vara att föredra.

Pumpar du mera ofta så kan en elektrisk bröstpump vara ett bra val. Pumpar du dagligen och har en vanligtvis hektisk vardag så rekommenderar vi dig att du väljer en elektrisk dubbelpump.

Skulle du ändå vara osäker vilken bröstpump du ska välja så rekommenderar vi dig också att kontakta din närmaste återförsäljare.

Hur har testerna av bröstpumpar gått till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Är bröstpumpning farligt?

Nej, tvärtom. Bröstpumpning är en utmärkt, säker och skonsam metod att använda för dig som mamma. Det kan finnas en rad olika anledningar som gör att man vill amma sporadiskt eller mera ofta genom bröstpumpning, som nybliven mamma så kan du känna dig 100% säker på att amma genom bröstpumpning.

Vad som också är bra att veta är att bröstpumpning också kan vara ett komplement till naturlig amning, den ena amningsmetoden utesluter inte den andra utan kan istället användas som en utmärkt kombination tillsammans.

Vid alla tänkbara frågor eller funderingar kring bröstpumpning så tveka inte att kontakta någon av alla återförsäljare av bröstpumpar eller alternativt direkt till din barnmorska eller till din närmaste mödravårdscentral.

Bäst i Test bland bröstpumpar

Nedan hittar du utförliga recensioner av de bröstpumpar som utsetts till Bäst i Test inom sin respektive kategori. Från den bröstpump som är både bäst och billigast till den dyrare, lyxigare och mer premium bröstpumpen.

Bäst & Billigast: Manuell Bröstpump från Carena

Bäst & Billigast: Manuell Bröstpump från Carena

Om du är en mamma som vill amma mera sporadiskt och som letar efter en bra produkt till det allra bästa priset, ja då är Carenas Manuella Bröstpump ett ypperligt bra val för dig.

Då produkten är så pass lätt och smidigt förpackad så är väldigt enkel att ta med sig i väskan var man än önskar amma. Det greppvänliga handtaget och den ergonomiska vinkel som bröstpumpen är utformad i gör att amningen alltid blir bekväm och skonsam för dig som mamma.

Denna bröstpump har två olika fasinställningar, en stimuleringsfas och en utsugningsfas med en ventil som också minimerar vakuum.

Den kommer med en wide neck flaska (120 ml), sugnapp och förslutningslock som möjliggör att du kan amma på direkten där du också befinner dig eller om du hellre föredrar att förvara mjölken i kylskåpet för matning vid senare tillfälle. Medföljer gör även flaskställ och en adapter för vanliga standardflaskor.

En bra bröstpump för dig som pumpar mera sällan men som ändå vill spara pengar på en produkt som ändå gör jobbet den är avsedd för.

Den manuella bröstpumpen från Carena har ett cirkpris på 249 kr.

Medium: Dubbel Elektrisk Bröstpump från Carena

Medium: Dubbel Elektrisk Bröstpump från Carena

Svenskägda Carena gör det igen, när de levererar ännu en bröstpump av högsta klass. Vilka krav och behov man än har på en bröstpump så uppfyller denna bröstpump detta och lite till, dessutom till ett riktigt bra pris i förhållande vad man faktiskt får för pengarna.

Carenas elektriska dubbelpump ser till att du kan pumpa smärtfritt och skonsamt för dig som mamma men även väldigt tystgående och på så vis utan att störa din bebis.

Denna pump har 9 olika sugnivåer så att du kan anpassa din amning efter vad som passar just dig. Den är BPA-fri och är även designad i behaglig och skön silikon som formar sig helt efter din form på ditt bröst.

Kan användas med det medföljande och laddningsbara batteriet eller adapter. Pumpen har dessutom en mycket bra LCD-skärm som visar status samt funktioner. Väldigt enkel att både montera som att rengöra vilket utan tvekan är en stor bonus.

Det är inte alltid att man får både en komplett produkt till ett suveränt pris, det får du dock med denna elektriska dubbelpump från Carena.

Denna dubbla elektriska bröstpump från Carena har ett cirkapris på 699 kr.

Lyx: Medela Freestyle Dubbel Elektrisk bröstpump

Lyx: Medela Freestyle Dubbel Elektrisk bröstpump

Denna exklusiva bröstpump med mängder av bra funktioner som design från Medela Freestyle elektrisk bröstpump lämnar verkligen inget åt slumpen. Är du en mamma som pumpar ofta, vill ha högsta kvalité och som också har en hektisk vardag, ja då är denna pump att rekommendera.

Kan användas både för enkel- och dubbelpumpning och har även flera unika funktioner som tex efterliknar ditt barns sugbeteende, pumpen har även en separat stimulering- som utdrivningsfas.

Snabb men ändå tystgående så förbättrar den även mjölkproduktionen. Med sin unika 2-fas teknologi så stimuleras även mängden mjölk som kan pumpas ut.

Med sin smidiga design så är enkel att alltid bära med sig. Man gillar verkligen den individuella vakuuminställning med minnesfunktion som finns, detta ger en skonsam som optimal bekvämlighet för alla som kan ha problem tex med ömmande bröst.

Medela Freestyle kommer även med en bra LCD-skärm med minnesfunktion och drivs med batteri eller nätadapter, allt medföljer.

En stor bonus hos denna testvinnare är den 2 års garanti som man får på pumpdelar samt den 6 månaders garanti man får på pumpens motor.

Denna lyxiga premium bröstpump från Medela har ett cirkapris på 2,099 kr.

Joker: Elektriskt Bröstpump Singel Luna, NUK

Joker: Elektriskt Bröstpump Singel Luna, NUK

NUK kommer här med en riktigt bra allroundpump som passar både mammor som pumpar mera sällan som för mammor som pumpar mera frekvent. Denna pump passar även perfekt för amning i hemmamiljö som på resande fot.

Denna BPA-fria, effektiva som snabba elektriska pump i 2-stegspumprytm är förvånansvärt tystgående, allt för att den inte ska störa din bebis under amning. Den riktigt bra justerbara sugstyrka som pumpen är designad med är uppskattad och väl utformad och är även något som NUK verkligen har lyckats bra med.

Det mjuka och mycket bra utarbetade silikoninlägget gör att tratten utformar sig perfekt efter just ditt bröst och ser även till att öka komfort och bekvämlighet under amningen. Samtliga produkter från NUK är även bisfenolfria och utgör inga risker för ditt växande barn.

En bra bonus är att bröstpumpen också fungerar perfekt tillsammans med alla NUK First Choice flaskor och dinappar. Med i priset så får man även en dinapp och en flaska som går att använda i både kyl och frys och som enkelt även kan märkas upp.

NUK’s bröstpump har ett cirkapris på 1,149 kr.

Utmanare – bra och billiga bröstpumpar

Marknaden för bröstpumpar är stor och som sagt ständigt växande, att se ut våra testvinnare har varit en stor jämförelse bland mängder av bra produkter. Våra utmanare som var snäppet efter våra testvinnare är fortsatt ett riktigt bra köp beroende vad du som konsument önskar. Här finns både billiga och bra bröstpumpar samt dyrare och mer premium.

Elektrisk bröstpump Tomme Tippee

Elektrisk bröstpump Tomme Tippee

En riktigt bra elektrisk bröstpump i medelklassen. Här har vi ännu en bra pump som härmar barnets egna sugbeteende imiterar barnets naturliga sugmönster. Silikonskålarna formar sig perfekt efter ditt bröst vilket gör amningen behaglig.

Pumpen har tre hastigheter vilket möjliggör att du kan anpassa amningen efter dina önskemål. En bra bonus är att mjölken pumpas antingen direkt in i nappflaskan för omedelbar amning eller in i en mjölkbehållare med lock för senare matning.

Nappflaska, två mjölkbehållare och en steriliseringslåda medföljer i priset vilket gör att man verkligen får mycket för pengarna. Drivs med nätadapter eller på batteri. Pris ca 1299 kr.

Manuell bröstpump Chicco Natural Feeling

Manuell bröstpump Chicco

En manuell bröstpump som klart förtjänar sin plats på denna lista. Den lätt att använda då den enbart består av ett fåtal delar, rengöringen är också den väldigt enkel och smidig. Pumpen är för enkel och passar dig som ammar sporadiskt, utan att tumma på kvalitén.

Att den tog sig hela vägen till våra utmanarprodukter beror också till stor del på att den är väldigt mjuk i sin design och struktur.

Detta tack vare sitt mjuka munstycke av silikon men också tack vare materialet som formar sig efter bröstet och samtidigt ger en masserande effekt under själva amningen. Pris ca 649 kr.

Elektrisk dubbelpump Medela Swing Maxi

Elektrisk dubbelpump Medela Swing Maxi

När det gäller bröstpumpar från Medela så får man vara beredd på att lägga en slant extra, dock är det välinvesterade slantar då samtliga pumpar från Medela är kvalité rakt igenom.

Här får du en snabb och effektiv dubbelpump som ändå är otroligt tystgående så som den är skonsam och behaglig för dig som mamma.

Pumpen passar perfekt för enstaka- eller daglig pumpning, den är samtidigt väldigt diskret och enkel att ta med. Med flera olika vakuumnivåer och inställningar så får du en anpassad amning som passar just dig. Extra poäng får man tack vare den 2 års garanti som medföljer på motordelen. Pris ca 1,561 kr.

Manuell bröstpump Dr Brown

Manuell bröstpump Dr Brown

Förtjänar sin plats bland våra utmanare p.g.a. sin mjuka utformning som är otroligt skonsam för dig som mamma, den har en mjuk och flexibel kupa som anvaänder en lätt masserande effekt.

För en billig peng så får du här både pump, fo¨rvaring och matning i Dr Browns unika nappflaska. Borste och reselock ingår även.

Pumpen består av ett fåtal delar vilket gör den otroligt smidig att sätta ihop, ta isär och att rengöra. Ett bra köp för dig som ammar sällan men som ändå vill ha en skonsam och riktigt prisvärd bröstpump. Pris ca 449 kr.

Frågor och svar om bröstpumpar

Innan du rusar iväg till närmaste barnbutik eller webbutik online för att köpa en bröstpump rekommenderar vi att du noga läser igenom svaren på vanliga frågor relaterade till bröstpumpar nedan.

Varför kan en bröstpump vara ett bra köp för mig som mamma?

Det finns otroligt många anledningar till varför en bröstpump är en god investering. Några av de vanligaste anledningarna är att det ger dig och din partner möjligheter att båda kunna mata er baby.

Dessutom så finns det många kvinnor som har känsliga bröst eller av någon annan orsak inte kanske kan amma sitt barn direkt från bröstet, även här är en bröstpump ett mycket bra köp.

Många föräldrar lever idag också med en hektisk vardag, detta är ännu en bra anledning till att köpa en bra bröstpump av god kvalité.

Är bröstpumpar skonsamma?

Ja, idag så är i stort sett alla bröstpumpar på marknaden formade efter vad som ska ge alla mammor en skonsam och behaglig amning. Alla produkter som du kan hitta här på sidan har mjuka silikoninlägg som formar sig helt efter ditt bröst, många produkter har även masserande funktioner ihop med flera olika fasinställningar, allt detta för att skapa en så anpassad och skonsam bröstpumpning som det är möjligt.

Hur vet jag vilken bröstpump som jag ska välja?

Generellt sett så kan man säga att om du är en mamma som enbart pumpar någon till några gånger per vecka så passar en manuell bröstpump bäst eller alternativt en elektrisk singel bröstpump allra bäst.

Är du en mamma som pumpar oftare eller kanske dagligen och som även vill ha en så effektiv pumpning som möjligt så är en bröstpump med dubbelpump att rekommendera.

Är det fysiskt krävande att använda en bröstpump?

En manuell bröstpump kräver som namnet säger att du behöver sköta pumpning själv, vilket kan vara krävande i längden beroende på hur ofta du vill pumpa.

Med en elektrisk bröstpump så sköter bröstpumpen jobbet och du som mamma kan enbart luta dig tillbaka och koppla av.

Hur ofta behöver bröstpumpen användas?

Generellt brukar man säga att man behöver använda bröstpumpen minst var fjärde timme. Det förkommer dock sammanhang där man kan behöva använda den oftare är så. Om du upplever att du behöver avända bröstpumpen väldigt ofta eller under långa tidsperioder rekommenderar vi att du pratar med någon på BB eller BVC.

Hur lång tid tar det att pumpa med en bröstpump?

I genomsnitt brukar man säga att tiden det tar att använda en bröstpump ligger på mellan 10-15 minuter per gång och per bröst. Vanligtvis är det aktuellt att pumpa ett flertal gånger per dag, men det varierar från person till pernon när det gäller hur länge man behöver använda bröstpumpen. Bäst ät att rådgråga BVC eller BB.

Hur rengör man en bröstpump?

Efter användning räcker det som standard att skölja ur flaskan och övriga delar som går att sköljas av, i ljummet vatten. Vi rekommenderar också att man någon gång i veckar steriliserar bröstpumpen med kokande vatten.

I de flesta fall går det att sterilisera alla delarna av en bröstpump men beroende på modell så kan det finnas delar som inte ska utsättas för vatten. Titta i instruktionerna för just din bröstpump.

Sammanfattning

För att summera och sammanfatta denna stora test av bröstpumpar har vi nedan sammanställt vinnarna som utsetts till bäst i test bland bröstpumpar i våra olika kategorier. Från bästa och billigaste bröstpumpen till den något dyrare och mer lyxig och premium bröstpumpen.

KategoriNamnCirkaprisTillverkare
Bäst & BilligastManuell Bröstpump249 krCarena
MediumDubbel Elektrisk Bröstpump699 kr Carena
LyxFreestyle Dubbel Elektrisk bröstpump2,099 krMedela
JokerElektriskt Bröstpump Singel1,149 krNUK

Källor