Är sovpåse bra eller dåligt?

I dag finns det otroligt många olika produkter för barn. Och även om det gör det enklare att hitta precis det du behöver, så kan det också göra det väldigt förvirrande. Måste man ha en åkpåse? Ska bebisen ha täcke och kudde? Är åkpåse det bästa i barnvagnen? Och vad är egentligen en sovpåse – är det ett måste eller något som inte kommer att användas alls?

Det blir knappast mindre förvirrande av att alla säger olika saker. Men anledningen till att alla säger olika saker är väldigt enkel: Alla barn är olika. Och alla föräldrar också. Det innebär att alla barn föredrar olika saker, och detsamma gäller deras föräldrar. En del föräldrar vill absolut inte använda täcken och kuddar eftersom de kan hamna över barnets ansikte, och en del bebisar gillar inte alls åkpåsar eller sovpåsar. Alla är olika, helt enkelt.

Åkpåse liknar sovpåse

Som du säkerligen har räknat ut så innebär detta att du måste testa för att få veta vad som passar ditt barn, och vad du som förälder innebär. Och du kommer med stor sannolikhet att råka köpa en hel del produkter som sedan inte blir använda, och du kommer behöva byta ut täcket mot sovpåse – eller tvärtom. Du kommer säkerligen behöva prova många varianter för att hitta rätt ibland, och andra gånger så hittar du rätt direkt.

Men med det sagt så är det förstås ändå en bra idé att redan innan barnet kommer fundera på vilka produkter du vill testa. För du måste som sagt testa för att veta vad du, och framför allt ditt barn, föredrar. En del produkter känner man direkt att de inte kommer passa, medan andra känns mer lovande. Kanske är sovpåsen en sådan produkt som ni kommer vilja testa, och vem vet – kanske blir det också en stor favorit för både dig och bebisen?

Vad är en sovpåse?

En sovpåse ser ut ungefär som en sovsäck, men med axelband. Den har många likheter med åkpåsen, både när det gäller utseende och funktion, men det finns också en del skillnader. Till skillnad från åkpåsen så har bebisen sovpåsen på sig, ungefär som ett klädesplagg. De är ofta betydligt tunnare än åkpåsen, och kan användas på flera sätt – och både inomhus och utomhus.

Vad är en sovpåse?

En del sovpåsar har ärmar, andra inte. De är ungefär som ett nattlinne, men med den skillnaden att de är stängda nedtill. Oftast använder man sovpåse främst till mindre barn som ännu inte kan gå, och dessutom används den när barnet ska sova, och därför behövs helt enkelt ingen öppning för fötterna. Att den är stängd gör också att den håller värmen.

Sovpåsen är tunn, och eftersom barnet har armarna utanför sovpåsen – eller händerna om det är en sovpåse med ärmar – så kan de ändå röra sig när de har sovpåsen på sig. Den är dessutom rymlig vid benen, så att barnet kan röra benen och ligga bekvämt.

Fördelar med sovpåsen – vad är bra?

Det finns väldigt många fördelar med en sovpåse. Den största fördelen är säkerheten. Redan när barnet är nyfött så finns reflexen att lyfta armarna rakt upp, vilket innebär att ett täcke kan hamna över barnets ansikte. Eftersom barnet har sovpåsen på sig så kan den inte hamna på barnets ansikte, och därför är den säkrare än täcken och filtar.

Bebisen kan också råka ta bort täcket eller filten under natten, och kan då bli kall, men en sovpåse kan inte åka av. Om du ska ta upp bebisen så behöver du inte heller krångla med täcket om du vill ha med det, eftersom sovpåsen sitter kvar och följer med.

Sovpåsen är väldigt enkel att använda, och kan användas på många olika sätt. Om du använder den i vagnen så kan du göra det året runt – på vintern tillsammans med till exempel åkpåse eller täcke. Det är också enkelt att till exempel öppna upp sovpåsen om bebisen känns för varm, och du behöver inte krångla med att ta av kläder när barnet sover.

Det finns helt enkelt många fördelar med sovpåsen, oavsett om du använder när när barnet sover middag eller under natten och oavsett om du använder den utomhus eller inomhus – eller vid samtliga tillfällen.

Sovpåse, täcke eller filt?

Det här är svårt att svara på, eftersom alla föredrar olika varianter. Sovpåsen rekommenderas till exempel ofta den första tiden, eftersom den är säkrare än till exempel täcke och filt. Och den har som sagt många fördelar, så den kan onekligen vara ett bättre val än täcke eller filt – för de flesta, åtminstone.

Andra tycker att sovpåsen är onödig, och anser att det bästa – och säkraste – för nyfödda är ett babynest. Detta i kombination med en varm pyjamas med fötter, så att bebisen håller sig varm under natten.

Men det finns inget rätt eller fel. En sovpåse eller säker och enkel att använda, men även ett babynest och en pyjamas är säkert och enkelt. Och om du föredrar filt så kan du givetvis använda det. Undvik dock att ha för mycket saker i barnets säng som kan hamna över ansiktet – och hoppa gärna över kudden, den behövs inte utan blir bara en säkerhetsrisk.

Om du ändå vill ha en kudde så finns det babykuddar i material som minskar kvävningsrisken avsevärt. Det finns även bättre och sämre täcken och filtar, och bättre och sämre sätt att använda dem på.

I spjälsängen

Efter ett tag börjar bebisen röra på sig i spjälsängen från sida till sida på nätterna. Rätt som det är rullar bebisen också runt och då är det viktigt att ha spjälsängsskydd på sidorna av spjälsängen.

Kuddar är ett annan slags föremål som ofta ligger löst i spjälsängen, vilken man bör undvika av samma anledning som att man inte bör använda täcke.

Sovpåse i spjälsäng

Det är alltså rekommenderat att undvika lösa delar i sängen hos småbarn, det är dessutom inget som bebisen behöver för att sova bra.

Känner du ändå att du vill ge bebisen lite höjd under huvudet kan du ostället lägga kudden under lakanet eller madrassen för att hålla den på plats, samtidigt som huvudändan höjs upp något.

När barnet är litet rekommenderas att använda sig av heltäckande bodys med värmande fötter. Detta är ett bra sätt för barnet att få behålla värmen utan att vara beroende av ett täcke.

Sovpåse i olika storlekar

När det gäller storleken på sovpåsen så anpassas den efter barnets ålder, eller storlek. Här finns det lite olika varianter, ibland är storleken densamma som kläderna och ibland väljer man utifrån ålder – till exempel 0-6 månader.

Sovpåse i olika storlekar till pojke och flicka.

Många sovpåsar kan man justera storleken på vartefter barnet växer, med hjälp av axelbanden, detta för att barnet ska kunna ha sovpåsen under några månader åtminstone. När barnet har växt ur sovpåsen så måste man dock byta storlek.

Passar sovpåsen för yngre eller äldre barn?

Generellt kan man säga att sovpåse passar bäst för nyfödda och upp till ett halvår eller ett år, men en del använder sovpåsen längre än så. Ibland börjar man använda sovpåse först när bebisen är lite äldre, eller så använder man den så länge som möjligt. Det är helt enkelt väldigt olika hur man gör här.

Sovpåse i olika åldrar

De flesta sovpåsar finns dock inte i större storlekar, utan bara upp till 74 – eller inte ens så långt ibland. En del varianter finns dock i större storlekar, upp till 18 månader eller till och med upp till 36 månader ibland.

Sovpåse med eller utan ärmar?

Det här är helt och hållet en smaksak. En del föredrar en sovpåse med ärmar för att armarna inte ska bli kalla, andra föredrar en utan ärmar. Det vanligaste är dock sovpåsar utan ärmar, och en fördel med dessa är att det ibland går att justera längden på sovpåsen då.

Här får man helt enkelt fundera över vad man tror blir bäst, utifrån hur och vart sovpåsen ska användas. Du kan även behöva prova dig fram för att se vilket som passar bäst.

Nackdelen med sovpåse – vad är dåligt?

Jämfört med till exempel täcke så kan sovpåsen kännas som ett dyrare alternativ, eftersom den måste bytas ut vartefter barnet växer. Du behöver också ha flera stycken om du använder dem regelbundet, eftersom de kommer att behöva tvättas ibland. Att behöva byta ut dem ofta och hela tiden ha flera hemma kan helt enkelt kosta en del.


Å andra sidan så är sovpåsen ofta ett alternativ till pyjamas, och även dessa behöver ju bytas ut när barnet växer och man behöver ha flera hemma. Så egentligen blir det ingen större skillnad, eftersom sovpåsen kostar ungefär lika mycket som pyjamas.

Men det faktum att sovpåsen faktiskt har många likheter med en pyjamas gör att man kan fråga sig om den verkligen är nödvändigt. Kan man inte lika gärna använda pyjamas? Jo, egentligen blir det faktiskt ingen större skillnad.

Behöver man sovpåse?

En fördel med sovpåsen är dock att det oftast är enkelt att öppna dem nedtill för att byta blöja, och man behöver inte ta ur benen och sedan krångla in dem i pyjamasen igen. Det blir helt enkelt smidigare att byta blöja på natten.

Det handlar helt enkelt om vad man föredrar, men egentligen är sovpåsen väldigt lik en pyjamas, och om du väljer en pyjamas med fötter så blir det ingen större skillnad. En del föredrar dock sovpåsen första tiden, och byter sedan till pyjamas. Andra använder sovpåse så länge som möjligt, eller pyjamas hela tiden.


Och sedan finns det givetvis dem som inte använder något av det. Alla barn är som sagt olika, och alla barn – och föräldrar – föredrar olika saker. Det gäller bara att hitta det som passar bäst för ens eget barn.

Sammanfattning

Sovpåsen är en ganska smart produkt som många älskar. Andra gillar den inte. Precis som med allting annat så tycker alla olika, och det är knappast konstigt. Det är alltså omöjligt att avgöra om sovpåsen är användbar eller onödig – för en del är den nästan oumbärlig, men för andra kanske den inte kommer att användas alls.

Dessutom beror det också väldigt mycket på vad man jämför den med. Jämfört med ett filt eller ett täcke är sovpåsen säkrare, och jämfört med en pyjamas så är den smidigare vid blöjbyten. Utöver det så är sovpåsen väldigt lik en pyjamas – och en del föredrar sovpåse, andra pyjamas. Och en del föredrar babynest, täcke, filt eller något annat.

För att veta vad som passar bäst så måste man helt enkelt testa. Det är dock uppenbart att sovpåsen är en bra idé, och att den är både säker och praktiskt.